Breaking News

Ομιλία της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή στην Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων για το πρόβλημα του πόσιμου νερού στους οικισμούς Αγ. Δημητρίου και Ρυακίου Κοζάνης

Στην Αθήνα, σήμερα, 14 Μαΐου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 12.05΄, συνεδρίασε, στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» (150) του Μεγάρου της Βουλής, η Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής, κυρίας Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Αναφορές πολιτών:

1) Λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της νήσου Κιμώλου,

2) Περιβαλλοντική υποβάθμιση από εξορυκτική δραστηριότητα στη νήσο Μήλο,

3) Εντοπισμός εξασθενούς χρωμίου σε πόσιμο νερό στην Κοζάνη (Οικισμοί Αγ. Δημητρίου και Ρυακίου) και

4) Προστασία του Κορινθιακού Κόλπου.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Θεωρώ, ότι το ζήτημα αυτό, δηλαδή, το θέμα της Κιμώλου είναι πάρα πολύ σοβαρό, λόγω της ύπαρξης βέβαια και της μεσογειακής φώκιας και του γεγονότος ανακήρυξης ως θαλάσσιου πάρκου.

Υπάρχουν και οι δηλώσεις του φορέα για την προστασία της μεσογειακής φώκιας, που μιλούν γι’ αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα. Το 2009 είχε γίνει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο παρέμβαση με ερώτηση βουλευτών για το θέμα της κατασκευής του έργου και είχαν αποκαλυφθεί κάποια σημεία τα οποία ήταν  μελανά.

Ωστόσο, μου είναι λυπηρό, να έχουμε φθάσει να αντιμετωπίζουμε σήμερα το ίδιο θέμα, το οποίο, όπως αντιλαμβάνομαι είναι καθαρά τεχνικό κομμάτι και δεν είναι κομμάτι που αφορά τον έλεγχο από την πλευρά του υπουργείου περιβάλλοντος και από την πλευρά της επιθεώρησης του περιβάλλοντος, γιατί και οι ίδιοι συνομολογούν, όπως και ο επιθεωρητής που βρίσκεται εδώ, ότι, πράγματι, υπάρχει μεγάλη περιβαλλοντική επίπτωση.

Επειδή, λοιπόν, θεωρώ ότι είναι υψίστης σημασίας και επειδή όπως αναφέρει και ο πρόεδρος της οργάνωσης για την προστασία της μεσογειακής φώκιας ζει το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού για τη φώκια, νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια αναλυτική επιτροπή, μια συνεδρίαση στην επιτροπή, στην οποία, βέβαια, να συμμετέχει και το κομμάτι αυτό, που αφορά δημάρχους, περιφερειάρχες και όσους άλλους εμπλέκονται στην κατασκευή του έργου. Το έργο είναι που έχει τη σημασία. Εάν λυθεί το πρόβλημα με το έργο, τότε θα λυθεί και το πρόβλημα που έχουμε. Δεν επιλύονται τα προβλήματα με το να πηγαίνουν οι επιθεωρήσεις να βλέπουν το πρόβλημα που υπάρχει και να βάζουν πρόστιμα, γιατί αυτό επιβαρύνει το οικοσύστημα, τον υδροφόρο ορίζοντα, όχι μόνο τη χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και την ανθρώπινη ζωή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ : Ευχαριστώ, κι εγώ συμφωνώ ότι πρέπει να έρθει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος κυρία Πρόεδρε, το θέμα της περιβαλλοντικής ρύπανσης στη Μήλο.Γιατί αποδεικνύεται και με την απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου Σύρου, από το πρόστιμο και από την ποινή φυλάκισης στην οποία έχουν καταδικαστεί τα μέλη της εταιρείας, για περιβαλλοντική ρύπανση στην περιοχή. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα, οπότε θα πρέπει ενδελεχώς να εξεταστούν όλες αυτές οι πλευρές. Να πω ότι το πιο σημαντικό εδώ, είναι ότι παρόλο που η δικαιοσύνη έκρινε ένοχη την εταιρεία, το διευθύνοντα σύμβουλο, τους συνεργάτες του και τις έντονες πιέσεις που είχαν ασκηθεί και από πολίτες τον τελευταίο καιρό. Εκτός από τα σύννεφα όπως αναφέρει ένα δημοσίευμα του Περλίτη αλλά και του Μπετονίτη, που όπως μας ανέλυσαν ή θα μας αναλύσει εδώ και η καθηγήτρια, έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων κυρίως των παιδιών.

Υπάρχει ένα κλίμα φοβίας από την πλευρά της επιχείρησης, αυτό το κλίμα είναι ότι ή θα έχω την εταιρεία και εγώ θα συνεχίσω να επιβαρύνω το περιβάλλον ή θα την κλείσω και θα πάτε στα σπίτια σας. Αυτό αποτελεί μια απαράδεκτη τακτική και ιδίως με μια τέτοια επιχείρηση, η οποία είναι πολύ μεγάλη και θεωρείται από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στα Βαλκάνια. Από ότι ξέρω διεκδικεί και μεγάλο έργο στον Έβρο, έχει υποβοηθηθεί και ένα από τα μέλη του στο ΔΣ που είναι και συγγενικό πρόσωπο του κυρίου Παπακωνσταντίνου. Όλα αυτά λοιπόν, δημιουργούνε κάποιες υποψίες για το πώς δρα αυτή η εταιρεία.

 Δεν μπορούν λοιπόν, στη χώρα αυτή κάποιες επιχειρήσεις  να δρουν με αυτό τον τρόπο και να απειλούν ότι θα κλείσουν και ότι θα πετάξουν κόσμο έξω. Ο κόσμος της Μήλου, δεν ζήτησε να κλείσει η εταιρεία, ζήτησε απλά η επιχείρηση να εφαρμόζει το νόμο και όλα αυτά τα οποία πρέπει να εφαρμόζει. Και κοινώς, να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον γιατί και η απόφαση του δικαστή, αυτό ακριβώς τον καλεί να κάνει να σταματήσει τη ρύπανση, να επαναφέρει όμως και το βυθό της θάλασσας στην πρότερη κατάσταση. Και αυτό πρέπει να κάνει η εταιρεία, αν θέλει και πρέπει να συμμορφωθεί.

Γι αυτό λοιπόν, θέλω να έρθει κι εγώ και από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος μπορεί να έχουμε και εκπροσώπους της ίδιας της επιχείρησης, αλλά και εκπροσώπους και από το Υπουργείο, ώστε να μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Και βέβαια, και πολίτες ίσως από την Μήλο. Να ρωτήσω μόνο εάν αυτό το θέμα, που έφτασε στα δικαστήρια με κάποια Κοινοβουλευτική παρέμβαση, ή με τρόπο από το κράτος ή την επιθεώρηση; Ή αν σε αυτό, έχει συντελέσει η καταγγελία πολίτη γιατί εγώ αυτό νομίζω ότι έχει γίνει. Και φτάνουμε σε αυτή τη χώρα να πρέπει κάποιος πολίτης να πολεμάει για να αναδειχθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα;

Που ήταν η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος; Έκανε κάτι; Το γνώριζε αυτό το θέμα; Είχε διαβιβάσει πορίσματα προς τον εισαγγελέα; Είχαν ενεργοποιηθεί οι εισαγγελικοί μηχανισμοί; Θα ήθελα απαντήσεις και για αυτά τα ερωτήματα όταν συνεδριάσει η Επιτροπή.

Ευχασριστώ.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: