Breaking News

Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το σχέδιο νόμου «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις» | 25.04.2013 – 4η συνεδρίαση, β΄ ανάγνωση

Στην Αθήνα σήμερα, 25 Απριλίου 2013, συνήλθε σε συνεδρίαση, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Στη συνεδρίαση της κατά άρθρου συζήτησης είχαμε αναφέρει ότι λόγω οικονομίας χρόνου θα αναφερθούμε στα άρθρα 45 έως 58 και στην κατατεθειμένη τροπολογία στην συνεδρίαση της β΄ ανάγνωσης. Στη παρούσα συνεδρίαση έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

Αναφορικά με το άρθρο 48 θα θέλαμε περισσότερες διευκρινήσεις σχετικά με την προβλεπόμενη εξοικονόμηση που επιχειρείται. Πιο συγκεκριμένα εάν θα υπάρξει πραγματική μείωση κόστους με την κάλυψη των δύο θέσεων από το ίδιο άτομο, ειδικά όταν θα πρέπει η θέση του πέμπτου μέλους απαιτείται να καλύπτεται από άτομο με χαρακτηριστικά προσωπικότητας εγνωσμένου κύρους.

Για την τροπολογία με αριθμ. πρωτ. 446/38 σχετικά με την επιχορήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού  για την Ασφάλεια των Δικτύων και Πληροφοριών, αναφέρεται στην αιτιολογική της τροπολογίας ότι:  «Επειδή η χώρα μας, δεν διαθέτει δημόσια κτίρια που να καλύπτουν τις απαιτούμενες, από την Ε.Ε., προδιαγραφές στέγασης του ENISA, σύμφωνα με τα Πρότυπα που ορίζονται: α/ από το Γραφείο Υποδομών και Διοικητικής Υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και β/ από τη Διεύθυνση Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως βεβαίωσαν: α/ η Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών και β/ η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, εγγράφονται σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για τη δαπάνη στέγασης του Οργανισμού, και ειδικότερα στον Κ.Α.Ε.5124 «Δαπάνες υποχρεώσεων από διεθνείς διμερείς συμφωνίες».»

Ακόμα σε άλλο σημείο διαβάζουμε «Με την προωθούμενη ρύθμιση καθορίζεται ρητά η δυνατότητα επιχορήγησης του Οργανισμού, για τις στεγαστικές του ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η παραμονή της έδρας του μοναδικού Τηλεπικοινωνιακού Ευρωπαϊκού Οργανισμού στη χώρα μας, με τις πολλαπλές ωφέλειες που αυτό δημιουργεί, με δεδομένη την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του 2014, κατά την οποία κύριο θέμα θα είναι η ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών, ως πανευρωπαϊκό αίτημα.»

Θα θέλαμε από πλευράς του κ. Υπουργού μια διεξοδική παρουσίαση των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κτήριο στέγασης της υπηρεσίας της.

Ακόμα εάν κρίνεται τις απαιτήσεις αυτές εύλογες και αναγκαίες γιατί κανένα δημόσιο κτήριο δεν τις καλύπτει;

Γιατί θα πρέπει να επιχορηγούμε τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την στέγαση των υπαλλήλων της, την στιγμή που οι υπάλληλοι του Ελληνικού Κράτους δεν στεγάζονται σε ανάλογα κτήρια;

Υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων;

Επίσης ποιες είναι οι πολλαπλές ωφέλειες παραμονής της έδρας του οργανισμού στη Χώρα; Δεν αμφισβητούμε ότι πιθανών υπάρχουν, αλλά θα θέλαμε μια αναλυτικότερη παρουσίαση τους.

Από την ακρόαση των φορέων προκύπτουν ιδιαίτερα αξιόλογα συμπεράσματα, τα οποία περιμένουμε να λάβετε υπόψη σας και να προβείτε στις απαιτούμενες νομοθετικές βελτιώσεις μέχρι την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην ολομέλεια.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την αξία ορισμένων μόνο παρατηρήσεων. Πιο συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος αναφέρει για το άρθρο 39:

«Κατά την αιτιολογική έκθεση, η δικαιολογητική βάση για το άρθρο 39 είναι η ταχεία διευθέτηση των υποθέσεων σε επίπεδο προδικασίας και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει τέτοια διευθέτηση όταν ο σηματούχος είναι εκτός της διαδικασίας και ενημερώνεται εκ των υστέρων με κοινοποίηση του πρωτοκόλλου κατάσχεσης και παροχή δείγματος για να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα του.

Πλην της παραγράφου 8 η οποία όντως επεκτείνει την πρακτική των Ελληνικών Τελωνείων στην Αγορά, όπως ήδη συμβαίνει π.χ. στη Γαλλία ή στην Κύπρο με σημαντικά αποτελέσματα, οι υπόλοιπες ρυθμίσεις του άρθρου είναι αίολες, συμπλέκουν ασύνδετες μεταξύ τους ρυθμίσεις, οι οποίες δεν συναντώνται στην πρακτική καμίας σύγχρονης χώρας.»

Επίσης επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της παραγράφου 5, οι οποίες πλέον δεν αφορούν μόνο την άδεια λειτουργίας αλλά εκτείνονται και σε τιμολόγια, δημιουργείται ένα μεγάλο παζάρι εικονικών τιμολογίων προς δικαιολόγηση προϊόντων απομίμησης-παραποίησης, τα οποία μπορούν να προσκομιστούν εντός 3 ημερών. Είναι απορίας άξιο γιατί δε δίδεται ο ίδιος χρόνος στην προδικασία σε όσους δικαιούχους σημάτων το επιθυμούν να πιστοποιήσουν ότι τα προϊόντα που βρίσκονται σε οποιοδήποτε χώρο φέρουν τα εμπορικά τους σήματα με τη νόμιμη άδεια τους ή παρανόμως.»

Σχετικά με το θέμα των Λαϊκών Αγορών έχουμε καταθέσει τροπολογία για την ουσιαστική βελτίωση των δύο καίριων θεμάτων της εκπροσώπησης των παραγωγών και των εμπόρων στο ΔΣ  του οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αττικής και τον ορισμό του Προέδρου και του Αντιπροέδρου από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη και όχι από τον Υπουργό.

Σας υπενθυμίζουμε επίσης το υπόμνημα της ομοσπονδίας αρτοποιών Ελλάδος όπου τίθενται σοβαρότατα θέματα επιβίωσης του κλάδου που θίγονται από το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου.

Εν κατακλείδι το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί συρραφή διατάξεων για πολύ σοβαρά θέματα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με την προσήκουσα σοβαρότητα από την Κυβέρνηση. Από τα 59 άρθρα μόνο τα 9 έχουν βγει στη διαβούλευση. Για άλλη μια φορά σας καλούμε να δώσετε την αρμόζουσα προσοχή στις προτάσεις των φορέων και να εισάγετε τις απαιτούμενες νομοθετικές βελτιώσεις.

Ευχαριστώ

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: