Breaking News

Ραχήλ Μακρή: «Η υποβάθμιση της ΔΕΗ ευθύνεται για θανατηφόρα ατυχήματα» | 08.04.2013

Αποσπάσματα της από 8 Απριλίου 2013 Πρωτολογίας και Δευτερολογίας της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή στην υπ’ αριθμόν 1260/2-4-2013 Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτού Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ραχήλ Μακρή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας στα ορυχεία και τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της «ΔΕΗ Α.Ε.».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Η οργανωμένη πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την άσκηση της ρυθμιστικής αρμοδιότητας του κράτους, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των εργαζομένων.

Αντίθετα, η σημερινή Κυβέρνηση προτίθεται να υποβαθμίσει λειτουργικά, αλλά και οργανωτικά την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος. Με τον τρόπο αυτόν, ουσιαστικά, καταργεί τις κρίσιμες αρμοδιότητες για το απαιτούμενο έργο της.

Το γεγονός αυτό θα κλιμακώσει το ήδη οξύ πρόβλημα των εργατικών ατυχημάτων στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και στα ορυχεία της ΔΕΗ, η συχνότητα των οποίων έχει καταντήσει σύγχρονη μάστιγα. Συνεχώς υπάρχουν νέα θανατηφόρα δυστυχήματα αλλά και ατυχήματα, στα οποία μόνο η τύχη απέτρεψε τα χειρότερα.

Η αποδυνάμωση των προληπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και τα δύο συνεχόμενα ατυχήματα που έλαβαν χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες στο λιγνιτικό κέντρο δυτικής Μακεδονίας με έναν νεκρό στο νότιο πεδίο στις αρχές του έτους και δύο σοβαρά τραυματίες στις 12 Μαρτίου 2013.

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι στους χώρους εργασίας της «ΔΕΗ Α.Ε.» δεν τηρούνται στο έπακρο οι όροι εργασίας και ασφάλειας με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Λόγω οικονομικής κρίσης και στενότητας υπάρχουν αρκετές καταγγελίες ότι δεν επαρκεί το στελεχιακό δυναμικό για την ασφαλή διεκπεραίωση των εργασιών, όπως επίσης δεν υπάρχει και ο απαραίτητος εξοπλισμός, ιατροφαρμακευτικός ή άλλος, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων αυτών είναι η έλλειψη προσωπικού σε βασικές οργανικές θέσεις της επιχείρησης, η οποία καθιστά αδύνατη την κάλυψη των βασικών αναγκών, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των υπαρχόντων εργαζομένων, τις υπέρμετρες υπερωρίες και την ανεπαρκή λήψη μέτρων ασφαλείας για τους εργαζομένους. Άλλωστε, το αποδεικνύουν και τα τρία ατυχήματα που ήταν πολύ σοβαρά με το ένα όπως σας είπα θανατηφόρο, τα οποία συνέβησαν σε ένα χρονικό διάστημα μόλις τριών μηνών.

Αυτό οδηγεί, λοιπόν, την εργοδοσία να προβαίνει στην κάλυψη των αναγκών με μη εξειδικευμένο προσωπικό, με αποτέλεσμα η απειρία να οδηγεί σε τραγικά συμβάντα, όπως ήταν στην περίπτωση του περιστατικού στο ορυχείο Αμύνταιου, που  εργαζόμενος με δίμηνη σύμβαση παραλίγο να χάσει τη ζωή του για μερικά μόλις ευρώ.

Κάποιοι κατέστρεψαν με την ανευθυνότητά τους τη ζωή ενός ανθρώπου, που η κακοδιοίκηση τον οδήγησε να εκπληρώσει μια εργασία, την οποία δεν γνώριζε και όπως φάνηκε, δεν υπήρξε και συντονισμός στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς δεν είχαν ειδοποιηθεί οι εργαζόμενοι για την ταινία, την οποία όταν κατέβηκαν να επιδιορθώσουν, αυτή μπήκε σε λειτουργία και είχαμε αυτό το τραγικό περιστατικό.

Από την άλλη πλευρά, ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στους σταθμούς και στα ορυχεία είναι τα πενήντα έτη. Επιπλέον, το 55% αυτών των ήδη εργαζομένων θα συνταξιοδοτηθούν στα επόμενα πέντε έτη. Κατανοείτε, λοιπόν, ότι δεν είναι δυνατόν να εγγυηθείτε την ασφάλεια των εργαζομένων στη ΔΕΗ, τη στιγμή που υφίστανται τόσο μεγάλα κενά στις θέσεις εργασίας, όσα εγχειρίδια και αν εκδώσετε και όσους  νόμους και αν εκδώσετε επίσης.

 Το  εργατικό δυναμικό είναι γερασμένο, ενώ είναι καθημερινά τα φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας, τόσο στα ορυχεία όσο και στους σταθμούς και εργολάβων που  δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Πολλοί καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει καν φαρμακευτικό υλικό για έκτακτη ανάγκη ούτε καν γιατρός εργασίας. Πέρα από το κόστος της ανθρώπινης ζωής που είναι και το πιο σημαντικό, η έλλειψη προσωπικού προκαλεί επίσης και οικονομική ζημιά στην επιχείρηση, της οποίας το κόστος βέβαια μετακυλύεται στον τελικό καταναλωτή μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση της Βουλευτή ΕΔΩ

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: