Breaking News

Ομιλία της Ραχήλ Μακρή επί των άρθρων του σχεδίου νόμου «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις»

Αθήνα, σήμερα στις 4 Απριλίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.34΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της ΣΤ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις».

 

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα φέρνετε προς ψήφιση ένα σχέδιο νόμου που ευαγγελίζεσθε τη διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Από όλα αυτά που καταθέσατε, φαίνεται ότι ενώ γνωρίζετε τις καταστρεπτικές συνέπειες της αχαλίνωτης φορολογίας που κατέστρεψε την ελληνική αγορά, της επιβολής άδικων μέτρων κατά των πολιτών, με αποτέλεσμα τη διάλυση της καταναλωτικής τους δυνατότητας και της απώλειας της αξιοπιστίας της χώρας στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, δεν προσπαθείτε να συμβάλλετε σε καμία περίπτωση, ουσιαστικά στην ανατροπή της αρνητικής διάστασης του κλίματος του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου φαίνεται καθαρά ότι δεν έχετε συμβάλει στην αξιοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, στο πλαίσιο του χάρτη περιφερειακών επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι σας καλούν να εφαρμόσετε μέτρα κατά του ελληνικού λαού, τηρείτε τους κανόνες κατά γράμμα. Όταν η Ευρώπη εκθέτει πακέτα επενδυτικής στήριξης, αδιαφορείτε και δεν αξιοποιείτε τίποτε. Δυστυχώς, η επιλεκτικότητά σας είναι πάντα υπέρ των εταίρων που με φοβικά σύνδρομα εκβιάζουν τον ελληνικό λαό, προσφέροντάς σας δεκανίκι παραμονής στην εξουσία και κατά των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Οφείλετε να αξιοποιήσετε μέχρι και το τελευταίο ευρώ των δυνατοτήτων που δίνουν τα ευρωπαϊκά σχέδια περιφερειακών επενδύσεων τώρα, ενεργοποιώντας πλήρως όλους τους μηχανισμούς του κράτους. Όλα αυτά δεν πρέπει να μείνουν στα χαρτιά, αλλά να γίνουν μέρος της πραγματικής οικονομίας. Για να καλύψετε την πρόδηλη αδυναμία σας να δεχθείτε ουσιαστική κριτική, φθάσατε σε σημείο να κατηγορήσετε τους Ανεξάρτητους Έλληνες ότι είμαστε κατά των επενδύσεων. Δεν θα άξιζε να ασχοληθούμε με μία ανεκδιήγητη θέση, όπως αυτή, εάν δεν θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μία φορά τι είναι επένδυση και τι όχι.

Μάθετε, λοιπόν, ότι η επένδυση προϋποθέτει μελέτη και σχεδιασμό, όχι εφαρμογή εντολών της τρόικας. Η επένδυση χτίζει και αναπτύσσει υποδομές και ανάδρομες. Δεν ξεπουλάς σε παζάρι αυτά που ο ελληνικός λαός δημιούργησε με κόπο και ιδρώτα. Η κρατική επένδυση παράγει κοινωνικό και οικονομικό όφελος και δημιουργεί οικονομίες κλίμακας. Δεν την ενδιαφέρει το όφελος του αγοραστεί. Εν ολίγοις, η επένδυση είναι δημιουργία κι όχι το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.

Εσείς επιμένετε ακριβώς στα αντίθετα. Ξεπουλάτε επιδοτώντας τον αγοραστή. Αναγκάζετε τους υγιώς σκεπτόμενους επιχειρηματίες να φύγουν από τη χώρα και κρύβεστε πίσω από τις λέξεις «μνημονιακή υποχρέωση», για να δικαιολογήσετε βέβαια τα αδικαιολόγητα.

Στο ξεπούλημα αλλά και στο χάρισμα της περιουσίας του ελληνικού λαού, είμαστε αντίθετοι. Είμαστε αντίθετοι στις αδιαφανείς διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ, ιδιαίτερα όταν σ’ αυτό προΐσταται αυτός που χάρισε την «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» στους ανταγωνιστές της με τη δικαιολογία ότι εάν έμενε στο δημόσιο, θα σταματούσε να είναι κερδοφόρα. Είμαστε αντίθετοι στη φαιδρότητα τέτοιων επιχειρημάτων και στη μαύρη προπαγάνδα.

Το σχέδιο νόμου: «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για επενδύσεις» έχει πολλά κενά, ελλείψεις και παγίδες. Δεν ευνοεί την μακροημέρευση των υγειών επενδύσεων αλλά έχει περίεργες πτυχές που ίσως αποτελέσουν την κερκόπορτα για την άλωση του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Όταν μία κυβέρνηση πράττει ενέργειες που προωθούν την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, όταν αφήνει τους Γερμανούς να αλώσουν τη χώρα κι όταν δίνουν κίνητρα στους ξένους επιχειρηματίες και διαλύουν τους Έλληνες, τότε δεν μένουν περιθώρια για την υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου που προέρχεται από μία Κυβέρνηση η οποία είναι αναξιόπιστη.

Σας επισημαίνουμε τα ανωτέρω και γνωρίζετε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν κάνουν μία εύκολη αντιπολίτευση η οποία να είναι στείρα. Δεν λέμε «όχι» για την άρνηση. Το έχουμε αποδείξει όταν στηρίζουμε άρθρα νομοσχεδίων που συνάγουν με τη λογική και διασφαλίζουν τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Είμαστε αρνητικοί, όταν θίγεται το δημόσιο συμφέρον.

Στη χθεσινή μου ομιλία στην Ολομέλεια και στις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής, ανέλυσα τα άρθρα και υπογράμμισα αυτά τα οποία βρίσκουμε θετικά. Επιπλέον, σας έχουν δοθεί και προτάσεις βελτίωσης για τα άρθρα 19 και 20, που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να βελτιώσουμε ένα από τα σημεία που θα μπορούσαν να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον Έλληνα επενδυτή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μην μπερδεύεστε. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδος σας κάνουμε προτάσεις εφαρμόσιμες αλλά και πραγματικές. Εάν τις υλοποιήσετε, εμείς θα τις στηρίξουμε. Εάν, όμως, προσβάλλετε τα δικαιώματα του λαού μας, θα μας βρείτε απέναντι.

Το ίδιο έχουμε κάνει και για τα άρθρα τα οποία αφορούν τα υδατοδρόμια, για τα οποία περιμένουμε τις βελτιώσεις τις οποίες σας έχουμε θέσει, για να τα υπερψηφίσουμε.

Επί των τροπολογιών, βρίσκουμε θετική την τροπολογία με γενικό αριθμο 375 και ειδικό 34, η οποία ρυθμίζει θέματα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και θα την υπερψηφίσουμε. Δεν μπορούμε, όμως, να κάνουμε το ίδιο με τις άλλες τρεις υπουργικές τροπολογίες. Πιο συγκεκριμένα.

Η τροπολογία με γενικό αριθμό 372 και ειδικό 31, υπονομεύει το μέλλον αυτής της ίδιας της κοινωνίας, αφού δημιουργεί το πλαίσιο ξεπουλήματος των ελληνικών αεροδρομίων. Στην ουσία, δημιουργείται σε περίοδο κρίσης μία νέα εταιρεία, δαιδαλώδη και κοστοβόρα, που θα κληθεί να επιτελέσει τα ίδια καθήκοντα με αυτήν της υπηρεσίας της Πολιτικής Αεροπορίας. Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος δημιουργίας αυτής της υπηρεσίας; Πάντως, όχι ο οικονομικός.

Η προτεινόμενη Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων δεν είναι σαφές και ξεκάθαρο πού θα υπάγεται και σε ποιον θα λογοδοτεί. Αναφέρεται ότι η εταιρεία θα έχει έδρα το Ελληνικό. Δεν αναφέρεται, όμως, πού συγκεκριμένα θα στεγάζεται, σε ποιες εγκαταστάσεις κι αν θα απαιτηθούν νέοι πόροι προς τούτο.

Επιπρόσθετα, δεν αποσαφηνίζεται επακριβώς σε ποια αεροδρόμια αναφέρεται η τροπολογία κι εάν σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα στρατιωτικά αεροδρόμια. Γιατί εάν συμπεριλαμβάνονται τα στρατιωτικά αεροδρόμια, τα οποία χρησιμοποιούνται παράλληλα με την Πολιτική Αεροπορία, απαιτείται τουλάχιστον συνυπογραφή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σ’ αυτήν την τροπολογία.

Ένα είναι σίγουρο, ότι με την τροπολογία αυτή όχι μόνο δεν θα επιλυθούν προβλήματα αλλά θα επιδεινωθεί η κατάσταση με τον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα, που εκτός όλων των άλλων επηρεάζει και την ασφάλεια των πτήσεων.

Σας υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της Ελλάδας και το αρχιπέλαγος του Αιγαίου προσδίδουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στη συμμετοχή του αεροδρομίου στο τουριστικό μείγμα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό είναι το κύριο επιχείρημα για τα κρατικά αεροδρόμια, καθώς η εναέρια κυκλοφορία έχει σαφώς άμεση σχέση μ’ αυτά. Αλλαγή προορισμού των αεροπορικών εταιρειών λόγω υψηλού κόστους αεροδρομίου θα φέρει μείωση στην εναέρια κυκλοφορία η οποία θα έχει δραματικές συνέπειες στα έσοδα του κράτους.

Βέβαια ο μεγάλος κίνδυνος είναι μέσα στο γενικότερο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης όλου του φάσματος των αερομεταφορών να πουληθεί και ο εναέριος χώρος, πράξη που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στα εθνικά θέματα, γιατί αεροδιάδρομοι που ελέγχονται σήμερα από την Ελλάδα και ανήκουν στο FIR διέρχονται πάνω από διεκδικούμενα από τη γείτονα ύδατα αλλά και νησιά.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κυρία Πρόεδρε, παρακαλώ να μου δώσετε λίγο ακόμα χρόνο.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους καταψηφίζουμε την τροπολογία με γενικό αριθμό 372 και ειδικό 31. Ομοίως καταψηφίζουμε τη νομοθετική «Βαβέλ» που εισάγει η τροπολογία με γενικό αριθμό 373 και ειδικό 32. Η αξιοπρεπέστερη διάταξη αυτής της τροπολογίας, είναι η δεύτερη για την τροποποίηση του άρθρου 6 του παρόντος νομοσχεδίου. Τη διάταξη για το Λαγονήσι πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται καν να τη σχολιάσουμε.

Δεν θα αναλώσω περισσότερο χρόνο με την τροπολογία με γενικό αριθμό 373 και ειδικό 32, καθώς όποιος τη διαβάσει προσεκτικά κατανοεί τους λόγους καταψήφισης μιας τροπολογίας που θα μπορούσε να αποτελεί ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Δεν χρειάζεται να περιφρονείτε το Κοινοβούλιο εισάγοντας αυτό το πλήθος των διατάξεων σε μία τροπολογία. Μη φοβάστε τη διεξοδική συζήτηση που γίνεται στις επιτροπές της Βουλής, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να νομοθετείτε με τρόπο ορθό κάποια στιγμή στο μέλλον.

Για την τροπολογία με γενικό αριθμό 374 και ειδικό 33 και προκειμένου να καταδείξω την ανάγκη καταψήφισής της, θα σας αναφέρω ορισμένα μόνο ευρήματα του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης ο οποίος έχει αποστείλει ένα πληρέστατο υπόμνημα. Φυσικά το συγκεκριμένο υπόμνημα βρίσκεται στη διάθεσή σας. Ας δούμε όμως κάποιες παρατηρήσεις αυτού αναφορικά με τα προβλεπόμενα στην τροπολογία.

Με τις διατάξεις του άρθρου 9 παράγραφος 5 και του άρθρου 10 παράγραφος 2, προβλέπεται ότι η προσωρινή και οριστική αποζημίωση αντίστοιχα δεν μπορεί να υπερβαίνει σε ποσοστό 80% ή να υπολείπεται σε ποσοστό 50% της αξίας που έχει καθοριστεί με το αντικειμενικό σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών ή άλλως της εκτίμησης που αποτελεί στοιχείο της προδικασίας.

Τούτο αντίκειται έντονα στην ουσιώδη διάταξη του άρθρου 17 του Συντάγματος, η οποία προβλέπει τον καθορισμό πλήρους αποζημίωσης χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό.

Με τη διάταξη του άρθρου 11 παράγραφος 1, καταργείται αδικαιολόγητα το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 26 του ν. 2882/2001 που προέβλεπε ότι αν η προθεσμία για την έκδοση της βεβαίωσης από την κτηματική υπηρεσία παρέλθει άπρακτη, η δίκη διεξάγεται και χωρίς τη βεβαίωση αυτή, κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην πράξη.

Με τη διάταξη του άρθρου 9 παράγραφος 3, προστίθενται επιβαρυντικές για τους ιδιοκτήτες και χρονοβόρες διαδικαστικές ενέργειες σχετικά με την υποβολή της αίτησης προς την κτηματική υπηρεσία για την ιδιαίτερη αποζημίωση, όπως βεβαιώσεις μηχανικού κ.λπ. οι οποίες βέβαια δεν προβλέπονται στο ν. 2882/2001.

Θα κλείσω αναφερόμενη στις βουλευτικές τροπολογίες. Βρήκαμε κάποιες πολύ θετικές και θα τις υπερψηφίσουμε. Χαρακτηριστικά αναφέρω τη διάταξη 6 της τροπολογίας με γενικό αριθμό 366 και ειδικό 28, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως έγινε στο Δήμο Νεστορίου της Καστοριάς που δημιουργήθηκαν επενδυτικά σχέδια τα οποία είχαν υπαχθεί σε καθεστώς κρατικών ενισχύσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1892/90 και του ν.2601/98 από ανώνυμες εταιρείες ή Ε.Π.Ε. ελεγχόμενες από το δημόσιο και τα οποία υλοποιήθηκαν εξ ολοκλήρου ή επιδοτήθηκαν κατά ένα ποσοστό μόνο της εγκεκριμένης επιχορήγησης αλλά δεν λειτούργησαν επιχειρηματικά, χωρίς να είναι βέβαια και από δική τους υπαιτιότητα.

Γι’ αυτόν το λόγο, κύριε Υπουργέ, σας ζητάμε να επιλύσετε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όπως σας ανέφερα στην περίπτωση του Νεστορίου της Καστοριάς.

Σας ευχαριστώ.

 

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: