Breaking News

Δευτερολογία της Ραχήλ Μακρή επί των άρθρων του σχεδίου νόμου «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις»

Αθήνα, σήμερα στις 4 Απριλίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.34΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της ΣΤ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις».

 

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Δεν είναι εδώ βέβαια ο κ. Υπουργός, αλλά πιστεύω ότι ακούει. Στον κ. Χατζηδάκη αναφέρομαι.

Κύριε Χατζηδάκη, αναφέρατε ότι η μη άσκηση του δικαιώματος της απεργίας από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δέχονται όλο αυτό το σχέδιο νόμου, το οποίο έχετε περάσει, όσον αφορά τα αεροδρόμια και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ωστόσο, εμείς έχουμε ένα υπόμνημα, το οποίο μπορούμε να σας καταθέσουμε, στο οποίο οι άνθρωποι αυτοί –οι οποίοι όπως εσείς είπατε δεν άσκησαν το δικαίωμά τους στην απεργία, άρα δεν είναι προφανώς θέμα μισθών- εκφράζουν την ανησυχία τους και την αγωνία τους, όπως λένε με έγγραφο της ομοσπονδίας του συνόλου των εργαζομένων στην υπηρεσία αλλά και των φορέων του τουρισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης για όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο των αερομεταφορών αλλά και στην ΥΠΑ. Επίσης, εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο η λαίλαπα της στημένης κρίσης να παρασύρει τον κυριότερο αιμοδότη της εθνικής οικονομίας, τον τουρισμό. Καταθέτουν με το παρόν προτάσεις εργαζομένων, που μοναδικό στόχο έχουν την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας για τους Έλληνες και μόνο αυτούς.

Σας θέτουν, λοιπόν, κάποια πολύ ουσιώδη ερωτήματα, τα οποία θέσαμε και εμείς, αλλά δεν απαντήθηκαν ούτε στην επιτροπή αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια. Ποιος ιδιώτης θα αδιαφορήσει για το καθ’ όλα νόμιμο κέρδος του και θα ανοίξει δωρεάν το αεροδρόμιό του για αεροδιακομιδή ασθενούς ή για έρευνα και διάσωση; Ποιο ιδιωτικό αεροδρόμιο θα κρατήσει χαμηλά τα τέλη χρήσης ή και θα τα μηδενίσει, προκειμένου να ακολουθηθεί μία εθνική τουριστική πολιτική προς όφελος του κοινωνικού συνόλου; Πώς θα διασφαλιστεί ότι το πραγματικό αφεντικό των αεροδρομίων της Μυτιλήνης, της Χίου, της Κω, της Θεσσαλονίκης δεν θα είναι Τούρκος, Σκοπιανός ή όποιος άλλος; Πώς θα λειτουργήσουν τα μικρά αεροδρόμια, τα οποία δεν έχουν προφανώς επενδυτικό ενδιαφέρον και, σύμφωνα με τη δήλωσή σας, θα διατηρηθούν για κοινωνικούς και εθνικούς λόγους, θα επιβαρύνουν όμως τον κρατικό προϋπολογισμό και τον Έλληνα φορολογούμενο; Ποια οικονομική λογική καταστρέφει ένα σύστημα, το οποίο δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και προσφέρει αντιθέτως στην εθνική οικονομία, για να φτιάξει -αν μπορέσει να φτιάξει- ένα άλλον, που θα επιβαρύνει άμεσα με ένα πολύ μεγάλο ποσό τον κρατικό προϋπολογισμό;

Είναι γνωστό ότι τα χρήματα που θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση ενός αεροδρομίου θα πάνε στις δανειακές υποχρεώσεις εφάπαξ. Άρα με ποια χρήματα θα αναπτυχθεί και θα λειτουργήσει το αεροδρόμιο αυτό; Και, στην περίπτωση που καταρρεύσει, ποιος θα χρεωθεί το κλείσιμο του τουριστικού προορισμού και τη χρεοκοπία της τοπικής οικονομίας;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Υπουργέ –αναφέρομαι τώρα στον κ. Μηταράκη- για άλλη μία φορά καταφύγατε στην παραποίηση των θέσεων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για να υποστηρίξετε ασυνάρτητα συμπεράσματα. Δεν θα σας απαντούσαμε, αν δεν ήσασταν γενικά προκλητικός. Εχθές κατηγορηθήκαμε ότι είμαστε εναντίον των επενδυτικών προοπτικών της χώρας, όταν σας απαντήσαμε ότι προάγουμε τις πραγματικές επενδύσεις έναντι του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Εκφέρατε μία κατηγορία, ότι είμαστε ανακόλουθοι, γιατί, ενώ σας καλούμε να επιταχύνετε τις επενδύσεις, δεν ψηφίζουμε την τροπολογία 373/32. Όμως, γιατί να ψηφίσουμε μία τροπολογία που αλλάζει τις διατάξεις του άρθρου του νομοσχεδίου στο οποίο διαφωνούμε στη βάση και τη λογική του; Πώς είναι δυνατόν να καταψηφίζουμε τη δυνατότητα ιδιωτικοποίησης ακινήτων δημόσιας περιουσίας και μετά να υπερψηφίζουμε μία μεσοβέζικη διατύπωση, περί πλάσματος δικαίου;

Μας είπατε ακόμη ότι οι διατάξεις της 373 προήλθαν από τις παρατηρήσεις Βουλευτών στην αρμόδια επιτροπή. Η αύξηση του συντελεστή δόμησης στο Λαγονήσι από ποιους Βουλευτές ακριβώς προτάθηκε; Τα εύσημά μας για την ανάπτυξη που θα φέρει στην εθνική οικονομία αυτή η επιλογή!

Η άσκηση από το Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή των καθηκόντων του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας, σε ποια ακριβώς συνεδρίαση της επιτροπής προτάθηκε; Ελάτε επιτέλους σε επαφή με την πραγματικότητα. Είναι σκληρό, γιατί θα σας αποδείξει την κενότητα των μέχρι τώρα επιλογών σας, αλλά είναι ο μόνος δρόμος. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε πλήρη συνέπεια λόγων και πράξεων. Τροποποιήσεις άρθρων που βρήκαμε θετικές σάς τις επισημάναμε. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε να τις απομονώσουμε από Βαβέλ λοιπών διατάξεων τροπολογιών. Γι’ αυτό μην πιάνεστε από λέξεις για να παράγετε εύκολες αλλά και έωλες απαντήσεις, γιατί δεν γίνεστε σε κανέναν πειστικοί. Τροπολογίες, όπως για τα θέματα, για παράδειγμα, του μερίσματος των μεριδιούχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, τις στηρίζουμε.

Ας δούμε βέβαια και ένα δεύτερο θέμα. Εξαπολύσατε και μία ομοβροντία μεγαλόστομων κατηγοριών για βεγγαλικά. Μην πανικοβάλλεστε, εμείς δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα ίδια όπλα με εσάς. Δεν μας κάνουν. Διατείνεστε ότι περιμένατε με αγωνία την αίτηση αντισυνταγματικότητας για την παράγραφο 4 του άρθρου 5 του νομοσχεδίου. Η αλήθεια είναι ότι κατατέθηκε σήμερα το πρωί και δεν έγινε αποδεκτή από το Προεδρείο. Πάντως, αν θέλετε, παρ’ όλο που δεν έχω χρόνο, θα μπορούσα να την αναπτύξω τώρα. Παρ’ ότι, λοιπόν, δεν έχω όλο το χρόνο για να σας κάνω την πλήρη ανάπτυξη, να σας πω ότι τα ακίνητα επί των οποίων τα νομικά πρόσωπα διατηρούν περιουσιακά δικαιώματα δεν μπορούν σε καμμία περίπτωση να χαρακτηρισθούν ως ιδιωτικά ακίνητα, όπως ορίζετε εσείς στο άρθρο 5 της παραγράφου 4 του σχεδίου νόμου για τη διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος κ.λπ..

Η διάταξη αυτή, που εισάγεται με το παρόν σχέδιο νόμου, παραβιάζει ευθέως τα άρθρα 18 και 24 του Συντάγματος. Ειδικότερα το άρθρο 18 ρυθμίζει τα θέματα ιδιοκτησίας της δημόσιας περιουσίας, ενώ το άρθρο 24 όχι μόνο προστατεύει τη δημόσια περιουσία, αλλά καθιστά υποχρεωτική τη σύνταξη χωροταξικής μελέτης και εκ των προτέρων για τη λειτουργική ανάπτυξη της οικιστικής περιοχής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ολοκληρώστε, κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κυρία Πρόεδρε, δώστε μου λίγο ακόμη χρόνο, παρακαλώ.

Η δημόσια περιουσία ρυθμίζεται πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και προς όφελος πάντα της εθνικής οικονομίας, ενώ για την αναγνώριση μιας περιοχής ως οικιστικής, άρα ιδιωτικής, και την πολεοδομική ενεργοποίησή της με σκοπό την εξυπηρέτηση των ιδιωτών απαιτείται η ύπαρξη μελέτης, σχεδιασμού, εξέτασης όρων και προϋποθέσεων, υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών στην αναμόρφωσή της και η ύπαρξη εγκεκριμένου σχεδίου για την υλοποίηση της μελέτης.

Επιπλέον πολλά ακίνητα του ν. 590/1977 περιλαμβάνουν μνημεία ή έχουν παραδοσιακά στοιχεία ή υπάγονται σε παραδοσιακές περιοχές, άλλως προστατευτέες ιδιαίτερα από το κράτος, ως μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και σε καμμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η ιδιωτικοποίησή τους με την εκάστοτε αλλαγή κάθε φορά του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Επομένως η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική και αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον. Δεν σας αρέσει βέβαια να ακούτε την αντισυνταγματικότητα των διατάξεών σας, όπου και εσείς οι ίδιοι αναγνωρίζετε -εμμέσως πλην σαφώς- με την προσπάθεια αλλαγής της αρχικής διάταξης με την τροπολογία 373.

Κλείνοντας, λοιπόν, θα σας κάνω μία τελευταία ερώτηση. Αφού νοιάζεστε τόσο πολύ για τις ιδιωτικές επενδύσεις και δημιουργείτε μάλιστα και ένα φιλικό περιβάλλον γι’ αυτές, πώς εξηγείτε στη χώρα μας την αθρόα έξοδο των σοβαρών ιδιωτών επενδυτών και το κλείσιμο των επιχειρήσεών τους κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής σας;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Παρακαλώ, κυρία Μακρή, ολοκληρώστε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κλείνω, κυρία Πρόεδρε.

«DELICA», «MICHELIN», «SHELMAN», «NEOSET» και δεκάδες άλλες επιχειρήσεις κλείνουν η μία πίσω από την άλλη. Αυτή είναι η ανάπτυξη η οποία ευαγγελίζεστε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε πολύ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Αυτές είναι οι θέσεις εργασίας που διασφαλίζετε για τους Έλληνες πολίτες;

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε κι εμείς, κυρία Μακρή.

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: