Breaking News

Ραχήλ Μακρή: Όχι στις χίμαιρες συρρίκνωσης του εργατικού κόστους και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας | 03.04.2013

Απόσπασμα  της  από 3 Απριλίου 2013 ομιλίας της Ραχήλ Μακρή, στη Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Εδώ μας φέρνετε προς κύρωση μέσα σε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο αφορά τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, την υπαγωγή μέχρι και την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στην περιοχή της Πάτρας ύψους 94 εκατομμυρίων ευρώ.

Στα άρθρα 29 και 30 δίνετε τη δυνατότητα τροποποιήσεων σχεδίων, τα οποία όμως έχουν ήδη υπαχθεί. Πιστεύουμε ότι θα λάβουμε τις απαιτούμενες εξηγήσεις, όσον αφορά το ποιος είναι ο λόγος που σας οδήγησε να κάνετε αυτές τις επιλογές.

Όσον αφορά το Κεφάλαιο Ε΄, κρίνουμε ιδιαίτερα θετική την ίδρυση αλλά και τη λειτουργία υδατοδρομίων, αρκεί βέβαια αυτά να μπορέσουν να υλοποιηθούν με ορθό τρόπο από την Κυβέρνησή σας. Στο πλαίσιο αυτό, θα προτείναμε να λαμβάνεται υπ’ όψιν και η γνώμη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, στις περιοχές βέβαια που κρίνονται ως ευαίσθητης στρατηγικής αλλά και στρατιωτικής σημασίας.

Επιπρόσθετα για το άρθρο 50 και για να μην επαναληφθεί η ασυνεννοησία με το κενό νόμου που επικρατεί, στον εφοδιασμό των αεροπλάνων της γενικής αεροπορίας, τα ελληνικά αεροδρόμια, προτείνουμε οι σχετικές διατάξεις να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ρυθμίσεις του ADR κλάσης 3 που ισχύουν για τις οδικές μεταφορές υγρών καυσίμων και να μην καθορίζονται με μια απλή απόφαση του Διοικητή της ΥΠΑ. Είναι γνωστό το πανηγύρι που γίνεται με την AP Gas που εκτυλίσσεται στα ελληνικά κρατικά αεροδρόμια, ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής και εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς. Δεν είναι ανάγκη να επαναληφθεί για ακόμη μια φορά.

Εν κατακλείδι, για τα υδατοδρόμια, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να επανεξετάσετε την περίοδο των είκοσι πέντε ημερών, στο άρθρο 52, καθώς επίσης και το εύρος των κυρώσεων από 500 έως 150.000 ευρώ στο άρθρο 53.

Η ανάπτυξη δεν έρχεται με εξαγγελίες και επικοινωνιακά βεγγαλικά μεγαλοστομίας. Απαιτεί ένα σχέδιο, σοβαρή νομοθέτηση, προσεκτικά μελετημένες προϋποθέσεις ως βάση και στόχευση με συγκεκριμένα ορόσημα ολοκλήρωσης, πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας δεν επιτυγχάνεται με νεοφιλελεύθερες ουτοπίες συρρίκνωσης του εργατικού κόστους, αλλά και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Οι χίμαιρες αυτές μπορεί να φαντάζουν ως λύσεις στο μυαλό όσων παριστάνουν τους τεχνοκράτες αλλά οδηγούν στον ουσιαστικό μηδενισμό της ενεργούς ζήτησης και της εξαφάνισης της μεσαίας τάξης, η οποία απετέλεσε για δεκαετίες την κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας και υποθηκεύουν το μέλλον όλων των επόμενων γενιών των Ελλήνων.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία ΕΔΩ

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: