Breaking News

Ομιλία Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την Πρόταση Νόμου: «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας» | 02.04.2013

Στην Αθήνα σήμερα, 2 Απριλίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 14.05΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην «Αίθουσα Γερουσίας» του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση της πρότασης νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας».

 Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υφυπουργός ο κ. Αθανάσιος Σκορδάς, Υφυπουργός του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.

Η συγκεκριμένη Πρόταση Νόμου στοχεύει, σύμφωνα με την Αιτιολογική της Έκθεση, στην ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση στην κατεύθυνση μετάθεσης του βάρους της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας έχει συνάψει συμβάσεις με το τραπεζικό σύστημα και στις περισσότερες περιπτώσεις οι όροι αποπληρωμής των δανείων αυτών, είτε είναι καταναλωτικά είτε είναι στεγαστικά, δύναται να κριθούν ως «επαχθείς».

Τα νοικοκυριά δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν πλέον στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Η ανέχεια κυριεύει και εκατοντάδες συμπολίτες μας χάνουν τις περιουσίες τους.

Τα τελευταία δέκα χρόνια κλιμακώθηκε ο αριθμός σύναψης δανείων μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, που σε πολλές περιπτώσεις δεν πληρούσαν ούτε καν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αυτών των δανειακών ποσών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η οργανωμένη πολιτεία, πρέπει ν’ αφήσουμε τους δανειολήπτες στην τύχη τους και να τις οδηγήσουμε στην οικονομική, αλλά και την κοινωνική ανέχεια.

Λόγω των αλλαγών που έχουν επέλθει στο εισόδημα αλλά και στα οικονομικά δεδομένα των πολιτών, είναι απαραίτητο ν’ αλλάξουν τόσο οι όροι όσο και οι συνθήκες αποπληρωμής των οφειλών. Οι μισθοί και οι συντάξεις και τα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών δεν είναι τα ίδια με αυτά του 2008, του 2006, αλλά και του 2004. Έχουν περικοπεί τρομερά και η αγοραστική δύναμη έχει ελαττωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναγκαία περικοπή των δόσεων, αλλά και τη διαγραφή των χρεών σε περιπτώσεις, όπου έχουν οδηγηθεί οι ελληνικές οικογένειες σε αδιέξοδο.

Με την ίδια λογική που το Ελληνικό Κράτος προχώρησε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε πολλαπλή οικονομική του στήριξη και σε άλλες ευεργετικές διατάξεις, με τον ίδιο τρόπο ακριβώς η πολιτεία οφείλει να συμβάλει στην ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής προβαίνοντας σε ουσιαστικές ενέργειες ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αφού μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ευνοϊκότερο κλίμα στην αγορά, θα αυξήσει η αγοραστική ικανότητα των πολιτών και θ’ αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση της εσωτερικής οικονομίας, που σήμερα έχει καταρρεύσει.

Όταν σημειώνεται κούρεμα του δημόσιου χρέους και συνεχιζόμενη στήριξη των τραπεζιτών είναι ανεπίτρεπτη η επίδειξη αδιαφορίας προς τους ιδιώτες δανειολήπτες. Είναι ανήθικο η πολιτεία να συμπεριφέρεται με δύο μέτρα, αλλά και δύο σταθμά και πάντα, φυσικά, υπέρ των δυνατών και κατά των αδυνάτων, γιατί είτε πρόκειται για τράπεζα είτε πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, το Κράτος και η Δικαιοσύνη πρέπει να συμπεριφέρονται με ισονομία και ισοπολιτεία.

Δυστυχώς, η πολιτική έδειξε για μια ακόμη φορά το κακό της πρόσωπο. Αντί να βρούμε από κοινού όλες οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο, λύσεις για ν’ αντιμετωπίσουμε το σοβαρό πρόβλημα, που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, σπαταλούμε άδικα το χρόνο ικανοποιώντας μικροκομματικούς εγωισμούς. Η Κυβέρνηση θα όφειλε να συμπεριφερθεί πιο ώριμα και υπεύθυνα, ώστε να επιλύσει γρήγορα το ζήτημα και να μην αποσκοπεί σε μικροπολιτικά οφέλη. Έπρεπε ήδη να έχουμε προχωρήσει σε μια κοινή συνισταμένη και μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να έχει αποτυπωθεί η πολιτική της ελληνικής πολιτείας για την ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών.

Τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης Τραπέζης της Ελλάδος αποτυπώνουν τη σοβαρότητα του ζητήματος για την επιβίωση των δανειοληπτών. Τα επισφαλή δάνεια έχουν τριπλασιαστεί, τα ποσά των καθυστερούμενων δανείων ανέρχονται στα 45 εκατ. €, ενώ περίπου 1 στα 3 καταναλωτικά δάνεια σημειώνει μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή του. Ενώ για τα στεγαστικά δάνεια το ποσοστό κυμαίνεται περίπου 1 στα 5. Τα επισφαλή δάνεια με καθυστέρηση άνω των τριών μηνών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 ξεπερνούν το ποσό των 15 δισ. €, τα στεγαστικά δάνεια το 20% των συνολικών χορηγήσεων, τα καταναλωτικά τα 9 δισ. € στο 30% των συνολικών χορηγήσεων και στα επιχειρηματικά τα 33 δισ. € στο 25% των συνολικών χορηγήσεων. Τις 600.000 ξεπερνούν οι ρυθμίσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, ενώ έχουν γίνει και 40.000 αιτήσεις για εξωδικαστική διευθέτηση οφειλών. Έχουν κατατεθεί στα Δικαστήρια 26.000 υποθέσεις, ενώ κέρδισαν το κούρεμα των δανείων τους 1500 οφειλέτες. Σε 15 περιπτώσεις, δε, αποφάνθηκαν τη συνολική διαγραφή του χρέους.

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ η αδυναμία αποπληρωμής των δανείων των φυσικών προσώπων έχει συνέπειες και σε κοινωνικό επίπεδο. Οι μισοί δανειολήπτες εμφάνισαν προβλήματα υγείας, ενώ 1 στους 3 οφειλέτες αναγκάζεται να αποζητά τη συνεισφορά των εργαζομένων ή συνταξιούχων γονέων του, πολλές φορές ατόμων υπερηλίκων και με μικρές συντάξεις. Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει μείζον κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο μαζί με την ανεργία αποτελεί το αποκορύφωμα της απόγνωσης των Ελλήνων πολιτών.

Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες αποθρασύνονται και αντί να καταλάβουν τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, συνεχίζουν και αυξάνουν την επιθετικότητά τους, ενώ γνωρίζουν τις μειώσεις που έχουν υποστεί τόσο οι μισθοί, όσο και οι συντάξεις και τα φοβερά ποσοστά ανεργίας, που μαστίζουν τη χώρα μας της, ενώ παρακολουθούν την ανοδική τιμή των προϊόντων, που καθιστούν αδύνατη πια την αγορά πια βασικών και αναγκαίων αγαθών.

Κάποια στιγμή οι τράπεζες οφείλουν να κατανοήσουν ότι είναι αναγκαία η στήριξη των απλών νοικοκυριών, γιατί πολύ απλά αυτά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και εάν καταρρεύσουν τα νοικοκυριά, η θεωρία του domino-effect θα επαληθευτεί για τις τράπεζες, όπως συνέβη αντίστοιχα με την τραπεζική κρίση στην Αμερική το 2008. Η κατάσταση αναμένεται να εκτροχιαστεί με τα οφειλόμενα ποσά να πολλαπλασιάζονται μέσα στην επόμενη διετία λόγω της κατάρρευσης των μισθών και των συντάξεων, αλλά και της γενικότερης ύφεσης, που πλήττει την ελληνική κοινωνία.

Η παρούσα Πρόταση Νόμου απαντά αποσπασματικά στο πρόβλημα φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, αλλά αποτελεί ωστόσο ένα πρώτο βήμα, που φυσικά χρήζει βελτιώσεων και συνέχισης. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουμε ότι παράλληλα με τη στήριξη που οφείλει το Κράτος να δείξει προς τα νοικοκυριά, επιβάλλεται να ληφθεί αντίστοιχη μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και απασχολούν μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Επιπρόσθετα μέτρα θα πρέπει, βέβαια, να ληφθούν και για τα φυσικά πρόσωπα κατόχους ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι οι πολίτες αυτοί ανταποκρίθηκαν σε ότι ένιωθαν ως εθνικό καθήκον και αποταμίευσαν τα χρήματά τους υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Είναι καιρός, λοιπόν, το ελληνικό κράτος να τους δικαιώσει για την επιλογή τους αυτή και να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη, τουλάχιστον των Ελλήνων πολιτών στις αναληφθείσες εξ αυτό υποχρεώσεων.

Αντίθετα, η Ελληνική Κυβέρνηση μερίμνησε μόνο για τους τραπεζίτες.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, θα μπορούν να αποσβέσουν την ζημιά σε 30 ισόποσες ετήσιες δόσεις συμψηφίζοντάς την, με τον φόρο που αναλογεί στα κέρδη. Το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο ανέρχεται σε 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σε περίπτωση που δεν έχουν κέρδη τότε ο αναβαλλόμενος φόρος δεν χάνεται αλλά μετατρέπεται σε οριστική απαίτηση από το Δημόσιο, που μπορεί βέβαια, να συμψηφιστεί με φόρο μελλοντικών χρήσεων. Με την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου οι ορκωτοί λογιστές θα μπορέσουν να βεβαιώσουν την βιωσιμότητα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος να τον αναγνωρίσει στα εποπτικά τους κεφάλαια. Έτσι οι τράπεζες θα μπορέσουν να δημοσιεύσουν τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου και εννιαμήνου στις 21 Δεκεμβρίου, αφού θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Οι τέσσερις στις συστημικές τράπεζες χρειάζονται 28,2 δισεκατομμύρια ευρώ και έχουν λάβει ήδη προκαταβολή 8 δισ. ευρώ.

Αν και κατά τη συζήτηση της πρότασης του νόμου που είχε κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ η Κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα κατεβάσει σχέδιο νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Έχουν περάσει τόσοι μήνες και σχέδιο νόμου δεν είδαμε. Να υπενθυμίσουμε, λοιπόν, στη συγκυβέρνηση ότι η ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών υπήρξε και προεκλογική δέσμευση και μάλιστα του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας, του κ. Σαμαρά, ο οποίος έσπευδε σε διακαναλικές προεκλογικές συνεντεύξεις που έδινε, να δηλώνει ότι δεν μπορεί η δόση του δανείου να υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος μιας οικογένειας. Αυτές, λοιπόν, τις δεσμεύσεις περιμένουμε και εμείς να τις δούμε και μάλιστα πολύ σύντομα, γιατί υπάρχει σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό θέμα στη χώρα.

Παρά, λοιπόν, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την στηρίζουμε και την υπέρ ψηφίζουμε.

Ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: