Breaking News

Επίκαιρη Ερώτηση της Ραχήλ Μακρή σχετικά με τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής παράνομων μεταναστών στο Στρατόπεδο Μαυροδενδρίου Κοζάνης

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ

 Βουλευτής  Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ –  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον  κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη.

ΘΕΜΑ:  «Σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου Υποδοχής Παράνομων μεταναστών στο 523 Κέντρο Νεοσυλλέκτων Τ.Π Στρατόπεδο Μαυροδεντρίου Κοζάνης»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου απόφαση εξετάζεται η πιθανότητα μετατροπής του 523 Κέντρο Νεοσυλλέκτων Τ.Π Στρατόπεδο Μαυροδεντρίου Κοζάνης σε κέντρο υποδοχής παράνομων μεταναστών.

Η τοπική κοινωνία γνωρίζοντας την αποσπασματική και ατελέσφορη πολιτική σας στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και έχοντας πλειάδα παραδειγμάτων δημιουργίας σύγχρονων κολαστηρίων Ανθρωπίνων ψυχών αντιμετωπίζει αρνητικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η εν λόγω πολιτική το μόνο που έχει δημιουργήσει στα μέρη όπου λειτούργησαν παρόμοια κέντρα υποδοχής είναι υποβάθμιση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Αναλυτικότερα έχουν πληγεί τα αισθήματα ασφάλειας των κατοίκων και εγείρονται ερωτήματα για εάν τηρούνται οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής εντός των στρατοπέδων συγκέντρωσης, που δημιουργείτε.

Αποτελεί απαραίτητη συνθήκη να κατανοήσετε την ανάγκη διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να υλοποιήσετε έστω και υποτυπωδώς πολιτικές επιλογές σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμα ζήτημα, που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και όχι αντιγραφή ολοκληρωτικών λύσεων με μηδενικό σεβασμό στην έννοια και την ουσία του ανθρώπου.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η Κοινότητα Μαυροδεντρίου Κοζάνης είναι ήδη επιβαρυμένη από την λειτουργία των ΑΗΣ και ορυχείων της ΔΕΗ.

Μην την υποβαθμίζετε περισσότερο. Αντί να υλοποιήσετε στρεβλά και αποσπασματικά μια πολιτική που αποδεικνύεται ατελέσφορη συνεργαστείτε με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την επαναλειτουργία του 523 Τ.Π ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων όπως σας προτείνει το τοπικό συμβούλιο της Κοινότητας.

Ερωτάται λοιπόν ο υπουργός:

  1. Υφίσταται τετελεσμένη ή ενδεχόμενη Κυβερνητική επιλογή δημιουργίας κέντρου υποδοχής παράνομων μεταναστών στην κοινότητα Μαυροδεντρίου Κοζάνης; Εάν ναι, με βάση ποιες μελέτες και στοιχεία λήφθηκε;
  2. Εάν δεν υπάρχει τέτοια πολιτική επιλογή, είστε διατεθειμένος να συνεργαστείτε με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την επαναλειτουργία του 523 Τ.Π ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων;

Αθήνα, 26/2/13

Η ερωτώσα Βουλευτής,  

Μακρή Ραχήλ

Παρατίθενται τα πρακτικά από την Επίκαιρη Ερώτηση

Αθήνα, σήμερα στις 15 Μαρτίου 2013, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.11΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Θα συζητηθεί τώρα η τέταρτη με αριθμό 1173/12-3-2013 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου της Βουλευτού Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ραχήλ Μακρή προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη δημιουργία κέντρου υποδοχής παράνομων μεταναστών στο 523ο Κέντρο Νεοσυλλέκτων Τάγματος Πεζικού του Στρατοπέδου του Μαυροδενδρίου Κοζάνης.

Αθήνα, σήμερα στις 15 Μαρτίου 2013, συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ενημερώθηκαν στην Αίθουσα της Γερουσίας για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής και ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», 82 ανθυπασπιστές σπουδαστές της Σχολής Πυροβολικού του Κέντρου Εκπαιδεύσεως «ΠΑΛΑΣΚΑ» του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι, στο πλαίσιο των σπουδών τους πραγματοποιούν επίσκεψη στη Βουλή.

Η Βουλή τούς καλωσορίζει.  Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους.

(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής)

Θα συζητηθεί τώρα η τέταρτη με αριθμό 1173/12-3-2013 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου της Βουλευτού Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ραχήλ Μακρή προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη δημιουργία κέντρου υποδοχής παράνομων μεταναστών στο 523ο Κέντρο Νεοσυλλέκτων Τάγματος Πεζικού του Στρατοπέδου του Μαυροδενδρίου Κοζάνης.

Προτού σας δώσω το λόγο, κ. Μακρή, και προς αποκατάσταση της αλήθειας, θα ήθελα να τονίσω το εξής: Κύριε Υπουργέ, έχετε την ατυχία να μην έχετε Υφυπουργό. Είστε μόνος σας. Επομένως, είστε υποχρεωμένος να απαντάτε εσείς προσωπικά σε όσες επίκαιρες ερωτήσεις έχουν κατατεθεί. Σας έχουν κατατεθεί εκατόν δύο επίκαιρες ερωτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας σας ως Υπουργός θα έπρεπε κάθε ημέρα να είστε στη Βουλή και να απαντάτε στις επίκαιρες ερωτήσεις.

Με αυτό τον τρόπο θέλω να δικαιολογήσω στο Σώμα το γεγονός ότι έχουν διαγραφεί αρκετές από αυτές, ενώ έχουν συζητηθεί και αρκετές από αυτές, όχι υπ’ ευθύνη του Υπουργού.

Θα ήθελα, επίσης, να τονίσω ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων, είχα κάνει μία πρόταση: Να υπάρχει μία ημέρα συζήτησης για κάθε Υπουργό. Παραδείγματος χάριν, τη Δευτέρα να έχουμε τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης. Γνωρίζετε ότι έχουμε επτακομματική Βουλή και εάν συγκροτηθεί και η Ομάδα των Ανεξαρτήτων θα έχουμε οκτακομματική Βουλή, που σημαίνει ότι μπορεί να υποβληθούν –πραγματικά κρατήστε το νούμερο!- εξήντα δύο επίκαιρες ερωτήσεις και αναφορές την εβδομάδα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι ο αριθμός είναι πάρα πολύ μεγάλος.

Η πρόταση, την οποία έκανα, δεν έγινε δεκτή. Δεν την απεδέχθησαν οι Βουλευτές. Ο λόγος για τον οποίο δεν την απεδέχθησαν οι Βουλευτές είχε και λογική, διότι έλεγαν ότι «εμείς τη Δευτέρα, συνήθως, και την Παρασκευή, εάν δεν έχουμε επίκαιρη ερώτηση, είμαστε στις εκλογικές μας περιφέρειες».

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λύσουμε μέσω του Κανονισμού της Βουλής. Θα φροντίσουμε -και είναι και επιθυμία του Προέδρου μας- να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα.

Κύριε Υπουργέ, αυτά τα είπα προς αποκατάσταση της αληθείας, επειδή εγράφησαν ορισμένα πράγματα, στα οποία έπρεπε να απαντήσει το Προεδρείο.

Κυρία Μακρή, με συγχωρείτε. Έχετε το λόγο για δύο λεπτά.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων του οικισμού Μαυροδενδρίου Κοζάνης, ειδικά κλιμάκια του Στρατού επισκέφτηκαν το 523 Τάγμα Πεζικού, που εδρεύει στο ομώνυμο χωριό της Κοζάνης, με σκοπό να πραγματοποιηθούν οι ανάλογες έρευνες για  τη δημιουργία κέντρου κράτησης παράνομων μεταναστών.

Η τοπική κοινωνία, γνωρίζοντας την αποσπασματική και ατελέσφορη πολιτική σας και έχοντας πλειάδα παραδειγμάτων δημιουργίας σύγχρονων κολαστηρίων ανθρωπίνων ψυχών, αντιμετωπίζει αρνητικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στο άκουσμα και μόνο, οι κάτοικοι αντέδρασαν. Πραγματοποίησαν λαϊκή συνέλευση, όπου σύσσωμοι εξέφρασαν την καθολική αντίθεσή τους στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας παράνομων μεταναστών.

Στη συνέχεια, το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Μαυροδενδρίου ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία, μετά από συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της, εξέδωσε αρνητική απόφαση. Η πολιτική σας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών το μόνο που έχει δημιουργήσει στα μέρη στα οποία λειτούργησαν είναι η υποβάθμιση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Αναλυτικότερα, έχουν πληγεί τα αισθήματα ασφάλειας των κατοίκων και εγείρονται ερωτήματα για το εάν τηρούνται οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής εντός των στρατοπέδων συγκέντρωσης που δημιουργείτε.

Αποτελεί απαραίτητη συνθήκη να κατανοήσετε την ανάγκη διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να υλοποιήσετε -έστω και υποτυπωδώς- πολιτικές επιλογές σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και όχι αντιγραφή ολοκληρωτικών λύσεων, με μηδενικό σεβασμό στην έννοια και την ουσία του ανθρώπου.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η Κοινότητα Μαυροδενδρίου Κοζάνης είναι ήδη επιβαρυμένη από τη λειτουργία των ατμοηλεκτρικών σταθμών και ορυχείων της ΔΕΗ. Μην την υποβαθμίζετε περισσότερο. Αντί να υλοποιήσετε στρεβλά και αποσπασματικά μία πολιτική που αποδεικνύεται ατελέσφορη, συνεργαστείτε με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την επαναλειτουργία του 523 Τάγματος Πεζικού ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων, όπως σας προτείνει το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Υφίσταται τετελεσμένη η ενδεχόμενη κυβερνητική επιλογή δημιουργίας κέντρου υποδοχής παράνομων μεταναστών στην Κοινότητα Μαυροδενδρίου Κοζάνης; Εάν ναι, με βάσει ποιες μελέτες και στοιχεία λήφθηκε; Εάν δεν υπάρχει τέτοια επιλογή, είστε διατεθειμένος να συνεργαστείτε με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την επαναλειτουργία του 523 Τάγματος Πεζικού ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης):  Ευχαριστούμε, κυρία συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και  Προστασίας του Πολίτη): Κύριε Πρόεδρε, να μου δώσετε και λίγα δευτερόλεπτα για να σας ευχαριστήσω για την αρχική σας παρέμβαση και να προσθέσω, διότι ειλικρινά με πίκρανε -και δεν αναφέρομαι, βέβαια, ατομικά σε εσάς με κανέναν τρόπο- η παρατήρηση του Προεδρείου για απουσία μου την ημέρα που συνεδρίαζε το Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες.

Σας ευχαριστώ, κατά συνέπεια, και προσωπικά θερμά για την κατανόησή στο αδύνατο της παρουσίας, καίτοι είναι προφανές πως ο σεβασμός προς την Εθνική Αντιπροσωπεία δεν είναι απλώς αυτονόητος, αλλά και απολύτως απαραίτητος για οποιονδήποτε Υπουργό. Η ουσία του πολιτεύματος, η πηγή των εξουσιών είναι εδώ και είναι αυτονόητο ότι η παρουσία εδώ έχει προτεραιότητα έναντι πάσης άλλης υποχρέωσης μέσα στα πλαίσια, όμως, υπηρέτησης των συμφερόντων της χώρας.

Κυρία συνάδελφε, θα μου επιτρέψετε απλώς -θα σας απαντήσω στην ερώτησή σας και θα σας απαντήσω και ευθέως- να σας παρακαλέσω να δείτε λίγο, με την επιμέλεια που σας διακρίνει, το ζήτημα του συνολικού χειρισμού της μεταναστευτικής πολιτικής. Το λέω γιατί είμαι βέβαιος ότι δεν προέρχονται από εσάς. Η αντιγραφή, όμως, θέσεων που έχουν διατυπωθεί ίσως από γνωστές μη κυβερνητικές οργανώσεις, που είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι των πραγμάτων για τον τρόπο διαχείρισης, αδικεί συνολικά τη χώρα και αδικεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξηγούμαι: Θα εκμεταλλευτώ το χρόνο και θα προσπαθήσω πάρα πολύ σύντομα να σας πω τι  γίνεται. Η χώρα από το 2010 έχει αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις. Οι δεσμεύσεις αυτές, με ελάχιστες εξαιρέσεις -τις διακόσιες θέσεις στην Αμυγδαλέζα- δεν είχαν εκτελεστεί. Από τον Αύγουστο του 2012 γίνεται μια τεράστια προσπάθεια -σύμφωνα με τον απόλυτα συγκεκριμένο σχεδιασμό- για τη συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος της χώρας που σημαίνει:

Έλεγχος των συνόρων στον Έβρο το οποίο ήδη έχει επιτευχθεί. Δημιουργία υπηρεσίας κέντρων πρώτης υποδοχής. Ήδη λειτουργεί σήμερα το πρώτο στον Έβρο, με υπηρεσία πρώτης υποδοχής σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Νέα υπηρεσία ασύλου: Θα λειτουργήσει μέχρι τον Ιούνιο, που είναι η δέσμευσή μας απέναντι στου Ευρωπαίους, δέσμευση την οποία ανέλαβα εγώ όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση. Επιτροπή προσφυγών: Θα λειτουργήσει, επίσης, μέχρι τον Ιούνιο. Πιθανότατα να λειτουργήσουν και οι δύο πολύ πιο πριν. Οφείλω να σας πω ότι και για τα δύο αυτά χρειάστηκε η τεράστια προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, για να υπάρξει το απαραίτητο προσωπικό.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και επιστροφές. Δηλαδή, όσοι συλλαμβάνονται παρανόμως στη χώρα, να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης. Εκεί δημιουργείται το πρόβλημα του «λαιμού του μπουκαλιού», ο αγγλικό όρος είναι «bottleneck». Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε όσους θέλουμε, γιατί οι χώρες αυτές δεν τους δέχονται πίσω.

Ο ίδιος ο σχεδιασμός μας, λοιπόν, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει προαναχωρησιακά κέντρα. Είναι άλλο πράγμα τα προαναχωρησιακά κέντρα και άλλο πράγμα τα κέντρα πρώτης υποδοχής. Αυτά τα προαναχωρησιακά κέντρα -στο συνολικό μας σχεδιασμό προβλέπονται να είναι δέκα χιλιάδες συνολικές θέσεις- είναι απαραίτητα για την ασφάλεια της χώρας. Απαραίτητα!

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε πάρα πολύ.

Όσα από αυτά είναι απαράδεκτα σε επίπεδο συνθηκών, κλείνονται ένα-ένα. Επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης έκλεισε το κέντρο στη Βένα, έκλεισε το κέντρο στο Ελληνικό. Και σας προλέγω ότι σε τριάντα μέρες από τώρα θα κλείσει και το κέντρο στον Ασπρόπυργο. Ό,τι δεν είναι στα σύγχρονα ευρωπαϊκά πλαίσια θα κλείσει. Έχει φτιαχτεί η Αμυγδαλέζα, η Κόρινθος και έχουν φτιαχτεί τα δύο προσωρινά στη Θράκη τα οποία θα φύγουν. Είναι σε αστυνομικές σχολές. Άρα, είναι αυτονοήτως στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Εκεί ζούσαν και διαβιούσαν Έλληνες πολίτες αστυνομικοί.

Σ’ αυτό το πλαίσιο σας λέω ότι ο συνολικός σχεδιασμός είναι –θα είναι εάν θέλετε- σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πιο σύγχρονος και ο πιο κατάλληλος που υπάρχει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω θερμά και για τη συνηγορία σας στην λειτουργία αυτού του μηχανισμού. Ήδη πετύχαμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλει αντί του 70% το 95% των δαπανών. Τώρα είμαστε και σε μια σκληρότατη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους για το ποιο είναι το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού. Διότι αφού συνεννοηθήκαμε ως προς το action plan που υποβάλαμε -το οποίο δεν είναι γενική έκθεση ιδεών, αλλά απόλυτη καταλογοποίηση αναγκών, υλικών, του φορέα ο οποίος θα υλοποιήσει και του ποσού- η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του ύψους του ποσού, μπαίνει σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για το τι πρέπει να γίνει πρώτα και τι πρέπει να γίνει ύστερα.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, την καθολική συμπαράσταση του Κοινοβουλίου, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το πράγμα και να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας και να προασπίσουμε –αν θέλετε- και αυτούς τους μετανάστες οι οποίοι πεινασμένοι όπως γύρναγαν στο δρόμο, στο έλεος των εμπόρων, δημιουργούσαν τεράστιο πρόβλημα και στον εαυτό τους και στη δημόσια υγεία και στην ελληνική κοινωνία.

Στη δευτερολογία μου θα σας απαντήσω πιο συγκεκριμένα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης):  Ναι, κύριε Υπουργέ, έχετε και το χρόνο της δευτερολογίας.

Κυρία συνάδελφε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, αναγνωρίζω τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλετε και προσωπικά ως Υπουργός, για το θέμα της αντιμετώπισης αυτού του μείζονος θέματος της παράνομης μετανάστευσης.

Ωστόσο, θα ήθελα να μου απαντήσετε ειδικότερα για το θέμα της πρόθεσής σας για τη δημιουργία παρόμοιου κέντρου για παράνομους μετανάστες στο Μαυροδένδρι  της Κοζάνης. Θα ήθελα να σας πω ότι η τοπική κοινωνία του Μαυροδενδρίου Κοζάνης για μια ακόμη φορά ενημερώθηκε για το ενδεχόμενο δημιουργίας του κέντρου από τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το ίδιο και ο Δήμαρχος Κοζάνης, ο οποίος σας απέστειλε τη με αριθμό πρωτοκόλλου 85119/27-12-2012 επιστολή, με την οποία σας τονίζει ότι η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης -ιδίως όταν αφορά αλλαγή χρήσης υφιστάμενων χώρων- που είναι αρμόδια για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης, αποκομιδής απορριμμάτων κ.λπ. στους συγκεκριμένους χώρους, όχι μόνο δεν οδηγεί σε λήψη των σωστών αποφάσεων, αλλά συχνά δίνει τροφή σε ηθελημένες ή αθέλητες παρερμηνείες σχετικά με τις προθέσεις της πολιτείας.

Είναι μυστική στρατιωτική επιχείρηση και έπρεπε τόσο η τοπική κοινωνία όσο και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης να ενημερώνονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου υποδοχής παράνομων μεταναστών;

Τέτοιου είδους αποφάσεις που αφορούν πρωτίστως την τοπική κοινωνία απαιτούν ενημέρωση από την πλευρά της πολιτείας, για το σχέδιο, την αιτιολόγηση, τη σκοπιμότητα και την κοστολόγηση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, η οποία βέβαια, με όλες αυτές τις προϋποθέσεις που ανέλυσα προηγουμένως, είναι αρνητική -όπως αναμένεται- στο ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών. Εκτός, βέβαια, της άρνησης της τοπικής κοινωνίας, υπάρχουν σοβαροί λόγοι, αντικειμενικοί παράγοντες, που δημιουργούν απαγορευτικές συνθήκες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πρώτον, η ευρύτερη περιοχή δεν έχει σοβαρές υποδομές νοσηλείας και παροχής υπηρεσιών υγείας και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σοβαρότατες δυσλειτουργίες εκτός και εντός του στρατοπέδου.

Δεύτερον, πρόκειται επίσης για μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρημένη από ρύπανση, λόγω της λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ και η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου θα επιβάρυνε περισσότερο την κατάσταση.

Τρίτον, η περιοχή έχει υποστεί τη χειρότερη υποβάθμιση στην ιστορία της, από την Κυβέρνησή σας, με τελευταίο χτύπημα το σχέδιο «Αθηνά» που καταργεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και κλείνει σχολές του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Τέταρτον, εγείρονται θέματα φύλαξης ενός αχανούς στρατοπέδου, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής ήδη δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και υπερβάλλουν εαυτόν σ’ αυτήν την προσπάθεια φύλαξης όλης της περιφέρειας.

Σας καλούμε να μην έρθετε σε σύγκρουση με τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας και να λογικευτείτε όσον αφορά στο ενδεχόμενο της λήψης μιας απόφασης, η οποία θα δημιουργήσει ακόμη αρνητικότερο κλίμα σε μία ήδη επιβαρημένη περιοχή.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κυρία συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και  Προστασίας του Πολίτη): Κυρία συνάδελφε, σας ευχαριστώ κυρίως για το ύφος της δευτερολογίας σας.

Πρέπει να σας πω -γιατί θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής απέναντί σας- ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την εγκατάσταση στρατοπέδου στο συγκεκριμένο σημείο. Δεν υπάρχει.

Βεβαίως, έχει γίνει έρευνα σε μια σειρά από εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων τις οποίες δεν χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Για ποιο λόγο; Για να μην επιβαρυνθεί ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός -έστω και κατά το ποσοστό αυτό- με το ποσό που χρειάζεται για την πλήρη εγκατάσταση, από την αρχή, στρατοπέδου. Και γι’ αυτό επιλέγει, αντί να φτιάχνονται στρατόπεδα από την αρχή, να χρησιμοποιούνται εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου αυτό είναι δυνατόν. Έχει γίνει, λοιπόν, μια έρευνα δεκάδων στρατοπέδων σε ολόκληρη την Ελλάδα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το στρατόπεδο το οποίο αναφέρετε. Κατά τούτο η τοπική κοινωνία είναι ακριβής σ’ αυτό το οποίο λέει. Εάν όμως η ερώτηση αφορά το αν υπάρχει ειλημμένη απόφαση, σας απαντώ ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση, δεν έχει γίνει συγκρητισμός όλων αυτών των κέντρων για να βρεθεί ποια είναι επιπλέον. Είμαστε ακόμα στο επίπεδο της οικονομικής διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους ως προς τα χρήματα. Κατά τούτο λοιπόν, αυτό δεν υπάρχει ως ειλημμένη απόφαση.

Διατηρώ στο μυαλό μου την τοποθέτησή σας ως εκπροσώπου των απόψεων της τοπικής κοινωνίας. Επιτρέψτε μου να σας πω –ξαναλέω, μην το παρεξηγήσετε, δεν αφορά αυτό το στρατόπεδο, αναφέρομαι στο προηγούμενο- ότι θα έρθει καιρός -και θα με θυμηθείτε- που θα ζητείται να μη φύγουν τα στρατόπεδα αυτά, όπως τώρα ζητούνται να μην φύγουν τα στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί; Διότι τα στρατόπεδα αυτά δημιουργούν δαπάνες στην ευρύτερη περιοχή και λόγω της φύλαξης, που ο σχεδιασμός είναι να μη γίνεται από αστυνομικούς παρά μόνο σε έναν πολύ περιορισμένο πυρήνα διοίκησης, αλλά και για τις γενικές δαπάνες που δημιουργούν. Κατόπιν αυτού πολλά, θα υπάρχει αίτημα να μην απομακρυνθούν από εκεί που τοποθετούνται. Δεν θέλω να εκθέσω αυτοδιοικητικούς, αλλά ήδη σωρεύονται επιστολές με τέτοια αιτήματα. Έχει αλλάξει η αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας.

Επίσης επιτρέψτε μου να σας πω ότι πουθενά -όπου εγκαταστάθηκαν- δεν δημιούργησαν προβλήματα υγείας ούτε προβλήματα δημόσιας ασφάλειας. Αντίθετα, έλυσαν προβλήματα, διότι εκεί εγκαταστάθηκαν κατ’ αρχάς μετανάστες της ευρύτερης περιοχής που φιλοξενεί τα κέντρα αυτά.

Αυτά, επί του γενικού.

Επί του συγκεκριμένου, εφόσον υπάρξει κάτι τέτοιο, θα το ξανασυζητήσουμε. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ωραία, κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: