Breaking News

Ομιλία της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το σχέδιο νόμου σχετικά με την «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις» (5η Συνεδρίαση)

Στην Αθήνα, σήμερα, 14 Μαρτίου 2013, συνήλθε σε συνεδρίαση, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις». (5η Συνεδρίαση)

Ραχήλ Μακρή: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Αποτελεί μόνιμη επωδό της Συγκυβέρνησης ότι πράττει τα πάντα για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων. ‘Όμως δυστυχώς, ούτε επενδύσεις έχετε προσελκύσει, ούτε ανάπτυξη έχετε φέρει στην χώρα. Τρανή βέβαια απόδειξη αυτού, είναι το κατατεθειμένο νομοσχέδιο. Ισχυρίζεστε ότι με αυτό το νομοθέτημα θα δημιουργήσετε ένα αναπτυξιακό περιβάλλον, ενώ στην ουσία το μόνο που καταφέρνετε είναι να ανοίγετε παράθυρα ξεπουλήματος ακριβών περιουσιακών στοιχείων της Χώρας σε εξευτελιστικές τιμές.

Η πίεση του χρόνου είναι εμφανή σε όλες τις ενέργειες σας. Ίσως συνειδητοποιείτε βέβαια, ότι ο Ελληνικός Λαός δεν θα σας ανεχθεί για πολύ ακόμα και έτσι βιάζεστε να ξεπουλήσετε ότι προλαβαίνετε. Αναλυτικότερα με το παρόν νομοσχέδιο στοχεύετε υποτίθεται στην πάταξη της γραφειοκρατίας, της πολυπλοκότητας και στην αύξηση της ταχύτητας υλοποίησης μιας επένδυσης. Η μελέτη όμως των ίδιων των διατάξεων που καταθέτετε, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυτή την υποτιθέμενη στόχευση.

Η γραφειοκρατία δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες μετά την μεταπολίτευση διαδέχονταν η μια την άλλη και συναγωνίζονταν στην προσπάθεια διαφθοράς της Δημόσιας Διοίκησης με ρουσφετολογικές λογικές αλλά και κομματικές πρακτικές. Τώρα πως θα περιορίσετε το φαινόμενο ιδρύοντας συνεχώς νέες γραμματείες και αλλάζοντας καταστατικό στο «Επενδύστε στην Ελλάδα», μόνο εσείς το γνωρίζετε. Ούτε οι ίδιοι δεν νομίζουμε ότι πιστεύετε τέτοιες ουτοπίες. Επιπρόσθετα, σας υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά, ότι το ζήτημα της πολυνομίας και των συγκρουόμενων αρμοδιοτήτων των κρατικών φορέων δεν επιλύεται με νομοθέτηση κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων. Μια ματιά να ρίξει κάποιος στο σχέδιο νόμου, θα βρει άπειρες φορές την ανωτέρω έκφραση. Η νομοθετική λειτουργία απαιτεί ιδιαίτερη σοβαρότητα, την οποία βέβαια αδυνατείτε να επιδείξετε, καθώς οι πράξεις σας κινούνται κατ’ εξαίρεση και των νόμων αλλά και κάθε κείμενης κοινής λογικής.

Άλλη μια φράση που επαναλαμβάνετε μόνιμα είναι η αύξηση της ταχύτητας στις επενδύσεις. Δεν αυξάνετε καμία ταχύτητα στο παρόν νομοθέτημα, το μόνο που επιχειρείτε είναι να παρακάμπτετε τόσο την αρχαιολογική υπηρεσία και να προσπαθείτε να βάλετε για άλλη μια φορά χέρι στην ακίνητη περιουσία την Εκκλησίας. Δεν νομίζουμε ότι είναι τυχαία η μετατροπή των εκκλησιαστικών ακίνητων σε ιδιωτικά. Αλλάζοντας το καθεστώς αυτών των ακινήτων, αλλάζετε και το βαθμό προστασίας τους. Γνωρίζουμε ότι γενικά, ενοχλεί το έργο της Εκκλησίας, η οποία προσπαθεί με κυριολεκτικά με πενιχρούς αυτή τη στιγμή πόρους να ανακουφίσει την ελληνική κοινωνία από τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών. Ωστόσο, αυτό δεν επιτρέπει να στερήσετε στην Εκκλησία και από τα ελάχιστα ψήγματα πόρων της.

Μήπως διαθέτει η Εκκλησία ακίνητα στην παραλιακή ζώνη από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, τα οποία σας ζητούν να εκποιήσετε σε τιμές χαρίσματος οι ντόπιοι και οι ξένοι τοκογλύφοι που στηρίζουν την πολιτική σας ή μήπως το φιλανθρωπικό της έργο καταστρέφει τις επενδύσεις;

Γνωρίζουμε ότι αμερικανικά ταξιδιωτικά γραφεία πια, διοργανώνουν εκδρομές στην Ελλάδα, με κύριο αξιοθέατο την εξαθλίωση των συμπολιτών μας και βασική ατραξιόν την σίτιση από τα σκουπίδια όλων αυτών που η πολιτική του ΔΝΤ οδήγησε στο δρόμο και στην πείνα. Εάν θεωρείτε αυτό επένδυση και εισροή συναλλάγματος τότε τα συσσίτια της εκκλησίας σας καταστρέφουν την αναπτυξιακή πολιτική και για τον λόγο αυτό επιτίθεστε στα ακίνητα της. Η ανάπτυξη απαιτεί σχεδιασμό και πρόγραμμα, και δεν πραγματοποιείται ούτε με φιέστες τύπου Ζάππειο 1,2,3 και λοιπά επεισόδια της Λάμψης.

Φυσικά η ανάπτυξη δεν έρχεται με ληστρικές επιθέσεις στην περιουσία του Ελληνικού Λαού, όπως επιχειρείται με τη ίδρυση της Ανώνυμης Εταιρίας ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ. Στο άρθρο 16 ουσιαστικά επιχειρείτε να δημιουργήσετε ένα καινούργιο ΤΑΙΠΕΔ. Πόσους άλλους άραγε θα θεσμοθετήσετε θα το δούμε, προκειμένου να επιτεθείτε στη δημόσια περιουσία; Πόσα ακόμη μαύρα κουτιά αδιαφανών διαδικασιών και ύποπτων συναλλαγών θα δημιουργήσετε μεταβιβάζοντάς τους τη περιουσία που ο ελληνικός λαός δημιούργησε με τόσο κόπο και ιδρώτα.

Οι επιλογές σας αυτές δεν θεμελιώνονται στις αρχές της οικονομικής θεωρίας, αλλά ούτε πηγάζουν από την ανάγκη διασφάλισης του Δημοσίου Συμφέροντος. Για αυτό και έχουν αποδειχθεί και λανθασμένες και επικίνδυνες από την ίδια την ιστορία. Σας θυμίζουμε βέβαια,  την περίπτωση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, που αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα και είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς ο Στέφανος Μάνος πούλησε την κερδοφόρα ΑΓΕΤ με το επιχείρημα ότι αν παρέμενε στο δημόσιο θα έπαυε να έχει κερδοφορία.

Με την πάροδο των ετών αποκαλύφθηκε με σειρά δικαστικών ερευνών ότι η μαφία ασκούσε έλεγχο στην Καλτσεστρούτσι, στην οποία πουλήθηκε η ΑΓΕΤ, και η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τέσσερα διευθυντικά στελέχη της, με την κατηγορία ότι ήταν στην υπηρεσία της ιταλικής μαφίας. Η κυβέρνηση ισχυριζόταν τότε ότι η επιλογή των Ιταλών είχε γίνει με στόχο η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία να μην καταλήξει στους βασικούς ανταγωνιστές της, που τότε ήταν η γαλλική Lafarge. Λίγα χρόνια αργότερα, ο ιταλικός όμιλος κατέρρεε οικονομικά και έβαλε πωλητήριο στην ΑΓΕΤ, (έχει σημασία το παράδειγμα αυτό το οποίο σας αναφέρω, γιατί το ίδιο κάνετε για όλες τις επιχειρήσεις), η οποία εξαγοράστηκε από την κοινοπραξία Blue Circle, η οποία λίγο αργότερα πουλήθηκε στη γαλλική Lafarge. Έτσι, την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία απορρόφησε ο βασικός ανταγωνιστής της και σήμερα αποτελεί μία μικρή θυγατρική του γαλλικού ομίλου, με συρρικνωμένη την παραγωγή και λειτουργώντας περισσότερο ως εμπορικό υποκατάστημα… Μάλιστα, ο όμιλος μετονομάζεται σταδιακά και παίρνει το όνομα της “μητρικής”, για να σβήσουν βέβαια και οριστικά οι μνήμες από την άλλοτε κραταιά τσιμεντοβιομηχανία της χώρας μας. Αυτά δεν αποτελούν δικά μας μόνο συμπεράσματα, αλλά έχουν δημοσιευτεί πολλές φορές στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Ο πρωτεργάτης του χαρίσματος της ΑΓΕΤ σε μια εταιρία που ελέγχονταν από την μαφία, σήμερα επιβραβεύεται αφού ο κύριος Στουρνάρας τον πρότεινε για νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. Φανταζόμαστε ότι παρόμοιας εμβέλειας άτομα θα στελεχώσουν και την  ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ.

Η Ανάπτυξη δεν έρχεται με εξαγγελίες και επικοινωνιακά βεγγαλικά μεγαλοστομίας. Απαιτεί ένα σχέδιο, σοβαρή νομοθέτηση, προσεκτικά μελετημένες προϋποθέσεις ως βάση και στόχευση με συγκεκριμένα ορόσημα ολοκλήρωσης, πάντα με γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον.

Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας δεν επιτυγχάνεται με νεοφιλελεύθερες ουτοπίες συρρίκνωσης του εργατικού κόστους και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Οι χίμαιρες αυτές μπορεί να φαντάζουν ως λύσεις στο μυαλό όσων παριστάνουν του τεχνοκράτες, αλλά οδηγούν στον ουσιαστικό μηδενισμό της ενεργού ζήτησης και την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, η οποία αποτέλεσε, για δεκαετίες, την κινητήριο δύναμη της Ελληνικής οικονομίας και υποθηκεύουν το μέλλον όλων των επόμενων γενιών των Ελλήνων.

Αυτά που κρίνονται ως στοιχειωδώς θετικά, είναι το άρθρο 6, αν και χρίζει επανεξέτασης, σας το είχα πει και στην προηγούμενη συνεδρίαση η παρ. 2, προκειμένου να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε που διαθέτουν αντίστοιχες διευκολύνσεις, καθώς και το κεφάλαιο των υδατοδρομίων. Βέβαια σας το επισημάναμε και στην κατ’ άρθρο συζήτηση ότι προτείνουμε να λαμβάνεται υπόψη και η γνώμη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για τις περιοχές οι οποίες κρίνονται ως ευαίσθητης στρατηγικής και στρατιωτικής σημασίας.

Κάνατε μία νομοτεχνική βελτίωση όπως είδα στο κείμενο το οποίο μας παραδώσατε πριν λίγο, η οποία είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Αφού λοιπόν, κάνατε αυτή την αναδιατύπωση και ορθώς αφήνετε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού την εξέταση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για την καταλληλότητα της θαλάσσιας περιοχής από πλευράς προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος Ναυτικής Ασφάλειας και ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας για τις ανάγκες των υδατοδρομίων, νομίζω ότι μπορείτε στα πλαίσια αυτής της νομοθετικής παρέμβασης να βάλετε και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις περιοχές συγκεκριμένα τις οποίες σας ανέφερα.

Επαναλαμβάνουμε για το άρθρο 50 και για να μην επαναληφθεί και η ασυνεννοησία και το κενό νόμου που επικρατεί, στον εφοδιασμό των αεροπλάνων της Γενικής Αεροπορίας, τα Ελληνικά Αεροδρόμια προτείνουμε οι σχετικές διατάξεις να λαμβάνουν υπόψη τις ρυθμίσεις του ADR κλάσης 3 που ισχύουν για τις οδικές μεταφορές υγρών καυσίμων και να μην καθορίζονται με μια απλή απόφαση του Διοικητή της ΥΠΑ. Είναι γνωστό κύριε Υπουργέ, το πανηγύρι το οποίο γίνεται με την AP Gas, που εκτυλίσσεται στα Ελληνικά Κρατικά Αεροδρόμια, βέβαια δεν ξέρω αν είναι δικής σας αρμοδιότητα για τις μεταφορές, ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής και εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς. Δεν είναι ανάγκη να επαναληφθεί για ακόμα μία φορά. Υπάρχει η ευκαιρία λοιπόν, να εξεταστεί αυτό το θέμα και να καλυφθεί.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επανεξετάσετε την περίοδο των 25 ημερών που δίνετε στο άρθρο 52, νομίζω ο χρόνος αυτός κύριε Υπουργέ είναι λίγος, ίσως πρέπει να επανακαθοριστεί, καθώς επίσης και το εύρος των κυρώσεων από 500 έως 150.000 ευρώ στο άρθρο 53.

Τέλος, στις λοιπές διατάξεις εισάγετε θέματα που οξύνουν το προαναφερόμενο πρόβλημα της πολυνομίας και της περιπλοκότητας του νομικού συστήματος της Χώρας με ρυθμίσεις του τομέα των τηλεπικοινωνιών, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων έως τροποποίηση του νόμου για την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού. Δεν αποτελεί βέβαια και αυτή η πρακτική παράδειγμα καλής νομοθέτησης, το καταλαβαίνετε και ο ίδιος. Φυσικά όταν εισάγετε ένα τέτοιο νομοσχέδιο με πρωτοφανή προχειρότητα, για το μείζον θέμα της υποτιθέμενης ανάπτυξης, αυτό που θα σκεφτόσασταν θα  ήταν η καλή νομοθέτηση;

Να πούμε ότι με πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, είχατε πληρώσει για 13 ημέρες, κύριε πρόεδρε αν μου επιτρέπετε λίγο ακόμα χρόνο, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, χωρίς την φορολογική και την ασφαλιστική ενημερότητα, τότε είχατε πει ότι, αυτό το κάνετε για να βοηθήσετε την πληρωμή ανθρώπων οι οποίοι ήτανε απλήρωτοι για μήνες και είναι αληθές αυτό, ωστόσο όμως, σας υπενθυμίζουμε  ότι περιμένουμε να μας καταθέσετε την λίστα  αυτή, όπως έχουμε καταθέσει και αντίστοιχη ερώτηση με ΑΚΕ και θα θέλαμε, αφού κάνατε αυτή την παρέκκλιση, η ίδια παρέκκλιση να γίνει και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αυτή τη στιγμή υποχρεώνονται να τιμολογούν για υπηρεσίες τις οποίες δεν έχουν πληρωθεί και να πληρώνουν και τον ΦΠΑ και οι οποίες κινδυνεύαν άμεσα από την μη πληρωμή έως και 14 μήνες, να χρωστούν στο Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς να είναι υπαιτιότητά τους και να βρίσκονται στον κίνδυνο να μην μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα, οπότε θα πρέπει να ρυθμιστεί και το θέμα αυτό.

Επίσης, στην νομοθετική παρέμβαση που καταθέσατε στο άρθρο 14, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται ως έξης: «Για την στελέχωση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης κτλ συνιστώνται στη Γενική Γραμματεία  στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων 70 οργανικές θέσεις από τις οποίες  47 θέσεις Π.Ε. και 16 οι οποίες θα καλύπτονται με μεταφορές και μετατάξεις ή αποσπάσεις υπαλλήλων του Δημοσίου» κτλ.

 Θα ήθελα εδώ, να σας επισημάνω ότι για να μην θεωρηθούν αυτές οι μετακινήσεις  και οι μετατάξεις ως κομματικές, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και ιδίως από τις αποσπάσεις που θα προέλθουν από Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου, καλό θα ήταν, και υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση, που αν σας ενδιαφέρει θα σας την καταθέσω από πλευράς μου, τόσο από την εμπειρία μου 11 χρόνια στον Δημόσιο Τομέα και γνωρίζοντας πολύ καλά την Δημόσια Διοίκηση και σε συνεργασία με την σχολή Δημόσιας Διοίκησης θα καταθέσουμε.

Σας προτείνουμε εδώ κατ’ αρχήν , να προηγούνται αυτοί που διορίστηκαν με το Α.Σ.Ε.Π. από τις εταιρείες που θα έρθουν και επίσης να δώσετε έμφαση σε άλλα κριτήρια, να προηγούνται άνθρωποι οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία πάνω σε επενδύσεις, οι οποίοι υπάρχουν στον Δημόσιο Τομέα ή να κατέχουν και Μεταπτυχιακούς Τίτλους σπουδών που μπορεί να είναι ειδικευμένοι πάνω σε θέματα Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης και θέματα Επενδύσεων και την διαδικασία αυτή να την αναλάβει το Α.Σ.Ε.Π. με μία σύντομη διαδικασία τριάντα ημερών.

Αυτή θα είναι που θα κάνει την προκήρυξη για τις θέσεις, οι οποίες θα βρίσκονται στη κοινή θέα και διάθεση όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα θέλουν προφανώς, να εργαστούν και να προσφέρουν σε αυτό το κομμάτι.

Αυτή θα θέσει και τα απαιτούμενα κριτήρια που σας είπα, να δίνεται μία έμφαση στην εμπειρία, να δίνεται και σε άλλες ειδικότητες τις οποίες δεν προβλέπονται εδώ, να έχουν λοιπόν την εμπειρία και τη γνώση και να διασφαλίζεται βέβαια, ότι επειδή υπάρχει παρέκκλιση εδώ των Υπηρεσιακών Συμβουλίων που ορθά κατ’ εμέ και κατά την δική μου εμπειρία πράττεται, αφού λοιπόν δεν θα υπάρχει και Υπηρεσιακό Συμβούλιο για να ελέγξει και τα έγγραφα τα οποία διαθέτουν οι άνθρωποι οι οποίοι θα μεταταχθούν και θα αποσπαστούν κτλ από τις επιχειρήσεις ΔΕΚΟ, το Α.Σ.Ε.Π. να είναι ο οργανισμός εκείνος που θα ελέγξει την νομιμότητα των εγγράφων, καθώς έχουν παρουσιαστεί και φαινόμενα μετακινήσεων, αποσπάσεων και μετατάξεων στον Δημόσιο Τομέα, στη Γενική Κυβέρνηση από ΔΕΚΟ, οι οποίοι ήρθαν με πλαστογραφημένα έγγραφα και με κριτήρια κτλ και πτυχία τα οποία δεν διέθεταν και κατέλαβαν  θέσεις άνισα, που κατέχουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: