Breaking News

Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για την «Αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης – Σχέδιο «Αθηνά»» | 07.03.2013

Στην Αθήνα σήμερα, 7 Μαρτίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 17.15΄, στην «Αίθουσα Γερουσίας» του Μεγάρου της Βουλής, συνήλθε σε συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Γεώργιου Καλαντζή, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της ενημέρωσης από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με την επικείμενη πρόταση έκδοσης π.δ. αναφορικά με την «Αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης – Σχέδιο ΑΘΗΝΑ».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Η δεύτερη φάση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» αποτελεί, ίσως, την πιο αρνητική εξέλιξη για την ιστορία της Κοζάνης, τα τελευταία χρόνια. Χωρίς καμία επίγνωση της κατάστασης, προχωράτε στον αφανισμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στην κατακεραύνωση των σχολών των Τ.Ε.Ι., στην Κοζάνη. Η Δυτική Μακεδονία θα είναι, αυτομάτως, η μόνη περιοχή της χώρας, που δεν θα έχει δικό της Πανεπιστήμιο. Εκτός αυτού, οι σχολές, που θα παραμείνουν και θα υπάγονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, μέσα σε λίγα χρόνια, θα εξαφανιστούν και αυτό σύμφωνα με διαβεβαιώσεις και της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου.

Τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, ήδη, αντιμετωπίζουν πολλαπλά οικονομικά προβλήματα και αυτό θα οδηγήσει επιβεβαιωμένα, σε λίγα χρόνια, στην κατάργηση των περιφερειακών, κοστοβόρρων γι’ αυτήν, τμημάτων, με μια απλή απόφαση της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου. Την ώρα που το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας πληροί τα κριτήρια για τη διατήρησή του και αυτό το γνωρίζει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, μέσω και της έκθεσης του ίδιου Πανεπιστημίου, άλλα πανεπιστήμια, με διασπορά τμημάτων σε πολλές πόλεις, χωρίς να έχουν τα ανάλογα κριτήρια, παραμένουν, προφανώς, επειδή οι λόγοι διατήρησης είναι πολιτικοί και κομματικοί.

Ενδεικτικά, θα σας δώσουμε κάποια στοιχεία και θα σας πούμε ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με αριθμό μελών ΔΕΠ 2.230, ο λόγος εισροών της προς τον τακτικό προϋπολογισμό είναι της τάξεως του 31,73%, όταν στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας, με αριθμό μελών ΔΕΠ 87, ο λόγος αυτός ανέρχεται στο 49,98%. Επίσης, να σας πω ότι ένας φοιτητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κοστίζει, ετησίως, στο Ελληνικό Δημόσιο 6.203 €, όταν στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας το ίδιο κόστος ανέρχεται στα 2.322 €.

Οι λόγοι, για να διατηρηθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς, για τους οποίους πρέπει να καταργηθεί. Για τις σχολές και τα τμήματα των Τ.Ε.Ι. στην Κοζάνη, μόνο μια λέξη θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα: Ορυμαγδός. Ένα Ίδρυμα, με μια ιστορία δεκαετιών, διαλύεται, ουσιαστικά. Μία πόλη, η οποία επένδυσε σε υποδομές και προσωπικό σε αυτό το Ίδρυμα, μένει πλέον με ελάχιστα τμήματα, που και αυτά θα σβήσουν από μόνα τους, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Όλοι οι φορείς και η κοινωνία εναντιωνόμαστε στην κατάφωρη αδικία, η οποία συντελείται στην περιοχή μας.

Χθες, σας παραδώσαμε 18.000 υπογραφές, οι οποίες προέρχονται μόνο από την πόλη της Κοζάνης και σας ρωτάμε όλοι με ποιον διαβουλευτήκατε τελικά, για να προβείτε στην κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στην υποβάθμιση των τμημάτων των Τ.Ε.Ι.. Στη συνάντηση, που είχαμε, την προηγούμενη εβδομάδα, με Βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας, σας τονίσαμε, ότι στις Περιφέρειες έχουμε ανάγκη από ουσιαστική αναβάθμιση και, μάλιστα, προσωπικά, σας τόνισα την αναγκαιότητα Ιδρυμάτων υψηλού ακαδημαϊκού κύρους, με πτυχία με αντίκρισμα, με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, με σχολές, συνδεδεμένες με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, όπως στην περίπτωση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.

Το Σάββατο, ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ θα έρθει στην περιοχή μας, όπου θα γίνει η τελετή υπογραφής της σύμβασης ανάθεσης του μεγαλύτερου ενεργειακού έργου για τη χώρα, της μονάδας της Πτολεμαϊδας, η οποία είναι μια επένδυση, που θα δώσει πνοή, στην περιοχή. Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, τα πανεπιστήμια αναπτύσσονται, γύρω από τις περιοχές, όπου προάγεται η επιστήμη και υλοποιείται η έρευνα, η οποία έχει ήδη συνδεθεί, με την παραγωγή, τόσο προς όφελος των επιχειρήσεων, όσο και προς όφελος του κοινωνικού συλλόγου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα πανεπιστήμια στη λεγόμενη Silicon Valley των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου εκεί, όχι μόνο αναπτύσσεται προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, αλλά δημιουργείται και ο πυρήνας βελτιωμένων εργασιακών σχέσεων και ανάδειξης των ευφυέστερων και ικανότερων φοιτητών και σπουδαστών.

Σε αντίθεση, εσείς είστε προσκολλημένοι σε παλαιολιθικές πρακτικές και λογικές, όπου το μόνο, που σας ενδιαφέρει, είναι να παρουσιάσετε ένα μειωμένο αριθμό τμημάτων και σχολών προς την Τρόικα. Έτσι, γράφετε στα παλιά σας τα υποδήματα την επιστήμη, την προοπτική της τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας και τους νέους της χώρας μας, οι οποίοι, αυτή τη στιγμή, αγωνιούν και είναι απογοητευμένοι.

Ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: