Breaking News

Πρωτολογία της Ραχήλ Μακρή επί της αρχής του νομοσχεδίου «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις» | 07.03.2013

Αθήνα, σήμερα στις 7 Μαρτίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.38΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

στη Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο τιτλοφορείται: «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις». Είναι βέβαια εμφανές το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις που εισάγονται, δεν αναφέρονται σε θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πιο συγκεκριμένα, στα δώδεκα άρθρα του νομοθετήματος εμπλέκονται νέα Υπουργεία και σχεδόν πουθενά δεν τεκμηριώνεται η ανάγκη του επείγοντος των διατάξεων.

Στο παρόν σχέδιο νόμου εισάγονται και δύο τροπολογίες, στις οποίες θα αναφερθούμε στη συνέχεια. Αποτελεί θετικό βήμα η απόσυρση της τροπολογίας που αφορούσε την αρχή διασφάλισης της ποιότητας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας. Χαιρόμαστε που εισακούστηκαν οι παρεμβάσεις μας για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος έναντι της κατασπατάλησης του κρατικού χρήματος, όπως είχαμε επισημάνει στη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Επί των άρθρων του νομοσχεδίου έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα.

Στα άρθρα 1 και 2, επιχειρείται η αυστηροποίηση των διατάξεων για την παράνομη υλοτομία. Θα μπορούσαμε να είμαστε θετικοί στις αυστηρές ποινές, εάν τηρούνταν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη, συνίσταται στην ανάληψη από το κράτος όλων εκείνων των μέτρων που αποτρέπουν την ανάγκη ανάπτυξης της συμπεριφοράς αυτής. Δεν είναι δυνατόν η άστοχη κυβερνητική πολιτική να καθιστά οικονομικά απλησίαστα τα μέσα θέρμανσης και να απαντά με αυστηρότερες ποινές για τον περιορισμό του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας. Σας το έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, ότι όσο αυξάνετε τις τιμές, τόσο δημιουργείτε τα κίνητρα παράνομης υλοτομίας και αποδοχής των προϊόντων αυτής από τους καταναλωτές. Έχετε αποδείξει ότι είστε αδύναμοι στην οικονομική θεωρία, γι’ αυτό δεν θα σας μιλήσουμε για την καμπύλη Λαφέρ που συνδέει την αύξηση της τιμής ενός φόρου με τα πιθανά έσοδα του κράτους. Γνωρίζετε ήδη την πτώση των κρατικών εσόδων από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Παρομοίως όμως, όσο αυξάνεται η τιμή ενός αγαθού, τόσο αυξάνονται και τα κίνητρα του λαθρεμπορίου. Επιλύστε πρώτα αυτά τα θέματα και ύστερα να συζητήσουμε για αυστηρότερες ποινές. Μην προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, εάν δεν αντιμετωπίσετε την αιτία του.

Η δεύτερη προϋπόθεση, αναλύεται στην απλή και λογική σκέψη ότι καμμία ποινή δεν πρόκειται να καταλογιστεί, εάν δεν υπάρχει ο κατάλληλος μηχανισμός. Εσείς αντί να έχετε φροντίσει για την ορθολογική και επαρκή στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, τις έχετε υποβαθμίσει. Το γεγονός αυτό το γνωρίζουν ντόπιοι και ξένοι κατ’ επάγγελμα παρανομούντες και το εκμεταλλεύονται. Κανείς δεν αποθαρρύνεται από μία αυστηρή ποινή που δεν πρόκειται να καταλογιστεί, γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί δασικοί υπάλληλοι και δεν υφίσταται δασικό κτηματολόγιο που να δείχνει τα όρια του δάσους. Προβείτε πρώτα στις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες και αφού έχετε έτοιμο τον κρατικό μηχανισμό, συζητάμε για το πόσο αυστηρές θα είναι οι ποινές. Μην καταφεύγετε πάντα στα φοβικά ένστικτα των πολιτών. Η εκμετάλλευσή τους σας βοήθησε να εκλεγείτε αλλά δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμο καταφύγιο.

Το άρθρο 3, χαιρόμαστε που το έχετε αποσύρει. Ισχυριζόσασταν ότι αποσαφηνίζατε το εύρος των αρμοδιοτήτων της ειδικής νομικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Σας θέσαμε από τη συζήτηση στην επιτροπή την ερώτηση εάν η συγκεκριμένη υπηρεσία διαθέτει την κατάλληλη στελέχωση ή έχει πέσει και αυτή θύμα της μνημονιακής υποχρέωσης και κυβερνητικής επιθυμίας για απαξίωση όλων των αξιόλογων κρατικών δομών. Η λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, επιτίθεται στο θεματοφύλακα του δημοσίου συμφέροντος αναθέτοντας καθήκοντα σε υπηρεσίες που δεν έχουν ούτε καν τα απαιτούμενα άτομα για να τα εκπληρώσουν και μετά συκοφαντεί τις υπηρεσίες αυτές με κραυγές περί αναποτελεσματικότητας.

Επί του άρθρου 4, επειδή περιμένουμε τη νομοθετική παρέμβαση του Υπουργού, θα τοποθετηθούμε στη δευτερολογία και πιο αναλυτικά ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, ο Νότης Μαριάς.

Με την προτεινόμενη διάταξη στο άρθρο 5, διευκρινίζεται ότι ο περιορισμός των θέσεων μετακλητών που προβλέφθηκε με την παράγραφο 3 της υποπαραγράφου ζ.5 του ν. 4093/2012, ισχύει ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για θέσεις κενές ή όχι. Αυτό γίνεται για να επηρεάσει η μείωση του 20% όσους λιγότερους γίνεται από τους ήδη διορισμένους μετακλητούς. Μην προστατεύετε μέσω νομικών τερτιπιών τους κομματικούς σας εκλεκτούς. Μπορούμε να καταλάβουμε και να αποκαλύψουμε τις προθέσεις σας. Επί του άρθρου αυτού ειδικότερα θα τοποθετηθεί η αρμόδια Τομεάρχης για τα θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης, η Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρυσοβελώνη.

 Με το άρθρο 6, προσφέρετε την απαιτούμενη εξουσιοδοτική διάταξη, προκειμένου ο Υπουργός που είναι αρμόδιος για τις μεταφορές, να αποφασίζει κάθε λεπτομέρεια των διακρατικών οδικών επιβατικών μεταφορών. Οι οδικές επιβατικές συνδέσεις με τις όμορες χώρες αποτελούν μήλο της έριδος μεταξύ πολλών συμφερόντων.

Πρώτο θύμα της διένεξης αυτής ήταν τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στα οποία ουσιαστικά απαγορεύτηκε να εκτελούν τα υπό συζήτηση δρομολόγια. Ύστερα και οι ανεξάρτητοι μεταφορείς έπεσαν θύματα του εναγκαλισμού της Κυβέρνησης και των ΚΤΕΛ με ρυθμίσεις για υποχρεωτική αφετηρία μόνο την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη.

Προφανώς, επιδιώκετε να μετατρέψετε τη Γενική Γραμματεία Μεταφορών σε Γραμματεία Μεταφορέων, προκειμένου να εξυπηρετήσετε την κομματική σας πελατεία. Για την εξυπηρέτηση της εκλογικής σας πελατείας έχετε, βέβαια, εισάγει και τις ρυθμίσεις στα άρθρα 7 και 9. Είστε πολύ εύκολοι στην έκδοση συγχωροχαρτιών για τους υμετέρους σας αλλά δε συνειδητοποιείτε ότι έτσι υποδαυλίζετε αντανακλαστικά ανομίας στην ελληνική κοινωνία.

Για το άρθρο 8, δεν κάνουμε άλλο σχόλιο, παρά το ότι γνωρίζουμε τα προβλήματα ασυνεννοησίας της συγκυβέρνησης όταν υφίσταται θέμα διορισμού ημέτερου σε κάποια διοικητική θέση. Ελπίζουμε ότι θα λάβετε αξιοκρατική απόφαση και η προσπάθεια επιλογής εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί προσπαθείτε να κατανοήσετε την ίδια την έννοια της αξιοκρατίας.

Για το άρθρο 12, θα μας βρείτε κατηγορηματικά αντίθετους στην προσπάθειά σας να επιβαρύνετε τον κρατικό προϋπολογισμό με την κενής ουσίας και αμφιβόλου πραγματικού αποτελέσματος Γενική Γραμματεία Συντονισμού.

Αυτά τα οποία βλέπουμε θετικά είναι τα άρθρα 10 και 11, καθώς και την τροπολογία 254/25 για τη διάθεση των κατασχεμένων οχημάτων στην Ελληνική Αστυνομία και τα άλλα Σώματα Ασφαλείας. Εδώ, όμως, έχουμε δύο παρατηρήσεις.

Η πρώτη, αφορά τη διάθεση των οχημάτων εκτός από τα Σώματα Ασφαλείας και σε κοινωφελή ιδρύματα που έχουν ανάγκη.

Η δεύτερη, αφορά την έκκληση να αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία για πολίτες που τους έχουν κλαπεί τα οχήματα και οι κλέφτες τα έχουν χρησιμοποιήσει για εγκληματικές ενέργειες. Το πανελλήνιο γνωρίζει την υπόθεση της κ. Ξηρόκωστα, της οποίας το αυτοκίνητο εκλάπη από τις 8 Μαΐου του 2010, χρησιμοποιήθηκε σε παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών και κατασχέθηκε από την Αστυνομία στις 23-6-2010. Από τότε η συγκεκριμένη οικογένεια ταλαιπωρείται και δε μπορεί να πάρει πίσω το αυτοκίνητό της, ενώ αποδεδειγμένα δεν έχει καμμία ευθύνη.

Θα θέλαμε να δείτε το συγκεκριμένο θέμα, κύριε Υπουργέ, και να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, που δεν έχουν ευθύνη, στο μέλλον.

Κάθετα αντίθετοι είμαστε στην τροπολογία 252/24 για το ΤΑΙΠΕΔ. Είμαστε αντίθετοι, γιατί αναλογιζόμαστε τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης αμυντικών βιομηχανιών από οποιονδήποτε έχει απλώς εκδηλώσει ενδιαφέρον, χωρίς κανένα απολύτως κόστος και δέσμευση εξαγοράς.

Το κυριότερο είναι, ότι η χώρα δε μπορεί να προστατευτεί από μία απλή και διάτρητη αναφορά σε πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν ή σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια της χώρας. Για να προστατευτεί, χρειάζεται την ύπαρξη λεπτομερών και αυστηρών διαδικασιών, που θα αξιολογούν τις προς κοινοποίηση πληροφορίες από τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ προς τρίτους, που εκδηλώνουν απλώς ενδιαφέρον, σε εταιρείες κοινής ωφέλειας και υποδομών.

Σας το είπαμε, ότι είχατε προσπαθήσει να εισάγεται ξανά αυτήν την κατάπτυστη τροπολογία. Η ελάχιστη σοβαρότητα και το γεγονός ότι έχετε όχι μόνο το χρέος της χώρας αλλά και τις συμβάσεις στο Αγγλικό Δίκαιο, επιτάσσουν παρόμοιες διατάξεις να πληρούν τις εξασφαλίσεις του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, ICC. Η διαδικασία που ακολουθείται σε όλες τις παρόμοιες συναλλαγές διέπεται από τα «standard incoterms» του 2010. Σύμφωνα με αυτά, για να δοθούν πληροφορίες συναλλαγών, εξασφαλίζεται ότι οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν καταθέσει ισόποση του τιμήματος αγοράς εγγυητική επιστολή.

Μόνο εάν είχατε συμπεριλάβει τα standards αυτά στις παρούσες διατάξεις ως υποχρεώσεις των πιθανών αγοραστών, θα δίνατε την εικόνα ενός σοβαρού κράτους, το οποίο ενδιαφέρεται, πραγματικά, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του και όχι την εικόνα ενός αφρικανικού κρατιδίου που ξεπουλά τα πάντα σε αποικιακές συμβάσεις.

Εσείς φυσικά όταν μας έχετε μετατρέψει σε γερμανικό προτεκτοράτο, θα σκεφτόσασταν την προστασία από αποικιοκρατικές συμβάσεις; Δυστυχώς, δεν παρέχετε στο δημόσιο συμφέρον καμμία προστασία.

Ο κ. Μαυραγάνης, στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής δήλωσε ότι η παρούσα τροπολογία είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ. Έχετε αναλογιστεί ότι εάν ευαίσθητα ή απόρρητα στοιχεία σχετικά με το φυσικό αέριο πέσουν στα χέρια ανταγωνιστών ομίλων με τον αγωγό TAP, το έργο που η ίδια η Κυβέρνηση εγκαινίασε με τόσες φαμφάρες, δεν θα υλοποιηθεί ποτέ; Εκτός και εάν και η παρούσα τροπολογία γράφτηκε για να εξυπηρετεί εκτός Ελλάδος συμφέροντα.

Ένα πάντως είναι σίγουρο. Τέτοιες διατάξεις βρίσκονται πέρα κάθε λογικής ελληνικού δημοσίου συμφέροντος. Εάν κάποιος τις ψηφίσει, πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του προς τον ελληνικό λαό.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: