Breaking News

Ομιλία της Ραχήλ Μακρή επί της αρχής του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για Συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας» | 07.03.2013

Αθήνα, σήμερα στις 7 Μαρτίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.38΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εισερχόμαστε στη συζήτηση των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για Συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Η κ. Ραχήλ Μακρή έχει το λόγο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Το νομοσχέδιο αναφέρεται στην κύρωση του μνημονίου κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Ύστερα από το μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των δασών έρχεται άλλο ένα Μνημόνιο, υπογεγραμμένο κι αυτό το 2010 από την τότε Υπουργό κ. Μπιρμπίλη. Αυτό που μας κάνει για άλλη μία φορά εντύπωση είναι πως καταφέρνετε να επιδεικνύετε την παροιμιώδη αυτή αναποτελεσματικότητα της παρόδου τριών χρόνων από τη στιγμή που υπογράφετε ένα μνημόνιο μέχρι να έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό ο βαθμός αναποτελεσματικότητας διέκρινε τόσο την κυβέρνηση και συγκυβέρνηση που μεσολάβησαν στο εν λόγω χρονικό διάστημα, όσο και την παρούσα συγκυβέρνηση.

Καταλαβαίνουμε ότι έχετε κληρονομήσει την αναποτελεσματικότητα, αλλά μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι συνεχίζετε με συνέπεια την πορεία, σ’ αυτήν την ανούσια και αδιέξοδη πολιτική. Η αναποτελεσματικότητα αυτή σας εκθέτει, καθώς τα συμφωνηθέντα στο παρόν μνημόνιο αποτελούν ένα ευχολόγιο χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παράγραφος 1 του άρθρου 2, το οποίο προβλέπει ότι τα μέρη συμφωνούν να συνεργαστούν με καλή πίστη για την υλοποίηση του σχεδίου ITGI. Παράλληλα, δημοσιεύματα γνωστοποιούν την ανακοίνωση της BP  ότι ακυρώθηκε ο ελληνοϊταλικός αγωγός ITGI.

Πιο συγκεκριμένα η «Shah Deniz», η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του έργου φυσικού αερίου στα ανοιχτά του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι εξαίρεσε τον αγωγό ITGI με τον οποίο θα μεταφερόταν το προϊόν στην Ευρώπη. Η ανακοίνωση της κοινοπραξίας ότι μειώνει τις διαδρομές μεταφοράς του φυσικού αερίου, είναι η πρώτη μεγάλη απόφαση που λαμβάνεται μέσα στα πολλά χρόνια διαδικασίας του έργου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διασπορά της προσφοράς στην Ευρώπη.

Η κοινοπραξία εξαίρεσε από το συνολικό έργο τον αγωγό διασύνδεσης Τουρκίας-Ελλάδος-Ιταλίας, ITGI δηλαδή, μέσα από τον οποίο θα μεταφερόταν το αέριο στην Ευρώπη. Αφού, λοιπόν, ακυρώθηκε ο ανωτέρω αγωγός από τον πετρελαϊκό κολοσσό BP PLC, που έχει σημαντικό μερίδιο στη «Shah Deniz», το υπό συζήτηση μνημόνιο αποτελεί κενό ουσίας νομοθέτημα.

Ο μόνος αγωγός που σας έχει απομείνει πια είναι ο ΤΑΡ, για τον οποίο πριν λίγο καιρό παραπληροφορήσατε τον ελληνικό λαό, ανακοινώνοντας με φαμφάρες και φιέστες ότι εγκαινιάζετε ένα έργο που θα αποτελέσει τη βάση δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι το μόνο το οποίο κάνατε, ήταν ένα προαπαιτούμενο κατάθεσης ενός φακέλου. Η κοινοπραξία «Shah Deniz» θα αποφασίσει εάν το φυσικό αέριο θα περνά από την Ελλάδα μέσω του TAP ή θα την παρακάμψει χρησιμοποιώντας τον αγωγό Ναμπούκο.

Είναι καιρός πια να κατανοήσετε ότι με  την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα δεν μπορείτε να καλύπτεται αενάως την ανικανότητά σας. Ένα άλλο στοιχείο που παρουσιάζει με τρόπο πρόδηλο και καταφανή την αδυναμία σας να εφαρμόσετε μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη πολιτική στην ενέργεια, αποτελεί το Country Report για το έτος 2011 της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σ’ αυτήν αναφέρεται ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λόγω των περικοπών δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο της.

Επομένως, σε ποια βάση επιθυμείτε να συνεργαστείτε με άλλες χώρες και ειδικά με την Τουρκία, όταν η κεντρική και ουσιαστική αρχή που υποτίθεται ότι κατέχει τη δυνατότητα εποπτείας και στρατηγικού σχεδιασμού, βρίσκεται υποστελεχωμένη και χωρίς πραγματική ανεξαρτησία.

Το παρόν μνημόνιο δεν έχει καμμία πραγματική ουσία, εκτός από το να δημιουργείτε τουριστικό γραφείο για ιδιώτες, για ταξιδάκια στην Τουρκία, τα οποία, βέβαια, πληρώνει ο ελληνικός λαός και τα βαπτίζετε ad hoc, ομάδες εργασίας στην παράγραφο 3 του άρθρου 1, για να δικαιολογήσετε αυτό το οποίο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκθεσή του αποκαλεί «ενδεχόμενη δαπάνη».

Τέλος, για να υπογραμμίσουμε την ανακόλουθη και επικίνδυνη πολιτική της Κυβέρνησής σας στο θέμα της ενέργειας και στο ζήτημα συνεργασίας με την Τουρκία, θα σας υπενθυμίσουμε και δύο περιστατικά.

Το πρώτο, αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο.

Εκεί ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας που βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ευρώπης, συμβάλλουν στον εφοδιασμό της Ευρώπης από ευρωπαϊκές πηγές, στο να αποκτήσει η Ευρώπη τους δικούς της υδρογονάνθρακες.

Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, πρέπει να εμπεδώσει ότι ο ελληνικός λαός είναι αυτός ο οποίος είναι κυρίαρχος ιδιοκτήτης της χώρας και όχι απλά περαστικός από την περιοχή. Τα ενεργειακά αποθέματά μας αποτελούν εθνικές πλουτοπαραγωγικές παραγωγές και δεν ανήκουν ευρύτερα στην Ευρώπη. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με τη στήριξη κάθε ορθά σκεπτόμενου πολίτη είμαστε εδώ και θα εμποδίσουμε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια. Ο εθνικός ορυκτός πλούτος θα παραμείνει ελληνικός, ακόμη κι αν χρειαστεί να πέσουμε μέχρι ενός.

Το δεύτερο αναφέρεται στο ταξίδι του κ. Σαμαρά στην Τουρκία. Σε αυτό οι τουρκικές απαιτήσεις για την ένταξη στην τουρκική υφαλοκρηπίδα της περιοχής μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου δημιουργούν βαριές σκιές στην ελληνική ΑΟΖ. Το σκοτάδι της απαξίωσης των ελληνικών θέσεων από τους Τούρκους πυκνώνει από τις ασκήσεις του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο, την ώρα μάλιστα της επίσημης συνάντησης.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή «μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές θέσεις». Ο Πρωθυπουργός επιλέγει να βρίσκεται σε ύπνωση για να μην αισθάνεται την καταστροφή που δημιουργεί η συγκυβέρνησή του. Οι πολίτες όμως αυτής της χώρας καθημερινά ξεφεύγουν από τα υπνωτικά διλήμματα και διεκδικούν την εθνική αξιοπρέπεια.

Ως Ανεξάρτητοι Έλληνες σε αυτόν τον αγώνα κανένα σκοτάδι δεν θα μας αντισταθεί. Γι’ αυτούς τους ανωτέρω λόγους καταψηφίζουμε το παρόν σχέδιο νόμου.

Ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3205 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: