Breaking News

Δευτερολογία της Ραχήλ Μακρή επί της αρχής του νομοσχεδίου «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις» | 07.03.2013

Αθήνα, σήμερα στις 7 Μαρτίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.38΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

στη Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Ο λόγος του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περιστράφηκε γύρω από την αντικοινωνική συμπεριφορά της παράνομης υλοτομίας.

Μας μίλησε για διαδικασίες κατεπείγοντος, χωρίς να μπορεί να υποστηρίξει με λογικά επιχειρήματα ούτε το επείγον ούτε την ουσία των διατάξεων. Μας μίλησε για το πρώτο βήμα που κάνει η Κυβέρνηση με την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την παράνομη υλοτομία.

Από ότι καταλάβαμε βέβαια, με τα γεγονότα τα οποία έχουν εξελιχθεί στην Ιερισσό σήμερα, τα επόμενα βήματα που προτείνετε είναι η προτροπή αύξησης των καταγγελιών μεταξύ των πολιτών και η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σας το έχουμε επισημάνει πολλές φορές αλλά κωφεύετε. Οι αυστηρότερες ποινές έχουν αποτέλεσμα μόνο όταν υπάρχει ένα σύστημα περιφρούρησης επαρκώς στελεχωμένο. Μόνο όταν ο κρατικός μηχανισμός διαθέτει την κατάλληλη στελέχωση και τις ορθές πολιτικές οδηγίες, μπορεί να έχει πραγματικά αποτελέσματα. Όλα τα άλλα είναι βεγγαλικά μεγαλοστομίας, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Αναλυτικότερα οφείλετε να γνωρίζετε ότι η παράνομη υλοτομία δεν περιορίζεται ούτε πατάσσεται με αυστηροποίηση των ποινών. Δεν αρκεί να μετατρέπετε το πταίσμα σε πλημμέλημα και κακούργημα, για να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα. Δεν επαρκεί να εισάγετε το φόβο στην ελληνική κοινωνία για να επιλύσετε τα συμπτώματα, ενώ στρουθοκαμηλίζετε ως προς τις γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος.

Είναι τουλάχιστον κωμικοτραγικό να πιστεύετε ότι ο πολίτης, ο οποίος αδυνατεί να εξασφαλίσει σήμερα τη θέρμανση για την οικογένειά του, θα εκτιμά την αξία του κάθε κορμού με την οποία προτίθεται να παρέχει θέρμανση στα παιδιά του.

Η λύση σε καταστάσεις ανομικής συμπεριφοράς δεν είναι η καταστολή μέσω των ποινών, αλλά η πρόληψη της αιτίας δημιουργίας της. Η πολιτική επιλογή σας να εξομοιώσετε προς τα πάνω τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, συμπαρέσυρε σε αύξηση το σύνολο των τιμών στα μέσα θέρμανσης.

Έτσι, οι οικογένειες οι οποίες ανταποκρίνονταν μέχρι χθες με σύννομο και αξιοπρεπή τρόπο στις υποχρεώσεις τους, αναγκάζονται να καταφεύγουν πλέον στην παρανομία. Επιπρόσθετα, δεκάδες είναι οι αναφορές αλλά και τα δημοσιεύματα για τις επιδρομές στα ελληνικά δάση από αλβανικά κυκλώματα, γεγονός που γεννά σημαντικά ερωτήματα για την ασφάλεια των συνόρων της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Καστοριάς υπάρχουν καταγγελίες ότι έχει αυξηθεί η εισβολή παράνομων υλοτόμων, μετά την κατάργηση του φυλακίου στην περιοχή του Τρίλοφου. Ούτε την ασφάλεια των δασοφυλάκων δεν μπορείτε να εγγυηθείτε. Ποιος περιμένετε ότι θα είναι αυτός που θα βεβαιώνει τις περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας και ποιος θα είναι εκείνος ο οποίος θα οδηγεί τους παραβάτες στην ελληνική δικαιοσύνη;

Οι εναπομείναντες δασοφύλακες είναι πλέον ελάχιστοι και οι λαθροϋλοτόμοι, από όσο φαίνεται, πολύ επικίνδυνοι όπως μαρτυρά και το περιστατικό της Αριδαίας όπου έμπορος που ξύλευε παράνομα, πυροβόλησε στον αέρα κατά δύο δασοφυλάκων που τον καταδίωκαν, σύμφωνα και με τα όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιπλέον, έχει δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο ότι πλήρης σύγχυση, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση των δασών και των δασικών εκτάσεων της χώρας, εξακολουθεί να επικρατεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο φορέα δηλαδή που έχει αναλάβει την προστασία αυτών.

Ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Λιβιεράτος υπογράμμισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να καταρτίσει δασικούς χάρτες ούτε ως το 2020. Κατανοείτε, πιστεύουμε, όλοι ότι χωρίς Κτηματολόγιο που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις δασικές εκτάσεις και υπηρεσίες άρτια στελεχωμένες με εξειδικευμένο προσωπικό και σαφείς αρμοδιότητες δεν αντιμετωπίζετε την αιτία του προβλήματος της λαθροϋλοτομίας. Οι αυστηρότερες ποινές είναι κενές ουσίας, όταν δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Τέτοιες αποσπασματικές διατάξεις ούτε τα συμπτώματα δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν, πόσω δε μάλλον την ουσία του ζητήματος.

Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα ότι αποσύρατε την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, την οποία είχατε φέρει αναγνωρίζοντας ότι ήταν κατάπτυστη και ότι δημιουργούσε θέσεις υμέτερων ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στο δημόσιο τομέα.

Δεν κάνατε το ίδιο βέβαια με την ανάλογη τροπολογία του ΤΑΙΠΕΔ που επανειλημμένως σας ζητήσαμε να αποσύρετε. Στην πρωτολογία μου σας το ανέφερα και εδώ, κατά τη δευτερολογία μου, σας προειδοποιούμε ως προς το εξής: Υπάρχει το θέμα της ΔΕΠΑ την οποία θέλετε να αποκρατικοποιήσετε. Σας ξαναλέμε. Έχετε αναλογιστεί τι θα συμβεί αν αυτά τα ευαίσθητα ή απόρρητα στοιχεία περάσουν σε μελλοντικούς επενδυτές και τους αντιπάλους του αγωγού ΤΑΠ; Θα τινάξετε στον αέρα τη μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα για να αποκτήσει αγωγό; Θέλουμε να καταγραφεί αυτό. Ελπίζουμε να διαψευστεί ως προς αυτήν την τοποθέτηση που κάνουμε.

Επίσης, να πούμε ότι «χαιρόμαστε» επί του άρθρου 3. Οι επιφυλάξεις που είχαμε εγείρει ως Ανεξάρτητοι Έλληνες επιβεβαιώνονται και με το σημερινό έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το οποίο σας λέει: «εκφράζουμε τη λύπη  μας διότι με το περιεχόμενο των τροπολογιών και μάλιστα η προώθησή τους προς ψήφιση μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μηνός απ’ τη δημοσίευση των πρόσφατων διατάξεων με τις οποίες ρυθμίστηκαν ζητήματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και των οποίων επιδιώκεται η ανατροπή, θίγεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη θέση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως ενιαίας ανώτατης αρχής και υποβαθμίζει αδικαιολόγητα το θεσμικό του ρόλο, η ενίσχυση του οποίου αποτελεί  πάγιο και διακηρυγμένο στόχο των κυβερνήσεων και των κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου». Σας τα λέει ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους και όχι εμείς.

Γι’ αυτό που θλιβόμαστε είναι η προσήλωσή σας στα αστυνομικά μέτρα καθεστώτων άλλων εποχών. Η πολιτική σας περιγράφεται στο απόσπασμα του κειμένου του Μπρεχτ: «Κάθε μαθητής κατάσκοπος. Η μόρφωση, η γνώση είναι άσκοπος».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής σας είναι η στάση σας στην Ιερισσό της Χαλκιδικής. Εκεί το πολιτικό προσωπείο της Κυβέρνησης έπεσε. Δεν σας ενδιαφέρει το περιβάλλον. Δεν σας ενδιαφέρουν οι επενδύσεις. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να λειτουργείτε ως αυλικοί αυτών στους οποίους ξεπουλάτε τη χώρα μας. Στην Ιερισσό της Χαλκιδικής κορυφώνεται η επιχείρηση τρομοκρατίας που έχει στήσει η Κυβέρνηση στη Χαλκιδική με τη συνδρομή της Αστυνομίας, προκειμένου να σταματήσει τον αγώνα των κατοίκων που εναντιώνονται στις εξορύξεις του χρυσού.

Την περασμένη εβδομάδα χτυπούσατε ανηλίκους για να τους αναγκάσετε να δώσουν δείγμα γενετικού υλικού. Σήμερα έχετε εισβάλει απροκάλυπτα και με πρωτοφανή βιαιότητα σε σπίτια και σχολεία, με πρωτοφανή χρήση χημικών και προσαγωγές. Το σκηνικό που δημιουργείτε είναι πολεμικό και η κατάσταση είναι εκτός ορίων, ειδικά μετά τις καταγγελίες για τη ρήψη δακρυγόνων και σε σχολείο. Υπάρχουν καταγγελίες ότι από τα δακρυγόνα αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα μαθητές.

Συνέλθετε, επιτέλους, κύριοι της συγκυβέρνησης! Δεν ξέρουμε αν αναπολείτε τις εισβολές στρατών κατοχής στην Ελλάδα και αν φαντασιώνεστε τον εαυτό σας στη θέση του κατακτητή. Δεν μας ενδιαφέρουν τα συμπλέγματα που σας έχουν οδηγήσει σε αυτήν την παράνοια. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να συνειδητοποιήσετε ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι εχθρός της κυβέρνησής του. Σταματήστε να επιτίθεστε σε αθώους πολίτες. Ανακαλέστε άμεσες τις δυνάμεις καταστολής στη Χαλκιδική.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κυρία συνάδελφε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Επιτρέψτε μου ένα λεπτό.

Ο φασισμός που ονειρεύεστε, δεν περνά στη χώρα η οποία γέννησε τη δημοκρατία. Εάν έχετε έστω και τα ελάχιστα στίγματα αξιοπρέπειας, παραιτηθείτε άμεσα. Αλλιώς, ανατρέξτε στην ιστορία, για να δείτε το τέλος που είχαν οι εκάστοτε εφιάλτες.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: