Breaking News

Ομιλία της Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το Σ/Ν «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις» | 2η – 3η Συνεδρίαση – 04.03.2013

Στην Αθήνα σήμερα, 4 Μαρτίου 2013, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17.45΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην «Αίθουσα Γερουσίας» του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις» (3η συνεδρίαση – ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων).

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Μανούσος – Κωνσταντίνος Βολουδάκης, Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, o κ. Γεώργιος Αμοργιανιώτης Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα να πω ότι στις 21/2/2013 είχε έρθει νομοσχέδιο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μία τροπολογία, που αφορούσε τον δασικό κώδικα. Τότε, απευθυνθήκαμε στον Υπουργό και του ζητήσαμε να την αποσύρει και να την επανακαταθέσει σε σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου, του Υ.Π.Ε.Κ.Α., το οποίο ήταν το αρμόδιο Υπουργείο και μάλιστα του προτείναμε να έρθει κάτω από την Κύρωση για την KAVALA OIL που συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ήρθε σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο με τον τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις». Εκεί, ενσωματώθηκε η εν λόγο τροπολογία όμως 2 άρθρων, όλα τα υπόλοιπα άρθρα δεν συνάδουν με διατάξεις που αφορούνε το Υ.Π.Ε.Κ.Α. και νομίζω ότι είναι άδικο και για τον κ. Υπουργό.

Βέβαια, μας είπατε ότι θα έρθουν και οι αρμόδιοι Υπουργοί, προφανώς για να συζητηθούν.

Βέβαια, δεν κατάλαβα αν θα έρθουν για τις τροπολογίες, κύριε Πρόεδρε, ή για τα Άρθρα οι Υπουργοί; Δηλαδή, θα έρθουν οι Υπουργοί για τις τροπολογίες; Ή και επί των άρθρων που αφορούνε; Γιατί, είπατε. ότι θα έρθουν και οι Υπουργοί.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κοιτάξτε, όλοι οι Υπουργοί πέρασαν εκτός από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη που απουσιάζει στο εξωτερικό και θα έρθει την Τετάρτη. Οι υπόλοιποι Υπουργοί, που σχετίζονται με το νομοσχέδιο, πέρασαν, τοποθετήθηκαν, διευκρίνισαν.

Τώρα, αν υπάρχουν περεταίρω παρατηρήσεις, ίσος να έρθουν την Τετάρτη και σίγουρα την Πέμπτη στην Ολομέλεια.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ωραία, θα δούμε τα πρακτικά και θα δούμε και αν υπάρχουν και κάποιες απορίες.

Επίσης, βλέπουμε 3 τροπολογίες, εμείς ζητούμε την απόσυρση της τροπολογίας του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., γιατί υπάρχει και στην αυριανή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σχετικό σχέδιο νόμου, νομίζουμε ότι είναι πολύ σοβαρό το θέμα και θα πρέπει να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή και να έρθει μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο.

Το ίδιο και για την τροπολογία που αφορά το Υπουργείο Παιδείας, που είναι εξίσου σοβαρή και την Τετάρτη συνεδριάζει και η αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Νομίζω ότι η αρμόδια Επιτροπή, θα είναι και ο Υπουργός, οι Εισηγητές και οι Ειδικοί Αγορητές του νομοσχεδίου, θα πρέπει να συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών γιατί η τροπολογία την αφορά.

Επίσης, στην συγκεκριμένη τροπολογία μας κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό που διαβάζουμε εδώ, συνιστώνται 10 θέσεις διοικητικού προσωπικού με μετατάξεις Ι.Δ.Α.Χ. από Φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης. Βέβαια, τώρα, τι Φορείς εννοούν εδώ, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι Φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης. Όταν συζητούμε ότι διώχνουνε κόσμο από την Γενική Κυβέρνηση, πως γίνετε να συστήνουν πλέον νέες θέσεις;

Από την μία, λοιπόν, συμμαζεύουμε το ελληνικό δημόσιο και διώχνουμε κόσμο, και από την μία συστήνουμε θέσεις με μετατάξεις προσωπικού Ι.Δ.Α.Χ. από Φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης οι οποίες έχουν δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με την έκθεση 223.000 ευρώ. Αυτό, αποτελεί εμπαιγμό.

Στην συνέχεια και στο γ, των συνιστώμενων 25 θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού με νέες προσλήψεις όταν αυτές απαγορεύονται, και όταν υπάρχουν στην  Δ.Ε.Η. στα ορυχεία που υπολειτουργούν και απαιτείται προσωπικό. Όπως στην  Μεγαλούπολη, όπου είχαμε τεράστια κόστη από τις βροχές του Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να κλείσουν 2 μονάδες ηλεκτρικής παραγωγής και γιατί υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Γιατί, το προσωπικό του έχει ενταχθεί στον νόμο 1/5 και δεν μπορούνε να πάρουν πλέον προσωπικό και  αυτό είναι πολύ σοβαρό για τα ορυχεία. Θέτονται και όροι ασφαλείας, γιατί στην Πτολεμαΐδα λόγο της έλλειψης της κατάλληλης ομάδας τον Δεκέμβριο, είχαμε τον θάνατο 1ος  35χρονου ανθρώπου. Εδώ, έχουμε νέες προσλήψεις και όχι με μετατάξεις προσωπικού της Γενικής Κυβέρνησης και η δαπάνη αυτή είναι συν 828.000 ευρώ. Μιλάμε για τον απόλυτο εμπαιγμό ποια. Αποφασίστε, λοιπόν, εάν θα κάνετε νέες προσλήψεις, αν διώχνετε τον κόσμο και τι ακριβώς κάνετε σε αυτό το σημείο. «Γιατί, νομίζω ότι δουλευόμαστε όλοι μαζί».

Θα σας πω ότι αυτό που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο νομοθέτημα, είναι η προχειρότητα και η επιπολαιότητα σύνταξής του. Προφανώς, αντανακλά και τις ιδιότητες της Κυβερνητικής συμμαχίας. Διατάξεις, ατάκτως διατυπωθείσες, έρχονται σε μια ενιαία αρίθμηση και υπό έναν τελείως άσχετο τίτλο, σαν συλλεκτικό τεύχος τροπολογιών μοιάζει το εν λόγο νομοσχέδιο. Πάντως επί της ουσίας δεν ξεγελά κανέναν, το ακούσατε αυτό και από τους Φορείς στην προηγούμενη συζήτησή της Επιτροπής μας που έγινε σήμερα.

Χαρακτηριστική είναι η πεποίθηση ό,τι το θέμα της παράνομης υλοτομίας, δημιουργήθηκε και διογκώθηκε από την άστοχη κυβερνητική πολιτική της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης προς τα επάνω, με αποτέλεσμα να έχουμε μηδενισμό της ζήτησης και ανάλογη πτώση στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Τα έχετε ακούσει πολλές φορές και επίσης, θα τα ακούτε συνεχώς, όσο εμμένετε σε αυτή την επιλογή. Από ότι φαίνεται, βέβαια, ούτε καν το σκέφτεστε να λύσετε ουσιαστικά το πρόβλημα και αντί αυτού αισθητοποιείτε τις ποινές. Σας έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές ότι όποιος πολίτης καταφεύγει στην παράνομη υλοτομία, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κάνει κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα, ενδέχεται να μην μπορεί να βρει χρήματα για να θερμάνει την οικογένειά του και καταφεύγει σε αυτή την ανεμική συμπεριφορά κατ’ ανάγκη.

Σε αυτή την περίπτωση οι αυστηρότερες ποινές δεν θα τον πτοήσουν, όπως και δεν τον πτοεί το γεγονός ότι οι φρεσκοκομμένοι κορμοί διατηρούν μεγάλο μέρος υγρασίας και η θερμική τους απόδοση είναι πολύ περιορισμένη.

Παράλληλα οι λαθρο-υλοτόμοι που ενεργούν οργανωμένοι σε κυκλώματα, δεν πτοούνται από τις ποινές αυτές, καθώς η αυξημένη τιμή πώλησης αυτών των προϊόντων της εγκληματικής συμπεριφοράς τους, δικαιολογεί την συνέχιση της τέλεσης του νομικού και περιβαλλοντολογικού αδικήματος. Μια μειωμένη τιμή στα μέσα θέρμανσης είναι αυτή που θα αποθάρρυνε τους λαθρέμπορους και λαθρό-υλοτόμους και δεν θα ανάγκαζε τους πολίτες να καταφεύγουν σε αυτή την ανομική συμπεριφορά. Οι αυστηρές ποινές θα μπορούσαν να υπάρχουν κάτω από 2 προϋποθέσεις, 1η είναι ότι το κράτος δεν ωθεί έμμεσα τους πολίτες στην ανομία μέσω της ανάγκης, η 2η προϋπόθεση συνίσταται στην ορθολογική στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών που θα δίνετε να εφαρμόσουν ορθά στην  διαφύλαξη των δασών και τον καταλογισμό των ποινών. Καμία από τις ανωτέρω προϋποθέσεις δεν δείχνετε να καλύπτετε. Αντ’ αυτού και καθώς οι πολίτες βλέπουν τις διατάξεις προαγωγής της ανομίας οι οποίες εισάγονται με τα άρθρα 7 και 9 του εν λόγο νομοσχεδίου, ποια αποτελέσματα πιστεύετε ότι θα έχει αυτή η συγκεκριμένη πολιτική;

Επί των υπόλοιπων θεμάτων, δεν έχετε απαντήσει, αν η Ειδική Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έχει στελεχωθεί ποιοτικά και ποσοτικά με άτομα που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανατιθέμενες αρμοδιότητες;

Πέρα αυτού, οι διατάξεις του άρθρου 5, ισχυρίζεστε ότι διευκρινίζουν την πρόθεσή σας για την μείωση των θέσεων που προβλέφθηκαν με την παράγραφο 3 της υποπαραγράφου ζ 5 του ν. 4093/2012. Εάν η μείωση πραγματοποιηθεί ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για θέσεις κενές ή όχι, τότε το ποσοστό 20% θίγει λιγότερους από τους ήδη διορισμένους μετακλητούς.

Εάν, δηλαδή, υπάρχουν για παράδειγμα 50 θέσεις εκ των οποίων οι 20 είναι κατειλημμένες, εάν κάνουμε μία άνευ όρων και προϋποθέσεων μείωση της τάξης του 20%, οι συνολικές θέσεις θα μείνουν σε 25 και κανένας από τους υπηρετούντες δεν θα χάσει την δουλεία του.

Με το άρθρο 6, εξουσιοδοτείτε ο Υπουργός, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις μεταφορές, να αποφασίζει την κάθε λεπτομέρεια των διακρατικών οδικών επιβατικών μεταφορών.

Προφανώς έχετε τους λόγους σας να παρέχετε τέτοιες υπέρ εξουσίες στον υπέρ Υπουργό σας, εμείς, βέβαια, δεν θα του τις δίναμε – ούτε τον εμπιστευόμαστε, καθώς με τέτοιες υπέρ εξουσίες αναρωτιόμαστε τι θα κάνει όταν μόνον η παρουσία του το 2008 στο καράβι ΕΛΚΕΘΕ νομιμοποίησε τα παράνομα σεισμικά που έγιναν στον κόλπο της Καβάλας για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή του Πρίνου.

Για το άρθρο 8, δεν κάνουμε άλλο σχόλιο, παρά για την δυνατότητά σας να επιλέξετε αξιοκρατικά κάποιον που να έχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για έναν τέτοιο Οργανισμό.

Επί των άρθρων 7 και 9, σας τονίζουμε ότι «τα θέματα είναι πολύ σοβαρά, για να μπορούν να επιλυθούν με ανεύθυνες πολιτικές που παράγουν αποσπασματικές ρυθμίσεις».

Στο άρθρο 10, αναγνωρίζουμε την ευαισθησία και την σπουδαιότητα της ρύθμισης υπαγωγής των υποθέσεων υιοθεσίας, στην αρμοδιότητα των Πρωτοδικείων. Πέραν αυτού όμως, δεν μπορείτε να απαξιώνετε τα Ειρηνοδικεία και μετά να αναζητάτε ευθύνες για την μην  γρήγορη απόδοση της δικαιοσύνης.

Τέλος στο άρθρο 12, θα μας βρείτε κάθΗετα αντίθετους, στην προσπάθεια να επιβαρύνετε έστω και με 1 ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό, με μία κενής ουσίας και αμφιβόλου πραγματικού αποτελέσματος Γενική Γραμματεία Συντονισμού.

Σας ευχαριστώ πολύ.

2η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ           

Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις» (2η συνεδρίαση – ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων).

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Πρόεδρο, καταρχήν, αν πιστεύει ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις συμβάλλουν στην απονομή της δικαιοσύνης ή δημιουργούν απλώς εντυπώσεις για το ότι γίνεται χαριστική αναστολή ποινικών διώξεων. Θα πρέπει ακριβώς να επιχειρηματολογήσει, καθώς είμαστε υπεύθυνοι. Εδώ ζητούν να δώσουμε κάποιο λευκό χαρτί, ένα συγχωροχάρτι, σε ανθρώπους οι οποίοι μπορεί, πραγματικά, να έρθουν αύριο και να καταδικαστούν. Επομένως, θα πρέπει να βρεθεί, προφανώς, ένας άλλος τρόπος, γιατί όλη αυτή η διαδικασία επιδρά και ειδικοπροληπτικά και γενικοπροληπτικά και ο τόπος μας δεν χρειάζεται παιχνίδια με τη δικαιοσύνη, ούτε οι διά νόμων ειδικού τύπου αναστολές, οι οποίες, βέβαια, «πριονίζουν» και την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου. Ευχαριστώ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Κύριε Μπόκαρη, έχουμε μιλήσει για το θέμα της παράνομης υλοτομίας σε πάρα πολλές συνεδριάσεις στην Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος και ξέρετε ότι οι θέσεις μας συγκλίνουν με τις δικές σας. Ωστόσο, όμως, θα σας κάνω ορισμένες ερωτήσεις, τις οποίες θεωρώ πάρα πολύ σημαντικές και θα τις καταθέσω κιόλας.

 Θα ήθελα να μας πείτε εάν υφίστανται υπηρεσίες με επαρκή αριθμό ατόμων για την επίβλεψη και διαφύλαξη των δασικών εκτάσεων της χώρας.

 Δεύτερον, πόσο εφικτή είναι η προστασία των δασών, όταν δεν υπάρχει κτηματολόγιο δασικό, εννοώ, που να καθορίζει με σαφήνεια τα όρια των δασών και των δασικών εκτάσεων;

 Σε ποιο βαθμό έχει ενταθεί το πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας τη φετινή χρονιά;

 Δέχονται τα ελληνικά δάση επιδρομές από λαθροϋλοτόμους όμορων χωρών;

 Υπάρχουν αλβανικά κυκλώματα που αποψιλώνουν ελληνικά δάση και επιστρέφουν στην Αλβανία;

 Οι Έλληνες δασοφύλακες έχουν λάβει επαρκή εκπαίδευση και εξοπλισμό για την προστασία των δασών;

 Οι Έλληνες διασοφύλακες διακινδυνεύουν τη ζωή τους, χωρίς να υπάρχουν επαρκή μέτρα ασφαλείας, από τους οργανωμένους λαθροϋλοτόμους;

 Κατά τη γνώμη σας, αρκεί η αυστηροποίηση των ποινών για να επιτευχθεί ο στόχος ελέγχου της παράνομης υλοτομίας;

Τέλος, σας ικανοποιούν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου; Πιστεύετε ότι θα συμβάλουν με κάποιο τρόπο στην καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας; Εάν ναι, προς ποια κατεύθυνση;

 Ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3254 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: