Breaking News

Ομιλία της Ραχήλ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το Σ/Ν «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις» | 1η Συνεδρίαση – 01.03.2013

Στην Αθήνα σήμερα, 1 Μαρτίου 2013, ημέρα Παρασκευή και ώρα 09.25΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην «Αίθουσα Γερουσίας» του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις».

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Μανούσος- Κωνσταντίνος Βολουδάκης, Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού,  ο κ. Δημήτριος Κούρκουλας, Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κ. Σταύρος Καλογιάννης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Υφυπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Νικόλαος- Γεώργιος Δένδιας, Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Γεώργιος Αμοργιανιώτης, Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια): Το παρόν νομοσχέδιο τιτλοφορείται: «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις». Βέβαια ούτε κατεπείγοντα θέματα ρυθμίζονται, ούτε τα 10 από τα 12 άρθρα αναφέρονται σε ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Προφανώς το συνονθύλευμα υπουργείων, διατάξεων και αρμοδιοτήτων το οποίο αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο νομοθέτημα αντικατοπτρίζει την τρικυμία εν Κρανείο την οποία βιώνει η Κυβέρνηση σας. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι σε ένα νομοσχέδιο 12 ουσιαστικών άρθρων εμπλέκονται 9 Υπουργεία.

Επί των άρθρων 1 και 2 του νομοσχεδίου οφείλετε να γνωρίζετε ότι η παράνομη υλοτομία δεν περιορίζεται ούτε πατάσσεται με αστικοποίηση των ποινών. Δεν αρκεί να μετατρέπετε το πταίσμα σε πλημμέλημα και κακούργημα για να αντιμετωπίσετε  ένα πρόβλημα. Δεν επαρκεί να εισάγετε τον φόβο στην Ελληνική Κοινωνία για να επιλύσετε τα συμπτώματα, ενώ στρουθοκαμηλίζετε ως προς τις γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος.

Είναι τουλάχιστον κωμικοτραγικό να πιστεύετε ότι ο πολίτης που αδυνατεί να εξασφαλίσει τη θέρμανση της οικογένειάς του, θα εκτιμά την αξία του κάθε κορμού με τον οποίο προτίθεται να παρέχει θέρμανση στα παιδιά του. Η λύση σε καταστάσεις ανομικής συμπεριφοράς δεν είναι η καταστολή μέσω των ποινών αλλά η πρόληψη της αιτίας δημιουργίας της. Η πολιτική επιλογή σας να εξομοιώσετε προς τα πάνω τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης συμπαρέσυρε σε αύξηση το σύνολο των τιμών στα μέσα θέρμανσης. Έτσι οικογένειες που ανταποκρίνονταν με τρόπο σύννομο και αξιοπρεπή στις υποχρεώσεις τους αναγκάζονται να καταφεύγουν στην παρανομία.

Σας προειδοποιήσαμε για τις συνέπειες από τον Ιούλιο κιόλας και τελικά και έσοδα δεν αντλήσατε και οδηγήσατε στην ενεργειακή φτώχεια τους Έλληνες. Δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας για το χθεσινό περιστατικό που συνέβη. Το περιστατικό αυτό στο οποίο τρία παιδιά κάηκαν από ξυλόσομπα και χθες δύο νεαροί φοιτητές βρήκαν τον θάνατο με αυτοσχέδιο μαγκάλι στην προσπάθειά τους να θερμανθούν και τρεις χαροπαλεύουν. Αυτή είναι η πολιτική της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης την οποία ψηφίσατε.

Επιπρόσθετα δεκάδες είναι οι αναφορές και τα δημοσιεύματα, για τις επιδρομές στα ελληνικά δάση, από αλβανικά κυκλώματα, γεγονός που γεννά σημαντικά ερωτήματα για την ασφάλεια των συνόρων της χώρας. πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Καστοριάς, υπάρχουν καταγγελίες, ότι έχει αυξηθεί η εισβολή αλβανών λαθροϋλοτόμων, μετά την κατάργηση του φυλακίου στην περιοχή του Τριλόφου. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κακής πολιτικής σας την οποία ακολουθείτε.

Ούτε την ασφάλεια των δασοφυλάκων δεν μπορείτε να εγγυηθείτε. Ποιος περιμένετε ότι θα μπορεί να βεβαιώνει τις περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας και ποιος θα οδηγεί τους παραβάτες στην δικαιοσύνη;

Οι εναπομείναντες δασοφύλακες είναι πλέον ελάχιστοι και οι λαθροϋλοτόμοι, απ’ όσο φαίνεται επικίνδυνοι, όπως μαρτυρά το περιστατικό της Αριδαίας όπου έμπορος που ξύλευε παράνομα, πυροβόλησε στον αέρα κατά δύο δασοφυλάκων που τον καταδίωκαν, σύμφωνα και με όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Δασοφυλάκων Δημόσιων Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιπλέον έχει ήδη δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ότι «ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΓΧΥΣΗ που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση των δασών και των δασικών εκτάσεων της χώρας εξακολουθεί να επικρατεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος στον φορέα δηλαδή που έχει αναλάβει την προστασία τους. Ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος υπογράμμισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να καταρτίσει τους δασικούς χάρτες ούτε μέχρι το 2020.»

Κατανοείτε πιστεύουμε όλοι, ότι χωρίς κτηματολόγιο, που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις δασικές εκτάσεις και υπηρεσίες άρτια στελεχωμένες με εξειδικευμένο προσωπικό και σαφείς αρμοδιότητες, δεν αντιμετωπίζει την αιτία του προβλήματος της λαθροϋλοτομίας.

Η αυστηρότερες ποινές είναι κενές ουσίας όταν δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Τέτοιες αποσπασματικές διατάξεις ούτε τα συμπτώματα δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν, πόσο δε μάλλον την ουσία του ζητήματος. Στο άρθρο 3 ισχυρίζεστε ότι αποσαφηνίζει το εύρος των αρμοδιοτήτων της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου οικονομικών. Αυτό που δεν αποσαφηνίζετε είναι εάν η υπηρεσία αυτή είναι επαρκώς στελεχωμένη και δύναται να ανταποκριθεί στη σοβαρότατη αποστολή που της ανατίθεται. Η ερώτηση μας είναι ουσίας βάσιμη καθώς όλοι γνωρίζουμε την μνημονιακή υποχρέωση και κυβερνητική επιθυμία για απαξίωση των αξιόλογων κρατικών δομών.

Η λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού επιτίθεται στη διοίκηση θεματοφύλακα του δημοσίου συμφέροντος αναθέτοντας καθήκοντα σε υπηρεσίες που δεν έχουν ούτε καν τα απαιτούμενα άτομα για να τα εκπληρώσουν και μετά συκοφαντεί τις υπηρεσίες αυτές με κραυγές αναποτελεσματικότητας.

Επί του άρθρου 4 έχουμε μια βασική παρατήρηση. Δημιουργείτε δαπάνη από την καταβολή πρόσθετης επιχορήγησης, στη νέα εταιρεία που δημιουργείτε, ύψους 3.500.000 ευρώ. Σας αναγνωρίζουμε βέβαια ότι καταφέρνετε να εξοικονομήσετε 19.550 ευρώ. Συγχαρητήρια. Εάν ξοδεύετε 3.5 εκατομ για να περισώσετε 20 χιλιάδες καλύτερα να μην αναλαμβάνετε καμία νομοθετική πρωτοβουλία. Η αποτελεσματικότητα σας είναι παροιμιώδης και κωμικοτραγική. Για την ακρίβεια των οικονομικών δεδομένων αρκεί μια ματιά στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Για το άρθρο 5 αφαιρείτε από την διατύπωση του άρθρου την εξής φράση: «Οι θέσεις μετακλητών υπαλλήλων που έχουν συσταθεί έως σήμερα σε υπηρεσίες που καταλαμβάνονται από το ΠΔ. 63/2005, καθώς και στις αποκεντρωμένες διοικήσεις περιορίζονται κατά 20%» και αναθέτετε τις συνολικές αποφάσεις στον ίδιο τον πρωθυπουργό σας.

Πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη που έχετε, αλλά πείτε μας πόσο περιμένετε να εξοικονομήσετε από την ρύθμιση, διότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη αναφορά.

Με το άρθρο 6 προσφέρει την απαιτούμενη εξουσιοδοτεί και διάταξη, προκειμένου ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τις μεταφορές να αποφασίσει κάθε λεπτομέρεια των διακρατικών οδικών επιβατικών μεταφορών. Ποιος είναι ο λόγος μιας τέτοιας ρύθμισης; Μον ή Μήπως απλώς θέλετε να αποκλείσετε τα λεωφορεία, τον ΟΣΕ και τον ΤΡΕΝΟΣΕ από την εκτέλεση διασυνοριακών επιβατικών μεταφορών; Εάν ναι, πιάνοντας συμφέροντα εξυπηρετείτε; Πάντως, όπως φαίνεται και εδώ, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, εάν βεβαίως αληθεύει η υπόθεση μας.

Στο άρθρο 7 ξεκάθαρα παρέχετε συγχωροχάρτι στους διορισμένους από ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ που το μόνο που έκαναν, ήταν να την απαξιώσουν, για να μπορέσετε να την χαρίσετε λίγο αργότερα.

Για το άρθρο 8 δεν κάνουμε άλλο σχόλιο, παρά το ότι γνωρίζουμε τα προβλήματα ασυνεννοησίας της συγκυβέρνησης, όταν υφίσταται θέμα διορισμού «ημέτερου». Ελπίζουμε ότι θα λάβετε αξιοκρατική απόφαση και η προσπάθεια επιλογής εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι προσπαθείτε να κατανοήσετε την ίδια την έννοια της αξιοκρατίας.

Επί του άρθρου 9 σας τονίζουμε ότι το θέμα των αγροτικών συνεταιρισμών αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα και δεν λύνεται με αποσπασματικές ρυθμίσεις.

Στο άρθρο 10 αναγνωρίζουμε την ευαισθησία και σπουδαιότητα της ρύθμισης υπαγωγής των υποθέσεων υιοθεσίας στην αρμοδιότητα των πρωτοδικείων. Πέραν αυτού όμως δεν μπορείτε να απαξιώνετε τα ειρηνοδικεία και μετά να αναζητά την ευθύνες για την μη γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης.

Το άρθρο 11 μας βρίσκει θετικούς.

Αντιθέτως, στο άρθρο 12 θα μας βρείτε κατηγορηματικά αντίθετους στην προσπάθειά σας να επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό με κενή ουσίας και αμφιβόλου πραγματικού αποτελέσματος η γενική γραμματεία συντονισμού.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους επιφυλασσόμαστε ως προς τα άρθρα μπροστά στο σχέδιο νόμου.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: