Breaking News

Ομιλία της Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το σχεδίου νόμου «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για Συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας» | 20.02.2013

Στην Αθήνα σήμερα, 20 Φεβρουαρίου 2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.10΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για Συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας».

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν, θα ήθελα να πω στον κ. Υπουργό ότι αύριο έχει στην Ολομέλεια ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση του μνημονίου κατανόησης για τη δημιουργία Μεικτής Επιτροπής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελλάδας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο έρχεται μια τροπολογία η οποία αφορά τη ρύθμιση θεμάτων σχετικά με το δασικό κώδικα και τον επανακαθορισμό του ισχύοντος εθνικού πλαισίου για την παράνομη υλοτομία και παράνομη μεταφορά δασικών προϊόντων.

Θεωρώ, λοιπόν, και σας ζητώ να αποσυρθεί αυτή η τροπολογία από τη συζήτηση στην Ολομέλεια του εν λόγω νομοσχεδίου και να την επαναφέρετε σε κάποιο μελλοντικό άμεσα νομοσχέδιο το οποίο αφορά το ΥΠΕΚΑ. Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν τέτοια νομοσχέδια που θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα, καθώς όπως γνωρίζετε το θέμα αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί επί παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος για ένα τόσο σοβαρό θέμα του δασικού κώδικα, του δασικού κτηματολογίου, το οποίο έχουμε συζητήσει επανειλημμένως και ήσασταν παρών στις Επιτροπές τόσο της Προστασίας του Περιβάλλοντος, που έχουν γίνει τόσες συζητήσεις, αλλά και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Εάν μπορείτε, θα σας παρακαλούσα να το φέρετε ώστε να είναι και οι σχετικοί ειδικοί αγορητές με το θέμα το οποίο έχουμε τόσο καιρό εξετάσει.

Επί του παρόντος. Το νομοσχέδιο αναφέρεται στην κύρωση του μνημονίου κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Ύστερα από το μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των δασών έρχεται άλλο ένα μνημόνιο υπογεγραμμένο το 2010 από την τότε υπουργό κ. Μπιρμπίλη. Αυτό που μας κάνει για άλλη μια φορά εντύπωση είναι πως καταφέρνατε να επιδεικνύεται την παροιμιώδη αυτή αποτελεσματικότητα παρόδου των 3 ετών, από τη στιγμή που υπογράφετε ένα μνημόνιο μέχρι να έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτός ο βαθμός αποτελεσματικότητας διέκρινε τόσο την Κυβέρνηση και την συγκυβέρνηση που μεσολάβησαν στο εν λόγω χρονικό διάστημα όσο και της παρούσας συγκυβέρνησης. Καταλαβαίνουμε, βέβαια, ότι έχετε κληρονομήσει την αναποτελεσματικότητα, αλλά μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι συνεχίζετε με συνέπεια την πορεία σε μια ανούσια και αδιέξοδη ατραπό. Η αναποτελεσματικότητα αυτή, βέβαια, σας εκθέτει καθώς τα συμφωνηθέντα στο παρόν μνημόνιο αποτελούν ένα ευχολόγιο χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί την παράγραφος 1 του άρθρου 2, το οποίο προβλέπει ότι τα μέρη συμφωνούν να συνεργαστούν με καλή πίστη για την υλοποίηση του σχεδίου ITGI. Παράλληλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η BP σε επίσημη ανακοίνωση της φέρετε να έχει δηλώσει ότι ακυρώθηκε ή ακυρώνεται ο ελληνικό-ιταλικός αγωγός ITGI. Πιο συγκεκριμένα η Σαχ Ντενίζ, η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του έργου φυσικού αερίου στα ανοιχτά του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι εξαίρεσε τον αγωγό ITGI με τον οποίο θα μεταφερόταν το προϊόν αυτό στην Ευρώπη. Η ανακοίνωση της κοινοπραξίας ότι μειώνει τις διαδρομές μεταφοράς του φυσικού αερίου είναι η πρώτη μεγάλη απόφαση που λαμβάνεται μέσα σε πολλά χρόνια διαδικασίες του έργου, το οποίο βέβαια είναι ζωτικής σημασίας για την διασπορά της προσφοράς στην Ευρώπη. Η κοινοπραξία όμως εξαίρεσε από το συνολικό έργο τον αγωγό διασύνδεσης Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας, ITGI, μέσα από τον οποίο θα μεταφερόταν το αέριο στην Ευρώπη. Αφού ακυρώθηκε ο ανωτέρω αγωγός από τον πετρελαϊκό κολοσσό BP PLC που έχει σημαντικό μερίδιο στη Σαχ Ντενίζ το υπό συζήτηση μνημόνιο αποτελεί στην ουσία ένα κενό ουσίας νομοθέτημα.

Ο μόνος αγωγός που έχει απομείνει είναι ο ΤΑΡ για τον οποίο πριν από λίγες μέρες παραπληροφορήσατε τον ελληνικό λαό ανακοινώνοντας με φανφάρες  και φιέστες ότι εγκαινιάζεται ένα έργο που θα αποτελέσει τη βάση δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που κάνετε είναι ένα προαπαιτούμενο μιας κατάθεσης φακέλου. Η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ θα αποφασίσει στο μέλλον εάν το φυσικό αέριο θα περνά από την Ελλάδα μέσω του TAP ή θα την παρακάμψει χρησιμοποιώντας τον αγωγό Ναμπούκο. Πότε θα κατανοήσετε ότι με την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα δεν μπορείτε να καλύπτεται αενάως την ανικανότητα.

Ένα άλλο στοιχείο που παρουσιάζει με τρόπο πρόδηλο και καταφανή την αδυναμία σας να εφαρμόζετε μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη πολιτική αποτελεί, βέβαια, το Country Report για το έτος 2011 της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παράγραφο 2 – 2, το οποίο το έχω μαζί μου και αναφέρεται ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λόγω των περικοπών δεν μπορεί πλέον να επιτελέσει το έργο της. Επομένως σε ποια βάση επιθυμείτε να συνεργαστείτε με άλλες χώρες και ειδικά με την Τουρκία όταν η κεντρική και ουσιαστική αρχή που υποτίθεται ότι κατέχει τη δυνατότητα εποπτείας και στρατηγικού σχεδιασμού βρίσκεται καταρχήν, όπως λέει και η Έκθεση, υπό στελεχωμένη και χωρίς πραγματική ανεξαρτησία. Βέβαια, καταθέτω τη σχετική Έκθεση γιατί όπως αποδεικνύεται οι συνεργάτες σας, της τρόικας φυσικά δεν σας ενημερώνουν ούτε καν για τις Εκθέσεις ενός εκ των τριών μελών της.

Εν κατακλείδι το μνημόνιο δεν έχει καμία πραγματική ουσία εκτός από το να δημιουργείται τουριστικό γραφείο για ιδιώτες για ταξίδια στην Τουρκία, τα οποία βέβαια πληρώνονται από τον ελληνικό λαό και τα βαφτίζετε αυτά at hoc, ομάδες εργασίας και στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 για να δικαιολογήσετε αυτό που το Γενικό Λογιστήριο αποκαλεί ενδεχόμενη δαπάνη. Περιμένουμε, λοιπόν, να αποσύρετε το παρόν αλλιώς επιφυλασσόμαστε για τη συζήτηση στην Ολομέλεια για να ξεκαθαρίσουμε και με περαιτέρω παραδείγματα για το μέγεθος της αναποτελεσματικότητας που μορφοποιείται στην ανούσια πολιτική την οποία ακολουθείτε.

Επίσης, σχετικά με τις δηλώσεις έκανε ο κ. Πρωθυπουργός για τα κοιτάσματα του πετρελαίου των υδρογονανθράκων, θέλω να πάρετε εσείς μια θέση ως Υπουργός. Εάν ενστερνίζεστε τις θέσεις περί των φυσικών κοιτασμάτων τα οποία είναι ευρωπαϊκά και όχι ελληνικά και εν τέλει καθώς διαπιστώνουμε ότι κληρονομήσατε όχι μόνο τις νομοθετικές αμαρτίες των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και την επιτυχία τους στις διεθνείς συμφωνίες. Πρόσφατο, βέβαια, παράδειγμα αποτελεί το φιάσκο του Κατάρ όπου ο θίασος του Πρωθυπουργού αποτελούμενος αυτό ιδιώτες και κυβερνητικούς παράγοντες εισέπραξε τη γνωστή αποστομωτική απάντηση από τον Εμίρης της χώρας αυτής, σχετικά με τις επενδύσεις, όπου στις 17/2 του 2013 δήλωσε ότι «εσείς στην Ελλάδα ψάχνετε για μαζοχιστές και όχι για επενδυτές». Μπορούμε να κατανοήσουμε τις διεθνείς αποτυχίες στις συμφωνίες, αλλά στο τομέα της ενεργείας σας προειδοποιούμε να μη γίνεστε επικίνδυνοι για τα εθνικά συμφέροντα.

Ειδοποιήστε, λοιπόν, τον κ. Πρωθυπουργό ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας δεν είναι ευρωπαϊκά είναι εθνικά και μόνο. Μπορεί να ονειρεύεται ο Πρωθυπουργός της χώρας ένα κόμμα ευρωπαϊκής ονομασίας για να λειτουργήσει ως η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις κομματικές αμαρτίες της Ν.Δ., αλλά για να το πετύχει δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να δώσει προίκα τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας μας σε κανέναν Ευρωπαίο «πατρόνο», όπου τα επιβουλεύεται.

Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, ο Γάλλος Πρόεδρος, να προτείνει συνεκμετάλλευση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός να δηλώνει ότι «τα αποθέματά μας αποτελούν πλούτο της Ευρώπης». Εμείς ρωτάμε: Για ποια Ευρώπη; Αυτής που δείχνει με το «ωραίο» της πρόσωπο την «αλληλεγγύη» με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και την ανάληψη του ελέγχου σε μια ευρωπαϊκή χώρα, που το έχει ανάγκη; Φροντίστε, λοιπόν, να ενημερώσετε τον κ. Σαμαρά ότι ο ορυκτός πλούτος είναι και θα παραμείνει περιουσία της Ελλάδας. Μόνο οι Έλληνες μπορούν να τον εκμεταλλευτούν. Εάν δεν είστε ικανοί να καταλάβετε αυτό το απλό γεγονός και να διασφαλίσετε το εθνικό συμφέρον της χώρας, καλύτερο είναι να παραιτηθείτε, γιατί είστε επικίνδυνοι.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: