Breaking News

Ομιλία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την «Κύρωση της από 31-10-2012 Πρώτης Τροποποιητικής Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Αναδόχων εταιρειών KAVALA OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και ENERGEAN OIL & GAS | 14.02.2013

Στην Αθήνα, σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2013, συνήλθε σε συνεδρίαση, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Κύρωση της από 31-10-2012 Πρώτης Τροποποιητικής Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Αναδόχων εταιρειών KAVALA OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και ENERGEAN OIL & GAS — ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ και των παραρτημάτων Ι και ΙΙ αυτής».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Το παρόν νομοσχέδιο αφορά την Κύρωση της από 31.10.2012 Πρώτης Τροποποιητικής Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Αναδόχων εταιριών KAVALA OIL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ και ENERGEAN OIL & GAS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ και των παραρτημάτων Ι και ΙΙ αυτής.

Το ανωτέρω σχέδιο νόμου αφορά ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και σημαντικό ζήτημα τόσο για την περιοχή της Καβάλας, όσο και για το Σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας. Εξ αιτίας του λόγου αυτού η εισαγωγή για Κύρωση της παρούσας Σύμβασης αποτέλεσε βασικό αίτημα μας για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Μελετώντας προσεκτικά το κείμενο της προς κύρωση συμφωνίας προκύπτουν, εύλογα, ορισμένα ερωτήματα.

Το πρώτο αναφέρετε στην επιλογή σας για εισαγωγή ως δεύτερου αναδόχου της εταιρίας ENERGEAN OIL & GAS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ. Η συγκεκριμένη εταιρία αποτελεί ήδη τον βασικό μέτοχο, με ποσοστό συμμετοχής 67%, της KAVALA OIL ΑΕ.

Διαπιστώνουμε εν ολίγοις ότι η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ εισάγεται ως διπλός ανάδοχος της Σύμβασης. Μια φορά ως μέτοχος της KAVALA OIL και μια δεύτερη αυτόνομα. Ποιος ο λόγος για αυτήν την διπλή ιδιότητα του αναδόχου;

Φυσικά δεν είναι η τόνωση του ανταγωνισμού αφού μια εταιρία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον εαυτό της. Μήπως η πρακτική αυτή στοχεύει στην απαξίωση της KAVALA OIL στην οποία συμμετέχουν ως θεματοφύλακας οι εργαζόμενοι με ποσοστό 33%;

Μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη η προχειρότητα την οποία επιδείξατε στο συγκεκριμένο σημείο καθώς διακυβεύεται η πιθανότητα να τιναχθούν στον αέρα 400 εκατ. επενδύσεων, εάν η  KAVALA OIL αναστείλει τη λειτουργία της. Επιπρόσθετα, κινδυνεύουν πλέον των 265 εργαζομένους στην ίδια την εταιρία και άλλοι τόσοι στους 80 περίπου εργολάβους με τους οποίους συνεργάζεται. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε γιατί δίνετε την θεωρητική έστω δυνατότητα σε μια εταιρία να μπορεί να απαξιώσει την ίδια την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και να αποτελέσει και ανάδοχο ανταγωνιστή του εαυτού της.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη του νομοσχεδίου συντελέστηκε εκ παραδρομής και χωρίς να γνωρίζετε τα πραγματικά δεδομένα. Φυσικά αναμένουμε να την αποκαταστήσετε άμεσα, πριν την εισαγωγή της παρούσας κύρωσης στην ολομέλεια.

Ένα δεύτερο ζήτημα που προκύπτει από την ανάγνωση του νομοσχεδίου είναι ο ρόλος των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ. Όπως αναφέρετε και στην αιτιολογική έκθεση η μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΕΛΠΕ σας οδήγησε στην απόφαση αντικατάστασης τους με τον νέο φορέα ΕΔΕΥ ΑΕ.

Αυτό είναι κατά βάση σωστό, γιατί καθώς τα ΕΛΠΕ έγιναν ιδιωτικά δεν μπορούν να ασκούν κρατικές αρμοδιότητες ή να έχουν την ιδιότητα του ειδικού διαιτητή. Προκύπτουν ωστόσο τα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Πόσα χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ανακαλύψαμε την ανάγκη να αφαιρέσουμε τις κρατικές αρμοδιότητες από μια ιδιωτική εταιρία; Γιατί δεν είχατε αναλάβει νωρίτερα σχετική πρωτοβουλία;
  2. Ποιες υπηρεσίες προσέφεραν τα ΕΛΠΕ σε όλο αυτό το διάστημα;
  3. Λάμβαναν αμοιβή για τις υπηρεσίες αυτές;
  4. Εάν ναι ποιο είναι το ύψος της αμοιβής που λάμβανε μια ιδιωτική εταιρία για να ασκεί κρατικές αρμοδιότητες;
  5. Έχει καταβληθεί η αμοιβή αυτή ή υπάρχουν ανεκτέλεστα υπόλοιπα και σε τι ύψος ανέρχονται;
  6. Ο νέος φορέας ΕΔΕΥ ΑΕ είναι λειτουργικά και οργανωτικά έτοιμος να αναλάβει τις αρμοδιότητες που επιθυμείτε να του αναθέσετε;
  7. Έχει στελεχωθεί; Εάν ναι με ποια διαδικασία;
  8. Έχετε πρόθεση να διασφαλίσετε ότι δεν θα προβείτε σε μελλοντική ιδιωτικοποίηση και του φορέα αυτού, με αποτέλεσμα την απώλεια της συσσωρευμένης διοικητικής γνώσης και τεχνογνωσίας, που θα δοθούν προίκα σε κάποιο ιδιώτη, όπως έγινε και στην περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων ΑΕ;

Μέχρι να μας απαντήσετε στα ανωτέρω ερωτήματα και σε αναμονή της αυτονόητης διόρθωσης του προφανούς λάθους που καθιστά την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ δύο φορές ανάδοχο του ίδιου έργο, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ επιφυλασσόμαστε επί του νομοσχεδίου.

Η ομιλία στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου παρατίθεται ΕΔΩ

About Rachel Makri (3251 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: