Breaking News

Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος για Χρήση νέων τεχνολογιών και Δορυφορικές τεχνολογίες | 13.02.2013

Στην Αθήνα σήμερα, 13 Φεβρουαρίου 2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.05΄, συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» (150) του Μεγάρου της Βουλής η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής, κυρίας Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης:

α) Εκλογή Β’ Αντιπροέδρου της Επιτροπής.

β) Χρήση νέων τεχνολογιών και προστασία του περιβάλλοντος – Δορυφορικές τεχνολογίες.

Τα μέλη της Επιτροπής έχουν κληθεί να ενημερώσουν  η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κυρία Μαρία Ευαγγελίδου, o Δρ. Kai–Uwe Schrogl, Επίκουρος Καθηγητής και Διευθυντής Διαστημικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (Ε.Ο.Δ.) (European Space Agency – E.S.A.),  η Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, Πολιτική Αναλύτρια στη Διεύθυνση  Διαστημικής Πολιτικής του Ε.Ο.Δ., καθώς και εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΔΙΟΝΥΣΙΑ – ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Tο λόγο έχει η κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Καταρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτήν την πάρα πολύ ωραία οργάνωση που κάνατε για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα. Ήταν μια πάρα πολύ καλή ενημέρωση. Να ευχαριστήσουμε και όλους τους φορείς που παρευρέθηκαν και μας ενημέρωσαν για ένα τόσο σπουδαίο θέμα. Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις μιας και είναι εδώ ο εκπρόσωπος της  Hellas Sat.

Πρόσφατα γνωρίζουμε ότι η Hellas Sat., οι δορυφόροι, δηλαδή, που διαθέτει η χώρα, έχουν πουληθεί σε αραβικά συμφέροντα. Θα ήθελα να μας πείτε πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη χώρα, το κόστος που μπορεί να έχει ώστε να μπορούμε να παίρνουμε πλέον αυτές τις πληροφορίες. Επίσης, αν υπάρχει κάποια μεταβολή και ποια είναι αυτή, ποιες ακριβώς είναι οι επιπτώσεις.

Γνωρίζουμε όλοι ότι ένα από τα σημαντικότερα θέματα στη χώρα μας είναι η μη ύπαρξη δασικού κτηματολογίου. Το Δασικό Κτηματολόγιο είναι πάρα πολύ βασικό, γιατί δεν συμβάλλει μόνο στην προστασία των δασών και του φυσικού πλούτου της χώρας, αλλά διασφαλίζει και τα σύνορα της χώρας μας και θέματα τα οποία άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας, καθώς, όπως γνωρίζουμε, η χώρα μας είναι μια χώρα ιδιαίτερης γεωπολιτικής κατάστασης στην οποία υπάρχουν θέματα με τους γείτονές μας, θέματα casus belli, τα οποία ασκούν για τα χωρικά μας ύδατα.

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι το περιστατικό που είχε συμβεί στα Ίμια και την ανακήρυξη των Ιμίων ως γκρίζα ζώνη από τους Τούρκους, ένα από τα βασικά επιχειρήματα των Τούρκων υπήρξαν η καταγραφή στο δασικό τουρκικό κτηματολόγιο και μάλιστα του συγκεκριμένου του Μπουγκλά, της Αλικαρνασσού δηλαδή στα Ελληνικά, της περιοχής αυτής, τη στιγμή που εμείς δεν διαθέταμε δασικό κτηματολόγιο.

Έτσι, λοιπόν, ένα πολύ βασικό είναι να δημιουργηθεί στη χώρα δασικό κτηματολόγιο και έτσι θα θέλαμε από τους ειδικούς να μας πουν πώς μπορεί ακριβώς να συμβάλει, πόσο σύντομα μπορεί να είναι αυτό στη δημιουργία αυτού του δασικού κτηματολογίου η χρήση των τεχνολογιών του διαστήματος τα οποία είδαμε, μέσα από τη χρήση των δορυφόρων.

Ευχαριστώ.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ (Διευθύνων Σύμβουλος της HELLAS SAT): Να απαντήσω για το θέμα της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της HELLAS SAT. Ουσιαστικά, αλλάζει η μετοχική σύνθεση της εταιρείας και το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η εταιρεία στην Ελλάδα θα παραμείνει ως έχει. Το κέντρο ελέγχου του δορυφόρου θα παραμείνει στην Ελλάδα και το άλλο εφεδρικό στην Κύπρο. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί σημαντική υποχρέωση της εταιρείας HELLAS SAT AE προς το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία θα τηρηθεί εις το έπακρον και με αυτόν τον λόγο ο έλεγχος του δορυφόρου θα γίνεται από ελληνικό έδαφος.

Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί, θα πρέπει, οπωσδήποτε, να υπάρξει αντικατάσταση του υφιστάμενου δορυφόρου και από τη νέα εταιρεία που θα αναλάβει την ιδιοκτησία του δορυφόρου. Η ίδια έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει πολύ γρήγορα στην αντικατάσταση του υφιστάμενου δορυφόρου με ένα πολύ μεγάλο δορυφόρο, έναν από τους μεγαλύτερους δορυφόρους της Ευρώπης. Ουσιαστικά, με αυτή την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα ενισχυθεί περαιτέρω η τροχιακή θέση της Ελλάδας με το να παρέχονται περισσότερες και πιο προηγμένες δορυφορικές επικοινωνίες.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ – ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Tο λόγο έχει η κυρία Ευαγγελίδου.

ΜΑΡΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ, (Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Θα ήθελα να απαντήσω στο θέμα της αξιολόγησης των προτάσεων και αυτών των προτάσεων, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Παπαδάκης που ήταν κατά τη μεταβατική περίοδο. Όλες οι αξιολογήσεις ήταν σύμφωνα με τις διαδικασίες, με τους όρους, με τους κανονισμούς, οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολες, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Υποβλήθηκαν εκεί, δεν υποβλήθηκαν εδώ, και αξιολογήθηκαν εκεί με όλες τις τεχνικές και τις νομικές απαιτήσεις που είναι μέσα στους κανονισμούς της E.S.A..

Η ελληνική πλευρά, βεβαίως, παρακολούθησε όλη αυτή τη διαδικασία, αλλά η τεχνική αξιολόγηση η οποία είναι σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, έγινε αποκλειστικά από το εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού. Όσον αφορά την άλλη πρόταση για το ποιες  δράσεις υποστηρίχθηκαν κατά τη μεταβατική περίοδο, από τις εβδομήντα περίπου,  ορισμένες βρίσκονται σε εξέλιξη, προκύπτει ότι περίπου δέκα δράσεις έχουν εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα και η E.S.A. θεωρεί ότι μπορούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω στάδιο ανάπτυξης και αξιοποίησης τόσο σε δορυφόρους όσο και σε άλλες εφαρμογές. Μπορεί η αναλογία να μην είναι εξαιρετική, όμως, από τις εβδομήντα περίπου, οι δέκα να είναι πολλά υποσχόμενες που καλύπτουν και ανάγκες και της E.S.A., που δεν είναι μόνο καινοτόμες, αλλά καλύπτουν και ανάγκες των δορυφόρων της E.S.A. και των αποστολών της, αυτό νομίζω ότι είναι μία πάρα πολύ καλή βάση. Η επένδυση σε οικονομικούς πόρους είναι εξαιρετικά υψηλή.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ – ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Παπαδάκης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ (Εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού), (Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο λέγεται, λέγεται του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (Ε.Ο.Δ.) (European Space Agency – E.S.A.): Θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση. Επειδή ακούγεται πολλές φορές ότι η E.S.A. χρηματοδοτεί κάποια έργα, δεν είναι η E.S.A., τα χρήματα είναι της χώρας μας, τα οποία δίνουμε στην E.S.A και από κει έρχονται σε συμβόλαια. Άκουσα προηγουμένως τον κ. Πρωτοπαπά που έλεγε για το βανάκι αυτό, το οποίο το χρηματοδότησε η E.S.A.. Το βανάκι αυτό χρηματοδοτήθηκε από ελληνικά λεφτά. Ευχαριστώ.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ – ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ήταν πολύ σημαντική αυτή η επισήμανση. Η Ελλάδα, λοιπόν, χρηματοδοτεί περιβαλλοντικά προγράμματα, δορυφορικά προγράμματα. Από τη δική μας πλευρά θα πρέπει να κάνουμε το καθετί, έτσι ώστε η χώρα μας να μπορέσει να αξιοποιήσει την επιστήμη και την τεχνολογία και να υπάρχει πραγματική επιστροφή των ωφελημάτων στην Ελλάδα. Ας θυμηθούμε το 1 προς 6 της επιστροφής των επενδύσεων και βέβαια ας ελπίσουμε ότι η επένδυση σε αυτές τις  τεχνολογίες θα λύσει τα χρόνια ζητήματα που αντιμετωπίζουμε συνεχώς στη χώρα μας για τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Να ευχαριστήσω όλους τους καλεσμένους για τη συμμετοχή τους σήμερα. Επίσης, τους μεταφραστές μας για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν.

Να ανανεώσουμε το ραντεβού και να σας προσκαλέσουμε όλους σε τρία πολύ σημαντικά συνέδρια, τα οποία θα γίνουν μέσα στο 2013-2014. Πρώτον, στις 15 και 17 Μαΐου στη Βέρνη της Ελβετίας, όπου συνεδριάζει η κοινή ομάδα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών και το Γραφείο των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών τις ομάδες τις οποίες έχει φιλοξενήσει η Βουλή των Ελλήνων και η χώρα μας το Δεκέμβριο του 2011, και στις εργασίες των οποίων δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Γι’ αυτό το λόγο θα θέλαμε και τη συμμετοχή της E.S.A. σε αυτό.

Το Σεπτέμβριο του 2013, θα σας προσκαλέσουμε στην αρχαία Ολυμπία, όπου θα συνεδριάσει ο κύκλος Βουλευτών της Μεσογείου, με συμμετοχή των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος -όσοι συνάδελφοι επιθυμείτε, είστε καλεσμένοι-  και θα συζητήσουμε, κυρίως, για την προστασία των μεσογειακών δασών, αλλά και για την προστασία των υδάτων και εκεί έχετε ένα πολύ διακριτό ρόλο να παίξετε.

Κλείνοντας, το 2014 ξανά στην Αθήνα εν μέσω της Ελληνικής Προεδρίας. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Παρατίθενται τα πρακτικά ολόκληρης της συνεδρίασης

About Rachel Makri (3220 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: