Breaking News

Δευτερολογία της Ραχήλ Μακρή επί των άρθρων του σχεδίου νόμου «Διατήρηση ενός ελαχίστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή/και προϊόντων πετρελαίου και άλλες διατάξεις (Εναρμόνιση του εθνικού δικαίου προς την Οδηγία 2009/119/ΕΚ)» | 06.02.2013

Αθήνα, σήμερα στις 6 Φεβρουαρίου 2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.17΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΚΟΥ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Διατήρηση ενός ελαχίστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή/και προϊόντων πετρελαίου και άλλες διατάξεις (Εναρμόνιση του εθνικού δικαίου προς την Οδηγία 2009/119/ΕΚ)».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ακούσαμε τον κ. Βορίδη να ευαγγελίζεται ότι από την παρούσα εναρμόνιση θα προκύψει και όφελος τελικά στους τελικούς καταναλωτές. Θα θέλαμε, λοιπόν, να μας καταθέσει με βάση ποιες οικονομοτεχνικές μελέτες αποδεικνύεται ότι το κόστος αποθήκευσης προσαυξημένο με το κόστος μεταφοράς από μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί ποτέ να είναι μικρότερο από το κόστος αποθήκευσης στη χώρα. Εάν υπάρχουν, σε ποια δεδομένα στηρίζονται και ποια μεθοδολογία χρησιμοποιούν για να εξάγουν ένα τέτοιο συμπέρασμα;

Δυστυχώς, δημιουργείτε τη βεβαιότητα ότι δεν υφίστανται αυτές οι σοβαρές μελέτες που θα υποστήριζαν παρόμοια λογική, γεγονός που δεν μας κάνει εντύπωση καθώς κάθε πτυχή της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής σας ακροβατεί όπως έχουμε πει και στην επιτροπή πολλές φορές, μεταξύ ουτοπικού και αδύνατου και ενδύεται τελικά με τον μανδύα εκφοβισμού ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας για να δικαιολογηθεί.

Ακούσαμε επίσης από τους υπερασπιστές της εναρμόνισης και κυρίως από τη Δημοκρατική Αριστερά ότι απλά μεταφράζουν μια κοινοτική οδηγία στο εθνικό δίκαιο. Σε μια περίοδο κρίσης ελπίζω να κατανοείτε ότι τίποτα δεν μας διασφαλίζει ως κράτος από πιθανά κερδοσκοπικά παιχνίδια στην τιμή του ναύλου, για το οποίο δεν έγινε κανένας λόγος και δεν απαντήθηκαν οι  πολλές ερωτήσεις που έχουμε θέσει στον κύριο Υπουργό για το θέμα αυτό. Η τιμή του ναύλου βέβαια, θα εκτίνασσε στα ύψη το κόστος μεταφοράς.

Το κόστος μεταφοράς το επωμίζονται, όπως ξέρουμε, οι εταιρείες, οι οποίες θα κάνουν το εξής: Θα το μετακυλήσουν στον τελικό καταναλωτή. Άρα, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ούτε αυτόν τον ισχυρισμό σας για το οποιοδήποτε όφελος που θα έχει ο τελικός καταναλωτής.

Και βέβαια γι’ αυτήν την περιβόητη απλή μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας, να σας πούμε: Γιατί δίνετε τη δυνατότητα τήρησης του 30% των αποθεμάτων σε άλλα κράτη-μέλη, αφού η οδηγία ξεκάθαρα σας δίνει τη δυνατότητα σταδιακής αύξησης του ποσοστού από το 10% στο 30% μέχρι το 2017; Αυτό αποτελεί απλά μια αντιγραφή της κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο; Εσείς επιλέξατε αυτό και όχι η οδηγία.

Η παράγραφος 2 του άρθρου 5, που σας έχουμε επανειλημμένως ζητήσει να διαγράψετε, βρίσκεται και αυτή εκτός ορίων της οδηγίας. Αυτή είναι η οδηγία που επιτάσσει τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και δίνει τη δυνατότητα να ορίσετε επιπροσθέτως όρους και προϋποθέσεις για τη διατήρηση των σχετικών αποθεμάτων στη χώρα.

Σας καλέσαμε να τη διαγράψετε, κάτι το οποίο δεν πράξατε. Ωστόσο έρχεστε εδώ να μας πείτε ότι απλά μεταφράζετε μια οδηγία από την αγγλική γλώσσα στην ελληνική γλώσσα. Βέβαια δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο, αφού ο κ. Βορίδης είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι καλά έκανε η Κυβέρνηση και εξίσωσε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του πετρελαίου κίνησης, όταν έχουμε ανθρώπους οι οποίοι πλέον έχουν καταλήξει να μην έχουν να βάλουν πετρέλαιο, όταν έχουμε  παιδιά τα οποία καίγονται από σόμπες, όπως στο δυστύχημα που έγινε στην Καβάλα, όταν έχουμε το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, όταν η λαθροϋλοτομία που υπάρχει έχει φτάσει στα όριά της.

Και έρχεται εδώ να μας πει ότι καλώς έκαναν γιατί έχουν πατάξει τη λαθρεμπορία όταν δεν μπορούν ούτε αυτό το σύστημα των εισροών-εκροών το οποίο υποσχέθηκε ο κ. Σαμαράς προεκλογικά να το εγκαταστήσουν επιτέλους ώστε να πατάξουν τη λαθρεμπορία καυσίμων. Και επίσης έρχεται να μας το πει χωρίς να μας καταθέσει ούτε γι’ αυτό στοιχεία.

Γι’ αυτό, λοιπόν, επειδή μας έδωσε την ευκαιρία, θα καταθέσουμε μια ερώτηση στη Βουλή, να μας δώσει τα απαραίτητα στοιχεία, αν τολμά, ο κ. Στουρνάρας και να μας πουν πώς καταπολέμησαν αυτήν την λαθρεμπορία, πόσο έχει καταπολεμηθεί και τι έσοδα απ’ αυτήν την εξίσωση είχε το κράτος καθώς δεν έχει εισπράξει ούτε το 1/10 απ’ αυτά που ήθελε να εισπράξει.

Ευχαριστώ.

 

About Rachel Makri (3214 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: