Breaking News

Ραχήλ Μακρή για την Κύρωση του Μνημονίου μεταξύ Ελλάδος Τουρκίας, για τα δάση | 29.01.2013

Αθήνα, σήμερα στις 29 Ιανουαρίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.07΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ.

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,«Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον Τομέα των Δασών μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα σας παρακαλούσα να μου δώσετε περισσότερο χρόνο. Νομίζω ότι είμαστε δύο κατά αυτής της συμφωνίας, η Χρυσή Αυγή και εμείς. Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να το αναπτύξω, γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό και δεν μπορώ να το αναπτύξω στα τρία λεπτά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ή θα συνεχίσουμε τη διαδικασία του άρθρου 108, όπου η ευχέρεια που έχω είναι να σας δώσω κάποιο χρόνο γύρω στα τρία λεπτά ή να πάμε σε άλλη διαδικασία. Εάν επιμείνετε να πάμε σε άλλη διαδικασία, θα πρέπει να διακόψουμε, να γίνει ψηφοφορία του Σώματος κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Αυτό είπα. Πρέπει όμως να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Πρόεδρε, πρόκειται για την κύρωση του μνημονίου συνεργασίας για την προστασία των δασών, μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Είναι θέμα το οποίο εμπίπτει και σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και νομίζω ότι δεν θα ήταν κάτι σπουδαίο να πάρω περισσότερο χρόνο από τα τρία λεπτά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Δεν τίθεται έτσι το θέμα. Κανείς δεν αμφισβητεί τη σοβαρότητα του θέματος. Αναπτύξτε τις θέσεις σας.

Παρακαλώ, συνεχίστε, κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Το Ελληνικό Κοινοβούλιο έρχεται σήμερα να επικυρώσει το μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των δασών μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας που υπέγραψε η Κυβέρνηση το 2010.

Όπως τονίσαμε και στη συζήτηση στην επιτροπή, αυτό που φαινομενικά αποτελεί ένα αθώο ευχολόγιο συνεργασίας δύο κρατών μπορεί να αποδειχθεί εργαλείο αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας στα χέρια της τουρκικής διπλωματίας.

Ο κίνδυνος αυτός εδράζεται στην ολιγωρία της Κυβέρνησης να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα των δασών και των δασικών εκτάσεων στην ιστορία της τουρκικής διπλωματίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Κυβέρνησή σας, για λόγους που μόνο εσείς γνωρίζετε, παρουσιάζεται απρόθυμη να ολοκληρώσει το Κτηματολόγιο και αντί να προβαίνει σε ενέργειες που θα συμβάλουν στην ταχύτερη και αδιαμφισβήτητη οριοθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων, ο κύριος Υπουργός φέρεται να δηλώνει ότι πρέπει να ξαναορίσουμε με γενναιότητα τι είναι δάσος. Εάν δεν ξέρετε ούτε καν τον ορισμό του δάσους, πώς προβαίνετε σε διεθνείς συνεργασίες για την προστασία του; Είναι πραγματικά άξιον απορίας!

Η αναφορά στο Κτηματολόγιο δεν είναι τυχαία, γιατί σας υπενθυμίζουμε ότι η κρίση των Ιμίων και οι τουρκικές διεκδικήσεις για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο ξεκίνησαν σε διπλωματικό επίπεδο από τη ρηματική διακήρυξη του τουρκικού πρακτορείου εξωτερικών στην Πρεσβεία στην Άγκυρα στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995.

Η συγκεκριμένη τουρκική ρηματική διακοίνωση γνωστοποιούσε στην Ελλάδα ότι τα Ίμια είναι τουρκικά, γιατί έχουν καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο Mπουγκλά του Νομού Μπόντρουμ, δηλαδή, Αλικαρνασσού. Ελπίζω να το γνωρίζατε, και αν όχι, οφείλατε λόγω της θέσης σας.

Επομένως, τι μας βεβαιώνει ότι αν έρθουν στη χώρα μας Τούρκοι υποτιθέμενοι εθελοντές ή και εμπειρογνώμονες και αναλάβουν τη δασοπροστασία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ή της Θράκης, δεν θα γίνει κάτι ώστε να δούμε αυτές τις περιοχές στο τουρκικό κτηματολόγιο; Τη στιγμή που εσείς πασχίζετε να βρείτε τον ορισμό του δάσους δεν θα μπορείτε να αντιτάξετε το Κτηματολόγιο, γιατί δεν θα είναι ακόμη έτοιμο.

Δυστυχώς, η τουρκική πολιτική διεκδικήσεων είναι οργανωμένη και έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τη δική σας, η οποία σας οδήγησε να μην κάνετε καν αίτηση στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν στη Χίο από την πύρινη λαίλαπα που κατέστρεψε την οικονομία και τον φυσικό περιβαλλοντικό πλούτο του νησιού.

Για να μην εξετάσουμε βέβαια και τις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας, του κ. Γιλμάζ, για αντίποινα στα ελληνικά δάση. Γιατί αν τις εξετάσουμε, θα διαπιστώσουμε πόση σημασία δίνουν οι γείτονες στην προστασία των ελληνικών δασικών εκτάσεων. Θα κατανοήσουμε, λοιπόν, πόσο θέλουν να βοηθήσουν, ειδικά τώρα που η χώρα πλήττεται από τη δημοσιονομική αποδιοργάνωση που επέφεραν τα μνημόνια της υποτιθέμενης σωτηρίας μας.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, καλούμαστε να κυρώσουμε ένα μνημόνιο για την προστασία των δασών, ενώ η Κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου Υπουργού της δεν ξέρει τι είναι δάσος και μας καλεί να το ξαναορίσουμε με γενναιότητα.

Παράλληλα, δεν φαίνεται να σας ενδιαφέρουν οι κοινοτικοί πόροι, γιατί δεν ασχοληθήκατε να κάνετε ούτε καν την αίτηση στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτά τα δεδομένα θέλετε να συνεργαστείτε με την Τουρκία για την προστασία των δασών. Με τη χώρα, δηλαδή, όπου ο πρώην Πρωθυπουργός της κ. Γιλμάζ είχε αναφερθεί σε αντίποινα στα δάση της Ελλάδας.

Για να συνοψίσουμε την πρότασή μας, που είναι σαφής και ξεκάθαρη, ζητούμε να αποσύρετε το παρόν μνημόνιο, να επεξεργαστείτε αυτό με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να προσθέσετε τις ασφαλιστικές δικλίδες που θα εξασφαλίζουν την περιφρούρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας από κάθε δυνατή επιβουλή και να απαλείψετε κάθε μελλοντική προσπάθεια παρερμηνείας.

Μόνο έτσι κάθε λογικά σκεπτόμενος πολίτης θα μπορέσει να αναγνωρίσει τα θετικά και επιθυμητά αποτελέσματα μιας διεθνούς συνεργασίας σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Μην το αντιμετωπίζετε αποσπασματικά ως θέμα χαμηλής πολιτικής αξίας, γιατί η ιστορία δεν θα σας δικαιώσει.

Δεν πρέπει να φοβάστε ότι θα χαρακτηριστείτε αναποτελεσματικοί, αν απαιτηθεί λίγος περισσότερος χρόνος για μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη προσπάθεια. Άλλωστε, το παρόν μνημόνιο ήρθε στη Βουλή τρία χρόνια μετά την υπογραφή του.

Εάν αναλάβετε, όμως, τις βαρύτατες ευθύνες που προκύπτουν από την επιμονή σας για την κύρωση του παρόντος, δεν μας αφήνετε καμία άλλη επιλογή από την καταψήφισή του.

Παρατίθενται τα Πρακτικά της Ολομέλειας

Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον Τομέα των Δασών μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: