Breaking News

Πρωτολογία της Ραχήλ Μακρή στην ολομέλεια επί της αρχής του νομοσχεδίου «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις (Α΄ 249)»

Αθήνα, σήμερα στις 22 Ιανουαρίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.04΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΚΟΥ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και των τροπολογιών  του σχεδίου νόμου του Υπουργείου  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Κύρωση της από 31 Οκτωβρίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση της παραγράφου 16 του άρθρου 49 του ν. 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις (Α΄ 249)» και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής»».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν νομοσχέδιο που αναφέρεται στην κύρωση της από 31 Οκτωβρίου 2012 πράξης νομοθετικού περιεχομένου «Τροποποίηση της παραγράφου 16 του άρθρου 49 του ν. 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις (Α΄ 249)» και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, διαπιστώνουμε για μία ακόμα φορά την αδυναμία της συγκυβέρνησης να νομοθετήσει με τον ορθό τρόπο και την επιμονή της να περιφρονεί την κοινοβουλευτική διαδικασία, εκδίδοντας πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Δυστυχώς, παρ’ όλο που επιδίδεστε με ιδιαίτερο ζήλο σε αυτήν την πρακτική, ακόμη δεν έχετε αναπτύξει την ικανότητα παραγωγής ενός στοιχειώδους ολοκληρωμένου νομοθετήματος. Αναρωτιόμαστε, γιατί πρέπει τα νομοσχέδια να είναι μνημεία προχειρότητας. Θα αποτελούσε ευχάριστη –ομολογουμένως- έκπληξη, εάν καταθέτατε ένα καλοδουλεμένο σχέδιο νόμου.

Προφανώς, κατά το στάδιο επεξεργασίας των νομοσχεδίων αλλά και των ευρωπαϊκών οδηγιών από την ελληνική πλευρά, τόσο εσείς όσο και οι προηγούμενοί σας, αναλώνονται στην απόδοση αρνητικών χαρακτηρισμών για το σύνολο του λαού μας. Έθεταν, βέβαια, ως προτεραιότητα την οικονομική αφαίμαξή του. Προφανώς, λοιπόν, δεν είχαν το χρόνο να δώσουν τις κατάλληλες πολιτικές κατευθύνσεις διαπραγμάτευσης και να δυσαρεστήσουν -ενδεχομένως- τους εταίρους-δανειστές μας.

Όσον αφορά, λοιπόν, την παρούσα πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα ξεκινήσω με τις τροπολογίες. Ξεκινώ με την τροπολογία «αντικατάσταση της παραγράφου 4 του άρθρου 23 του ν. 3983/2011».

Με το άρθρο 23, προβλεπόταν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναθεώρηση της άδειας δόμησης του γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Ελαιώνα, αποτελούσε η έκδοση άδειας κατεδάφισης των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή ανάπλασις Ι, δηλαδή στην περιοχή της Αλεξάνδρας. Δεν προβλεπόταν δηλαδή η διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και του γηπέδου στην περιοχή Ι, έως την περαίωση, βέβαια και τη λειτουργία των αντίστοιχων εγκαταστάσεων στην περιοχή ανάπλασις ΙΙ.

Αυτή η μη πρόβλεψη, δημιουργούσε θέμα αποστέρησης της ιδιοκτησίας στην περιοχή Ι και απώλεια προσόδων λόγω μη αξιοποίησης του γηπέδου και των συνοδών αθλητικών εγκαταστάσεων χωρίς την απαιτούμενη αποζημίωση.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, την οποία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουμε, καλύπτεται αυτό το νομοθετικό κενό και ελπίζουμε να πάρει το δρόμο της για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Όσον αφορά την τροπολογία -προσθήκη στο σχέδιο νόμου με θέμα «τιμολογιακή πολιτική των υδάτων και λοιπές διατάξεις», θα ζητήσουμε από τον Υπουργό να αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία, καθώς δημιουργεί πάρα πολλές ενστάσεις από την πλευρά μας.

Κατ’ αρχάς τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση των υδατικών πόρων είναι ζωτικής σημασίας, είναι πάρα πολύ σοβαρά. Έχουμε επίσης τα ζητήματα των σχεδίων διαχείρισης, τα οποία μετά από έγκρισή τους πρέπει να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με αυτά έχουμε πρόβλημα και προσφεύγουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τη χώρα μας.

Ωστόσο, θεωρούμε ότι είναι ύποπτη η προσθήκη της συγκεκριμένης τροπολογίας για την εκχώρηση της τιμολογιακής πολιτικής στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ. Αναρωτιόμαστε, μήπως παίρνοντας την τιμολογιακή πολιτική από την ΕΥΔΑΠ, αυτό αποτελεί την κερκόπορτα του ανοίγματος για τη διάλυση της ΕΥΔΑΠ και του περάσματος της διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας σε χέρια ιδιωτών; Μήπως, λοιπόν, περνώντας την ειδική γραμματεία, αργότερα δημιουργηθεί μια ρυθμιστική αρχή διαχείρισης των υδάτων και έτσι η τιμολογιακή πολιτική ξεφύγει, όπως έχει συμβεί και με την περίπτωση της ΡΑΕ;

Επίσης, ερωτηματικά μάς προκαλεί η συγκεκριμένη τροπολογία, γιατί πριν από έξι μέρες –σύμφωνα και με κάποιο δημοσίευμα- ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΕΥΔΑΠ κ. Στέλιος Σταυρίδης ανακοίνωσε ότι η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προχωράει στη διαδικασία είσπραξης των τεραστίων χρεών που έχουν οι δήμοι και το δημόσιο και επίσης ότι θα προβεί σε μείωση των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ.

Επομένως, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς γίνεται από τη μια πλευρά να ανακοινώνεται από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ η μείωση των τιμολογίων και από την άλλη, να μεταφέρεται η διαχείριση τιμολογιακής πολιτικής στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων. Γι’ αυτό ζητούμε την απόσυρση της τροπολογίας και ζητούμε το να έρθει σε ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, σχετικά με τη διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας.

Όσον αφορά τα άρθρα, δεν έχουμε παρά να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα. Το άρθρο 1, αφορά διατάξεις σχετικά με τη διευκόλυνση των πολιτών στη σύνταξη συμβολαίων. Επίσης, περιέχει υπό τη μορφή νομοθετικού περιεχομένου την απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ, που είχε εκδοθεί όταν το σύστημα δεν λειτουργούσε με τις κινητοποιήσεις του ΤΕΕ.

Σας θυμίζω ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που έχει αναλάβει όλες τις φάσεις και τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων ακινήτων για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ, είχε θέσει εκτός λειτουργίας το σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των μηχανικών. Πράγματι οι μηχανικοί, αντιδρώντας στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους και την υποχρεωτική ένταξη του ταμείου τους στον ΕΟΠΥΥ, βρίσκονταν από τις 8-10-2012 σε συνεχή απεργία.

Ως απόρροια του απεργιακού αγώνα των μηχανικών, το ΤΕΕ είχε διακόψει τη συνεργασία του με το ΥΠΕΚΑ και δεν επέτρεπε αρχικά μεν την ηλεκτρονική καταχώρηση των δηλώσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων, για την έκδοση των παραβόλων και των προστίμων που είναι η πρώτη φάση, στη συνέχεια δε, την ηλεκτρονική ανάρτηση των σχεδίων και των παραστατικών πληρωμών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας νομιμοποίησης των ακινήτων αυτών, που αποτελεί τη δεύτερη φάση, όπως ορίζει ο νόμος και η σύμβαση ΥΠΕΚΑ-ΤΕΕ.

Η τραγελαφική αυτή κατάσταση είχε άμεσες επιπτώσεις στον Έλληνα πολίτη, ο οποίος επιθυμεί να νομιμοποιήσει το αυθαίρετό του, να πληρώσει τα παράβολα και τα πρόστιμα που θα του καταλογιστούν και να γλιτώσει έτσι από τον κλοιό της εφορίας. Τώρα όμως αδυνατεί να πράξει οτιδήποτε, όχι εξαιτίας δικής του υπαιτιότητας αλλά καθαρά από ευθύνη του κράτους.

Επίσης, υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα και ασφαλείς πληροφορίες ότι αναμένεται άμεσα η έκδοση προγραμμάτων πλειστηριασμών ακινήτων διαφόρων οφειλετών προς το ελληνικό δημόσιο.

Από τη στιγμή που ο φορολογούμενος δεν δύναται να είναι νομικά κατοχυρωμένος και δεν μπορεί να καταστεί, αν και το θέλει, φορολογικά ενήμερος, η σπουδή του κράτους να του εκπλειστηριάσει το ακίνητο, με διαδικασίες εξπρές για τα εκκρεμούντα πρόστιμα προς την Πολεοδομία, που έχουν ήδη βεβαιωθεί σε βάρος του στην αρμόδια ΔΟΥ, είναι αντισυνταγματική, απαράδεκτη, προκλητική, απάνθρωπη και δημιουργεί τεράστιο ρήγμα στην κοινωνική συνοχή. Αυτό το θέμα, κύριε Υπουργέ, δεν το έχετε προβλέψει στην παρούσα πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Ωστόσο, με το άρθρο 2, δίνεται η δυνατότητα δίμηνης προθεσμίας για την επίλυση του προβλήματος, για την ηλεκτρονική υποβολή και έκδοση του ειδικού αριθμού αυθαιρέτου, σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ.

Εάν ισχύει η δίμηνη προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή και έκδοση     -σε περίπτωση της αναστολής, βέβαια, της λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ- προτείνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να ελέγχονται από τις υπηρεσίες δόμησης ή από ελεγκτές δόμησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν οργανωμένες προσπάθειες εκμετάλλευσης τέτοιων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα, η κατασκευή αυθαιρέτων ή παράνομες μεταβιβάσεις, για να μην ανοίξουμε ένα ακόμη παράθυρο στην ανομία.

Στο άρθρο 2, η σοβαρή ένσταση είναι ότι δεν καθορίζετε ακριβώς την εξέλιξη του να μην πληρωθεί το πρόστιμο. Και στην περίπτωση που η ιδιοκτησία έχει μεταβιβαστεί σε κάποια εταιρεία του εξωτερικού ή offshore, εκεί τι γίνεται; Ακυρώνεται η πράξη; Πώς διασφαλίζεται το χρηματικό ποσό που έχει επενδύσει ο αγοραστής; Πώς προφυλάσσονται τα συμφέροντα του δημοσίου, εάν η πράξη αφορά ακίνητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα;

Είναι φανερό, επίσης, στο άρθρο 2 ότι η καταληκτική ημερομηνία της 31-1-2013 είναι πάρα πολύ κοντά και δύσκολα οι πολίτες θα μπορέσουν να εξοφλήσουν έστω και το 30% του προστίμου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων και των αποθεμάτων των νοικοκυριών. Πιθανόν, μια παράταση αυτής της ημερομηνίας μέχρι την 31-5-2013 για την ισχύ του ν. 4014/2011 περί αυθαιρέτων, να ήταν χρησιμότερη για τα έσοδα του δημοσίου και την τόνωση της αγοράς.

Εάν παραμείνει αυτή η ημερομηνία, η οποία λήγει σε δέκα μέρες, πιθανόν να εξυπηρετεί «ημετέρους», προκειμένου να μπορέσουν να μεταβιβάσουν ακίνητα ή να συστήσουν εμπράγματα δικαιώματα, προστατεύοντάς τα ή μεταβιβάζοντάς τα, με στόχο τον απεγκλωβισμό τους διά της πλαγίας οδού ή τέλος, να τα αποπερατώσουν, δίνοντάς τους τη δυνατότητα, που δεν είχαν για να το κάνουν αλλιώς.

Κύριε Υπουργέ, αν θυμάστε, είχαμε ζητήσει στην επιτροπή να υπάρξει παράταση αυτής της προθεσμίας -η οποία όριζε «η τροποποιηθείσα παράγραφος 11 του άρθρου 24 του νόμου»- και από 31-1-2013 να οριστεί στις 31-5-2013. Αντιθέτως, με την τροπολογία-προσθήκη τροποποιείται η ανύπαρκτη περίπτωση στ΄ της παραγράφου 8 του ιδίου άρθρου, που αναφέρεται στα πρόστιμα και σε παράβολα. Προφανώς, έχει γίνει εκ παραδρομής κάποιο λάθος.

Ειδικά, λοιπόν, στην παράγραφο 11 του άρθρου 2, τα πρόστιμα πρέπει να διαγράφονται σε μικρές ιδιοκτησίες, μικρότερες των διακοσίων πενήντα τετραγωνικών ανά ιδιοκτησία. Δεν γίνεται καμμία αναφορά στην αναζήτηση αναδρομικών εισφορών από εργοδοτικές εισφορές-ημερομίσθια ΙΚΑ και αν αυτά διαγράφονται οριστικά, για τα αυθαίρετα που εντάσσονται στο ν. 4014, όπως αυτός τροποποιείται με το παρόν. Το επιθυμητό, βέβαια, είναι να μην υπάρχουν πρόστιμα από το ΙΚΑ και να μη ζητούνται αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές για τα ακίνητα που εντάσσονται στο νόμο και έχουν μικρότερη επιφάνεια -μικρότερη των διακοσίων πενήντα τετραγωνικών ανά ιδιοκτησία, για παράδειγμα- ώστε οι μεγαλοπαραβάτες να πληρώνουν εισφορές και έτσι το ΙΚΑ να μη χάνει χρήματα.

Γενικά, τα παλαιότερα πρόστιμα για μεγαλοπαραβάτες, πρέπει να διατηρούνται με μια εφάπαξ έκπτωση για ολοσχερή εξόφλησή τους, της τάξης του 20%. Στις τελευταίες περιπτώσεις πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν η αντικειμενική αξία του αυθαιρέτου, η τοποθεσία κατασκευής και η χρήση. Τουριστικά ακίνητα, για παράδειγμα, έχουν μεγαλύτερη αξία από κατοικίες και μεγαλύτερο προσδοκώμενο όφελος.

Επίσης, δεν γίνεται πουθενά αναφορά σε ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των δόσεων πληρωμής του ειδικού προστίμου σε σχέση με τη μείωση, για παράδειγμα, του εισοδήματος της οικογένειας σε συνάρτηση με το 2011 που ξεκίνησε η διαδικασία τακτοποίησης ενός αυθαιρέτου. Πιστεύω πως θα πρέπει να αυξηθούν οι δόσεις, να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής ποσοστού 30% επί του προστίμου απευθείας από το σύστημα του ΥΠΕΚΑ -τώρα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα πληρωμής του 30%- μαζί με το παράβολο της υπαγωγής.

Επίσης στην τροπολογία, η παροχή έκπτωσης του 10% επί του συνολικού ποσού του προστίμου, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, θα πρέπει να θεσπιστούν και εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να μην υπάρχει διαχωρισμός και έτσι να φτάσουμε, ένας ιδιοκτήτης μιας πολύ μικρής ιδιοκτησίας, όπως για παράδειγμα, ενός αυθαιρέτου πενήντα τετραγωνικών και ένας ιδιοκτήτης που έχει ένα αυθαίρετο, για παράδειγμα, σε μια περιοχή σαν την Εκάλη -που μπορεί να είναι χιλίων πεντακοσίων τετραγωνικών- να πάρουν και οι δύο την έκπτωση του 10%.

Είχαμε τοποθετηθεί και στην επιτροπή για αυτές τις επιφυλάξεις μας. Ωστόσο, θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσει, για αυτόν το λόγο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, στηρίζουμε αυτήν τη συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3254 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: