Breaking News

Δευτερολογία της Ραχήλ Μακρή στην ολομέλεια επί της αρχής του νομοσχεδίου «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις (Α΄ 249)»

Αθήνα, σήμερα στις 22 Ιανουαρίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.04΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΚΟΥ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και των τροπολογιών  του σχεδίου νόμου του Υπουργείου  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Κύρωση της από 31 Οκτωβρίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση της παραγράφου 16 του άρθρου 49 του ν. 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις (Α΄ 249)» και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής»».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει η κ. Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Δεν θα τοποθετηθώ πάλι επί των τροπολογιών, γιατί νομίζω ότι στην πρωτολογία μου τοποθετήθηκα σαφέστατα.

Όσον αφορά την τροπολογία για την τιμολόγηση των υδάτων, θα ζητήσω από τον κύριο Υπουργό να την αποσύρει για ακόμη μία φορά και να τη φέρει άμεσα, γιατί γνωρίζω ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό, ιδίως για τα διαχειριστικά σχέδια.

Ωστόσο, υπάρχει ένσταση από εμάς, όπως ανέλυσα στην πρωτολογία μου, για το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής. Υπάρχει η Επιτροπή των Υδατικών Πόρων, που έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με τους Βουλευτές να έχουν ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων. Θεωρώ ότι θα πρέπει να έρθει άμεσα για να συζητηθεί είτε στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος είτε στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων, ώστε να βρεθεί η λύση άμεσα και να προχωρήσουμε σε ένα καθαρό νομοθετικό πλαίσιο που να υπάρχει σωστή διαχείριση για όλους τους υδατικούς πόρους.

Με λυπεί η τοποθέτηση του συναδέλφου κ. Κεγκέρογλου. Προφανώς δεν κατάλαβε καλά από την πρωτολογία μου αυτά τα οποία έθεσα.

Θέλω να του πω ότι δεν έχουμε κάτι με το ΤΕΕ. Οι μηχανικοί του ΤΕΕ προέβησαν σε μία απεργία, έχοντας όλο το έννομο δικαίωμα προς την απεργία, εξαιτίας των δικών σας πολιτικών. Έχετε οδηγήσει σε αφανισμό αυτές τις κατηγορίες των μηχανικών, αυξάνοντας τις εισφορές τους και διαλύοντας το ασφαλιστικό τους ταμείο, που ήταν από τα πιο εύρωστα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, όμως, όλη αυτή η κατάσταση της απεργίας των μηχανικών δημιούργησε ένα θέμα με το ηλεκτρονικό σύστημα που έπρεπε να εκδίδει τον μοναδικό αριθμό των αυθαιρέτων. Αυτό είχε μεγάλες επιπτώσεις, βέβαια, στον Έλληνα πολίτη, ο οποίος επιθυμούσε, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, να νομιμοποιήσει το αυθαίρετό του, να πληρώσει τα παράβολά του και τα πρόστιμα και έμενε επί μήνες στον αέρα έχοντας προβλήματα και μάλιστα κινδυνεύοντας για όλη αυτήν την πράξη, για την οποία ευθυνόταν καθαρά το κράτος, να εκπλειστηριάσει και το ακίνητό του.

Επομένως, κύριε Κεγκέρογλου, δεν πρέπει να στηρίξουμε μια προσπάθεια έστω και μπαλώματος και να δώσουμε αυτήν τη δίμηνη προθεσμία, χωρίς να έχουμε κάτι ούτε με το ΤΕΕ ούτε με κάποιον άλλον, ώστε να μπορέσουν να ανακουφιστούν αυτοί οι πολίτες και να μην έχουν τα προβλήματα;

Βέβαια, να πω ότι επί του άρθρου 1, θα ζητούσα πάλι από τον Υπουργό, για να μην υπάρξει κάποιο παράθυρο παρατυπίας και εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ένας διπλωματούχος μηχανικός θα μπορεί με δήλωσή του απλή να δίνει μια βεβαίωση στον κάτοχο του αυθαίρετου ακινήτου, να υπάρξει μια διασφάλιση, γιατί καταλαβαίνετε ότι σ’ ένα χρονικό διάστημα, όπως είναι οι δύο μήνες, μπορεί κάποιος να κατασκευάσει ένα αυθαίρετο οίκημα ή να κάνει μια αυθαίρετη πράξη στο οίκημά του, ώστε να ελέγχονται τουλάχιστον όσες βεβαιώσεις εκδίδονται σ’ αυτό το χρονικό διάστημα από κάποιες υπηρεσίες ή δόμησης ή από ελεγκτές δόμησης.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σταθώ στο άρθρο 2, όπου επίσης, αναφέρεται ότι «με παροχή κινήτρων τμηματικής εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου όπου με την εξόφληση οριζόμενου τμήματος αυτού θα αποδεσμεύεται αφ’ ενός η σύναψη οιασδήποτε δικαιοπραξίας ακινήτων την ολοσχερή εξόφληση του προστίμου και αφ’ ετέρου θα επιτρέπονται επ’ αυτού πράξεις δημοσίου, ιδιωτικού δικαίου χωρίς να είναι απαιτητή ως προϋπόθεση η πλήρης εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου» και να ρωτήσω τι θα γίνει αν κάποιος καταβάλει αυτό το 30% και μετά για οικονομικούς λόγους αδυνατεί να αποπληρώσει το πρόστιμο; Εκεί τι θα γίνει, θα ακυρωθεί η πράξη; Θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, επειδή είναι πολύ σοβαρό, να μου απαντήσετε σ’ αυτό. Θα ακυρώσετε όλη αυτήν την πράξη; Κάποιος, ο οποίος πληρώνει και μεταβιβάζει μετά σε κάποιον άλλον το ακίνητό του. Σε αυτήν την περίπτωση ποιος θα πληρώσει το υπόλοιπο του τιμήματος;

Όλα αυτά τα λέμε μ’ όλη την καλή διάθεση την οποία έχουμε για να βοηθήσουμε προς το καλύτερο για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Σας ευχαριστώ πολύ.

About Rachel Makri (3249 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: