Breaking News

Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το Σχέδιο Νόμου: «Ενεργειακή απόδοση κτιρίων εναρμόνιση με την Οδηγία 2010/31/Ε.Ε. του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» | 2η Συνεδρίαση (β’ ανάγνωση) – 15.01.2013

Στην Αθήνα σήμερα, 15 Ιανουαρίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 14.15΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Aθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» (β΄ ανάγνωση)

Στη συνεδρίαση παρέστη ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Καταρχήν, να πω, ότι το ΥΠΕΚΑ, εκτός από το νομοσχέδιο, είχε εκδώσει μια σχετική ανακοίνωση της υπογραφής της νέας Σύμβασης Εναρμόνισης, μεταξύ της «Καβάλα- OIL» και του Ελληνικού Δημοσίου με τον ν. 2779/99, με την ισχύουσα Εθνική νομοθεσία περί υδρογονανθράκων, όπως ψηφίστηκε και βρίσκεται σε ισχύ με τους νόμους 2289/95 και 4000/2011.

Ωστόσο, ενώ υπάρχει ανακοίνωση από τις 6/11/2012 από το ΥΠΕΚΑ και ενώ κινδυνεύουμε να χάσουμε την άδεια εκμετάλλευσης, για τα κοιτάσματα που υπάρχουν στον Πρίνο και στη Νότιο Καβάλα, η «Καβάλα OIL» μέσω των εταιριών της καταγγέλλει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις για την Κύρωση από το Κοινοβούλιο, καθώς έχει έρθει στην Επιτροπή και δεν έχει προχωρήσει η πράξη η οποία απαιτείται, ώστε να κυρωθεί. Με πολλή μεγάλη έκπληξη την Παρασκευή το βράδυ ανακαλύψαμε, ότι μέσα στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έφερε η Κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, υπήρχαν άρθρα, τα οποία αφορούσαν στους Ενεργειακούς Επιθεωρητές και ενώ το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου «Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων», ήδη, το συζητούσαμε, και δεν είχε τελειώσει η νομοπαρασκευαστική διαδικασία μέσα στην Επιτροπή, η οποία συνεχίζεται σήμερα.

Διερωτόμαστε, λοιπόν, ενώ υπάρχει περίπτωση να τιναχθούν στον αέρα 400 εκατ. επενδύσεων, με μία εταιρεία η οποία θα αναστείλει τη λειτουργία της, με 265 εργαζομένους στην Καβάλα και με 80 εργολάβους, για ποιο λόγο δεν ήρθε για Κύρωση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ή χθες, τουλάχιστον, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η Κύρωση αυτής της Σύμβασης και ήρθαν τα τρία άρθρα που αφορούν στα προσόντα των Ενεργειακών Επιθεωρητών και ενώ, όπως είπα, δεν είχε ολοκληρωθεί η νομοπαρασκευαστική διαδικασία.

Καταρχήν, να πούμε, ότι επί του σχεδίου νόμου «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων είχαμε τοποθετηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, επί του συνόλου. Περιμένουμε σε αυτή τη συνεδρίαση τις απαντήσεις του Υπουργού επί των θεμάτων που είχαμε θέσει για όλα τα άρθρα.

Θέλω, να κάνω μία παρατήρηση για την παρ. β΄ του άρθρου 12, στην οποία απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ μετά την ολοκλήρωση της ριζικής ανακαίνισης του κτιρίου. Να πούμε, ότι μελετώντας την Οδηγία της Ε.Ε., δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κάτι τέτοιο και θα θέλαμε να μας απαντήσετε, οπωσδήποτε, κύριε Υπουργέ, για ποιο λόγο απαιτείται αυτό. Είχα τοποθετηθεί και την προηγούμενη φορά, ωστόσο, θέλω να μου απαντήσετε ξεκάθαρα σήμερα, για ποιο λόγο έχει γίνει αυτό.

Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» θα τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια, εφόσον, εξετάσουμε, πλήρως, και τη Σύμβαση της Ε.Ε. και να δούμε αν η Εναρμόνιση γίνεται με βάση τη Σύμβαση και δεν υπάρχουν κάποιες παραβιάσεις της Σύμβασης αυτής από την πλευρά του Υπουργείου. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» καταγγέλλουμε όλη αυτήΝ τη διαδικασία. Θεωρούμε, ότι μας υποτιμά ως Βουλευτές, υποτιμά τη νοημοσύνη των Βουλευτών, το να έρχεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο, να συζητείται στην Επιτροπή και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του, να έρχονται συγκεκριμένα άρθρα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σε άσχετο νομοσχέδιο και, μάλιστα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Για το θέμα αυτό, νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι πρέπει να μας πείτε, για ποιο λόγο έχει συμβεί. Αυτό αύριο θα αποτελέσει ένα νόμο, τον οποίο θα έχουν στα χέρια τους κάποιοι υπάλληλοι στο Υπουργείο και θα πρέπει να τον εφαρμόσουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα υπάρχουν και αυτά τα τρία άρθρα και δεν θα είναι ολοκληρωμένος αυτός ο νόμος. Αυτό αποτελεί νομοθετικό έργο; Δηλαδή, ως πότε σε αυτήν τη χώρα θα συνεχίσουμε, να έχουμε 250 εγκυκλίους, 250 τροπολογίες και να μην υπάρχει ένας ενιαίος νόμος για ένα συγκεκριμένο θέμα; Και ποια ήταν η χθεσινή βιασύνη, για να περάσουν τα τρία άρθρα για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές; Μήπως, υπάρχει σκοπιμότητα, για να γεμίσουμε 350 σελίδες, να τις δώσουμε τη νύχτα στους Βουλευτές, για να έρθουν το Σάββατο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, που δεν είμαστε μέλη, για να περάσει και χωρίς συζήτηση, όπως προσπάθησε η Συγκυβέρνηση να κάνει; Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» κάναμε, ό,τι μπορούσαμε και το θέσαμε στη συζήτηση, γιατί δεν θα γινόταν ούτε συζήτηση, για να ακούσει ο Έλληνας πολίτης τι συμβαίνει. Να τα περνάνε έτσι και μετά να εκδοθεί ένα ΦΕΚ, το οποίο θα έχει τρία άρθρα από δω, τρία άρθρα από κει, τέσσερα άρθρα παραπέρα;

Εμείς καταγγέλλουμε, λοιπόν, όλη αυτή τη διαδικασία, ως απαράδεκτη, και ως υποτιμητική για τους Βουλευτές και το ρόλο τους στο Κοινοβούλιο.

Ευχαριστώ πολύ.

____________

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Θα ήθελα να διευκρινίσει ο κ. Υπουργός το σημείο όπου ανέφερε για τα φορολογικά κίνητρα. Δεν κατάλαβα ακριβώς, πώς θα γίνει η σύνδεση με το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον». Θα ήθελα να μου πείτε πού είναι η πρόβλεψη, δηλαδή θα προβλέψετε κάποιο άρθρο μέσα σε αυτό;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Αν έχω κάτι παραπάνω θα σας ενημερώσω.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Απλά το προγραμματίζεται; Απ’ ό,τι κατάλαβα είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου.

Επίσης, ήθελα να ρωτήσω για την ΕΥΕΠΕΝ, πως είναι στελεχωμένη αυτή τη στιγμή; Δηλαδή, πόσοι είναι οι μόνιμοι επιθεωρητές στο Υπουργείο αυτή τη στιγμή, που υπηρετούν εκεί, γιατί γνωρίζω ότι υπάρχει ένα τεράστιο θέμα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ο αριθμός είναι 10 ή 11 άτομα, αν θυμάμαι καλά. Έχει εξειδικευμένο προσωπικό και προσπαθούμε να την βελτιώσουμε. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Είπατε προηγουμένως, ότι λειτουργεί άψογα. Γνωρίζω ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα ότι έχω περάσει με διαγωνισμό ενεργειακοί επιθεωρητές, μηχανικοί, οι οποίοι είναι να μεταφερθούν από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου και οι οποίοι είναι στον αέρα. Είναι τουλάχιστον ενάμιση χρόνο αυτή η ιστορία και δεν τους έχει πάρει το ΥΠΕΚΑ, διότι δεν έχει γίνει μια πρόβλεψη από ποια υπηρεσία θα πληρώνονται αυτοί οι άνθρωποι. Έτσι στερείται και το ΥΠΕΚΑ, ανθρώπους που είναι πολύ εξειδικευμένοι και θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Έχετε κάποιο σχεδιασμό στο μυαλό σας για το πώς μπορεί να επιλυθεί αυτό το θέμα; Υπάρχει πρόβλεψη στους ΚΑΕ του Υπουργείου για να έρθουν αυτοί οι άνθρωποι; Είναι άδικο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Είπα προηγουμένως, ότι εμπιστεύομαι απόλυτα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το δυναμικό της ΕΥΕΠΕΝ. Προσπαθούμε να στελεχώσουν ακόμη περισσότερο αυτή την κομβική υπηρεσία. Αυτό γίνεται με τη μέθοδο,  κυρίως, των μετατάξεων και από την πρώτη στιγμή που πήγα στο Υπουργείο, ανάμεσα στα εκατοντάδες προβλήματα που έχει να λύσει ένας Υπουργός, είναι και αυτό. Βεβαίως, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με τη δέουσα σοβαρότητα.

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: