Breaking News

Ραχήλ Μακρή: «Καταστρέφετε την τριτοβάθμια εκπαίδευση» | 15.01.2013

Απόσπασμα της από 15 Ιανουαρίου 2013, ομιλίας της Ραχήλ Μακρή στην Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Οργάνωση και λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Η μεγάλη χαμένη της υπόθεσης είναι η ελληνική περιφέρεια.

Στην περίπτωση, για παράδειγμα, της δυτικής Μακεδονίας έχουμε και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που δημιουργείται, εάν επαληθευθούν βέβαια τα σενάρια κατάργησης του πανεπιστημίου και συρρίκνωσης του ΤΕΙ της. Σχολές με ιστορία που βρίσκονται στην ακριτική Φλώρινα, απειλούνται με κλείσιμο. Ο ρόλος αυτών των σχολών είναι σοβαρότατος για την περιοχή, αφού είναι το φυτώριο για την ανάδειξη εκπαιδευτικών που υπηρετούν στις ακριτικές περιοχές της, διαθέτουν υποδομές, εξαιρετικό εξοπλισμό που μένει στα αζήτητα, όπως το τμήμα Ζωικής Παραγωγής της Φλώρινας που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την αναβάθμισή του και τη φοίτηση σπουδαστών κοντά στον τόπο τους αλλά και σε αρμόζουσες συνθήκες.

Η πολιτεία δεν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίησή του από τους φοιτητές και αυτήν τη στιγμή κινδυνεύει με λουκέτο την ώρα που άλλα τμήματα στις μεγάλες πόλεις είναι στελεχωμένα αλλά δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και την υποδομή. Από την άλλη δεν έγινε καμμία προσπάθεια τόσα χρόνια επιστημονικής διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα των περιοχών που εδρεύουν. Λόγου χάριν το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας θα μπορούσε να εμπεριέχει τμήματα που να έχουν ως αντικείμενό τους τη δραστηριότητα της ΔΕΗ από την παραγωγή, τη διανομή μέχρι τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Παράλληλα, θα μπορούσαν να ιδρυθούν τμήματα που ασχολούνται με την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη διαχείριση των υδατικών πόρων.

Η αγωνία των ανθρώπων της περιφέρειας που καλούνται πλέον να σπουδάσουν τα παιδιά τους εκτός των τειχών της πόλεως διαμονής τους είναι μεγάλη. Αντί να δημιουργήσετε εκπαιδευτικές δομές με δυνατότητες και προοπτικές στην περιφέρεια, ενδυναμώνετε τα κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ αποδεκατίζοντας από θεσμούς την κοινωνία της περιφέρειας και δημιουργώντας συνωστισμό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Με αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιάζετε τα έξοδα των γονέων που θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους αλλά είχαν την ατυχία να ζουν στην περιφέρεια, γονέων που αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στα δυσβάστακτα έξοδα και αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και να σταματήσουν τα παιδιά τους από τις σπουδές τους.

Τα περισσότερα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν απαρχαιωμένο πρόγραμμα σπουδών χωρίς να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας πραγματικότητας. Όποιο ίδρυμα προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι και να αναδειχθεί, στοχοποιείται.

Και δεν φτάνουν τα παραπάνω. Με το περιβόητο και σωτήριο PSI, εμπνεύσεως του κ. Βενιζέλου, καταληστεύσατε εντέχνως τα αποθεματικά των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθιστώντας τα πλέον έρμαια των αποφάσεών σας αφού τα οδηγήσατε εντέχνως σε κατάσταση χρεοκοπίας, μη βιώσιμη με τα κριτήρια που θέτετε. Δεν χωράνε κομματικά και πολιτικά κριτήρια στην εκπαίδευση. Αφήστε την επιτέλους να ανασάνει και να δώσει τα φώτα της στους Έλληνες πολίτες.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ: http://wp.me/p53plE-4Uj

 

About Rachel Makri (3214 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: