Breaking News

Ομιλία της Ραχήλ Μακρή στην ολομέλεια για το Σχέδιο Νόμου: «Οργάνωση και λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις»

Αθήνα, σήμερα στις 15 Ιανουαρίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.04΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΚΟΥ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στη ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Οργάνωση και λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

Το λόγο έχει η κ. Ραχήλ Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κυρία Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης είναι το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Μετά την καταστροφή του συστήματος υγείας και ασφάλειας, αυτές τις μέρες μπαίνει στο στόχαστρο για χιλιοστή φορά η δημόσια εκπαίδευση, με πρωτόγνωρες αποφάσεις που θα πλήξουν την υπόσταση της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και τη δωρεάν παιδεία.

Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε θεσμούς της παιδείας να μαραζώνουν και να αποτελούν πλέον αντικείμενο για κατάργηση. Δυστυχώς οι προηγούμενοι δεν είχαν την πολιτική βούληση να αναπτύξουν δομές που θα διαμόρφωναν ένα πλούσιο υπόβαθρο για την εκπαιδευτική ανάταση της χώρας. Σήμερα έρχεστε εσείς και ισοπεδώνετε όποιες θετικές προοπτικές υπήρχαν.

Το επιστημονικό προσωπικό αναζητά διεξόδους στο εξωτερικό, οι φοιτητές δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν, τα ιδρύματα πτωχεύουν λόγω του κουρέματος, η έρευνα περνάει σε ιδιωτικά χέρια και στο εξωτερικό και το μόνο πεδίο που συνεχίζει να υφίσταται ακμαίο είναι η ιδιωτική εκπαίδευση.

Μιλάμε ουσιαστικά για την πλήρη κατάρρευση της εκπαίδευσης στη χώρα που ξεκινά από την τριτοβάθμια και σιγά-σιγά θα χτυπήσει πλήρως και τις υπόλοιπες βαθμίδες. Βλέπουμε καθημερινά τα αποτελέσματα των πολιτικών της προκατόχου σας, της κ. Διαμαντοπούλου, που με το σχεδιασμό της στα σχολεία δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στους μαθητές όλης της χώρας. Αντί να συμμαζέψει την κατάσταση δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα. Αν και ο κόσμος της έδειξε την πόρτα της εξόδου από το Κοινοβούλιο, τα αποτελέσματα της πολιτικής της παραμένουν, δυστυχώς, στερώντας τους μαθητές το δικαίωμά τους για γνώση.

Με την καταστρεπτική πολιτική σας σε δέκα χρόνια από σήμερα η τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας θα έχει φτάσει σε επίπεδο τριτοκοσμικής χώρας. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι μεθοδεύετε συστηματικά την υποβάθμιση της εκπαίδευσης από πολλές πλευρές.

Πρώτα απ’ όλα το θέμα της αξιολόγησης παρατείνεται για ένα χρονικό διάστημα, διαμορφώνοντας έτσι συνθήκες κομμένες και ραμμένες για τη δημιουργία κομματικού στρατού στην εκπαίδευση παραμερίζοντας την αξιοκρατία. Δεύτερον, το ιδιαίτερο νοικοκύρεμα που θέλετε να επιβάλλετε αυτομάτως, διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για ιδρύματα και τμήματα που στελεχώνονται από ευνοούμενούς σας. Τρίτον, διαμορφώνετε αρνητικές συνθήκες για δυνάμει φοιτητές που θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθιστώντας αδύνατη πλέον αυτήν τη δυνατότητα για μια φτωχή και μεσαία οικογένεια.

Με την πολιτική σας όχι μόνο υποβαθμίζετε το θεσμό της δωρεάν εκπαίδευσης, αλλά την κάνετε εντέχνως απρόσιτη προς τον απλό φοιτητή.

Τα τριτοβάθμια ιδρύματα στην Ελλάδα εκτός από εκπαιδευτικό χαρακτήρα, προσδίδουν κοινωνικό, οικονομικό, αναπτυξιακό χαρακτήρα ενώ τίθενται και σοβαρά εθνικά ζητήματα. Η συγκέντρωση που επιθυμεί η Κυβέρνηση να πραγματοποιήσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είχε σοβαρές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας. Θα αποδυναμώσει την ακαδημαϊκή παρουσία, όπως επίσης θα διαλύσει την τοπική οικονομία κοινωνιών που στηρίζονται στην παρουσία των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων ανά τη χώρα. Και η μεγάλη χαμένη της υπόθεσης είναι η ελληνική περιφέρεια.

Στην περίπτωση, για παράδειγμα, της δυτικής Μακεδονίας έχουμε και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που δημιουργείται, εάν επαληθευθούν βέβαια τα σενάρια κατάργησης του πανεπιστημίου και συρρίκνωσης του ΤΕΙ της. Σχολές με ιστορία που βρίσκονται στην ακριτική Φλώρινα, απειλούνται με κλείσιμο. Ο ρόλος αυτών των σχολών είναι σοβαρότατος για την περιοχή, αφού είναι το φυτώριο για την ανάδειξη εκπαιδευτικών που υπηρετούν στις ακριτικές περιοχές της, διαθέτουν υποδομές, εξαιρετικό εξοπλισμό που μένει στα αζήτητα, όπως το τμήμα Ζωικής Παραγωγής της Φλώρινας που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την αναβάθμισή του και τη φοίτηση σπουδαστών κοντά στον τόπο τους αλλά και σε αρμόζουσες συνθήκες.

Η πολιτεία δεν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίησή του από τους φοιτητές και αυτήν τη στιγμή κινδυνεύει με λουκέτο την ώρα που άλλα τμήματα στις μεγάλες πόλεις είναι στελεχωμένα αλλά δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και την υποδομή. Από την άλλη δεν έγινε καμμία προσπάθεια τόσα χρόνια επιστημονικής διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα των περιοχών που εδρεύουν. Λόγου χάριν το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας θα μπορούσε να εμπεριέχει τμήματα που να έχουν ως αντικείμενό τους τη δραστηριότητα της ΔΕΗ από την παραγωγή, τη διανομή μέχρι τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Παράλληλα, θα μπορούσαν να ιδρυθούν τμήματα που ασχολούνται με την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη διαχείριση των υδατικών πόρων.

Η αγωνία των ανθρώπων της περιφέρειας που καλούνται πλέον να σπουδάσουν τα παιδιά τους εκτός των τειχών της πόλεως διαμονής τους είναι μεγάλη. Αντί να δημιουργήσετε εκπαιδευτικές δομές με δυνατότητες και προοπτικές στην περιφέρεια, ενδυναμώνετε τα κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ αποδεκατίζοντας από θεσμούς την κοινωνία της περιφέρειας και δημιουργώντας συνωστισμό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Με αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιάζετε τα έξοδα των γονέων που θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους αλλά είχαν την ατυχία να ζουν στην περιφέρεια, γονέων που αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στα δυσβάστακτα έξοδα και αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και να σταματήσουν τα παιδιά τους από τις σπουδές τους.

Τα περισσότερα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν απαρχαιωμένο πρόγραμμα σπουδών χωρίς να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας πραγματικότητας. Όποιο ίδρυμα προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι και να αναδειχθεί, στοχοποιείται.

Και δεν φτάνουν τα παραπάνω. Με το περιβόητο και σωτήριο PSI, εμπνεύσεως του κ. Βενιζέλου, καταληστεύσατε εντέχνως τα αποθεματικά των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθιστώντας τα πλέον έρμαια των αποφάσεών σας αφού τα οδηγήσατε εντέχνως σε κατάσταση χρεοκοπίας, μη βιώσιμη με τα κριτήρια που θέτετε. Δεν χωράνε κομματικά και πολιτικά κριτήρια στην εκπαίδευση. Αφήστε την επιτέλους να ανασάνει και να δώσει τα φώτα της στους Έλληνες πολίτες.

Διαμορφώσατε ένα σύστημα που να στηρίζει το κομματικό κράτος και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων να είναι έρμαιο των στελεχών κάθε περιοχής που με ρουσφέτια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με ανταλλαγή ψήφων. Εκεί καταντήσατε τον Έλληνα εκπαιδευτικό: ένα κομματικό υποχείριο που το αναγκάζετε να παρακαλά τους τοπικούς κομματάρχες για να πάρει μία απόσπαση, μία μετάθεση ή μία διευθυντική θέση.

Με τον ίδιο τρόπο προσπαθείτε να κομματικοποιήσετε και τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια, διαμορφώνοντας σκληρούς όρους και οδηγώντας τους γονείς να προβαίνουν σε επισκέψεις στα βουλευτικά γραφεία, ώστε να διεκπεραιώνουν άμεσα τις υποθέσεις τους. Και σε αυτό το θέμα σκαρφίζεστε τροπολογία επί της τροπολογίας. Ολοκληρωμένο σχέδιο πουθενά. Αποτυχημένες μέθοδοι, «μπαλώματα», κομματικές παρεμβάσεις και υποβάθμιση της εκπαίδευσης προς όφελος τρίτων στοιχειοθετούν την εικόνα της παιδείας στην Ελλάδα σήμερα.

Ερωτώ: Αυτή είναι η εκπαίδευση που εκπροσωπεί την Ελλάδα της παιδείας και του πολιτισμού; Την ώρα που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας διαμορφώνουν εκπαιδευτικά συστήματα που γίνονται πόλοι έλξης από όλον τον κόσμο, εμείς χάνουμε φοιτητές και επιστημονικό προσωπικό.

Αν και θα έπρεπε να οργανώσετε ένα κοινό στρατηγικό σχέδιο για την παιδεία και τη διασύνδεσή της με την εργασία, τον πολιτισμό και την ίδια την κοινωνική πραγματικότητα -εσείς με απέραντη προχειρότητα και ανοργανωσιά- έχετε καταστήσει τη δημόσια παιδεία σεληνιακό τοπίο που πολύ σύντομα θα έχει ημερομηνία λήξης.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κυρία Μακρή.

About Rachel Makri (3220 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: