Breaking News

Ομιλία της Ραχήλ Μακρή στην ολομέλεια για το Σχέδιο Νόμου: «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις» | 10.01.2013

Αθήνα, σήμερα στις 10 Ιανουαρίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18.05΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΚΟΥ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε.

Το λόγο έχει η Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ραχήλ Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σήμερα γράφεται μία ακόμα πράξη του δράματος του ελληνικού λαού. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου-έκτρωμα θα επιβαρυνθεί επιπροσθέτως ο φορολογούμενος με υπέρμετρα βάρη που μαζί με τα χαράτσια, τη φορολογία φυσικών προσώπων και τα τέλη επιτηδεύματος θα τον οδηγήσουν στην πλήρη οικονομική εξόντωση.

Δυστυχώς, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι είναι πάμπλουτοι μεγιστάνες και τους φορολογεί ως πολίτες χώρας με υψηλά εισοδήματα. Μα, δεν γνωρίζετε ότι ο κόσμος έξω δεν έχει να καλύψει ούτε τις βασικές του ανάγκες; Έχετε συνειδητοποιήσει πού έφθασε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, καθώς και το εισόδημα αυτών; Την ίδια ώρα, οι πραγματικά έχοντες απολαμβάνουν φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό, με δικές σας συστάσεις και προτροπές.

Έχετε την ψευδαίσθηση ότι με την επιβολή φόρων θα στρώσετε τα δημόσια οικονομικά της χώρας; Πλανάσθε πλάνην οικτρά, αφού με την πολιτική σας όχι μόνο δεν βελτιώνετε την κατάσταση, αλλά αντιθέτως διαλύετε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας και παραγωγής. Μέσα σε δύο χρόνια καταστρέψατε την καταναλωτική δύναμη των Ελλήνων και τους οδηγήσατε στη φτώχεια και τη μιζέρια. Διαλύσατε την οικονομική αλυσίδα, χωρίς να σκεφτείτε τις συνέπειες για την κοινωνία και τη χώρα.

Την ίδια ώρα, δεν τολμάτε καν να αγγίξετε τα υψηλά εισοδήματα, γιατί κάτοχοί τους είναι αυτοί που στηρίζουν τη διαπλοκή. Είναι πολλά τα παραδείγματα μεγαλοεπιχειρηματιών που δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Εσείς, όμως, τους καλύπτετε! Και τους καλύπτετε εντέχνως!

Το ίδιο συμβαίνει και με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Αντί η Κυβέρνηση να ασχοληθεί με την ουσία της λίστας που είναι ο εντοπισμός των ονομάτων που έχουν διαφύγει, την έκρυψε και τώρα με επικοινωνιακά τερτίπια προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και την κοινή γνώμη.

Τα μεγάλα λόγια για την είσπραξη των φόρων, των προστίμων και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μένουν μόνο στα χαρτιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κυρώσεις έχουν αυτοί οι οποίοι χρωστούν λίγα, ενώ αυτοί που χρωστούν πολλά, κυκλοφορούν ελεύθεροι και μάλιστα διαπραγματεύονται και τη δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής.

Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι μία κακή αντιγραφή των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων με μπαλώματα και περιέχει ρυθμίσεις που βολεύουν μόνο ημέτερους. Την ίδια ώρα, καμμία μέριμνα δεν λαμβάνεται για τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και για την αντισυνταγματικότητα της δυσανάλογης φορολογίας έναντι της οικονομικής δυνατότητας των Ελλήνων πολιτών.

Είδαμε τα καταστρεπτικά σας αποτελέσματα με το μέτρο της εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Οι συνέπειες είναι πολλές, όπως οικογένειες χωρίς θέρμανση, συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος, κατάρρευση της αγοράς πετρελαίου, επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, καταστροφή δασών, αιθαλομίχλη στις μεγάλες πόλεις και απώλεια εσόδων για το κράτος, αφού η πτώση του τζίρου έφερε χειρότερα αποτελέσματα. Τα ίδια και χειρότερα έγιναν με την αύξηση του ΦΠΑ, του φόρου στα είδη εστίασης, στη φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, πράξεις οι οποίες βέβαια ξεκίνησαν με αποφάσεις του κ. Παπακωνσταντίνου.

Κύριοι, ή δεν γνωρίζετε οικονομικά ή το κάνετε σκόπιμα και με δόλο. Δεν εξηγείται αλλιώς η καταστρεπτική πολιτική σας. Μέσα σε δύο χρόνια, εσείς σήμερα και χθες οι σημερινοί υποστηρικτές σας, καταστρέψατε την ελληνική οικονομία και κάνατε έναν υπερήφανο λαό να μαραζώσει.

Σας επισημαίνω για ακόμα μία φορά ότι όσο περισσότερη φορολογία αναγκάζεται να πληρώσει ο κόσμος, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ύφεση για τη χώρα και τόσο λιγότερα έσοδα θα εισπράττετε. Όσο συνεχίζεται η καταλήστευση των χαμηλών και μεσαίων οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας, τόσο θα οδηγείτε τους πολίτες σε αδιέξοδο και σε ανέχεια.

Σήμερα ανακοινώθηκαν τα ποσοστά της ανεργίας για τον περασμένο Οκτώβριο. Είναι απογοητευτικά και όπως φαίνεται θα χειροτερεύσουν το 2013. Και γιατί όλα αυτά; Για να προστατεύσετε τα συμφέροντα των ημετέρων, τις τράπεζες και τα ξένα κεφάλαια που πριμοδοτείτε. Την ίδια ώρα, καταληστεύσατε σε μία νύχτα τους μικροομολογιούχους που επένδυσαν στην πατρίδα τα χρήματά τους. Τους καταστρέψατε ως ανταπόδοση της εμπιστοσύνης τους.

Τα μέτρα τα οποία έχετε πάρει μέχρι στιγμής, εφαρμόζονται μέχρι το τελευταίο σεντ στους αδύνατους και μη προνομιούχους, στους συνεπείς που τα δηλώνουν όλα, στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Τα μεγάλα συμφέροντα και τους προνομιούχους, τους προστατεύετε με κάθε τρόπο και προσπαθείτε να ανοίξετε «παραθυράκια» στη νομοθεσία, για να τους απεμπλέξετε από τη φορολογία.

Μα, αναρωτιόμαστε, μπορεί να είστε τόσο αναίσθητοι, τόσο άδικοι; Η χώρα, πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται απεμπλοκή από την παρέμβαση τρίτων συμφερόντων, ξένων ή εγχώριων. Χρειάζεται τόνωση της αγοράς με αξιόπιστο φορολογικό σύστημα, με ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μείωση των φόρων που σήμερα χαρακτηρίζονται ληστρικοί.

Ο κ. Στουρνάρας πριν από λίγες ώρες, απ’ αυτό εδώ το Βήμα, ανέφερε ότι η οικονομία προσαρμόζεται. Όμως, κύριε Στουρνάρα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν θεωρείτε προσαρμογή τη διάλυση της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων, την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου και τη φτώχεια στη χώρα, τότε σας ευχαριστούμε. Όμως, την προσαρμογή να την εφαρμόσετε στον εαυτό σας και στους τραπεζίτες που υποστηρίζετε. Και αυτό συμβαίνει, γιατί έχετε σπουδάσει τη φιλοσοφία των τραπεζών και όχι της αγοράς και της ελληνικής κοινωνίας. Εκ των πραγμάτων, δουλεύετε για να εξασφαλίσετε το τραπεζικό σύστημα. Πριν από λίγα χρόνια, οι τράπεζες είχαν υπερκέρδη και περηφανεύονταν οι τραπεζίτες. Σήμερα χρεωκόπησαν και ζητούν από τον ελληνικό λαό να τις στηρίξει. Αύριο θα περάσουν ξανά στα χέρια των τραπεζιτών, καθαρές από χρέη και οι τράπεζες θα συνεχίσουν την πολιτική τους απαλλαγμένες από κάθε χρέος σε μία χρεωκοπημένη κοινωνία με πολίτες είλωτες που θα παρακαλούν για ένα δάνειο και μία εξυπηρέτηση από τους φιλάνθρωπους κατά τα άλλα τραπεζίτες.

Το φορολογικό σας νομοσχέδιο θα αποτύχει ούτως ή άλλως στην εφαρμογή του, γιατί είναι άδικο και αβάσιμο. Αν θέλετε να βοηθήσετε πραγματικά τον τόπο, προχωρήστε σε ανατροπή της πολιτικής σας. Μειώστε τους φόρους, δώστε κίνητρα για να τονώσετε την αγορά και ενισχύστε τα ελληνικά προϊόντα. Κάντε τους πολίτες να νοιώσουν ασφάλεια στη χώρα τους και δώστε δυναμική στην επιχειρηματικότητα. Όμως, εσείς φέρεστε ως τρομοκράτες σε κάθε προσπάθεια!

Εφαρμόστε ένα δίκαιο σύστημα για τους συνεπείς και τιμωρείστε τους παράνομους φοροδιαφεύγοντες, για να δείξετε το καλό παράδειγμα σε όσους είναι νόμιμοι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ολοκληρώστε, κυρία συνάδελφε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Όλα αυτά, όμως, χρειάζονται πολιτικό ανάστημα, κάτι το οποίο αποδεικνύεται ότι δεν έχετε, αφού είστε πιόνια της τρόικας και των συμφερόντων. Το φορολογικό σας νομοσχέδιο είναι ένα κουρελόχαρτο, χωρίς ουσία και υπόσταση, αφού δεν θα συμβάλει επ’ ουδενί στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Το αντίθετο, θα αποτελέσει ταφόπλακα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3252 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: