Breaking News

Η Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών | β’ ανάγνωση – 20.12.2012

Στην Αθήνα σήμερα, 20 Δεκεμβρίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.15΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Γεώργιου Βλάχου, με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Συνέχεια της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Κύρωση της από 31 Οκτωβρίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση της παρ. 16 του άρθρου 49 του ν. 4030/2011 – Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις (Α’ 249)» και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής». (β’ ανάγνωση)

Στη συνεδρίαση παρέστη ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Ειδική Αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Επί του άρθρου 2, θα ήθελα να πω ότι όπως αναφέρεται με την παρούσα διάταξη ρυθμίζονται θέματα σχετικώς με την καταβολή του ειδικού προστίμου διατήρησης στη λογική της αντιμετώπισης αυθαιρεσιών με τρόπο που να βελτιώνονται οι συνθήκες ζωής των πολιτών και να αποκαθίσταται η περιβαλλοντική βλάβη που προκλήθηκε εξαιτίας των πολεοδομικών παραβάσεων. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό, καθώς η επιβολή προστίμου, όταν έχει γίνει ήδη μία περιβαλλοντική βλάβη με το κτίσιμο ενός αυθαίρετου, πώς μπορεί με την επιβολή ενός χρηματικού προστίμου να γίνει αποκατάσταση της περιβαλλοντικής βλάβης;

Επίσης, σε κάποιο άλλο σημείο αναφέρεται ότι απαιτείται αντί της οικονομικής άδειας, η βεβαίωση περαίωσης ή η βεβαίωση εξόφλησης ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/1/2013 από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ. Δηλαδή, στην ουσία καταργείται ο κρατικός φορέας με την έκδοση της οικοδομικής άδειας και όλο αυτό, δηλαδή, την είσπραξη των χρημάτων από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου την αναλαμβάνει το ΤΕΕ και όπως αναφέρεται εδώ, με το πληροφοριακό του σύστημα.

Τελικά, θα θέλαμε, ως Ανεξάρτητοι Έλληνες, κύριε Υπουργέ, να μας δώσετε μέχρι να έρθει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Ολομέλεια την σύμβαση που έχετε υπογράψει με το ΤΕΕ για την χρήση αυτού του πληροφοριακού συστήματος και να δούμε το πώς έχετε εξασφαλίσει όλα αυτά τα δεδομένα που θα έχει στα χέρια του ένας φορέας που στην ουσία είναι μεν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αλλά δεν αποτελεί φορέα του κράτους. Επίσης, θέλω να αναφέρω ότι μπορεί να έχουμε προβλήματα με θέματα έμμεσων εκβιασμών, όπως συνέβη όταν απεργούσαν και υπήρχαν φοροδιαφυγόντα κέρδη για το δημόσιο εκατομμυρίων ευρώ, για τα οποία υπάρχει και κάποια καταγγελία προς τον Οικονομικό Εισαγγελέα, τον κ. Πεπόνη.

Δηλαδή, δεν μπορούμε να έχουμε εδώ ένα σύστημα που διαχειρίζεται το ΤΕΕ και μπορεί να προβαίνει σε απεργίες ή κάτι άλλο και να μην εισπράττονται τα χρήματα για το ελληνικό δημόσιο. Για αυτούς τους λόγους, επειδή έχουμε επιφυλάξεις και επειδή θα καταθέσουμε και κάποιο υπόμνημα μέχρι να έρθει η συζήτηση του, εμείς επιφυλασσόμαστε επί του άρθρου 2. Ευχαριστώ.

 

About Rachel Makri (3205 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: