Breaking News

Η Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Υλοτομίας | 19.12.2012

Στην Αθήνα σήμερα, 19 Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16.10΄, συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» (151) του Μεγάρου της Βουλής η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής, κυρίας Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης:

«Αντιμετώπιση της Παράνομης Υλοτομίας.

Τα μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσουν οι κ.κ Κωνσταντίνος Σερράος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, η κυρία Μαρία Μαυρικάκη, Διευθύντρια του Πράσινου Ταμείου, ο κ. Ευάγγελος Γκουντούφα, Δασολόγος, Προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας Δασών και Δασικών Εκτάσεων της Ειδικής Γραμματείας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειες και Κλιματικές Αλλαγής, στη θέση του Ειδικού Γραμματέα Δασών, κ. Γεωργίου Αμοργανιώτη, ο κ. Στυλιανός Στασινόπουλο, Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), ο κ. Γεώργιος Σκούρας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Τμηματάρχης του Τμήματος Αστυνόμευσης και Τουρισμού της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης, ο κ. Γεώργιος Παπαδιάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων και η κυρία Δωροθέα Ακουμανάκη, Υπαστυνόμος στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας στην Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Βασικά, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι εδώ ότι η δασική υπηρεσία γενικά και οι παράγοντές της καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διαφύλαξη των δασών, του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Αυτό θα πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε, γιατί ειπώθηκαν από κάποιους συναδέλφους κάποια πράγματα που δεν είναι σωστά. Νομίζω ότι δεν είναι σωστό να στρεφόμαστε προς τα στελέχη των δασικών υπηρεσιών, γιατί, όπως γνωρίζουμε, η δασική υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και δεν έχει τα μέσα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα τόσο μεγάλο θέμα, το οποίο καταντάει να είναι η «μαφία της ξυλείας» ιδίως αυτή την εποχή. Είναι μια υπηρεσία η οποία έχει απαξιωθεί και έχουμε στο σημείο οι άνθρωποι των δασικών υπηρεσιών να διακινδυνεύουν την ίδια τους τη ζωή, όπως συνέβη στην περίπτωση της Αριδαίας όπου υπήρχε κάποιος λαθρέμπορος ο οποίος στράφηκε με πυροβολισμούς ενάντια σε δασοφύλακες.

Νομίζω ότι αυτό το συμβάν θα το γνωρίζετε από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας. Ωστόσο, υπάρχει μια καταγγελία από το Σύλλογο Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας ότι αυτό το άτομο, δηλαδή ο λαθρέμπορος, είχε επαναλάβει την ίδια πράξη τον προηγούμενο χρόνο, τον είχαν πιάσει, αλλά δεν έγινε κάτι για αυτό. Στο περιστατικό, στο οποίο υπήρχαν οι πυροβολισμοί, πάλι έσπευσαν άντρες του τοπικού αστυνομικού τμήματος, σύμφωνα με την καταγγελία, οι οποίοι επελήφθησαν του συμβάντος, αλλά δεν συνέλαβαν τον λαθροξυλέμπορο και έγινε μόνο μια μηνυτήρια αναφορά.

Αυτό νομίζω ότι υπόκειται – δεν είμαι δικηγόρος – στους κανονισμούς του ποινικού δικαίου. Δεν μπορεί κάποιος να στρέφεται εναντίον της ζωής κάποιων και να προβαίνει σε μια τέτοια πράξη και απλά να έχουμε μια μηνυτήρια αναφορά και αυτός ανενόχλητος να συνεχίζει τη δράση του και μετά να σκοτώσει κάποιον άνθρωπο. Οπότε, νομίζω ότι αυτό είναι σοβαρό. Να μας πείτε τι φταίει. Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο γι’ αυτή τη διαδικασία, όταν εσείς, ως Αστυνομία, πηγαίνετε και είστε αυτόπτες μάρτυρες σε μια τέτοια κατάσταση;

Τί είναι αυτό το οποίο δηλαδή, φταίει σε αυτό ακριβώς το θέμα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ (Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Τμηματάρχης του Τμήματος Αστυνόμευσης και Τουρισμού της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης): Δεν το γνωρίζω το περιστατικό συγκεκριμένα αλλά απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι αυτός ο άνθρωπος συνελήφθη, ή εν πάση περιπτώσει παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη. Η μεταχείριση από κει και πέρα, δεν μπορεί να παρέμβει η Αστυνομία, είναι θέμα της Δικαιοσύνης αν θα βγει έξω πάλι, αν θα κάνει το ίδιο πράγμα. Από ότι είπατε εσείς, εγώ δεν το γνωρίζω.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Δηλαδή έχει προβεί σε σύλληψη προφανώς. Αυτό είναι σύμφωνα με την καταγγελία, ότι απλά αφέθηκε ελεύθερος και υπήρξε μόνο μία μηνυτήρια αναφορά από την πλευρά της Αστυνομίας.

Επίσης, να πω εδώ τον αγαπητό Γραμματέα του ΣΔΟΕ, ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Το ξέρω ότι δεν είσαστε εξειδικευμένη βέβαια, ως ΣΔΟΕ να κυνηγάτε και τη μαφία, ας πούμε, και της ξυλείας. Ωστόσο όμως, αν βάλουμε τα στοιχεία του 2009 που έχουμε στα χέρια μας μιλάνε για 200.000 τόνους, οι οποίοι έχουν ήδη διατεθεί, όχι παράνομα, με την νόμιμη διαδικασία για την κάλυψη ατομικών θερμαντικών αναγκών των κατοίκων οικισμών μέσα ή στα όρια των δασικών συμπλεγμάτων. Όλα αυτά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δηλαδή από την διάθεση, εισπράχθηκαν για το Ελληνικό Δημόσιο 6,8 εκατομμύρια ευρώ.

Εάν βάλουμε τώρα από το 2009, στην πραγματική κοινωνική κατάσταση που ζούμε σήμερα ο κόσμος αδυνατεί πλέον, και με την τελευταία εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με αυτή του πετρελαίου κίνησης, να ανταπεξέλθει στον να αγοράσει πετρέλαιο ώστε να θερμανθεί. Ενώ έχουνε ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα Α.Π., δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα έχουμε φτάσει να γυρίζουμε στις ξυλόσομπες και να έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών από την καύση αυτή, όπως συνέβη και στην Καβάλα με τα τρία παιδιά τα οποία χάθηκαν.

Ωστόσο, δηλαδή αν βάλουμε και από τα στοιχεία που δίνουν οι πρατηριούχοι ότι για αυτούς τους μήνες που ξεκίνησε, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, η μείωση στο 50% με 70% της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης για τα σπίτια, υποθέτουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να βρουν εναλλακτική μορφή θέρμανσης, δηλαδή το ξύλο. Και αυτό το ξύλο, προφανώς λόγω της ζήτησης ανεβαίνει η τιμή σαν συμπληρωματικό αγαθό, επομένως θα προβούν στο να πάρουνε φτηνά ξύλα με κάθε τρόπο, άρα θα πάνε να αγοράσουν λαθραία ξυλεία.

Οπότε, μιλάμε καθαρά για μια δική μου εκτίμηση, ότι πρέπει τα διαφυγόντα κέρδη να είναι τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό είναι πάρα πολύ μεγάλο, γι’ αυτό νομίζω ότι είναι απαραίτητο, να μας πείτε και εσείς ως ΣΔΟΕ, τί θα μπορούσατε να κάνετε. Δηλαδή, θα μπορούσαν να γίνουν μικτά κλιμάκια ώστε να πηγαίνετε μαζί να δασοφυλακές, συνοριοφύλακες κ.τ.λ. για πρόληψη και όχι να φτάνουμε να κόβουν τα δάση και μετά να παρεμβαίνει η πολιτεία. Ή να προτείνουμε να υπάρχει μια ειδική υπηρεσία μέσα στο ΣΔΟΕ, η οποία θα είναι εξειδικευμένη με κάποια συγκεκριμένα άτομα. Γιατί είναι πολύ σοβαρό. Αυτά ήθελα να ρωτήσω.

_____

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε πρόεδρε. Αυτά που είπατε είναι πάρα πολύ σοβαρά και πάρα πολύ σημαντικά. Να ξέρετε ότι θα χρειαστεί σίγουρα να σας ξανά καλέσουμε, για όλα θα τα θέματα τα οποία αναπτύξατε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΣ (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλακών Δημοσίων Υπαλλήλων): Να πω μόνο κάτι. Εμείς έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με τα Αστυνομικά Τμήματα και ευτυχώς που έχουμε αυτές τις σχέσεις, γιατί συνεργαζόμαστε από ανάγκη και οι δύο, ο ένας βοηθάει τον άλλον. Στην Αριδαία όμως συνέβη πραγματικά το γεγονός, το οποίο καταγγείλαμε. Χάλασαν για δεύτερη φορά το τζιπ της υπηρεσίας. Έριξε με το πιστόλι του. Πήγε το Αστυνομικό Τμήμα. Δεν τον πήρε καν αυτόφωρο. Θεωρούμε ότι είναι μεμονωμένο το γεγονός γιατί με την Αστυνομία έχουν άψογη σχέση μεταξύ μας.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Και όπως σας είπα, εγώ προσωπικά, ως μέλος της Επιτροπής και ως Βουλευτής, θέλω προσωπικά να σας ευχαριστήσουμε. Νομίζω ότι το δικαιούστε ως Δασοφύλακες για όλη αυτή την προσπάθεια που πραγματικά κάνετε. Μας καταθέσατε κι εσείς, το πώς δουλεύετε, χωρίς μέσα, κινδυνεύοντας την ίδια σας τη ζωή και θέλουμε και οι Έλληνες πολίτες και ως Βουλευτές να σας ευχαριστήσουμε για την προσπάθεια. Ευχαριστούμε όλους τους εκπροσώπους που ήρθαν.

Εδώ κλείνει η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή συνεδρίαση σε σχέση με την παράνομη υλοτομία στη χώρα μας. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να ξαναγίνουν αντίστοιχες συνεδριάσεις αλλά την επόμενη φορά να είναι καλύτερα τα πράγματα στη χώρα μας και να μη μιλάμε γι’ αυτό το θέμα. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

About Rachel Makri (3205 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: