Breaking News

Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή την ματαίωση της συμμετοχής αθλητών σε Ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις λόγω οικονομικής κρίσης

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ:  http://wp.me/p53plE-3zb

Αθήνα, σήμερα στις 17 Δεκεμβρίου 2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.03΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΚΟΥ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Θα συζητηθεί η με αριθμό 736/11-12-2012 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου της Βουλευτού Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ραχήλ Μακρή προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με τη ματαίωση της συμμετοχής αθλητών σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις λόγω οικονομικής κρίσης.

Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ιωάννης Ιωαννίδης.

Η κ. Ραχήλ Μακρή έχει το λόγο για δύο λεπτά.

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, μαζί με την ηθική κατάπτωση της χώρας λόγω της οικονομικής κρίσης, δυστυχώς έχουμε και την κατάπτωση των αθλητών μας, οι οποίοι, ευτυχώς, με ακμαίο και μαχητικό ψυχικό σθένος παλεύουν απέναντι σε μία πολιτεία που δεν τους στηρίζει. Παλεύουν σε μία πολιτεία που δεν τους στηρίζει μεν, αλλά αγωνίζονται για τα υπέρμαχα ιδανικά αυτής και αγωνίζονται για να την κάνουν γνωστή με τις διακρίσεις τους σε όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Τα οικονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν σε πολλούς αθλητές μας να συμμετάσχουν στις παγκόσμιες διοργανώσεις. Δύο είναι οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Η πρώτη είναι του Μιχάλη Παρμάκη, του καταγόμενου από την Κοζάνη αθλητή. Ο Μιχάλης Παρμάκης τερμάτισε πρώτος πριν λίγες εβδομάδες στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας. Μετά τον τερματισμό του ξέσπασε σε λυγμούς, καθώς ψάχνει για δουλειά εδώ και πολύ καιρό. Προπονήθηκε μόνος του, χωρίς σπόνσορες ή την αρωγή της πολιτείας, με μοναδική συμπαραστάτρια τη σύζυγό του. Μόνος του απέναντι στις απροσπέλαστες δυσκολίες τερμάτισε και νίκησε στέλνοντας το δικό του μήνυμα: «Μπορεί να μην έχω λεφτά και δουλειά, αλλά έχω πίστη και ψυχή». Ωστόσο, ο αθλητής αυτός αδυνατεί αυτήν τη στιγμή να συμμετάσχει σε παγκόσμιες διοργανώσεις λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Μία άλλη περίπτωση είναι η περίπτωση των αδερφών Γκοντούλα από τα Σέρβια Κοζάνης. Είναι δύο αδέλφια με εξαιρετικές προοπτικές στα αθλήματά τους, που όμως αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των διοργανώσεων. Όλοι τους θυμόμαστε για τις υψηλές διακρίσεις που είχαν στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και, όμως, αυτά τα παιδιά που έχουν φοβερή δύναμη αδυνατούν να συμμετέχουν στις παγκόσμιες διοργανώσεις του 2013 λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Κύριε Υπουργέ, γι’ αυτό ερωτάσθε, πώς σκοπεύετε να επιλύσετε τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω οικονομικών δυσχερειών των συγκεκριμένων αθλητών και ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την ενίσχυση αθλητών, που αδυνατούν να συμμετέχουν σε ανάλογες διοργανώσεις.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ιωαννίδης για τρία λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώ τη συνάδελφο, την κ. Μακρή, για την επίκαιρη ερώτηση, γιατί μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ σε ορισμένα θέματα και, φυσικά, να απαντήσω στα ερωτήματα που υπέβαλε.

Αρχικά, θέλω να διευκρινίσω ότι δεν είναι αληθές -και αυτό το ξέρει ο οιοσδήποτε ασχολείται λίγο με τον αθλητισμό- αυτό που αφήνετε εμμέσως να εννοηθεί, καθώς είναι το κυρίως τμήμα της ερώτησης, ότι οι αθλητές δήθεν καταβάλλουν τα έξοδά τους για τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις. Η υποχρέωση που έχουν οι ομοσπονδίες για ό,τι χρήματα παίρνουν είναι να κάνουν καλά πρωταθλήματα και καλές εθνικές ομάδες και πληρώνουν τις εθνικές ομάδες οι ομοσπονδίες, οι οποίες κάνουν προϋπολογισμό και απολογισμό στο τέλος της χρονιάς.

Κατηγορηματικά, λοιπόν, δηλώνω –και να μου φέρετε έναν αθλητή- ότι ουδείς αθλητής οποιασδήποτε ομοσπονδίας έχει υποχρέωση καταβολής οποιουδήποτε ποσοστού γα τα έξοδα συμμετοχής του σε οποιουσδήποτε αγώνες του εξωτερικού.

Όπως είναι γνωστό, βάσει του αθλητικού ν. 2725∕1999, όπως αυτός ισχύει σήμερα, όλες οι ομοσπονδίες υποβάλλουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο τέλος κάθε έτους προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, στον οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρουν αναλυτικά τις επίσημες αθλητικές διοργανώσεις εσωτερικού, αλλά και εξωτερικού, στις οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος, η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων, για την οποία γίνεται λόγος, έχει υποβάλει προϋπολογισμό του έτους 2013 με τον οποίο ζητά να εγκριθούν τα ποσά των 350.000 ευρώ και των 360.000 ευρώ για επίσημες εκδηλώσεις εσωτερικού και επίσημες εκδηλώσεις εξωτερικού αντίστοιχα. Αυτό επειδή είπατε για τα δίδυμα αδέρφια.

Ο παραπάνω προϋπολογισμός, όπως και των λοιπών ομοσπονδιών, βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ και θα εγκριθεί στο πλαίσιο των κονδυλίων που προβλέπει ο εγκεκριμένος για τον αθλητισμό κρατικός προϋπολογισμός του έτους 2013 ύψους μόλις 66 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν οι ανελαστικές δαπάνες και να ικανοποιηθούν και πολλές εκκρεμότητες παρελθόντων ετών.

Επιπρόσθετα, σας γνωρίζω ότι οι φετινοί προϋπολογισμοί όλων των ομοσπονδιών δεν είχαν εγκριθεί, αυτοί, δηλαδή, του 2012. Εμείς αναλάβαμε Κυβέρνηση τον Ιούλιο και υπήρχε μία πρόταση-ευχή από τον προηγούμενο γενικό γραμματέα, ο οποίος δεν είχε υπογράψει κανέναν προϋπολογισμό. Τον προϋπολογισμό τον υπέγραψα εγώ τον Αύγουστο. Αυτήν την πρόταση την έκανα προϋπολογισμό, για να πιέσω την Κυβέρνηση να δώσει χρήματα και να μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος με τις προτάσεις αυτές για την κατανομή των κονδυλίων.

Στο σύνολό τους εγκρίθηκαν από εμένα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, και σ’ αυτόν τον εγκεκριμένο πλέον προϋπολογισμό, η συγκεκριμένη ομοσπονδία έχει ήδη εισπράξει για το τρέχον έτος 2012 το 98,5% – σχεδόν το 100%- αυτού. Δηλαδή, το ποσό το οποίο είχε ήταν το 2011 1.320.000 και επειδή ήταν καλή ομοσπονδία, αντί να μειωθεί αυξήθηκε και πήγε στο 1.363.000. Και λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σε σημερινό δημοσίευμα στο «ΒΗΜΑ»: «Με τσακισμένα κουπιά η ελληνική κωπηλασία. Θα δούμε αν θα πάρουμε 1.100.000 ευρώ». Κι εγώ λέω ότι ήδη είχε πάρει, εκτός από την τελευταία δόση, 1.254.000 ευρώ με υπόλοιπο 109.000 ευρώ για να πάει στο 1.363.000 ευρώ.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Γι’ αυτόν το λόγο δεν θα παίρνουμε στοιχεία για να κάνουμε ούτε ερωτήσεις, ούτε εμείς απαντήσεις, από διάφορα δημοσιεύματα στα οποία πράγματι μπορεί να είπε αυτά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αληθινά…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ. Στην δευτερολογία σας θα πείτε τα υπόλοιπα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Εντάξει, θα απαντήσω στη δευτερολογία μου.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Κυρία Μακρή, έχετε το λόγο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, τα στοιχεία τα οποία σας έχω καταθέσει για τους τρεις αθλητές, τους καταγόμενους από την Κοζάνη, είναι στοιχεία που δεν προέρχονται από δημοσιεύματα, αλλά στοιχεία τα οποία έχουν καταθέσει οι ίδιοι ως παράπονα και στην περίπτωση του πρωταθλητή μας του Μιχάλη του Παρμάκη και των αδερφών Γκοντούλα, οι οποίοι έχουν καταθέσει και επίσημα επιστολή προς την ομοσπονδία για τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν και την αδυναμία τους να συμμετάσχουν στις διοργανώσεις του 2013. Και βέβαια μετά το πέρας της ερωτήσεώς μου θα σας δώσω την επιστολή των αθλητών.

Ωστόσο, θεωρώ εκ των προτέρων ότι είστε ένας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος άνθρωπος σε ζητήματα του αθλητισμού και ιδιαίτερα όταν αυτός ο πρωταθλητισμός προέρχεται από αγνή θέληση και αγάπη για την Ελλάδα. Γιατί τα παιδιά αυτά παλεύουν για το ευ αγωνίζεσθαι χωρίς κανένα αντάλλαγμα, μόνο και μόνο επειδή αγαπούν τον αθλητισμό και την πατρίδα και γι’ αυτό είναι άξια συγχαρητηρίων. Έτσι, λοιπόν, οφείλουμε ως πολιτεία να τους στηρίξουμε και να τους αναδείξουμε πρότυπα για τη νέα γενιά, να είναι αθλητές όχι μόνο στα γήπεδα αλλά και στη ζωή.

Βέβαια, επί τη ευκαιρία θα ήθελα να σας προτείνω να προχωρήσετε στην ηθική ανταμοιβή των αθλητών μας με την τιμητική εισαγωγή τους σε τμήματα ΤΕΦΑΑ της χώρας και το διορισμό τους ως εκπαιδευτών φυσικής αγωγής και ολυμπιακής παιδείας στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες τους στους μαθητές και συνάμα να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

Η Κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τους αθλητές μας σε όλα τα επίπεδα και αυτό γιατί αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές μας στη διεθνή κοινότητα, προβάλλουν το ελληνικό φρόνημα και αναδεικνύουν την όμορφη πλευρά της πατρίδας μας, ειδικά όταν αυτοί αγωνίζονται για τα ιδανικά των προγόνων μας έχοντας κατά νου τον αγώνα για την πρωτιά παρά τα χρηματικά και υλικά αγαθά.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις όλοι οφείλουμε να είμαστε αρωγοί και υποστηρικτές τέτοιου είδους προσπαθειών. Το οφείλουμε σ’ εμάς, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές, το οφείλουμε στην πατρίδα μας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Ιωάννης Ιωαννίδης για τρία λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Απαντώντας και στην πρώτη και στη δεύτερη ερώτηση, η επιλογή των διεθνών διοργανώσεων που θα είναι οι μελλοντικοί αγωνιστικοί στόχοι, ο τρόπος συμμετοχής σε αυτές, καθώς και η επιλογή των αθλητών αποτελούν αρμοδιότητες των ομοσπονδιών, οι οποίες έχουν το αυτοδιοίκητο. Η πολιτεία το μόνο που μπορεί να ελέγξει είναι το δημόσιο συμφέρον όπου προκύπτει ότι καταπατείται, αλλά χωρίς καμμία συμμετοχή στο ποια παιδιά θα πάνε, πώς θα πάνε κ.λπ..

Επομένως, ο μεν Παρμάκης βγήκε σε έναν αγώνα ο οποίος είναι στο στίβο, που γίνεται κάθε χρόνο, στον κλασικό Μαραθώνιο και δεν έχει καμμία σχέση με αγωνιστικές, πανευρωπαϊκά και οτιδήποτε άλλο, εκτός αν έφερε ένα παγκόσμιο ρεκόρ, οπότε εκεί πλέον αλλάζει. Δεν είναι λοιπόν μέσα στο καλεντάρι αυτό το οποίο παρουσιάζεται στην γραμματεία. Αυτό το έχει ο στίβος, έχει σπόνσορες και με αυτούς κάνει αυτό το αγώνισμα.

Δεν μου είπατε ένα άτομο, το οποίο πρέπει να καταγγείλει την ομοσπονδία του, εάν τυχόν δεν το παίρνει με τα χρήματα της ομοσπονδίας, για να μη μιλάμε αόριστα. Να καταγγείλει την ομοσπονδία ο οιοσδήποτε έχει πληρώσει για να μεταβεί στο εξωτερικό με την ομοσπονδία του, είτε είναι τα αδέλφια, είτε ο Παρμάκης πλήρωσε με τα χρήματά του για να πάει έξω. Με αυτά που είπατε, αυτό αφήνετε να εννοηθεί.

Άρα, οι ομοσπονδίες πληρώνουν από τα χρήματα τα οποία παίρνουν από το Υπουργείο και ορισμένες μεγάλες ομοσπονδίες μπορεί να έχουν και σπόνσορες.

Όσον αφορά, λοιπόν, τη στήριξη προς τους αθλητές, ήδη έχουμε καταθέσει -και εξαρτάται από εσάς τους Βουλευτές να το ψηφίσετε- νομοσχέδιο το οποίο έχει έλθει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Αύριο θα προσέλθουν οι φορείς και την Πέμπτη θα είναι η συζήτηση κατ’ άρθρον. Υπάρχει και το άρθρο 38 το οποίο αφορά τους αθλητές και πώς με τις επιτυχίες που φέρνουν θα μπαίνουν είτε άνευ εξετάσεων είτε με μεγάλα bonus στα πανεπιστήμια, χωρίς να στερούν από κανένα άλλο παιδί τη θέση του.

Εμείς θέλουμε να έχουμε αθλητές οι οποίοι να είναι καταξιωμένοι, να είναι μορφωμένοι και να συνεχίσουν τη ζωή με όλα τα προσόντα τα οποία πρέπει να έχουν, όπως και ένα άλλο παιδί που δεν αφιερώνει τόσες ώρες στον αθλητισμό και ασχολείται μόνο με το διάβασμά του.

Επομένως, εάν τυχόν εσείς οι Βουλευτές ψηφίσετε και δώσετε και αναδρομικότητα σε ορισμένα άτομα -γιατί αν τυχόν δεν δώσετε αναδρομικότητα θα υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν φέρει μεγάλες επιτυχίες εδώ και ένα χρόνο ας πούμε και δεν θα μπορέσουν να μπουν, από εσάς και μόνον εξαρτάται λοιπόν το πώς θα μπουν τα παιδιά στα ΑΕΙ, στα ΤΕΙ κ.λπ..

Εμείς, λοιπόν, στοχεύουμε να είναι στον αθλητισμό τα παιδιά. Αυτήν τη στιγμή γι’ αυτό πολεμούμε, παρ’ όλα αυτά που τραβάει η πατρίδα και παρ’ όλο που δεν υπάρχουν χρήματα. Εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοικτά όλα τα εθνικά στάδια, να κρατήσουμε τις πισίνες ανοικτές, να μην πληρώνει ο γονιός το παραμικρό. Γιατί όταν πηγαίνεις σε πισίνα και ζητάνε 10 ή 15 ευρώ για να κάνει κολύμπι, αυτά είναι τα λεφτά για το κρέας όλης της εβδομάδος για το παιδί. Επομένως, δεν μπορούμε να κόβουμε μισθούς και να μην τους αφήνουμε να μπορούν να μπαίνουν στα γήπεδα τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να τους τα προσφέρουμε.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Εμείς μεγαλώσαμε στις αλάνες και άρα έχουμε υποχρέωση να δώσουμε χώρους στα παιδιά. Επομένως, συμφωνώ με όλα αυτά τα οποία λέτε, αλλά κανένας δεν έχει πληρώσει για να συμμετάσχει σε αγώνες στο εξωτερικό με δικά του χρήματα. Εάν τυχόν δεν έχουν δουλειά, πράγματι με τις μεγάλες επιτυχίες, τα μετάλλια κ.λπ., δικαιούνται εργασίας. Αυτήν τη στιγμή όμως είναι το 20 προς 1 και το αν τυχόν θα προσλάβει ή όχι, δεν είναι θέμα δικό μου αλλά του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Εγώ ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

About Rachel Makri (3169 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: