Breaking News

Ομιλία της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης για θέματα που αφορούν στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α) | 11.12.2012

Στην Αθήνα σήμερα, 11 Δεκεμβρίου 2012, ημέρα Τρίτη και ώρα 17:15΄, συνεδρίασε, στην Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» (151) του Μεγάρου της Βουλής, η Ειδική Διαρκής Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Γεράσιμου Γιακουμάτου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και τον Υποδιοικητή του Ι.Κ.Α. κ. Διονύσιο Πατσούρη για θέματα που αφορούν στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α)».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, καταρχήν, να πω ότι, υπάρχει και ένα πολύ σοβαρό θέμα με τα νοσοκομεία, που είναι υπό διάλυση. Στη δική μου περιοχή κοντεύουμε να μείνουμε χωρίς νοσοκομείο σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, γιατί κλείνουν και τα δύο και υπάρχει και ένα πρόβλημα, που προέκυψε στο Κέντρο Υγείας της Σιάτιστας και επειδή έχω κάνει αυτή την ερώτηση από τον Ιούλιο και ουδέποτε μου απαντήθηκε και έχω κάνει και μια επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, απλά, λοιπόν, θεωρούσα ότι, επειδή αυτή η Επιτροπή είναι η αρμόδια να συζητάει αυτά τα θέματα, εάν και οι άλλοι Βουλευτές το επιθυμούν, αντί ο κάθε Βουλευτής για τα θέματα της περιοχής του να κλείνει ραντεβού με τον Υπουργό, να στείλουμε υπόμνημα ο κάθε Βουλευτής για την περιοχή του τι προβλήματα έχει στην πρωτοβάθμια υγεία, ώστε να έρθει εδώ ο κ. Υπουργός και να μας απαντήσει, ενώ θα είναι προετοιμασμένος.

Επίσης, να σας πω ότι, είχα από τις 3.12.2012 καταθέσει, κατόπιν της σωρείας αιτημάτων που δεχόμουν στο γραφείο μου, γιατί επί καθημερινής βάσης δέχομαι τουλάχιστον δέκα διαμαρτυρίες από ΑΜΕΑ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ΚΕΠΑ, γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, προέβηκα και σε αυτή την πρωτοβουλία και ετοίμασα μια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής ζητώντας να τη διαβιβάσει και στα μέλη της Επιτροπής, την οποία δεν διαβίβασε και δεν γνωρίζω το λόγο, όπου το θέμα ήταν η σύγκλιση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης για τα προβλήματα των ΚΕΠΑ και ζητούσα να έρθουν εδώ και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των ΑΜΕΑ και φορείς, όπως γιατροί, γιατί είθισται σε μια δημοκρατία να υπάρχει αντίλογος και οι Βουλευτές να παίρνουμε τις απαντήσεις και από τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι θίγονται, τους οποίους θίξατε και δεν είναι εδώ για να υπερασπιστούν τη θέση τους και να μας πουν ποια είναι η πραγματικότητα και τι συμβαίνει. Όμως, δεν έγινε αποδεκτή και δεν ξέρω γιατί.

Τέλος πάντων, μπορούμε, λοιπόν, να συζητούμε για ένα τεράστιο πρόβλημα, όπου 63.000 άνθρωποι βρίσκονται στον αέρα, σε όλο αυτό το διάστημα παραμένουν ανασφάλιστοι και τους έχει διακοπεί και η σύνταξή τους. Μπορεί να προσπαθούσατε να αναδιαρθρώσετε το σύστημα υγείας, που πάρα πολλοί το εξευτέλιζαν και το έκλεβαν, όμως, αυτό δεν σας δίνει κανένα δικαίωμα να προβαίνετε σε πράξεις με τις οποίες φέρνετε χιλιάδες ανθρώπους, που έχουν πραγματική ανάγκη, σε αυτή την κατάσταση και, ιδίως, τις ευπαθείς ομάδες μιας κοινωνίας.

Θα σας διαβάσω για τα επεισόδια, που γίνονται κάθε ημέρα στα ΚΕΠΑ. Στο ΙΚΑ Αγίου Αλεξίου, εξαιτίας της απουσίας γιατρών που στελέχωναν την επιτροπή του ΚΕΠΑ, όπως δηλώθηκε στους δεκάδες ασθενείς, που είχαν κλείσει ραντεβού εδώ και έξι μήνες για να περάσουν από την επιτροπή, οι γιατροί, οι οποίοι έρχονταν από την Αθήνα, δεν είχαν ειδοποιηθεί. Αποτέλεσμα ήταν κάποιοι από τους ασφαλισμένους να βγουν εκτός εαυτού και να τους πουν ότι πρέπει να ξαναγίνει ο προγραμματισμός και να έρθουν άλλοι γιατροί, δηλαδή, πάμε για άλλους εφτά μήνες. Εδώ έχει καταγγελίες από την Ένωση Σωματείων Ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι λένε για την απαράδεκτη κατάσταση, που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στα ΚΕΠΑ σήμερα, όπου η μακροχρόνια, όπως λένε, αναμονή φυλακισμένων ΑΜΕΑ στις λίστες των ΚΕΠΑ, προκειμένου να επανεξεταστούν και η αναστολή της σύνταξης αναπηρίας ή του επιδόματος αναπηρίας προετοιμάζει την κοινωνική ευθανασία τους.

Τα άτομα με νεανικό ζαχαρώδη διαβήτη, που από την παιδική τους ηλικία καταδικάστηκαν να ζουν με μια σύριγγα στο χέρι, τους αναγκάζετε να πηγαίνουν κάθε χρόνο και να περνάνε από αυτές τις επιτροπές, οι οποίες δεν λειτουργούν καν. Υπάρχει περίπτωση, λοιπόν, τέτοιες περιπτώσεις να γίνουν καλά και να πρέπει να διακοπεί το επίδομά τους ή η σύνταξή τους;

Εγώ εδώ σήμερα ήρθα για να δώσω στους ανθρώπους, που περιμένουν, μια απάντηση για το τι προτίθεστε να κάνετε και άκουσα ότι χρειάζεται μια κ.υ.α., θα φέρουμε για ψήφιση νόμο, μια πράξη ΑΣΕΠ, δεν είχατε φροντίσει, όμως, όταν ενεργοποιήσατε αυτό το νόμο 3863/2010, να έχετε επιλύσει όλα αυτά τα προβλήματα, τον εφαρμόσατε και έρχεστε τώρα εδώ να μας πείτε ότι θα γίνουν όλα αυτά και πόσο θα περιμένουν; Θα περιμένουν δύο και τρία χρόνια οι άνθρωποι αυτοί για να πάρουν το επίδομα και θα είναι και ανασφάλιστοι;

Τα μικρά παιδιά που έχουν προβλήματα και γονείς ανέργους; Όπως είπατε, φταίνε οι γιατροί και οι συνδικαλιστές. Δεν είπατε ότι οι συνδικαλιστές γιατροί αρνούνται να στελεχώσουν τα ΚΕΠΑ; Εκτός εάν δεν το κατάλαβα καλά.

Εμείς σήμερα θέλουμε μια απάντηση, εσείς είστε η πολιτική ηγεσία, εσείς δίνετε τις λύσεις, να μας πείτε, λοιπόν, πώς θα τα επιλύσετε και πότε. Δεν με ενδιαφέρει εάν φταίνε οι συνδικαλιστές, εάν φταίνε οι γιατροί, εσείς είστε που παίρνετε τις αποφάσεις, να επιλύσετε, λοιπόν, το θέμα αυτό τώρα. Είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορείτε να τυραννάτε μια τέτοια μερίδα πληθυσμού.

 

 

About Rachel Makri (3250 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: