Breaking News

Ομιλία της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την Ενέργεια

Στην Αθήνα σήμερα, 11 Δεκεμβρίου, ημέρα Τρίτη και ώρα 16.10΄, συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» (150) του Μεγάρου της Βουλής η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής, κυρίας Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την Ενέργεια.

Τα μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσουν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, καθώς και  ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.), κ. Αστέριος Χατζηπαραδείσης.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

ΔΙΟΝΥΣΙΑ – ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής):  Το λόγο έχει η κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Μαθιουδάκη να μας μιλήσει για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Όπως γνωρίζετε αυτό έχει μεγάλο κόστος για τον πολίτη, δηλαδή κοστίζει 200 € μόνο για να φέρει κάποιος έναν μηχανικό, προκειμένου να του χορηγήσει αυτό το πιστοποιητικό. Αν κατάλαβα καλά, είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα και θα το πληρώνει το υπουργείο;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ: Υπάρχει μια προέγκριση, συνεπώς, πριν ο πολίτης πάει για να κάνει ενεργειακή επιθεώρηση, ξέρει ότι έχει πολλές πιθανότητες να ενταχθεί.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Πώς μπορεί κάποιος πολίτης να βρει τα στοιχεία και πώς γίνεται η αίτηση γι αυτό το πρόγραμμα; Υπάρχει κάποια πρωτοβουλία από το υπουργείο για την προώθηση αυτού του θέματος, με κάποιες διαφημίσεις στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο, ώστε ο κάθε πολίτης σε κάθε περιοχή με κάποιο φυλλάδιο ίσως να μάθει ότι υπάρχει το πρόγραμμα, ώστε να μπορέσει να κάνει αίτηση, για να ενταχθεί;

Γιατί δεν γίνεται μια διάκριση σε περιοχές που έχουν πολλοί κρύο, όπως στις περιοχές της βορείου Ελλάδος, για παράδειγμα στην δυτική Μακεδονία που είναι ακριτικές περιοχές και αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα; Απ’ ό,τι κατάλαβα, τα κριτήρια είναι καθαρά εισοδηματικά και με βάση την τιμή ζώνης των ακινήτων.

Μπορεί λοιπόν η ζώνη των ακινήτων στη Φλώρινα να έχει μια ίδια τιμή στην Αθήνα, ωστόσο όμως εκεί καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν πολιτικές συνθήκες το χειμώνα και δεν μπορεί να έχει την ίδια αντιμετώπιση με έναν κάτοικο της Αθήνας που έχουν την ίδια τιμή. Καταλαβαίνετε τι εννοώ, όποτε να μας πείτε αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη γι’ αυτό ή αν θα γινόταν κάτι το οποίο έχει μεγάλη ανάγκη.

Όπως καταλαβαίνετε σ’ αυτές περιοχές έχουμε και  πρόβλημα το οποίο αναλύσαμε και στην Επιτροπή παράνομης λαθρουλοτομίας, δηλαδή έχουμε ένα ντόμινο επιδράσεων και σε άλλα θέματα σοβαρά περιβαλλοντικά. Έχουμε προβλήματα ότι οι άνθρωποι εκεί καίνε μέχρι και παλέτες στη Θεσσαλονίκη που περνούν από τα λιμάνια, τα πιο επικίνδυνα, δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στο περιβάλλον και σε θέματα υγείας, όπως καταλαβαίνετε το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και έχει επιπτώσεις και στο περιβάλλον και στην υγεία των ατόμων.

Άρα, πρέπει να δοθεί μια έμφαση σε αυτό το πρόγραμμα με συζήτηση επί κάποιων άλλων κριτηρίων, για περιοχές ιδίως που αντιμετωπίζουν πολύ έντονα το πρόβλημα του κρύου. Επίσης, να μας πείτε αν έχετε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, γιατί είπατε ότι μπορεί ο πολίτης μπορεί να παίρνει ένα μέρος των χρημάτων με δάνειο. Αυτό είναι εξασφαλισμένο; Γιατί σήμερα η χρηματοδότηση από τις τράπεζες είναι λίγο δύσκολη για τον πολίτη. Δηλαδή είναι εξασφαλισμένο ότι όταν κάποιος μπει στο πρόγραμμα και του το  εγκρίνεται θα πάρει αυτό το ποσό; Θα του το εγκρίνει η τράπεζα αυτό ή όχι; Αυτά έχω να πω εγώ, σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Συγνώμη για να μην επανέλθω, γενικότερα για τα εμπόδια για την επιχορήγηση θα ήθελα να μας αναφέρετε. Ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3171 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: