Breaking News

Ερώτηση της Ραχήλ Μακρή για την Διακοπή εργασιών στο Ορυχείο Αμυνταίου λόγω αρχαιολογικής ανασκαφής

27 Νοεμβρίου 2012 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

 Ραχήλ Μακρή: «Ανάγκη για άμεση επαναλειτουργία του ορυχείου»

Για το σοβαρότατο θέμα της διακοπής των εργασιών στο ορυχείο του Αμυνταίου κατατέθηκε ερώτηση από τη Βουλευτή Ν. Κοζάνης, κ. Ραχήλ Μακρή.

Έπειτα από επίσκεψη στην περιοχή και τις καταγγελίες εκπροσώπων των εργαζομένων, ερωτώνται οι Υπουργοί Πολιτισμού και ΠΕΚΑ σχετικά με τις χρονοβόρες διαδικασίες της αρχαιολογίας και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, ώστε να γνωρίζουν οι κάτοικοι, αλλά και οι φορείς εάν θα κλείσει το ορυχείο ή όχι. Το γεγονός προκαλεί ήδη πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν εγκαίρως και άμεσα ώστε να μην διακοπεί η διοχέτευση λιγνίτη στα εργοστάσια Μελίτης και Αμυνταίου.

 

Ακολουθεί το πλήρες  κείμενο της ερώτησης:

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ – ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ

 Βουλευτής  Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ –  ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ -ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ KAI AITHΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

 

ΠΡΟΣ  κ.κ  Υπουργό Πολιτισμού.

                    Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

ΘΕΜΑ: «Διακοπή εργασιών στο Ορυχείο Αμυνταίου λόγω αρχαιολογικής ανασκαφής» 

Σε εξέλιξη βρίσκεται αρχαιολογική έρευνα στο ορυχείο Αμυνταίου της Δυτικής Μακεδονίας μια έρευνα που ενδεχομένως να έχει μεγάλη αρχαιολογική αξία, όμως ταυτόχρονα προκαλεί τη διακοπή της λειτουργίας του ορυχείου που αποτελεί βασικό πόρο για την καύση λιγνίτη στις παρακείμενες μονάδες της ΔΕΗ Α.Ε.

Σύμφωνα με καταγγελίες τοπικών σωματείων εργαζομένων το ορυχείο οδηγείται σε κλείσιμο εξαιτίας των κακών και αργών χειρισμών της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Η διακοπή της λειτουργίας του ορυχείου ήδη έχει προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε. ενώ η αργοπορία θα δημιουργήσει προβλήματα στην επιχείρηση, αλλά ενδεχομένως και σε θέσεις εργασίας, που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία. Συγκεκριμένα, εάν δε βρεθεί λύση, τότε δημιουργείται πρόβλημα για τρεις μονάδες που τροφοδοτούνται με λιγνίτη από το ορυχείο του Αμύνταιου, δηλαδή για τις μονάδες Αμύνταιο 1 και 2 (300+300MW), αλλά και για τη Μελίτη (330MW). Συγκεκριμένα οι μονάδες της αυτές οδηγούνται σε λουκέτο και η μονάδα Μελίτη η οποία αποτελεί την ποιο σύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας την ποιο κερδοφόρα και την ποιο καθαρή περιβαλλοντικά, δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί από τα παρακείμενα ορυχεία καθώς το ορυχείο Αμυνταίου έχει την καλύτερη ποιότητα λιγνίτη από όλα τα υφιστάμενα.

Μάλιστα, τα τοπικά σωματεία της περιοχής καταγγέλουν ότι η ΔΕΗ έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει τις αρχαιολογικές έρευνες με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι το ποσό αυτό δεν είναι επαρκές και αιτούνται την αύξηση της δαπάνης, με αποτέλεσμα να μην παραδίδονται τα τμήματα που έχουν ήδη ελεγχθεί και είναι έτοιμα για εκμετάλλευση. Όμως ακόμη και σε περίπτωση που η ΔΕΗ έχει την πρόθεση να χρηματοδοτήσει, οι διαδικασίες για τα ποσά απαιτείται βάσει διαδικασιών εισήγηση προς το ΔΣ και σχετική απόφαση. Δηλαδή μια διαδικασία που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα από ένα μήνα, διάστημα κατά το οποίο εάν δεν παραδοθούν τα έτοιμα τμήματα του ορυχείου προς εκμετάλλευση, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην τροφοδοσία των τριών μονάδων.

 Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί και καλούνται να καταθέσουν  στην Εθνική Αντιπροσωπεία τα σχετικά στοιχεία :

  1. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η αρχαιολογική έρευνα και ποια είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματά της;
  2. Πόσο έχει κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο εως σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη;
  3. Η κατάθεση των αναλυτικών καρτελών με τις δαπάνες που αφορούν το έργο.
  4. Ποια θα είναι η εξέλιξη της ανασκαφής και ποιές θα είναι οι ενέργειες σας για να διαφυλάξετε την λειτουργία του ορυχείου;
  5. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της αποπεράτωσης της αρχαιολογικής έρευνας;
  6. Ποια είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν μέχρι σήμερα βρεθεί στο ορυχείο και που φυλάσσονται;
  7. Εχει γίνει εκτίμηση των αρχαιολογικών ευρημάτων και αν ναι με βάση την εκτίμηση ποιες περιοχές ακόμη υπολείπονται προς εκσκαφή;

  

Αθήνα, 26/11/2012 

Οι ερωτώντες Βουλευτές, 

Μακρή Ραχήλ 

 Τέρενς Κουϊκ

Παρατίθενται οι απαντήσεις των Υπουργείων Πολιτισμού και  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: