Breaking News

Ομιλία της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή για τη βία κατά των γυναικών

Αθήνα, σήμερα στις 26 Νοεμβρίου 2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.05΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της ΣΤ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Εισερχόμαστε στην

ΑΝΑΦΟΡΑ

με θέμα τη βία κατά των γυναικών με αφορμή τη χθεσινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25η Νοεμβρίου).

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μία από τις πιο διαδεδομένες και αποσιωπημένες μορφές βίας σε όλο τον πλανήτη είναι η βία κατά των γυναικών. Εκατομμύρια γυναίκες πέφτουν θύματα βίας, ενώ τρεισήμισι χιλιάδες γυναίκες σε όλη την Ευρώπη χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο. Τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών δεν λείπουν και από τη χώρα μας, στην οποία το φαινόμενο παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Σήμερα με τα απανωτά μνημόνια, την επιδείνωση της φτώχειας, την έκρηξη της ανεργίας, που στις νέες γυναίκες φτάνει στο εφιαλτικό ποσοστό του 62%, τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών και τη διάλυση της κοινωνικής πολιτικής, η κατάσταση μέσα στην οικογένεια γίνεται όλο και πιο αφόρητη και πιο βίαιη για όλους και κυρίως για τις γυναίκες.
 
Χθες ήταν η παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ. Σε μια παγκόσμια κοινότητα που το φαινόμενο έχει γιγαντωθεί, εμείς στην Ελλάδα παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, οφείλουμε να είμαστε πρωτεργάτες και πρωταγωνιστές στην αντιμετώπισή της.
 
Η Ελλάδα ως μία χώρα που πρεσβεύει τις αρχές της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οφείλει να οργανωθεί με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να καταπολεμηθεί τελείως το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών σε όλα τα επίπεδα.
 
Όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία εναντίον των γυναικών, οφείλουμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο πλαίσιο με στελέχωση των υπηρεσιών πρόνοιας με κοινωνικούς λειτουργούς και αυστηρότατη νομοθεσία για τους συζύγους που χρησιμοποιούν βία κατά των γυναικών, ώστε να επιλύουν τις ενδοοικογενειακές διαφορές τους, χωρίς να φτάνουν στο σημείο να χρησιμοποιούν τη βία. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύσει τις γυναίκες από κάθε είδους βία και θα τις βοηθήσει να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο με αξιοπρέπεια και αυτογνωσία.
 
Παράλληλα πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους και την Εκκλησία, ώστε, όταν μία γυναίκα θύμα δεν έχει να προσφύγει σε κάποιο συγγενικό πρόσωπο ή λόγω ντροπής δεν μπορεί να φιλοξενηθεί σε συγγενικό σπίτι, να καταφεύγει στις κοινωνικές υποδομές που θα της παρέχουν την κατάλληλη ασφάλεια και την αποφυγή άσκησης ακραίας συμπεριφοράς από τα συγγενικά της πρόσωπα. Θα πρέπει να δημιουργηθούν κοινωνικές υποδομές που θα αποτρέψουν τη ντροπή και τον τρόμο, που την εγκλωβίζουν σε ένα φαύλο κύκλο κακοποίησης.
 
Πολλές φορές γυναίκες πέφτουν θύματα βίας μέσα από εγκληματικές ενέργειες είτε κλοπής είτε βιασμού. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η τιμωρία των αποδεδειγμένων ενόχων θα πρέπει να είναι παραδειγματική και η δικαιοσύνη αμείλικτη. Ποια θα πρέπει να είναι η τιμωρία του ενόχου για το φρικτό έγκλημα της Πάρου το περασμένο καλοκαίρι, που συγκλονίζει ακόμα την ελληνική κοινωνία; Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκληρό και αμείλικτο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να εξαλειφθούν.
 
Ένα άλλο φαινόμενο το οποίο αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και δεν έχει δει και πολύ το φως της δημοσιότητας είναι το «trafficking», το οποίο ολοένα και αυξάνεται.
 
Τον περασμένο χειμώνα όλοι γίναμε μάρτυρες της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν οι ιερόδουλες, αλλά και της εκμετάλλευσης που υφίστανται και ειδικότερα αυτές που προέρχονται από ξένες χώρες. Πρόκειται για ένα σύγχρονο δουλεμπόριο που, δυστυχώς, βρίσκει σταυροδρόμι στην Ελλάδα. Ανάμεσα σ’ αυτούς που βιώνουν το σύγχρονο δουλεμπόριο ανθρώπων που αναζητούν καλύτερη τύχη στη χώρα μας, είναι και γυναίκες που έρχονται για να αναζητήσουν, όπως νομίζουν, μία δουλειά. Μόνο που πέφτουν θύματα εκμεταλλευτών που τους διαλύει ως προσωπικότητες και καταστρέφει τη ζωή τους.
 
Και αυτά συμβαίνουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από εδώ που μιλάμε.
 
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προτείνουμε την άμεση εφαρμογή δράσεων και τη δημιουργία ομάδων, με στόχο τη διάδοση και τήρηση της σύμβασης του ΟΗΕ, την οργάνωση ολοκληρωμένων δομών υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών, με πλήρη ψυχοκοινωνική στήριξη, τη δημιουργία και εφαρμογή κατάλληλου και επαρκούς νομικού πλαισίου, το οποίο αναδεικνύοντας τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος θα στοχεύει πραγματικά στην πάταξή του και όχι στη συγκάλυψη και στην υποβάθμισή του, την προώθηση ισότιμης εκπαίδευσης και τη δημιουργία προγραμμάτων ισότητας των φύλων στα ελληνικά σχολεία, την πρόληψη και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
 
Παρά τις αντιξοότητες, η κοινωνία μας πρέπει να σταθεί στα πόδια της και να μην πέσει θύμα της ανέχειας που βιώνουμε. Η Ελλάδα οφείλει να δώσει τις λύσεις και να πρωτοστατεί σε μια πορεία για μια καλύτερη κοινωνία  αλληλοσεβασμού και κατανόησης, για μια κοινωνία συνοχής, πρότυπο για τις επόμενες γενιές.
About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: