Breaking News

Ερώτηση της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή για την ολοκλήρωση αποχετευτικού Δικτύου Ανατολικής Αττικής

3 Δεκεμβρίου 2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ραχήλ Μακρή:  «Αδιαφορία, αναποτελεσματικότητα και καταδίκες από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τις αποχευτεύσεις της Αν. Αττικής»

Φοβερές ευθύνες για το Υπουργείο ΠΕΚΑ ανακύπτουν από την αδιαφορία  και την αναποτελεσματικότητα του  σε σχέση με την κατασκευή υπονόμων στην Ανατολική Αττική.

Εκτός του κινδύνου να χαθούν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  επιπλέον κινδυνεύουμε να καταδικαστούμε και από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για την αμέλεια της Ελληνικής Πολιτείας.

Οι έριδες μεταξύ ΥΠΕΚΑ και ΕΥΔΑΠ δημιουργούν ακόμη πιο εκρηκτικό κλίμα με συνέπεια τα έργα να καθυστερούν εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

 

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή

  Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

parliament_logo

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ

 Βουλευτής  Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ –  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Υπεύθυνη Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον  κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Το μεγαλύτερο μέρος της  Ανατολικής Αττικής δεν διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο. Σχεδόν 800.000 συμπολίτες μας δεν συνδέονται με κεντρική αποχέτευση και οι περίπου 150.000 βόθροι της ευρύτερης περιοχής  αποτελούν μια οικολογική ωρολογιακή βόμβα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όλες οι γεωτρήσεις στα Μεσόγεια έχουν αχρηστευτεί αφού το νερό δεν μπορεί να θεωρηθεί πόσιμο, κυρίως λόγω των διαρροών από τους απορροφητικούς βόθρους και των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στις εναπομείναντες γεωργικές περιοχές.

Η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί για το θέμα αυτό, δύο φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ υπάρχει  κίνδυνος άμεσης επιβολής βαρύτατου προστίμου για την τριτοκοσμική κατάσταση των βόθρων. Την ίδια στιγμή κινδυνεύουν να χαθούν  300 εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι δεσμευμένα μέσω ΕΣΠΑ για τη δημιουργία των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ανατολική Αττική καθώς τα έργα είναι μπλοκαρισμένα και θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία το αργότερο μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής βρίσκεται σε σύγκρουση με την ΕΥΔΑΠ,  επιρρίπτοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλο σε ότι αφορά τον συνολικό σχεδιασμό των βιολογικών σταθμών. Από την άλλη  η δημόσια διοίκηση έκανε ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση αφού προχώρησε σε χωροθετήσεις και προκηρύξεις έργων με μελέτες οι οποίες απεδείχθησαν ότι έγιναν ουσιαστικά στο πόδι αφού κατέπεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός :

  1. Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για  να ξεπεραστούν εγκαίρως τα όποια προβλήματα ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουν προχωρήσει στις οριστικές χωροθετήσεις και στις προκηρύξεις των έργων προκειμένου να ολοκληρωθούν μέσα  στα χρονοδιαγράμματα που θέτει η Ε.Ε;
  2. Υπάρχει πρόθεση συνεργασίας του Υπουργείου, της Περιφέρειας και των Δήμων ώστε από κοινού να καταλήξουν  ένα  συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης του προγράμματος ώστε να πειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή του και να αποφύγουμε το βαρύτατο πρόστιμο;
  3. Τι σκοπεύει να κάνει το Υπουργείο για την διάσωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία έχουν εγκριθεί για έργα αποχέτευσης και συνολικά φτάνουν το μισό δισ. Ευρώ που είναι και το μεγάλο στοίχημα για τους δήμους της Ανατολικής Αττικής και την Περιφέρεια;

Αθήνα, 16/11/2012

Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ

Παρατίθεται η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου

 

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: