Breaking News

Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή για το ξεπούλημα ΑΔΜΗΕ – ΔΕΗ

6 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή για την πώληση των μονάδων και των δικτυών της ΔΕΗ και το συνέδριο της ΙΕΝΕ

Ραχήλ Μακρή: «Η κυβέρνηση παραδίδει τα πάντα στα συμφέροντα» 

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την πώληση των δικτύων ηλεκτροδότησης και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ συζητήθηκε κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής.

Στην ερώτηση η κ. Μακρή έθεσε θέμα προχειρότητας στη διαδικασία όπως και μεγάλων ευθυνών στην κυβέρνηση, η οποία παραδίδει τη δημόσια περιούσια στα εγχώρια και ξένα συμφέροντα. Επίσης, καυτηρίασε τη συμμετοχή του Υφυπουργού στο συνέδριο της ΙΕΝΕ αλλά και της αδιαφορίας για την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δικαιώνει τη χώρα σε σχέση με την πώληση των μονάδων και την πλεονεκτική θέση της επιχείρησης.

Καυτηρίασε την πολιτική της κυβέρνησης να στηρίξει συνέδρια μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που χρηματοδοτούνται από συμφέροντα άμεσα εμπλεκόμενα με τις αποκρατικοποιήσεις.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου απάντησε ότι η αποκρατικοποίηση είναι αναγκαία, όχι γιατί αποτελεί συμβατική υποχρέωση αλλά γιατί μπορεί να ωφελήσει τους καταναλωτές.

 «Δεν υπάρχουν τα περιθώρια να επιβαρυνθούν τα δημόσια οικονομικά» επισήμανε, ενώ τόνισε ότι όλα θα γίνουν με προσοχή, σύννομα και με σεβασμό στις κοινοτικές οδηγίες. Όπως ανέφερε «θα επιλέξουμε το κατάλληλο μοντέλο ξένης χώρας για την ενέργεια και θα το προσαρμόσουμε στα κατάλληλα δεδομένα».

Για την απόφαση του ΕΔ ανέφερε ότι επ’ουδενι δεν απαγορεύει την πώληση λιγνιτικών μονάδων, ενώ η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού.

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή

Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531

25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842 rachil.makri@parliament.gr

 

Ακολουθούν το κείμενο της Ερώτησης και τα πρακτικά  από την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης

 

7795384-page-001

Αθήνα, σήμερα στις 2 Νοεμβρίου 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.06΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΚΟΥ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Θα συζητηθεί τώρα η με τέταρτη αριθμό 535/30-10-2012 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου της Βουλευτού Κοζάνης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κυρίας Ραχήλ Μακρή, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς.

Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Παρακαλώ τη συνάδελφο κ. Ραχήλ Μακρή να αναπτύξει την ερώτησή της σε δύο λεπτά.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Γιατί, κύριε Πρόεδρε, σε δύο λεπτά;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Στην αρχή έτσι λέει ο Κανονισμός. Μετά έχετε άλλα τρία λεπτά.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Εντάξει. Δεν ξέρω αν μπορώ να αναπτύξω μια τόσο σοβαρή ερώτηση σε δύο λεπτά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Ακούστε: Παλαιότερα δεν αναπτύσσαμε την ερώτηση. Διαβαζόταν η επίκαιρη ερώτηση, που πρέπει να είναι μερικές γραμμές. Είχαμε διαμαρτυρηθεί τότε ως Βουλευτές. Τα δύο λεπτά δεν είναι για να κάνετε την τοποθέτησή σας. Την τοποθέτησή σας θα την κάνετε μετά τις διευκρινίσεις του κυρίου Υπουργού. Το νόημα των δύο πρώτων λεπτών -και με συγχωρείτε που σας το λέω, αλλά το κάνω, επειδή είστε νέα συνάδελφος- είναι αυτά που έχετε στο χαρτί, αντί να τα διαβάσουμε εδώ από την Έδρα, να τα αναπτύξετε. Νομίζω ότι είναι επαρκέστατος ο χρόνος των δύο λεπτών για να αναπτύξετε τις δέκα γραμμές που έχετε στην επίκαιρη ερώτηση.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Όμως, κύριε Πρόεδρε, τις προηγούμενες φορές -γιατί έχω υποβάλει αρκετές επίκαιρες, παρόλο που είμαι νέα- είχα έξι λεπτά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Τι είχατε;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Έξι λεπτά ή κάνω λάθος; Είχα έξι συν τρία λεπτά στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Νομίζω ότι κάνετε κάποιο λάθος, κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ωραία. Εντάξει. Θα προσπαθήσω, λοιπόν, στα τρία λεπτά.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Μα, έχετε και δευτερολογία να αναπτύξετε. Την ερώτηση θα αναπτύξετε τώρα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε, το κατάλαβα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Δεν θέλετε να αναπτύξετε το νόημα της ερωτήσεως μετά τις διευκρινίσεις που θα δώσει ο κύριος Υπουργός;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Εντάξει. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κύριε Υπουργέ, όσο περνάει ο χρόνος όλο και περισσότερα είναι τα ερωτηματικά που γεννώνται σχετικά με την πώληση των ατμοηλεκτρικών και των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και το καθεστώς που προσπαθεί να δημιουργήσει στη μεταφορά και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα η Κυβέρνηση. Βρισκόμαστε στο πιο κομβικό σημείο για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για την ενέργεια και βλέπουμε μια Κυβέρνηση να παραδίδει τα πάντα στους ιδιώτες, με κίνδυνο την απώλεια της ενεργειακής σταθερότητας της χώρας για τα επόμενα χρόνια και τις δεκαετίες.

Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που η Κυβέρνησή της χειρίζεται με απόλυτη προχειρότητα ένα τόσο σοβαρό θέμα και στην ουσία, κάνει ό,τι μπορεί για να διαλύσει το δημόσιο χαρακτήρα της ενεργειακής επάρκειας.

Όπως αποδεικνύεται, λοιπόν, η Κυβέρνηση δεν κάνει καμμία προσπάθεια για να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον, τα συμφέροντα των καταναλωτών και τα δικαιώματα αυτών, την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, αλλά αντίθετα, διαβλέπω μέσα από έργα και πράξεις των Υπουργών της να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να εξυπηρετήσει συμφέροντα ιδιωτών και επιχειρήσεων που θέλουν να αναλάβουν τα ενεργειακά ηνία της χώρας.

Γι’ αυτό, λοιπόν, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Σύμφωνα με το σχέδιο της Κυβέρνησης, φέρεται να έχει συμφωνήσει την εκχώρηση έως το τέλος του 2012 του 51% του ΑΔΜΗΕ, της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ που ελέγχει τα δίκτυα, ώστε να δρομολογηθεί η πώλησή της, καθώς και την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων εντός του 2013.

Είναι αλήθεια, κύριε Υπουργέ, ότι η τρόικα απαιτεί ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τις πωλήσεις λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ εντός του 2013, καθώς και τη μεταφορά μέχρι το τέλος του 2012 του πλειοψηφικού πακέτου, του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και την πώλησή του σε μία εταιρεία που δεν είναι καθετοποιημένη, δηλαδή, που δεν δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;

Εάν είναι αλήθεια αυτό, πώς είναι δυνατόν να απαιτείται από τους δανειστές η πώληση μονάδων και δικτύου μεταφοράς σε τρίτους, λιγνιτικών και ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της ΔΕΗ, όταν υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που απαγορεύει την πώληση σε ιδιώτες λιγνιτικών και ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου για τρία λεπτά.

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Βουλευτή, πριν από λίγες εβδομάδες ήμασταν ξανά σ’ αυτά τα Έδρανα, όπως θυμάστε, συζητώντας και πάλι την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Όπως σας είχα ενημερώσει και τότε, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι αναγκαία, όχι γιατί αποτελεί συμβατική υποχρέωση, αλλά γιατί ένα οργανωμένο και σύγχρονο μοντέλο αποκρατικοποίησης μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη για την οικονομία μας και, βεβαίως, για τους τελικούς καταναλωτές.

Η σημερινή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα, προκειμένου να δικαιωθούν οι θυσίες τόσων ετών των Ελλήνων πολιτών. Δεν υπάρχουν πια τα περιθώρια να επιβαρύνουμε περισσότερο τα δημόσια οικονομικά και κατ’ επέκταση τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη. Για να γίνει, όμως, αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές και σε αναπτυξιακές πολιτικές.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, αυτά που σας είχα πει και τότε, ότι δηλαδή η στρατηγικού χαρακτήρα απελευθέρωση της ενέργειας και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα γίνει με προσοχή, σύννομα, με σεβασμό στις ευρωπαϊκές οδηγίες και με προσαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε η μετάβαση στην τελική κατάσταση της αγοράς να γίνει ομαλά για όλη την αγορά ενέργειας. Όπως για κάθε αποκρατικοποίηση του ενεργειακού τομέα, το τίμημα δεν είναι το μόνο κριτήριο. Όμως, σαφώς πρέπει να συνυπολογιστούν κυρίως η εθνική ενεργειακή στρατηγική, όπως φυσικά και το δημόσιο συμφέρον.

Όσον αφορά το μοντέλο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, το χρονοδιάγραμμα και το πλάνο υλοποίησής της, θα γίνουν γνωστά εντός των άμεσα επόμενων μηνών. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν δε την προηγούμενη ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία από αποκρατικοποιήσεις που έγιναν σε κρατικές ενεργειακές εταιρείες άλλων ευρωπαϊκών χωρών εξαιρετικά επιτυχημένα με την εφαρμογή συγκεκριμένων σύγχρονων μοντέλων επωφελών για την οικονομία και για τον Οργανισμό που αποκρατικοποιείται, θα επιλέξουμε το καταλληλότερο και θα το προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα.

Όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των ελληνικών λιγνιτών, σας είχα ξεκαθαρίσει και τότε ότι έθεσε μία καινούργια οπτική στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός σύγχρονου και αποδοτικού μοντέλου για τον εξορθολογισμό και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Βεβαίως, αυτή η απόφαση επ’ ουδενί δεν απαγορεύει την πώληση λιγνιτικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της ΔΕΗ, αλλά, όπως πιστεύω ότι γνωρίζετε, ακυρώνει την προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επέβαλε συγκεκριμένο τρόπο διάθεσης λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής σε τρίτους. Άλλωστε, υπενθυμίζουμε ότι είναι γνωστό ότι και η ΔΕΗ είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, με το 49% να ανήκει σε ιδιώτες και έχει λάβει κατά παραχώρηση του ελληνικού κράτους δικαιώματα εκμετάλλευσης και εξόρυξης λιγνίτη.

Το σχέδιο αξιοποίησης, λοιπόν, των λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας υπαγορεύεται από το ελληνικό κράτος και, βεβαίως, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Οι πληροφορίες σας, μάλιστα, θα έλεγα ότι είναι λανθασμένες και ετεροχρονισμένες, διότι δεν υπάρχει καμμία υποχρέωση της χώρας μας πώλησης των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ εντός του 2013 για την εκταμίευση της δόσης.

Σχετικά με τα δίκτυα που αναφέρατε, είναι και πάλι λανθασμένες οι πληροφορίες και θα σας απαντήσω στη δευτερολογία μου.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Το λόγο έχει η συνάδελφος κ. Ραχήλ Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Εγώ έχω στα χέρια μου από μία σοβαρή εφημερίδα, την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», κάποιο δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει ότι πηγές του ΥΠΕΚΑ, στις οποίες απευθύνθηκε η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για να σχολιάσουν τις νέες απαιτήσεις της τρόικας για το μνημόνιο 3, αναφέρουν για την πώληση δικτύων και μονάδων της ΔΕΗ. Και τόνιζαν ότι πράγματι τα θέματα έχουν τεθεί, αλλά η Κυβέρνηση τα διαπραγματεύεται σε σχέση με το γενικότερο θέμα αποκρατικοποίησης της επιχείρησης. Αυτά είναι από πηγές του ΥΠΕΚΑ, οι οποίοι επιβεβαιώνουν την απαίτηση της τρόικας για την πώληση.

Επίσης, θέλω να σας πω, επειδή έχω διαβάσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι οι Βρυξέλλες -όπως γνωρίζετε- είχαν ζητήσει είτε να ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία, όπως αυτά στην Ελασσόνα, στη Δράμα και στη Βεύη, είτε να πωληθούν σε τρίτους λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ και συγκεκριμένα το 40% του λιγνιτοπαραγωγικού δυναμικού της ή το αντίστοιχο ποσοστό της ενέργειας που παράγουν, προκειμένου να ανοίξει η αγορά ενέργειας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όμως, μετά από την προσφυγή που έκαναν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με τη συνδρομή του κράτους, εξέδωσε μία πολύ σοβαρή απόφαση με την οποία ουσιαστικά απαγορεύει την πώληση των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ, οπότε θα πρέπει να μας δώσετε εξηγήσεις τι ακριβώς συμβαίνει.

Επίσης, υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Προχθές συμμετείχατε σε ένα συνέδριο του ΙΕΝΕ του Ομίλου Μυτιληναίου, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ και με την ευγενική χορηγία της «SIEMENS». Στο συνέδριο αυτό παρέλασαν εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης, των κομμάτων που τη στηρίζουν, αλλά και εσείς ο ίδιος.

Σας ρωτάω: Αντί να πραγματοποιηθεί ένα σοβαρός διάλογος μεταξύ παραγωγικών φορέων και επιστημόνων, αφήνουμε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα ιδιωτικών συμφερόντων να διαμορφώνουν την ενεργειακή πολιτική της χώρας και, μάλιστα, ιδιωτικών συμφερόντων, οι οποίοι είναι μνηστήρες εταιρειών, που έχουν άμεση σχέση με την ενέργεια και οι οποίοι χρωστούν εκατομμύρια ευρώ στις εταιρείες, τις οποίες θέλουν να εξαγοράσουν και για τις οποίες μου απαντήσατε εγγράφως από το Υπουργείο όταν σας ρώτησα;

Επιτέλους, θα πρέπει να μας διευκρινίσετε τι ακριβώς κάνετε και με ποιους ακριβώς συζητάτε γιατί σ’ αυτό το συνέδριο, κύριε Υπουργέ, όπως υπάρχει στο site και σας καταθέτω του ιδίου, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εξειδικευμένη συνεδρία για το μετασχηματισμό του ηλεκτρικού τομέα και της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα σε μία χρονική συγκυρία, κατά την οποία υπάρχουν αφενός οι πρόνοιες του μνημονίου και αφετέρου οι πρόσφατες αποφάσεις του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ΔΕΗ. Αυτοί οι άνθρωποι, οι ιδιώτες, τα στελέχη της «SIEMENS», οι άνθρωποι του ομίλου, που χρωστάει τα εκατομμύρια στις εταιρείες του δημοσίου, είναι αυτοί που θα συζητούν για να μπορέσουν μαζί με τις εταιρείες που είναι μέλη του ΙΕΝΕ να ξεπεράσουν τους σκοπέλους αυτής της απόφασης που είναι τόσο σοβαρή για τη χώρα;

Κύριε Υπουργέ, προχωράτε άνευ όρων στην παράδοση των εθνικών πόρων στους ιδιώτες, Έλληνες και ξένους, χωρίς, όμως, να έχετε διασφαλίσει το πλαίσιο μετάβασης στο επόμενο σχέδιο. Δυστυχώς, από τις απαντήσεις σας φαίνεται ότι είστε ανέτοιμοι. Προχωράτε ανέτοιμοι σε αυτό.

Την απόφαση αυτή, θα ήθελα να μου πείτε αν μέσα στο συνέδριο την επικαλεστήκατε και τι έγινε με αυτό, γιατί απ’ ό,τι βλέπω κανένας λόγος δεν έγινε, καμμία φωνή και καμμία ακρόαση δεν υπήρξε. Σαν να μην έχει εκδοθεί ποτέ.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Ολοκληρώστε, παρακαλώ, κυρία συνάδελφε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Γιατί άραγε; Γιατί δεν βολεύει τις περιβόητες πρόνοιες του μνημονίου και τινάζει στον αέρα τα σχέδια τους; Μήπως γι’ αυτό στο συνέδριο ήταν οι χορηγοί, αυτές οι δικηγορικές εταιρείες, που ταυτόχρονα είναι και σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων και εταιρείες που διαπραγματεύονται την εξαγορά του εθνικού πλούτου;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου.

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Όσον αφορά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, νομίζω ότι απήντησα στην πρωτολογία μου ξεκάθαρα ότι απλά ακύρωσε προηγούμενη απόφαση για τον τρόπο διάθεσης μονάδων λιγνιτικών.

Όσον αφορά την παρουσία στο συνέδριο, συνέδρια γίνονται πάρα πολλά. Το ΙΕΝΕ υπάρχει σαν ινστιτούτο κάποιες δεκαετίες. Συμμετέχουν από όλες τις πτέρυγες της Βουλής πάντοτε και στελέχη απ’ όλη την αγορά. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι, το οποίο δεν γίνεται. Γίνεται πάντα, ανταλλάσσονται απόψεις, ακούγονται θέματα και συζητούνται μείζονα θέματα, αλλά αυτά δεν καθορίζουν σαφέστατα την κυβερνητική πολιτική σε καμμία περίπτωση.

Άλλωστε, θα πρέπει να σας πω ότι εδώ, με τη δική μας ακριβώς πολιτική που σας είπα και προηγουμένως στην πρωτολογία μου, ξεκάθαρα προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον και τον Έλληνα φορολογούμενο, που καθημερινά αυτήν τη στιγμή δίνει μία δική του μάχη. Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε ούτε συντεχνίες, ούτε συμφέροντα, ούτε χαϊδεύουμε ψηφοφόρους, ούτε λαϊκίζουμε επί του συγκεκριμένου θέματος.

Άλλωστε, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και περιθώριο για λάθη ειδικά στο χώρο της ενέργειας. Πρώτιστο και ύψιστο καθήκον είναι να ελαφρύνουμε τα βάρη του ελληνικού λαού και να δημιουργήσουμε συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον τόσο για μας και κυρίως, αν θέλετε, για τις επόμενες γενιές.

Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ –ο οποίος είναι σημαντικός, όπως είπατε- ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει στις προγραμματικές του δηλώσεις ότι τα δίκτυα θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο. Το μόνο που προβλέπεται είναι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός των δικτύων από τη ΔΕΗ.

Ο ΑΔΜΗΕ, όπως προκύπτει σαφώς, από την ευρωπαϊκή οδηγία, δεν μπορεί να είναι θυγατρική της ΔΕΗ κατά 100%. Ο διαχωρισμός αυτός περιλαμβάνεται και στο συνολικό σχεδιασμό αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ εν όψει και της αποκρατικοποίησής της. Από την ενέργεια αυτή δεν προκύπτει πουθενά ότι τα δίκτυα δεν παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο.

Στόχος μας είναι με οργανωμένο τρόπο και επιτελικό σχεδιασμό να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την απελευθέρωση της αγοράς αυτής, όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή οδηγία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

About Rachel Makri (3254 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: