Breaking News

Ερώτηση της Βουλευτή Ραχήλ Μακρή για πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ Α.Ε. στη γερμανική εταιρία RWE

19 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ραχήλ Μακρή: «Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την μεταβίβαση μετοχών της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ»

Σύμφωνα με καταγγελία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η Ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να εκχωρήσει το ποσοστό του 17% των μεταβιβασθέντων μετοχών της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ  έναντι του τιμήματος των 500 εκ. ευρώ στην Γερμανική εταιρεία RWE. Aκόμη καταγγέλλεται ότι στην εν λόγω εταιρεία εκχωρήθηκε και το μάνατζμεντ της επιχείρησης και μάλιστα με ειδικό καθεστώς.

Αν η παραπάνω καταγγελία είναι βάσιμη, τότε τίθεται σοβαρό ζήτημα για την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και για την κυβέρνηση, αφού η ενέργεια αυτή μεταλλάσει την ενεργειακή πολιτική της χώρας, πιθανώς να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις και την μισθοδοσία στην επιχείρηση, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, αφού είναι δεδομένο ότι ο ιδιώτης θα το αλλάξει, και ανατρέπει τα δεδομένα στις σχέσεις τοπικής κοινωνίας των Π.Ε. Κοζάνης και Φλώρινας και της επιχείρησης, αφού με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα αλλάξουν οι συσχετισμοί.

Είναι γνωστό ότι αλλιώς αντιμετωπίζεται μια ΔΕΗ με Δημόσιο χαρακτήρα και διαφορετικά μια ΔΕΗ υπό «Γερμανική κατοχή».

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις και να διασαφηνίσει στον Ελληνικό λαό τι έχει πράξει ακριβώς σε σχέση με την μεταβίβαση των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ και την μελλοντική εξέλιξη της επιχείρησης, αν αληθεύουν οι καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ και πως θα διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον.

Δεν θα επιτρέψουμε την παράνομη, αυθαίρετη και ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, εκποίηση της ΔΕΗ μέσω του μηχανισμού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που ονομάζεται ΤΑΙΠΕΔ. Κάθε ενέργεια ενάντια στη δημόσια περιουσία των Ελλήνων αποτελεί υποθήκη της Ελληνικής μας κυριαρχίας.

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή

 Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Προς τους κ. Υπουργό Οικονομικών , κ. Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 206/25/4/2012(ΦΕΚ 1363/26-4-2012) απόφαση μεταφοράς στην εταιρεία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου μεταβιβάστηκαν και περιήλθαν  χωρίς αντάλλαγμα στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» κατά πλήρη κυριότητα, οι ακόλουθες κινητές αξίες, μαζί με τα σχετικά δικαιώματα ψήφου, οι οποίες ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου και περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015 (Ν. 3985/2011, ΦΕΚ Α΄):

Για την εταιρεία ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε., δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 17,00% επί του μετοχικού της κεφαλαίου, ήτοι 39.440.000 μετοχές.

Το σωματείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καταγγέλλει ότι οι μετοχές αυτές έχει συμφωνηθεί να εκχωρηθούν έναντι του τιμήματος των 500 εκ. ευρώ στην Γερμανική εταιρεία RWE. Ακόμη καταγγέλλει ότι στην εν λόγω εταιρεία εκχωρήθηκε και το μάνατζμεντ της επιχείρησης και μάλιστα με ειδικό καθεστώς.

 Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Αληθεύουν οι καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ότι έχει εκχωρηθεί το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ΑΕ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ σε εταιρεία και ότι εκχωρήθηκε το μάνατζμεντ της επιχείρησης με ειδικό καθεστώς;
  2. Εάν ναι, σε ποια εταιρεία και με ποια διαδικασία;
  3. Ποιο είναι το τίμημα στο οποίο πουλήθηκε το ποσοστό των μετοχών και που θα αξιοποιηθούν τα έσοδα από την πώληση;

Αθήνα, 19/10/2012

Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ

Παρατίθεται η απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

3192

Παρατίθεται η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ερφγη

ερτγη

ερτη

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: