Breaking News

Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή σχετικά με τις αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις και διατήρησης των Δ.Ο.Υ Πτολεμαϊδας και Νεάπολης Κοζάνης

12 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ Η ΜΗ ΤΩΝ ΔΟΥ ΤΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Ραχήλ Μακρή: «Ένοχη σιωπή από πλευράς Υπουργείου για τις Δ.Ο.Υ. Πτολεμαΐδας, Νεάπολης»

Όπως ενημερώθηκα από το γραφείο του κ. Μαυραγάννη, ο Υφυπουργός δεν θα παρευρεθεί σήμερα και δεν θα απαντήσει στην με Α.Π 410/9-10-2012 επίκαιρη ερώτηση μου σχετικά με τις οριστικές αποφάσεις συγχωνεύσεων και διατήρησης των Δ.Ο.Υ Πτολεμαίδας και Νεάπολης Κοζάνης  ώστε να δώσει οριστική απάντηση για το φλέγον ζήτημα των Δ.Ο.Υ. Πτολεμαΐδας και Νεάπολης Βοίου.

Η εξέλιξη αυτή θα παρατείνει ακόμη περισσότερο τη σύγχυση που επικρατεί στην περιοχή και προκλήθηκε από τις αλλεπάλληλες πολιτικές παρεμβάσεις και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι προ καιρού κυβερνητικοί Βουλευτές και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διερρήγνυαν τα ιμάτια τους για την παραμονή της Δ.Ο.Υ. Πτολεμαΐδας και σήμερα, ο Υφυπουργός αποφεύγει να απαντήσει σχετικά δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για την βασιμότητα των πληροφοριών που είχαν και μάλιστα, θέτοντας σε κίνδυνο την παραμονή των υπηρεσιών στην περιοχή στο βωμό των πολιτικών συμφερόντων και των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων.

Την επόμενη εβδομάδα θα επανέλθουμε στο θέμα και στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ώστε να ξεκαθαριστεί το ζήτημα και να δοθούν οι ανάλογες απαντήσεις. Μέλημα μας είναι η μη συγχώνευση των Δ.Ο.Υ. Πτολεμαΐδας και Νεάπολης Βοίου, που αποτελεί βασικό αίτημα των τοπικών κοινωνιών.

 

Πολιτικό Γραφείο Ραχήλ Μακρή

Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531

25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842

rachil.makri@parliament.gr

Ακολουθεί το βίντεο και το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Ραχήλ Μακρή στην Ολομέλεια της Βουλής:

Αθήνα, σήμερα στις 19 Οκτωβρίου 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.00΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Θα συζητηθεί τώρα η τέταρτη με αριθμό 454/16-10-2012 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου της Βουλευτού Κοζάνης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Ραχήλ Μακρή προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τις οριστικές αποφάσεις συγχωνεύσεων και διατήρησης των ΔΟΥ Πτολεμαΐδας και Νεάπολης Κοζάνης.

Το λόγο έχει η κ. Μακρή για δυο λεπτά.

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, εδώ και δυο μήνες στη Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης βιώνουμε το «θέατρο του παραλόγου» από τις συγχωνεύσεις των ΔΟΥ. Η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό και σύγχυση για την τύχη των εφοριών της Πτολεμαΐδας και Νεάπολης Βοΐου, που εξυπηρετούν χιλιάδες φορολογούμενους, με την πρώτη να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών σε επίπεδο της Δυτικής Μακεδονίας και σε πολλές των περιπτώσεων να ισοδυναμεί με τον όγκο συναλλαγών της πρωτεύουσας της Κοζάνης, όπου μεταφέρονται.

Αρκεί να σας πω ότι τον Αύγουστο, παρ’ όλο που είναι μια νεκρή περίοδος, εισήλθαν στη ΔΟΥ Πτολεμαΐδας, μόνο για πληρωμές, πέντε χιλιάδες διακόσιοι είκοσι φορολογούμενοι, ενώ στην περίπτωση της ΔΟΥ Νεάπολης Βοΐου υπάρχει το πρόβλημα ότι βρίσκεται σε μια υποβαθμισμένη περιοχή και οι κάτοικοι έχουν πρόβλημα μετάβασης λόγω της χιλιομετρικής απόστασης που είναι να διανύσουν μέχρι την Κοζάνη.

Επίσης, ανακύπτουν σημαντικά ζητήματα ως προς την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων που διαμένουν σε μεγάλη απόσταση από τη ΔΥΟ, που θα παραμένουν δηλαδή στην Κοζάνη, με απόσταση ουσιαστικά άνω των ογδόντα χιλιομέτρων.

Τα ΚΕΠ της περιοχής δεν έχουν επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών, ενώ για εξειδικευμένες υποθέσεις, όπως είναι οι αποδοχές κληρονομιάς, οι μεταβιβάσεις ακινήτων, η διεκπεραίωση ειδικών θεμάτων, οι πολίτες πρέπει να προσφεύγουν στο κατάστημα της ΔΟΥ Κοζάνης, που ήδη έχει επιβαρυνθεί από τις περιοχές Σερβίων-Βελβεντού και Σιατίστης.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν αλληλένδετα γεγονότα, διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις κατοίκων, που διατράνωναν την αντίθεσή τους για το κλείσιμο των ΔΟΥ, ενώ το θέμα έγινε αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο εμπαιγμός των φορολογουμένων πολιτών, που θα χρειάζεται να ξοδέψουν αρκετά χρήματα για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που τους επιβάλλει το κράτος, πρέπει να σταματήσει. Η περιοχή δικαιούται να διατηρήσει τις οικονομικές υπηρεσίες με κάθε κόστος, γιατί πολύ απλά θα συμβάλουν στην ομαλότερη συναλλαγή μεταξύ των φορολογουμένων και του κράτους, θα επιτευχθεί η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ θα ολοκληρώνονται γρήγορα οι υποθέσεις, με αποτέλεσμα την αμεσότερη και γρήγορη είσπραξη χρημάτων.

Η πολιτική σας στο θέμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων των ΔΟΥ δείχνει παντελή έλλειψη σχεδιασμού και προχειρότητα. Ο ισχυρισμός σας για κάλυψη των αναγκών με ΚΕΠ ή με ειδικά γραφεία εξυπηρέτησης αποδεικνύει ότι δεν έχετε επίγνωση της στυγνής πραγματικότητας που επικρατεί στη δημόσια διοίκηση.

Τέλος, υποδεικνυόμενες κινήσεις από την τρόικα και από τη γερμανική κυβέρνηση, όπως είναι η κατάργηση των ΔΟΥ μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν παρά να επιλύσουν.

Έτσι, λοιπόν, σας ρωτώ ποια είναι η οριστική σας απόφαση για το κλείσιμο των ΔΟΥ Πτολεμαΐδας και Νεάπολης και αν θα προβείτε σε αυτήν την απόφαση, πώς θα εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι της περιοχής;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ευχαριστούμε.

Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, απαντώντας στην κυρία Βουλευτή θα ήθελα να της αναγνώσω το πόρισμα της επιτροπής, που νομίζω ότι απαντάει στη ερώτησή της.

Η Κοζάνη αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού, ωστόσο το σύνολο των συναλλασσόμενων της ΔΟΥ Πτολεμαΐδας ξεπερνά το μέσο όρο των συναλλασσομένων όλων των ΔΟΥ της χώρας, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης. Επομένως, προτείνεται η παραμονή της λειτουργίας της ΔΟΥ Πτολεμαΐδας.

Επίσης, σε άλλο σημείο της έκθεσης της επιτροπής αναφέρεται ότι επιπλέον προτείνεται η διατήρηση γραφείου εξυπηρέτησης κοινού στη Νεάπολη Βοΐου Κοζάνης με την προϋπόθεση δωρεάν παραχώρησης χώρου από το Υπουργείο Εσωτερικών με την αιτιολογία της δυσκολίας πρόσβασης εξυπηρέτησης ορεινών περιοχών.

Αυτό νομίζω απαντάει στο συγκεκριμένο ερώτημα για το τι θα γίνει με το Νομό Κοζάνης.

Θα ήθελα, όμως, να πω κι ένα σχόλιο περί επιταγών τρόικας σε αυτές τις αλλαγές. Δυστυχώς, θα έπρεπε αυτές τις αλλαγές να τις έχουμε κάνει και να αλλάξουμε το κράτος και να μη στοχοποιούμε την τρόικα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές ήταν υποχρέωση. Έπρεπε εμείς να αλλάξουμε τη δημόσια διοίκηση εδώ και χρόνια και έπρεπε να το είχαμε κάνει αυτό το πράγμα. Και αν το είχαμε κάνει, τα πράγματα σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Συνεπώς, ο εκσυγχρονισμός του κράτους είναι το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία, δεν είναι μόνο η ανάπτυξη. Διότι και επενδυτές να είναι πρόθυμοι να έρθουν και το νομοθετικό πλαίσιο να αλλάξουμε, αν δεν αλλάξουμε τη δημόσια διοίκηση και δεν την κάνουμε σύγχρονη, δεν πρόκειται ποτέ να πετύχουμε.

Ευχαριστώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Η κ. Μακρή έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να εκφράσω την ευχαρίστησή μου για την παραμονή της ΔΟΥ Πτολεμαΐδας. Θεωρώ ότι ήταν μία σωστή απόφαση. Ωστόσο, να εκφράσω τον αρνητισμό για τη συγχώνευση της ανάλογης υπηρεσίας στη ΔΟΥ Νεάπολης, που μπορεί να μην έχει τον ίδιο όγκο συναλλαγών όπως προανέφερα στην πρωτολογία μου, ωστόσο όπως σας ανέφερα, η Νεάπολη είναι μία πολύ υποβαθμισμένη περιοχή, η οποία είναι και πάρα πολύ μακριά και έχει και ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες. Αρκεί να σας πω ότι ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβενδού, με αφορμή το κλείσιμο της ΔΟΥ που πραγματοποιήθηκε το 2011 από τα Σέρβια Κοζάνης, έχει κάνει μία μελέτη από την οποία προκύπτει ότι το κόστος για τη μετακίνηση των πολιτών προς τη ΔΟΥ Κοζάνης φθάνει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτό νομίζω ότι λέει πολλά.

Κανένας, κύριε Υπουργέ, δεν λέει όχι στο συμμάζεμα της δημόσιας διοίκησης. Όλοι λέμε, ναι. Ναι, στον ορθολογισμό, όμως με συναίνεση και με γνώμονα το συμφέρον του φορολογούμενου, που ήδη υφίσταται τρομερή ταλαιπωρία.

Θα πρέπει επιτέλους να σεβαστούμε τον κόπο του, τα χρήματα που δαπανά για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Και επίσης, όταν προβαίνουμε σε τέτοιες αποφάσεις, θεωρώ ότι θα έπρεπε πρώτα να υπάρχει ο σχεδιασμός και να λειτουργούν αυτά τα περίφημα γραφεία εξυπηρέτησης των πολιτών για φορολογικές υπηρεσίες.

Και επίσης θα σας πω ότι είναι τέτοια η έλλειψη σχεδιασμού σε όλη αυτήν την υπόθεση με τη συγχώνευση των ΔΟΥ, που το Υπουργείο ενώ τις έκλεισε, όπως σας είπα για τη ΔΟΥ των Σερβίων και έστειλε κάποια λίστα το Υπουργείο Εσωτερικών για τη δημιουργία γραφείου εξυπηρέτησης πολιτών σε χώρους που θα διατεθούν από τους δήμους που καταργούνται οι εφορίες, ωστόσο δεν συμπεριέλαβε εκείνες τις εφορίες, τις οποίες έχουν ήδη κλείσει. Ενώ ο Δήμος Σερβίων-Βελβενδού στις παραστάσεις που είχε κάνει στο Υπουργείο Οικονομικών είχε προτείνει την ίδρυση φορολογικού ΚΕΠ σε χώρο και με εξοπλισμό που θα διέθετε εντός του ΚΕΠ του δήμου, χωρίς καμμία επιβάρυνση του Υπουργείου Οικονομικών, ως προς τούτο δεν έχει γίνει καμμία τέτοια κίνηση.

Θα πρέπει, λοιπόν, να δώσετε μεγάλη έμφαση και αυτό να γίνεται γρήγορα, ώστε να μη χρειαστεί, τουλάχιστον οι πολίτες, να υποστούν αυτό το κόστος της κατάργησης των ΔΟΥ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω και πάλι, όπως απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση, ότι εφόσον προχωρήσουν –και προχωράνε αρκετά γρήγορα- όλες αυτές οι ενέργειες για ηλεκτρονικές συναλλαγές πολίτη και φορολογικών αρχών, η παρουσία του πολίτη στις ΔΟΥ δεν θα είναι στη σημερινή κατάσταση, δεν θα είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση, με βάση τις συναλλαγές που θα έχει.

Ιδίως δε όταν προχωρήσει και έχει σχεδιαστεί, όπως σας είπα, για το τέλος του χρόνου η πληρωμή στις τράπεζες, με βάση το ότι πάρα πολλές δηλώσεις πλέον γίνονται ηλεκτρονικά, πραγματικά οι ΔΟΥ δεν θα είναι σημείο επίσκεψης για τον πολίτη.

Με βάση αυτήν την προοπτική θα προχωρήσουμε, λαμβάνοντας, όπως σας είπα, υπόψη τις οποιεσδήποτε δυσλειτουργίες μπορεί να παρουσιαστούν στην πράξη.

Ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3254 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: