Breaking News

Τοποθέτηση της Ραχήλ Μακρή στην Επίκαιρη Επερώτηση για την επιχορήγηση των ΟΤΑ

               14 Οκτωβρίου 2012 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ραχήλ Μακρή: «Με το ένα πόδι στη χρεοκοπία οι Δήμοι – Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις επισκέψεις Γερμανών Αξιωματούχων»

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ Α και Β βαθμού έθεσε η Βουλευτής Ν. Κοζάνης, κ. Ραχήλ Μακρή κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης επερώτησης με αντικείμενο τα οικονομικά των Δήμων στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Η κ. Μακρή τόνισε χαρακτηριστικά την οικονομική δυσφορία που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι ήδη μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, την αναδιοργάνωση που επήλθε στην συγκρότηση των υπηρεσιών, τις αδυναμίες να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και το μαρασμό που θα επέλθει στην κοινωνική πρόνοια των Δήμων. Επίσης, παρέδωσε στον Υπουργό επιστολή της Δημάρχου Βοίου σχετικά με τα προβλήματα στην θέρμανση των σχολείων αλλά και στις στέγες τους λόγω έλλειψης πόρων και διαθεσίμων.

Κατά τη δευτερολογία της η κ. Μακρή καυτηρίασε το γεγονός της επέλασης Γερμανών αξιωματούχων σε δημόσιες υπηρεσίες της χώρας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις επισκέψεις του Υφυπουργού της Γερμανίας κ. Φούχτελ, ενώ ρώτησε με  ποιες διακρατικές συμφωνίες  και  έγγραφα  πραγματοποιούνται οι παραπάνω επισκέψεις στη χώρα μας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι: «Υπάρχει μια συμφωνία η οποία είχε υπογραφεί πριν τις εκλογές από την προηγούμενη κυβέρνηση, προϊόν της οποίας ήταν ο οδικός χάρτης της Task Force που ορίζει πώς η Ευρώπη θα παράξει τεχνογνωσία στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Έχει υπογραφεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας, από την τότε ελληνική Κυβέρνηση, από την ΚΕΔΕ, από την ΕΝΠΕ και από την ίδια Task Force του κυρίου Ράιχενμπαχ, ο οποίος ορίστηκε ως επικεφαλής, με απόφαση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άρα, οι δήμοι είναι συμμέτοχοι, συνενεργοί και συνδιαμορφωτές αυτής της συμφωνίας για ανταλλαγή τεχνογνωσίας» κατέληξε στην απάντηση του ο Υπουργός.

Ακολουθεί το κείμενο της τοποθέτησης της Βουλευτή Ν. Κοζάνης κ. Ραχήλ Μακρή: Στην συζήτηση της υπ’ αριθμ 10/7/20-9-2012 επίκαιρης επερώτησης Βουλευτών, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, σχετικά με την περικοπή της επιχορήγησης των ΟΤΑ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Η τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα οι δήμοι αποτελούν το θεσμό που κράτους που βρίσκεται δίπλα στην καθημερινότητα του απλού πολίτη. Ο «Καλλικράτης» έφερε τα πάνω κάτω στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αντί να συνεισφέρει και να βοηθήσει στο συμμάζεμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντιθέτως διέλυσε τη συνοχή τους, δημιούργησε τεράστια προβλήματα αποδιοργάνωσης των υπηρεσιών, μείωσε την αναλογία των υπαλλήλων σε σχέση με τον πληθυσμό, περιόρισε την ευελιξία των υπηρεσιών και μεγάλωσε τις χιλιομετρικές αποστάσεις σε τέτοιο βαθμό που υπάλληλοι και πολίτες αναγκάζονται να διανύσουν πάρα πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν και να εξυπηρετήσουν.

Ο «Καλλικράτης» τελικά οδήγησε στην υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, στην υποβάθμιση της κοινωνικής πρόνοιας που έχουν αναλάβει οι δήμοι, αφού φορτώθηκαν αρμοδιότητες χωρίς να διαθέτουν τους κατάλληλους πόρους. Και σαν να μην έφτανε ο «Καλλικράτης», έχουμε τώρα τις περικοπές των πηγών χρηματοδότησής τους, που οδηγούν σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου στις πόλεις και τα χωριά, εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους, παρακμή των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και διάλυση των δομών της καθημερινότητας.

Σε μία περίοδο που οι Έλληνες πολίτες έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά την παροχή πρόνοιας από το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα μπορούσε να αποτελέσει το μηχανισμό συνοχής που θα δρούσε αντανακλαστικά για την επιβίωση των αδύναμων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, εσείς τους δίνετε τη χαριστική βολή. Δυστυχώς, φτάσαμε σε σημείο να υποβαθμίζουμε το κοινωνικό κράτος για να καλύψουμε τις μαύρες τρύπες και τις κλεψιές των επίορκων πολιτικών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησής σας θα επιβάλετε τοπικούς φόρους που θα καλούνται να εισπράξουν οι δήμοι από τους πολίτες σε περίπτωση που τα οικονομικά τους βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Μα, πόσους ακόμη φόρους, κύριε Υπουργέ, σκοπεύετε να επιβάλετε επιτέλους και γιατί θα πρέπει να επιβαρυνθούν με αυτούς οι δήμοι; Ουσιαστικά φαίνεται ότι προσπαθείτε να απεμπλακείτε διά της πλαγίας οδού από χρέη και ελλείμματα δήμων που από πολιτικές των παρελθόντων έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την οικονομική δυσπραγία.

Σύμφωνα με λεγόμενα αυτοδιοικητικών, τους καλείτε να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τα προβλήματα, να καλύψουν οι ίδιοι τα ελλείμματα, με δικούς τους πόρους, χωρίς όμως να τους εξηγείτε πού ακριβώς θα τους βρουν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τις περικοπές των κεντρικών αυτοτελών πόρων και των άλλων πόρων από την κεντρική Κυβέρνηση θα υποβαθμιστεί περαιτέρω η ζωή των πολιτών, καθώς είναι δεδομένο ότι είναι αυτοί που θα υποστούν τις συνέπειες των περικοπών.

Στη δυτική Μακεδονία, με το ένα πόδι στη χρεοκοπία βρίσκονται οι περισσότεροι δήμοι. Δήμοι που έχουν δύσκολες κλιματικές συνθήκες και χρειάζονται πολλαπλάσιες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης και κονδυλίων για να αντιμετωπιστεί ο χειμώνας. Οι περισσότεροι δήμοι δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις δύσκολες συνθήκες με αποτέλεσμα να την πληρώσουν τα μικρά παιδιά.

Θα σας καταθέσω την απάντηση της Δημάρχου Βοΐου Κοζάνης, με την οποία απαντά σε ερώτησή μου ότι μετά από τη χρηματοδότηση από το Δήμο Βοΐου, όλα τα σχολεία του δήμου διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης έως τις διακοπές των Χριστουγέννων. Έντονο είναι το πρόβλημα με τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων και ειδικότερα με τις στέγες, για την οποία σοβαρή συντήρηση ο δήμος, λόγω της μειωμένης πλέον χρηματοδότησης από την κεντρική διοίκηση αδυνατεί να παρέμβει. Εάν συνεχιστεί η ελλιπής χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση ο Δήμος Βοΐου από τον Ιανουάριο του 2013 θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να λειτουργήσει τα σχολεία της περιοχής.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Κύριε  Υπουργέ, οι δήμοι καταρρέουν και με τα παραπάνω δεδομένα περιμένουμε να μας απαντήσετε πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσουν οι δήμοι, έχουν δεν έχουν ευθύνες οι ηγεσίες τους, τα προβλήματα της θέρμανσης των παιδιών στα σχολεία, τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα και έλλειψη προσωπικού, τις συγχωνεύσεις σχολείων που θα επιβάλει στους μαθητές πολλαπλές μετακινήσεις και στις απολύσεις στο ήδη ανεπαρκές οργανόγραμμα των δήμων για την εκπλήρωση των αναγκών τους.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα των Ανεξάρτητων Ελλήνων)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ευχαριστούμε πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Η κ. Ραχήλ Μακρή έχει το λόγο για δύο λεπτά.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Πρόεδρε, οι ΚΑΠ όπως γνωρίζετε πολύ καλά είναι θεσμοθετημένοι πόροι και προέρχονται κατά 20% από τη φορολογία φυσικών προσώπων, κατά 12% από ΦΠΑ και κατά 50% από φόρο ακίνητης περιουσίας.

Είναι πόροι που ανήκουν στους ΟΤΑ. Και δεν μπορείς σε καμμία περίπτωση να συμψηφίζεις με αυτούς τα προνοιακά επιδόματα, που είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει στους πολίτες.

Χωρίς πόρους οι δήμοι θα αναγκαστούν να ιδιωτικοποιήσουν υπηρεσίες, να εγκαταλείψουν κάθε κοινωνική πολιτική, να επιβάλουν φόρους για κάθε αρμοδιότητά τους και να μεταφέρουν το βάρος ακόμα και της πιο στοιχειώδους λειτουργίας τους στο σκληρά δοκιμαζόμενο δημότη πολίτη.

Είπατε ότι κάνουμε εδώ μία πολιτική εντυπωσιασμού. Το επαναλάβατε πάρα πολλές φορές. Ωστόσο, αφού είναι έτσι, εγώ σας καλώ να μου λύσετε κάποια ερωτήματα που έχω:

Πώς δικαιολογείτε αυτήν τη συνεχή επέλαση των Γερμανών στον ευαίσθητο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ότι οι επισκέψεις στη χώρα μας Αρχηγών, Υπουργών, αξιωματούχων ξένων κρατών, διέπονται από ειδικές διαδικασίες, ειδική αδειοδότηση και φυσικά γίνεται συνοδεία αντίστοιχων αξιωματούχων του Διπλωματικού Σώματος που χειρίζονται το πρωτόκολλο, όπως και το πρόγραμμα επισκέψεων των απεσταλμένων.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αρκετοί αξιωματούχοι, όπως είναι ο Υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας και ειδικός απεσταλμένος της Καγκελαρίας για ζητήματα συνεργασίας με την Ελλάδα, ο κ. Φούχτελ, με πρωτοφανή προκλητικότητα να επισκέπτονται δήμους και Περιφέρειες της χώρας -με ιδιαίτερη αδυναμία, μπορώ να πω, τη δυτική Μακεδονία και την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, που γνωρίζετε καλά ότι αποτελεί την ενεργειακή καρδιά της χώρας- να παρεμβαίνουν σε ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση, σε χειρισμό και επίσης να προτρέπουν αυτοδιοικητικούς σε κατά το δοκούν χειρισμό κρίσιμων ζητημάτων και συνοδεία επιχειρηματιών να προκρίνουν τις επενδύσεις «φιλέτα» που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν.

Και σας ρωτώ: Τι κάνετε εσείς ως Υπουργός Εσωτερικών όταν ένας ξένος αξιωματούχος παρακάμπτει το Υπουργείο του και συνδιαλέγεται απευθείας με τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς;

Γιατί δεν ανακαλείτε άμεσα στην τάξη τον ξένο υπήκοο που αναμειγνύετε στα εσωτερικά του ελληνικού κράτους;

Με βάση ποια διακρατική συμφωνία ο Γερμανός Υφυπουργός κρίθηκε αρμόδιος για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κ. Μέρκελ;

Είναι η χώρα μας, κύριε Υπουργέ, γερμανική αποικία, οπότε μπορεί κάθε ένας να έρχεται εδώ, να συνομιλεί με θεσμικά όργανα, όπως δήμαρχοι και περιφερειάρχες, χωρίς να υπάρχει η επίσημη άδεια ή η παρουσία εκπροσώπου σας από το Υπουργείο;

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κύριε Υπουργέ, καλούμε την Κυβέρνηση να βάλει επιτέλους, τέλος σε αυτές τις κωμικοτραγικές επισκέψεις των Γερμανών, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των Ελλήνων και να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία από τα «κοράκια» που έρχονται ως μεσσίες για να σώσουν την Ελλάδα από την καταστροφή.

Σας καλούμε να στηρίξετε τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, ώστε να μπορούν επιτέλους να κάνουν και αυτοί το έργο τους. Και σε αυτό να είστε σίγουρος ότι θα συμβάλουμε με όλη μας τη δύναμη.

Παρατίθεται η Επίκαιρη Επερώτηση

 

Παρατίθενται τα πρακτικά της Συνεδρίασης

About Rachel Makri (3250 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: