Breaking News

Ερώτηση της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή για την τήρηση διαδικασιών και πρωτοκόλλου επισκέψεων ξένων αξιωματούχων σε θεσμούς, υπηρεσίες και οργανισμούς του Ελληνικού Δημοσίου

     08 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ

Ραχήλ Μακρή: «Με κάθε επισημότητα η Γερμανική οικονομική κατοχή στην Ελλάδα»

Μετά Βαΐων και κλάδων υποδέχεται ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς την πολιτική προϊστάμενη του, καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκέλα Μέρκελ. Μετά τις πρωτοφανείς επισκέψεις Γερμανών Αξιωματούχων στη Δυτική Μακεδονία, που σε συχνότητα θυμίζουν την κατοχική περίοδο 1940-1944, η ηγεσία της Γερμανίας πραγματοποιεί επισκέψεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, χωρίς να τηρούνται έστω και οι τυπικές διακρατικές συμφωνίες.

Εδώ και καιρό, ο Υφυπουργός της κ. Μέρκελ, Γ. Φούχτελ έχει αλωνίσει όλη την Ελλάδα με το πρόσχημα της παροχής βοήθειας σε τεχνοκρατικά ζητήματα, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ίδιος και τα «κοράκια» που βαφτίζονται επενδυτές, εντοπίζουν φιλέτα για αρπαγή τη στιγμή που οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες. Με ποια ιδιότητα ο κ. Φούχτελ επισκέπτεται όλη την Ελλάδα;

Έχει οριστεί ως υπεύθυνος της διακρατικής συνεργασίας ή ως σύγχρονος «Δερβέναγας» έρχεται να υλοποιήσει τα Γερμανικά σχέδια για οικονομική κατάκτηση της Ελλάδας, συνεπικουρούμενος από την συγκυβέρνηση με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά; Με τον ίδιο τρόπο, Βουλευτής του Γερμανικού κοινοβουλίου με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, επισκέφτηκε χωρίς καμία επίσημη άδεια της Ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς να ενημερώσει το Υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να συνοδεύεται επίσημα από κάποιο μέλος της Ελληνικής Βουλής ή του διπλωματικού σώματος, το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο και «ενδιαφέρθηκε» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, την ώρα  που όλοι γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ειδικό καθεστώς για τα Νοσοκομεία που θα νοικιάζονται από πολυεθνικές – Γερμανικές εταιρείες για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους επί χρήμασι στους Έλληνες πολίτες.

Τώρα διαπιστώνουμε ότι το σκηνικό παίρνει επίσημη μορφή. Αν και η κ. Μέρκελ δέχθηκε την επίσκεψη του κ. Σαμαρά μόλις πριν 2 εβδομάδες, πραγματοποιεί επίσκεψη στην οικονομική της αποικία, ώστε να περάσει πολλαπλά πολιτικά μηνύματα.

Καλούμε την κυβέρνηση να βάλει τέλος στις κωμικοτραγικές επισκέψεις των Γερμανών, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των Ελλήνων και να προστατέψει τη δημόσια περιουσία από τα «κοράκια» που έρχονται ως «Μεσσίες» για να σώσουν την Ελλάδα από την καταστροφή.

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή

Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531

25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842

rachil.makri@parliament.gr

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

parliament_logo

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ

 Βουλευτής  Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ –  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ τους κ. κ. Υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Τήρηση διαδικασιών και πρωτοκόλλου επισκέψεων ξένων αξιωματούχων σε θεσμούς, υπηρεσίες και οργανισμούς του Ελληνικού Δημοσίου βάσει των διακρατικών συμφωνιών και σχετικής αδειοδότησης από την Ελληνική Πολιτεία» 

Ως γνωστόν, οι επισκέψεις στη χώρα μας Αρχηγών, Υπουργών και αξιωματούχων ξένων κρατών διέπονται από ειδικές διαδικασίες, ειδική αδειοδότηση και φυσικά, συνοδείας από αντίστοιχους αξιωματούχους του διπλωματικού σώματος που χειρίζονται το πρωτόκολλο, όπως και το πρόγραμμα επισκέψεων των απεσταλμένων.

Η αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ αποτελεί ίσως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν τηρούνται οι κατάλληλες και απαιτούμενες διαδικασίες ως προς τις διακρατικές συμφωνίες που διέπουν το καθεστώς επισκέψεων ενός ηγέτη κράτους.

Τον τελευταίο καιρό, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα και καταγγελίες ότι αρκετοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν υπηρεσίες της χώρας μας κατά καιρούς χωρίς να διαθέτουν την κατάλληλη άδεια και χωρίς να συνοδεύονται από εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος ή της Ελληνικής πολιτείας. Για το λόγο αυτό, η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαλευκάνει το καθεστώς των επισκέψεων αυτών.

Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται επισκέψεις διαρκείας συγκεκριμένων πολιτικών παραγόντων, όπως ο Υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας και ειδικός απεσταλμένος της Καγκελαρίας για ζητήματα συνεργασίας με την Ελλάδα, κ. Γ. Φούχτελ, ο οποίος με πρωτοφανή προκλητικότητα παρεμβαίνει σε ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τα εσωτερικά της χώρας, προτρέπει αυτοδιοικητικούς σε κατά το δοκούν, χειρισμό κρίσιμων ζητημάτων και συνοδεία «επιχειρηματιών» προκρίνουν τις επενδύσεις «φιλέτα», που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν.

Παράλληλα, παρατηρούνται φαινόμενα «ανεπίσημων» επισκέψεων Γερμανών Βουλευτών και άλλων αξιωματούχων σε δημόσιες υπηρεσίες. Στις 9 Ιουλίου του 2012, με το «πρόσχημα» της διακρατικής συνεργασίας,  Γερμανός Βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών επισκέφτηκε συγκεκριμένα το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και «ενημερώθηκε» για την κατάσταση του ιδρύματος, χωρίς καν να συνοδεύεται από έναν Έλληνα Αξιωματούχο.

Προκαλείται έντονος προβληματισμός για τις σχετικές διαδικασίες και γιατί μόνο Αξιωματούχοι της Γερμανίας «ενδιαφέρονται» και «συνεργάζονται» για τα θέματα της χώρας, και όχι και Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί κτλ. Σε κάθε περίπτωση, οι επισκέψεις εκτός πρωτοκόλλου, προγραμματισμού και αδειοδότησης, αν και εφόσον ισχύει το παραπάνω ενδεχόμενο, δημιουργεί ηθικό ζήτημα για την κυριαρχία της χώρας μας και την κυριότητα της. Παρόμοιες ενέργειες, λ.χ. Έλληνας Βουλευτής να επισκέπτεται Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης άνευ αδείας και συνοδείας, θα αποτελούσε μέγα ατόπημα για την Γερμανική κυβέρνηση.

 Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:  

  1. Τηρήθηκαν οι διακρατικές διαδικασίες για την επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ;
  2. Δόθηκαν οι σχετικές άδειες και τηρήθηκε το πρωτόκολλο;
  3. Ποιο καθεστώς διέπει τις επισκέψεις Γερμανών αξιωματούχων σε ΟΤΑ και δημόσιες υπηρεσίες ανά τη χώρα;
  4. Έχουν τηρηθεί από τον περασμένο Ιούνιο που συστάθηκε η σημερινή Βουλή και μέχρι σήμερα όλες οι διαδικασίες για τις επισκέψεις των Γερμανών Υπουργών, Βουλευτών και Φορέων;
  5. Με βάση ποια διακρατική συμφωνία ο Γερμανός Υφυπουργός κρίθηκε αρμόδιος για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Κυβέρνηση της κ. Μέρκελ;
  6. Το Υπουργείο εσωτερικών είναι ενήμερο για το πρόγραμμα συναντήσεων του κ. Φούχτελ και αν ναι γιατί δεν παρευρίσκεται στις συναντήσεις με τους Δημάρχους και εκπρόσωπος του Έλληνα Υπουργού Εσωτερικών;
  7. Ο κ. Φούχτελ έχει ζητήσει άδεια για αυτές τις συναντήσεις από το Υπουργείο εξωτερικών ή μήπως η πατρίδα μας έχει μετατραπεί σε Γερμανική αποικία οπότε μπορεί να συναντάται με θεσμικά όργανα όπως δημάρχους και περιφερειάρχες χωρίς να παίρνει την άδεια του Ελληνικού κράτους;

 Επίσης ζητείται η κατάθεση  

  1. Tου προγράμματος επισκέψεων του κ. Φούχτελ σε ΟΤΑ και δημόσιες υπηρεσίες της χώρας.
  2. Η ατζέντα και το σχέδιο της επίσκεψης του Γερμανού Βουλευτή στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας την 9 Ιουλίου 2012.
  3. Η διακρατική συμφωνία με την οποία ο κ. Φούχτελ κρίθηκε αρμόδιος για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας.

 Αθήνα, 8/10/2012 

Η ερωτώσα Βουλευτής, 

Μακρή Ραχή

Παρατίθεται η απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών

 

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: