Breaking News

Ερώτηση της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή για την τήρηση διαδικασιών και πρωτοκόλλου επισκέψεων ξένων αξιωματούχων σε θεσμούς, υπηρεσίες και οργανισμούς του Ελληνικού Δημοσίου

parliament_logo

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ

 Βουλευτής  Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ –  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ τους κ. κ. Υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Τήρηση διαδικασιών και πρωτοκόλλου επισκέψεων ξένων αξιωματούχων σε θεσμούς, υπηρεσίες και οργανισμούς του Ελληνικού Δημοσίου βάσει των διακρατικών συμφωνιών και σχετικής αδειοδότησης από την Ελληνική Πολιτεία» 

Ως γνωστόν, οι επισκέψεις στη χώρα μας Αρχηγών, Υπουργών και αξιωματούχων ξένων κρατών διέπονται από ειδικές διαδικασίες, ειδική αδειοδότηση και φυσικά, συνοδείας από αντίστοιχους αξιωματούχους του διπλωματικού σώματος που χειρίζονται το πρωτόκολλο, όπως και το πρόγραμμα επισκέψεων των απεσταλμένων.

Η αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ αποτελεί ίσως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν τηρούνται οι κατάλληλες και απαιτούμενες διαδικασίες ως προς τις διακρατικές συμφωνίες που διέπουν το καθεστώς επισκέψεων ενός ηγέτη κράτους.

Τον τελευταίο καιρό, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα και καταγγελίες ότι αρκετοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν υπηρεσίες της χώρας μας κατά καιρούς χωρίς να διαθέτουν την κατάλληλη άδεια και χωρίς να συνοδεύονται από εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος ή της Ελληνικής πολιτείας. Για το λόγο αυτό, η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαλευκάνει το καθεστώς των επισκέψεων αυτών.

Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται επισκέψεις διαρκείας συγκεκριμένων πολιτικών παραγόντων, όπως ο Υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας και ειδικός απεσταλμένος της Καγκελαρίας για ζητήματα συνεργασίας με την Ελλάδα, κ. Γ. Φούχτελ, ο οποίος με πρωτοφανή προκλητικότητα παρεμβαίνει σε ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τα εσωτερικά της χώρας, προτρέπει αυτοδιοικητικούς σε κατά το δοκούν, χειρισμό κρίσιμων ζητημάτων και συνοδεία «επιχειρηματιών» προκρίνουν τις επενδύσεις «φιλέτα», που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν.

Παράλληλα, παρατηρούνται φαινόμενα «ανεπίσημων» επισκέψεων Γερμανών Βουλευτών και άλλων αξιωματούχων σε δημόσιες υπηρεσίες. Στις 9 Ιουλίου του 2012, με το «πρόσχημα» της διακρατικής συνεργασίας,  Γερμανός Βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών επισκέφτηκε συγκεκριμένα το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και «ενημερώθηκε» για την κατάσταση του ιδρύματος, χωρίς καν να συνοδεύεται από έναν Έλληνα Αξιωματούχο.

Προκαλείται έντονος προβληματισμός για τις σχετικές διαδικασίες και γιατί μόνο Αξιωματούχοι της Γερμανίας «ενδιαφέρονται» και «συνεργάζονται» για τα θέματα της χώρας, και όχι και Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί κτλ. Σε κάθε περίπτωση, οι επισκέψεις εκτός πρωτοκόλλου, προγραμματισμού και αδειοδότησης, αν και εφόσον ισχύει το παραπάνω ενδεχόμενο, δημιουργεί ηθικό ζήτημα για την κυριαρχία της χώρας μας και την κυριότητα της. Παρόμοιες ενέργειες, λ.χ. Έλληνας Βουλευτής να επισκέπτεται Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης άνευ αδείας και συνοδείας, θα αποτελούσε μέγα ατόπημα για την Γερμανική κυβέρνηση.

 Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:  

  1. Τηρήθηκαν οι διακρατικές διαδικασίες για την επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ;
  2. Δόθηκαν οι σχετικές άδειες και τηρήθηκε το πρωτόκολλο;
  3. Ποιο καθεστώς διέπει τις επισκέψεις Γερμανών αξιωματούχων σε ΟΤΑ και δημόσιες υπηρεσίες ανά τη χώρα;
  4. Έχουν τηρηθεί από τον περασμένο Ιούνιο που συστάθηκε η σημερινή Βουλή και μέχρι σήμερα όλες οι διαδικασίες για τις επισκέψεις των Γερμανών Υπουργών, Βουλευτών και Φορέων;
  5. Με βάση ποια διακρατική συμφωνία ο Γερμανός Υφυπουργός κρίθηκε αρμόδιος για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Κυβέρνηση της κ. Μέρκελ;
  6. Το Υπουργείο εσωτερικών είναι ενήμερο για το πρόγραμμα συναντήσεων του κ. Φούχτελ και αν ναι γιατί δεν παρευρίσκεται στις συναντήσεις με τους Δημάρχους και εκπρόσωπος του Έλληνα Υπουργού Εσωτερικών;
  7. Ο κ. Φούχτελ έχει ζητήσει άδεια για αυτές τις συναντήσεις από το Υπουργείο εξωτερικών ή μήπως η πατρίδα μας έχει μετατραπεί σε Γερμανική αποικία οπότε μπορεί να συναντάται με θεσμικά όργανα όπως δημάρχους και περιφερειάρχες χωρίς να παίρνει την άδεια του Ελληνικού κράτους;

 Επίσης ζητείται η κατάθεση  

  1. Tου προγράμματος επισκέψεων του κ. Φούχτελ σε ΟΤΑ και δημόσιες υπηρεσίες της χώρας.
  2. Η ατζέντα και το σχέδιο της επίσκεψης του Γερμανού Βουλευτή στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας την 9 Ιουλίου 2012.
  3. Η διακρατική συμφωνία με την οποία ο κ. Φούχτελ κρίθηκε αρμόδιος για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας.

 Αθήνα, 8/10/2012 

Η ερωτώσα Βουλευτής, 

Μακρή Ραχή

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ: http://wp.me/p53plE-3f9

Παρατίθεται η απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών

 

About Rachel Makri (2497 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: