Breaking News

Δευτερολογία της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή επί της αρχής της πρότασης νόμου, «Για την οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών»

Αθήνα, σήμερα στις 4 Οκτωβρίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.34΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου της πρότασης νόμου, αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: «Για την οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την ολοκλήρωση της συζήτησης επί της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καταλήγουμε τελικά σε δύο ασφαλή συμπεράσματα. Πρώτον, τα κόμματα της συγκυβέρνησης και κυρίως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που φέρουν και τις ευθύνες της διακυβέρνησης της χώρας, δεν ήθελαν ποτέ, δεν θέλουν και ούτε πρόκειται να λύσουν το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα ελληνικά νοικοκυριά με ευθύνες των δικών τους κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων που έφεραν τη χώρα σ’ αυτό το σημείο, με τους πολίτες της να χάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους και να οδηγούνται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, των κυβερνήσεων που δεν φρόντισαν να θωρακίσουν θεσμικά τους δανειολήπτες, ώστε να μην καταστούν έρμαια των τραπεζών και σήμερα καθυστερούν συνειδητά να περάσουν τις τροποποιήσεις για την ανακούφιση των Ελλήνων, που τόσο έχουν ανάγκη.

Δεύτερο συμπέρασμα. Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη άμεσης παρέμβασης σ’ αυτό το καυτό ζήτημα. Ήδη θα έπρεπε να έχει έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την επίλυση των προβλημάτων, που όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, θα ήταν προς το συμφέρον των ίδιων των τραπεζών. Γιατί πολύ απλά οι τράπεζες στη μανία τους να κερδίσουν οι τραπεζίτες δεν έχουν κατανοήσει ότι ο πιστωτής πληρώνει πρώτος το αδιέξοδο του δανειολήπτη και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι τράπεζες πρέπει να γνωρίζουν ότι όσο κι αν τις στηρίζει η πολιτική ηγεσία της χώρας, η πραγματική τους δύναμη είναι η αγαστή συνεργασία με τους δανειολήπτες και κατά συνέπεια με τον ελληνικό λαό. Κανένα PSI και καμία ανακεφαλαιοποίηση δεν θα σώσει τις τράπεζες από την καταστροφή, αν δεν λειτουργήσουν βέβαια βάσει των αρχών που πρέπει να διέπουν ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Κι αυτό σας το λέει μία οικονομολόγος ειδικευμένη στην τραπεζική επιστήμη. Γιατί ακούστηκαν πολλά εδώ μέσα, να χρησιμοποιούνται από νομικούς, από μηχανικούς κ.λπ.

Η Κυβέρνηση λοιπόν οφείλει να βάλει σε τάξη τον τραπεζικό τομέα, για να μπορέσει να δουλέψει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και όχι με τα καιροσκοπικά και τοκογλυφικά παιχνίδια των τραπεζιτών. Βέβαια θα μου πείτε: «Ποια κυβέρνηση; Αυτή που χάρισε τη μεγαλύτερη δημόσια ελληνική τράπεζα σε τραπεζίτη;»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά θεωρούσαν ότι έπρεπε να σταματήσει η αιχμαλωσία των ελληνικών νοικοκυριών, ενώ στέλεχος της ΔΗΜΑΡ καυτηρίαζε το άδικο χρέος που δημιούργησαν τα ενοχικά κόμματα, που σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να εξαθλιώνει τον Έλληνα, να ματώνει την αξιοπρέπειά του και να τον καταντά ένοχο για κάτι για το οποίο κυρίως ευθύνονται άλλοι.

Σήμερα όμως, κύριοι της συγκυβέρνησης, έχετε από κοινού τις ίδιες ευθύνες. Τον περασμένο Μάρτιο κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό είχε αποκαλύψει ότι το κόμμα του επεξεργαζόταν σχέδιο «κουρέματος» ιδιωτικών δανείων και δήλωνε τότε με στόμφο ότι είναι πια καιρός να προχωρήσει μια τέτοια ενέργεια, λέγοντας ότι τα νοικοκυριά ασφυκτιούν αλλά και πολλές επιχειρήσεις, ακόμη κι αυτές που είναι συνεπείς στις τραπεζικές τους συναλλαγές. Ο Βουλευτής της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ολόκληρο το σχέδιο θα το ανακοίνωνε τότε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πως θα αφορούσε το «κούρεμα» και των επιχειρηματικών δανείων, προκειμένου να ανασάνει η αγορά. Και για του λόγου το αληθές, καταθέτω στα Πρακτικά και τις δηλώσεις του.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Σήμερα ο Πρωθυπουργός δεν είναι εδώ. Βέβαια αυτό δεν μας κάνει εντύπωση. Έχει δουλειές, έχει διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Θα έρθει βέβαια στη Βουλή για να περάσει τα μέτρα που θα στραγγαλίσουν τους Έλληνες πολίτες. Εμείς αναρωτιόμαστε: «Πού είναι τελικά αυτό το περιβόητο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και γιατί ακόμη δεν το έχουν φέρει;» Γιατί; Διότι το πρώτο μέλημά τους είναι να φέρουν κατάπτυστα νομοσχέδια στη Βουλή. Το πρώτο νομοσχέδιο που έφεραν, με τη διαδικασία μάλιστα του κατεπείγοντος στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ήταν το σχέδιο της διάλυσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας αυτής.

Τα μόνα σχέδια που φέρνουν είναι σχέδια που αφορούν τη διάλυση των κοινωνικών δομών του κράτους. Εκεί δεν υπάρχουν επιφυλάξεις από τους ίδιους. Εκεί δεν δέχονται συζητήσεις και αντιρρήσεις.

Μας είπαν βέβαια και στην επιτροπή ότι θα φέρουν τις δικές τους νομοθετικές πρωτοβουλίες. Όμως, ξέρουν και οι ίδιοι ότι θα έχουν την ίδια τύχη με το ν. 3869 και ότι θα είναι ανεφάρμοστα, αφού οι τραπεζίτες θα είναι αυτοί, οι οποίοι θα τα σχεδιάσουν και επειδή πολύ απλά, δεν θα τους αφήσει η τρόικα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος):  Ολοκληρώστε, κυρία συνάδελφε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Είπε ο εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα ανάπτυξης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για μια ρεαλιστική, εφαρμόσιμη πρόταση νόμου που θα φέρουν στη Βουλή για το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που θα στηριχθεί στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Και ακούστηκε εδώ από συγκεκριμένο Βουλευτή της συγκυβέρνησης ότι θα δουν τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή «Φέξε μου και γλίστρησα». Ο κόσμος έξω χάνει τα σπίτια του, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και να πληρώσει τα δάνειά του, όχι γιατί το θέλει, αλλά γιατί δεν μπορεί, γιατί του έχουν κόψει το μισθό και τη σύνταξη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος):  Ολοκληρώστε, παρακαλώ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, γιατί στην πρωτολογία μου χρησιμοποίησα μόνο τα εννέα λεπτά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Δεκατέσσερα μου λέει ο υπηρεσιακός παράγων, κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Θα ολοκληρώσω, κύριε Πρόεδρε.

Επίσης, μας λένε ότι θα την βελτιώσουν –δηλαδή τι νόμο φέρνουν;- χαρακτηρίζοντας την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ανεφάρμοστη, πρόχειρη και ανεπεξέργαστη.  Αυτοί φέρνουν ένα σχέδιο νόμου, που θα είναι εφαρμόσιμο βέβαια και ρεαλιστικό, γιατί τι θα κάνουν; Θα βελτιώσουν λειτουργικά τις διατάξεις του ν. 3869 σε σχέση με τη συμβιβαστική ρύθμιση των οφειλών, την ίση μεταχείριση των αιτήσεων από τα ειρηνοδικεία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Ολοκληρώστε, κυρία συνάδελφε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ποια ειρηνοδικεία; Πώς θα το επιβάλλουν αυτό στα ειρηνοδικεία και σε ποια ειρηνοδικεία; Σε αυτά, τα οποία συγχωνεύουν και κλείνουν;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατευθυντήριος γνώμονας για την επιτυχημένη εφαρμογή του «κουρέματος» των δανείων των πολιτών θα πρέπει να είναι η κοινωνική χροιά που πρέπει να δοθεί, η δίκαιη και ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών, η θέσπιση σοβαρού πλαισίου για τη διαμόρφωση της πολιτικής των τραπεζών για όλα τα είδη των δανείων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και των προοπτικών ανάπτυξης της χώρας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος):   Ολοκληρώσατε, κυρία Μακρή.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Κλείστε το μικρόφωνο, κύριε Πρόεδρε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος):   Ολοκληρώσατε, κυρία Μακρή.

Έχουν ολοκληρωθεί οι εισηγήσεις…

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Σας παρακαλώ! Υπάρχει και κάποιο όριο, τελικά.

Το να αδιαφορείτε για το τι σας λέει το Προεδρείο και να συνεχίζετε σαν να μην τρέχει τίποτα είναι κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ούτε δέκα δευτερόλεπτα δεν θέλω, κύριε Πρόεδρε, και τελειώνω, συγγνώμη.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε σοβαρή προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων μας που είναι μια κοινωνία συνοχής, μια κοινωνία δικαιοσύνης με στήριξη στους ανθρώπους, που πραγματικά το έχουν ανάγκη και την απεξάρτηση των Ελλήνων από ένα άδικο και ανεπαρκές τραπεζικό σύστημα.

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ: http://wp.me/p53plE-3t9

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: