Breaking News

Ερώτηση της βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή για την διάθεση αφορολογήτων προϊόντων από τα πρατήρια της εταιρείας Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε

 2 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ραχήλ Μακρή: «Εγκληματική η διάθεση αφορολόγητων καυσίμων την ώρα που οι Έλληνες διαλύονται οικονομικά από την εξίσωση της τιμής των καυσίμων»

Την ώρα που οι Έλληνες καταναλωτές καυσίμων πληρώνουν την απαράδεκτη εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, οι αγρότες πληρώνουν πανάκριβα τα καύσιμα για τα μηχανήματά τους, οι οδηγοί ακινητοποιούν τα οχήματά τους λόγω της εκτοξευμένης τιμής της βενζίνης, οι βενζινοπώλες λιμοκτονούν και κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και χιλιάδες μαθητές κινδυνεύουν να παγώσουν από την ανεπάρκεια των ΟΤΑ να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, η κυβέρνηση ως δια μαγείας «χαρίζει» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε καταναλωτές τρίτων χωρών που γειτνιάζουν με τη χώρα μας, είτε διέρχονται των συνόρων μας.

Χωρίς καμία λογική σκέψη και προστασία του δημοσίου συμφέροντος, οι επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν ένα παράλογο μέτρο που στερεί εκατομμύρια Ευρώ από τα κρατικά ταμεία, διαλύει την οικονομική αλυσίδα της περιοχής και υποβαθμίζει την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων, αφού είναι αυτές που υφίστανται τις φοροεπιδρομές του κράτους, την στιγμή που οι ξένοι διέρχονται τη χώρα με πάμφθηνα καύσιμα.

Είναι δίκαιη μεταχείριση προς τους Έλληνες πολίτες και επιχειρηματίες; Είναι δυνατόν οι ξένοι να έχουν περισσότερα προνόμια απ’ ότι οι Έλληνες; Τι εξυπηρετούν οι ενέργειες της κυβέρνησης και ποιοι κρύβονται πίσω από το εμπόριο των καυσίμων χωρίς φόρο;

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καλούμε την κυβέρνηση να μεταχειρίζεται ακριβοδίκαια και μάλιστα με μεγαλύτερη ευθύνη τους Έλληνες φορολογούμενους και να επαναφέρει τους φόρους στα καύσιμα που προμηθεύουν τα αφορολόγητα καταστήματα γιατί πολύ απλά είναι άδικο να καταστρατηγούνται οι νόμοι του κράτους που εφαρμόζονται σε ξένους πολίτες έναντι των Ελλήνων. Φτάνει πια το ξεπούλημα, φτάνουν πια οι υποχωρήσεις και οι παραχωρήσεις!

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή

Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531

25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842

rachil.makri@parliament

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ

Βουλευτής  Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΚΕ

ΠΡΟΣ τον  κ. Υπουργό Οικονομικών, Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Με την υπ. αριθμ. Δ19Γ 5042565 ΕΞ 2010/5.10.2010 (ΦΕΚ 1671 Β/21-10-2010) απόφαση του Υπουργού οικονομικών αποφασίστηκε με την επισήμανση πως δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, η επαναλειτουργία πρατηρίων πώλησης πετρελαιοειδών προϊόντων της εταιρείας «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.» στους Μεθορι­ακούς Σταθμούς Κήπων Έβρου, Κακαβιάς και Ευζώ­νων. Με την εν λόγω απόφαση δίνεται το δικαίωμα στην εταιρεία «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.» να διαθέτει αφορολόγητα καύσιμα σε οχήματα τρίτων χωρών, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τα εξής πρόβλημα:

  • Την κατακόρυφη πτώση του τζίρου στα πρατήρια καυσίμων των όμορων περιοχών, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών.
  • Την αδυναμία των Ελλήνων αυτοκινητιστών (μεταφορείς, ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ) να ανταγωνιστούν τους αντίστοιχους των τρίτων χωρών.
  • Την απώλεια εσόδων για το Ελληνικό δημόσιο τόσο λόγω της μη είσπραξης φόρων από την μείωση τζίρου και το κλείσιμο πρατηρίων, όσο και από απώλεια εσόδων των αυτοκινητιστών.
  • Την απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο λόγω της απαλλαγής της «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.» από την μη είσπραξη του φόρου κατανάλωσης πετρ/δών που αντιστοιχεί στις πωλήσεις των καυσίμων από την εν λόγω εταιρεία.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός του ότι οι νόμοι Ν.3054/2002, και ο Ν.3335/2005, που διέπουν την πετρελαϊκή αγορά, δεν προβλέπουν την λειτουργία τέτοιων πρατηρίων

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ Υπουργοί:

  1. Σε τι εξυπηρετεί αυτή η ειδική μεταχείριση των οχημάτων τρίτων χωρών η οποία δεν προκαλεί όπως αναφέρει η σχετική απόφαση δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, προκαλεί όμως τεράστια απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο;
  1. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί τόσο στην λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων των όμορων περιοχών όσο και στην αδυναμία των Ελλήνων αυτοκινητιστών (μεταφορείς, ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ) να ανταγωνιστούν τους αντίστοιχους των τρίτων χωρών;
  2. Κυρώθηκε η Υπουργική απόφαση με νόμο και αν ναι με ποιόν;
  3. Τα πρατήρια πώλησης πετρελαιοειδών προϊόντων της εταιρείας «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.» προμηθεύονται τα πετρελαιοειδή προϊόντα ατελώς από διυλιστήρια της χώρας ή μέσω εμπορικών εταιρειών τους;

Επίσης ζητείται η κατάθεση:

  1. Όλων των εγγράφων από τα οποία να προκύπτουν οι ποσότητες των αφορολόγητων  καυσίμων που έχουν διατεθεί σε κυβικά μέτρα από τα «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.».
  2. Όλα τα σχετικά παραστατικά από τα αρμόδια τελωνεία σχετικά με τις ποσότητες υγρών καυσίμων που διακινήθηκαν μέσω των πρατηρίων πώλησης πετρελαιοειδών προϊόντων της εταιρείας «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε.», τόσο από πλευράς πώλησης όσο και από πλευράς προμήθειας.

Αθήνα, 1/10/2012

Η ερωτώσα και αιτούσα Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ

Παρατίθεται η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Document-page-001

Η ερώτηση δεν απαντήθηκε από τον Υπουργείο Οικονομικών.

About Rachel Makri (3251 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: