Breaking News

Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε. | 27.09.2012

 

σδφγμ

Αθήνα, σήμερα στις 27 Σεπτεμβρίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.34΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ.

Προχωρούμε στη τέταρτη με αριθμό 296/24-9-2012 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου της Βουλευτού Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ραχήλ Μακρή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Το λόγο έχει η κ. Μακρή για να μας αναπτύξει την ερώτησή της.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η Κυβέρνησή σας είναι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Αν και η διαδικασία κακώς λαμβάνει χώρα, εσείς προχωράτε ακάθεκτοι στην εκποίηση του μεγαλύτερου πυλώνα της οικονομίας και της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας.

Είναι ανάγκη να ενημερώσετε τη Βουλή των Ελλήνων, σχετικά με το σχεδιασμό που έχετε για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης, σε σχέση με το ποιες μονάδες πρόκειται να πουλήσετε, αν θα εκποιήσετε και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ποια θα είναι η τιμή πώλησης αυτών και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσει η όλη διαδικασία, τι πρόκειται να πουληθεί, πώς και πότε.

Επίσης, οφείλετε να διευκρινίσετε αν θα υπάρξουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις μέσα στην επιχείρηση και τι μέλλει γενέσθαι με το επενδυτικό πρόγραμμα, όπως, λόγου χάριν, η πορεία της κατασκευής της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, η οποία έχει καταντήσει πλέον κωμικοτραγικό σήριαλ, ή το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου στην Κοζάνη, που έχει μείνει μόνο στα λόγια του τότε Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου. Δημοσιεύματα, επίσης, αναφέρουν ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο της Μεγαλόπολης δεν θα κατασκευαστεί ποτέ.

Ποια είναι η αλήθεια, κύριε Υπουργέ, για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ; Μήπως θα το θυσιάσετε προς τιμή των ταγών της τρόικας; Τα σενάρια που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο είναι ποικίλα και δυστυχώς, διαμορφώνουν αρνητική γνώμη για τη χώρα και την επιχείρηση, αφού το φαινόμενο αυτό καταδεικνύει προχειρότητα στο σχεδιασμό, αλλά και έλλειψη αξιοπιστίας στους επενδυτές. Τι κρύβει η άκρατη σεναριολογία επί δύο έτη και ποιος θα πληρώσει τη ζημιά που υφίσταται η επιχείρηση; Μήπως έγιναν εσκεμμένες ενέργειες από τους προηγούμενους για την υποτίμησή της; Ποιος αξιόπιστος επιχειρηματίας και επενδυτής θα δεχθεί να αγοράσει μία επιχείρηση που έχει χάσει το κύρος της λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης ρευστότητας; Ποιος θα πουλούσε μία επιχείρηση  με σοβαρές προοπτικές με τη χαμηλότερη χρηματιστηριακή τιμή όλων των εποχών;

Ένα σοβαρό θέμα επίσης που απασχολεί όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση είναι η επόμενη μέρα στις εργασιακές σχέσεις. Η συνεχιζόμενη πτώση των μισθών στην επιχείρηση, οι περικοπές των επιδομάτων και η ένταξη των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα, αλλά και αβεβαιότητα στους εργαζόμενους. Θα παραμείνουν οι ίδιοι μισθοί, τα επιδόματα και η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης;

Κύριε Υπουργέ, πέραν των όσων προανέφερα, η αλλαγή του καθεστώτος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα φέρει αλλαγές και στην τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης. Είναι λογικό να υπάρξουν μεταβολές, που πολύ πιθανόν να είναι…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Παρακαλώ, ολοκληρώστε, κυρία συνάδελφε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: … των τιμολογίων, οικιακού και όχι μόνο.

Ποια μέτρα θα πάρετε, ώστε να διασφαλιστεί η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για τα φτωχά και μέσα νοικοκυριά της χώρας; Έχετε προνοήσει, ώστε να αποφευχθούν κινήσεις αισχροκέρδειας από την πλευρά των ιδιωτών ή θα έχουμε ένα ακόμα φιάσκο, όπως το σκάνδαλο της «ENERGA POWER» και των άλλων εταιρειών που έφαγαν τα λεφτά της επιχείρησης;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να σας πω ότι σήμερα βιώνουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση -ούτως ή άλλως το γνωρίζουμε όλοι- που έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη προσπάθεια αναστροφής του κλίματος, με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Γίνονται σοβαρά βήματα για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας –το ξέρετε- και βεβαίως γίνεται προσπάθεια να μπουν αναπτυξιακές και σαφώς αντιυφεσιακές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα διαρθρωτικά μέτρα και στην επιτάχυνση των διαδικασιών των αποκρατικοποιήσεων, ακόμη και με νομοθετικές παρεμβάσεις για την άρση των εκκρεμοτήτων που εμποδίζουν την υλοποίησή τους.

Πιο συγκεκριμένα όμως, για να μιλήσουμε για τη ΔΕΗ: Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι αναγκαία, όχι γιατί αποτελεί συμβατική υποχρέωση, αλλά γιατί ένα οργανωμένο και σύγχρονο μοντέλο αποκρατικοποίησης μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη και για την οικονομία και για τους τελικούς καταναλωτές.

Οι δυνατότητες που προσφέρονται από μία σωστά σχεδιασμένη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι πολλαπλές:

Πρώτον, θα προκύψουν έσοδα, όχι μόνο για τα δημόσια οικονομικά, αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ, που θα την βοηθήσουν και θα της επιτρέψουν να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επενδύσεις που χρειάζεται για την ανάπτυξη και την ισχυροποίησή της.

Δεύτερον, θα συνεισφέρει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, θα οδηγήσει δηλαδή στον εξορθολογισμό και συνακολούθως στη μείωση του κόστους για τον τελικό καταναλωτή.

Τρίτον, θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα και θα μειώσει τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά.

Και τέταρτον, θα φέρει νέες επενδύσεις, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, πράγμα το οποίο σημαίνει και ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας.

Ασφαλώς, η στρατηγικού χαρακτήρα απελευθέρωση της ενέργειας και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα γίνει με προσοχή, σύννομα, με σεβασμό στις ευρωπαϊκές οδηγίες και με προσαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, έτσι ώστε η μετάβαση στην τελική κατάσταση να γίνει ομαλά και για τη ΔΕΗ και για την αγορά ενέργειας.

Για τη ΔΕΗ και για κάθε αποκρατικοποίηση στον ενεργειακό τομέα το τίμημα δεν είναι το μόνο κριτήριο -Το συζητήσαμε και εχθές- αλλά πρέπει να συνυπολογιστούν κυρίως η εθνική ενεργειακή στρατηγική και η εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι για εμάς ταμειακή μόνο, δηλαδή να καλύψουμε κάποια τρύπα του ελλείμματος. Είναι κυρίως αναπτυξιακή και ουσιαστική, ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται στον τομέα της ενέργειας.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Όσον αφορά στο μοντέλο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ -ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε- το χρονοδιάγραμμα και οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες υλοποίησης είναι πρόωρο να ανακοινωθούν. Από την πλευρά μας πάντως, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες:

Πρώτον, η αποκρατικοποίηση πρέπει να γίνει οργανωμένα και όχι αποσπασματικά.

Δεύτερον, πρέπει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

Και τρίτον, πρέπει να διαφυλάσσει τα συμφέροντα της επιχείρησης, ώστε να παραμείνει μία μεγάλη εταιρία.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Σας ευχαριστούμε και εμείς.

Κυρία συνάδελφε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, επειδή οι ανάγκες τις χώρας σε ενέργεια είναι συγκεκριμένες και η χώρα δεν μπορεί να είναι ενεργειακά έρμαιο του κάθε ιδιώτη,  θα πρέπει να διασαφηνίσετε ακριβώς τι και πώς θα πουληθεί, ώστε να γνωρίζει ο ελληνικός λαός σε ποιο ενεργειακό πλαίσιο κινείται η χώρα. Είναι απαράδεκτο να μην γνωρίζουμε και να μην υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την αποκρατικοποίηση, την οποία προτίθεστε να κάνετε. Δεν  μπορεί, αύριο-μεθαύριο, αν ο ιδιώτης πτωχεύσει ή αποφασίσει να εγκαταλείψει την επένδυση, οι Έλληνες πολίτες να βρεθούν εκτεθειμένοι σε κάθε απόφαση ενός τρίτου.

Επίσης, είναι πάρα πολύ σοβαρό το επενδυτικό πλαίσιο, το οποίο θα έπρεπε να υπάρχει και όχι να μελετάτε, πού θα κινηθεί η ΔΕΗ. Πρέπει να είναι καταρτισμένο και διασαφηνισμένο, γιατί ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες, όπως γνωρίζετε για την Πτολεμαΐδα 5, της οποίας η επένδυση έχει σταματήσει. Τι συμβαίνει λοιπόν, με αυτή την μεγάλη επένδυση, η οποία θα δώσει μία πολύ μεγάλη πνοή;

Επίσης, για τις εργασιακές σχέσεις είναι πάρα πολύ σημαντικός ο σχεδιασμός σε περίπτωση αποκρατικοποίησής της, για το ποιο θα είναι το μέλλον των εργαζομένων, καθώς όπως γνωρίζετε και ο ίδιος υπάρχουν εργαζόμενοι στα ορυχεία και τα ΑHΣ, οι οποίοι δουλεύουν κάτω από σκληρές συνθήκες και είναι απλήρωτοι από τους εργολάβους, οι οποίοι στις πλάτες της ΔΕΗ «κάνουν πάρτι».

Επίσης, για τα τιμολόγια, τις λανθασμένες κινήσεις δεν θα πρέπει να τις πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής. Έχει δικαίωμα στη φτηνή ενέργεια. Και μη λαϊκίζουμε με το γεγονός της ακριβής ενέργειας στην Ευρώπη, γιατί στην Ευρώπη δεν μετατράπηκαν χιλιάδες στρέμματα σε κρανίου τόπο, όπως στη Δυτική Μακεδονία, ούτε επί σαράντα χρόνια μία επιχείρηση αξιοποιούσε το φυσικό πλούτο, χωρίς καμμία ανταπόδοση. Ακόμη και σήμερα, το πλαίσιο της απόδοσης είναι ανεπαρκές και θα επανέλθουμε σε αυτό με κάποια άλλη παρέμβαση.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η επαναπόδοση στην τοπική κοινωνία των εδαφών που έχει απαλλοτριώσει η ΔΕΗ. Με νόμο του 2001 αυτά τα εδάφη, μετά τη χρήση τους περνάνε στην κυριότητα της ΔΕΗ. Μετά την αποκρατικοποίηση, θα παραμείνουν κτήμα του ιδιώτη; Εφόσον η επιχείρηση χάσει το δημόσιο χαρακτήρα της, χάνει ουσιαστικά και ορισμένα από τα πλεονεκτήματα που είχε και ως προς τις αποζημιώσεις και ως προς τις χρήσεις δημόσιας και ιδιωτικής γης.

Κύριε Υπουργέ, το μεγάλο λάθος είναι ότι εδώ και δεκαετίες δεν έγινε ένα οργανωμένο συμμάζεμα της επιχείρησης και δεν υπήρξε μια ουσιαστική αναπτυξιακή πορεία, ένα νοικοκύρεμα που θα έδινε τη δυνατότητα στην επιχείρηση να παραμείνει βιώσιμη ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες εποχές και στην κρίση που διανύουμε.

Είναι απαράδεκτο, η μεγαλύτερη στρατηγική επιχείρηση ενέργειας της χώρας να απειλείται από έλλειψη ταμειακής ρευστότητας, από σπατάλες, αλλά και από ανεπάρκεια στρατηγικού σχεδιασμού, που θα την καθιστούσε ενεργειακό παίχτη στα Βαλκάνια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε την κ. Μακρή.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Για τη Μονάδα 5 –να ξεκινήσω από αυτό- όπως σας είπα και χθες, ξεκίνησε ήδη η μελέτη υλοποίησής της. Αυτή η μελέτη, όπως ξέρετε, θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.

Στο θέμα όμως ουσίας που έχετε βάλει, δηλαδή της αποκρατικοποίησης, πρέπει να σας πω ότι εμείς, ως σημερινή Κυβέρνηση, κάνουμε πάρα πολύ σοβαρές προσπάθειες και συνυπολογίζουμε όλα τα δεδομένα, όπως ανέφερα και προηγουμένως, ώστε να προχωρήσουμε στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με έναν οργανωμένο και επιτελικό σχεδιασμό.

Ήδη, όπως είπα, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, οι εταιρείες που είναι προς αποκρατικοποίηση έχουν αναλάβει –μαζί με άλλα σχέδια- την υλοποίηση μιας συγκεκριμένης εθνικής στρατηγικής που αφορά σε διεθνείς συνεργασίες, σε εσωτερική ανάπτυξη υποδομών και δικτύων, αλλά και στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών στρατηγικών, τις οποίες έχουμε συνυπογράψει τα τελευταία χρόνια, όπως είναι η ασφάλεια τροφοδοσίας για την Ευρώπη.

Έτσι, λοιπόν, εκτός από τα ποσοτικά κριτήρια τα οποία θα τεθούν, για εμάς σαφέστατα τίθενται και ποιοτικά κριτήρια, ώστε το τίμημα να είναι μεν μια βασική παράμετρος σε αυτή την υπόθεση, στην αποκρατικοποίηση, αλλά θα πρέπει να είναι ανάλογο της αξίας των εταιρειών.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση –και δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό σε αυτή την υπόθεση- υπάρχει η προηγούμενη ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία αποκρατικοποιήσεων με μεγάλη επιτυχία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έχουμε παραδείγματα εταιρειών, οι οποίες έγιναν ακόμη υγιέστερες και ακόμη  μεγαλύτερες μετά την αποκρατικοποίησή τους και με μεγάλη ωφέλεια, τόσο για το δημόσιο όσο και τις ίδιες, κάτι το οποίο σκοπεύουμε απόλυτα να αξιοποιήσουμε.

Πρόσφατα μάλιστα, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των ελληνικών λιγνιτών, όπως ξέρετε, έδωσε μια καινούργια οπτική -αν θυμάστε το είχα πει και δημοσίως- στην κατεύθυνση ώστε να έχουμε ένα καινούργιο, σύγχρονο και αποδοτικό μοντέλο αποκρατικοποίησης για τη ΔΕΗ.

 Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο, σύμφωνα δηλαδή με τα επιτυχημένα διεθνή πρότυπα, συζητάμε και μελετούμε το πώς ακριβώς θα γίνει. Οι λεπτομέρειες, οι νόρμες ή οι όροι της αποκρατικοποίησης είναι ήδη στο σχεδιασμό και όταν έλθει εκείνη η ώρα θα τα πούμε σε εκτενή συζήτηση.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: