Breaking News

Ομιλία της Τομεάρχη Ενέργειας, Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ | 24.09.2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΤΟ 13ο ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

«Κανένας συμβιβασμός, καμία υποχώρηση, κανένα ξεπούλημα»

Παρέμβαση για τις εξελίξεις, τα τεκταινόμενα στη ΔΕΗ και γενικότερα στην Ενέργεια πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Κοζάνης και Υπεύθυνη τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ραχήλ Μακρή, κατά το 13ο Γενικό συμβούλιο του σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.

Παρουσία δεκάδων συνδικαλιστών καθώς και του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκου Φωτόπουλου, η κ. Μακρή εξέθεσε τις θέσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ πάνω στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση άμεσα.

Συγκεκριμένα, η κ. Μακρή μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Καταρχήν, να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την τιμή που μας κάνατε να παρευρεθούμε εδώ σήμερα.

Να ξεκινήσω από αυτό που είπε η Ευγενία η Ουζουνίδου, συνάδελφός μου και αν πω ότι, αν δεν μπορούν να διαχειριστούν την ναυαρχίδα της ενεργειακής πολιτικής, να την δώσουν στα χέρια των εργαζομένων γιατί σίγουρα θα είναι κερδοφόρα.

Υπάρχει το παράδειγμα της KAVALA OIL, την οποία οδηγούσαν και αυτή στην καταστροφή, όμως οι εργαζόμενοι κατάφεραν να την πάρουν στα χέρια τους και από τότε είναι κερδοφόρα.

Ωστόσο να πω με λύπη μου, ότι όταν μπήκα εδώ, διαπίστωσα τελικά ότι δεν έχει επέλθει αυτή η ωριμότητα που χρειάζεται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Ακόμα δεν μπορούνε κάποιοι να ξεπεράσουμε και να βάλουμε  τις κομματικές μας ταυτότητες, άκουσα διάφορα σχόλια.

Επιτέλους κύριοι, πρέπει να σοβαρευτούμε εδώ. Η επίθεση που δέχεται η ναυαρχίδα της ενεργειακής πολιτικής από τη νέα τάξη πραγμάτων, είναι πολλή μεθοδευμένη.

Και για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα, να βάλουμε στην άκρη τις πολιτικές μας ιδεολογίες, μάλιστα όχι τις πολιτικές γιατί δεν έχουμε πολιτικές ιδεολογίες, τις κομματικές μας ιδεολογίες, τις κομματικές μας ταυτότητες επιτέλους, για να μπορέσουμε να διασώσουμε την ΔΕΗ, γιατί η ΔΕΗ, δεν είναι μόνο ιδιοκτησία των εργαζομένων. Η ΔΕΗ, είναι ιδιοκτησία του ελληνικού λαού και για αυτό θα πρέπει να τη διασφαλίσουμε και να την προστατέψουμε.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της ΔΕΗ, για την τύχη του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος, για την πορεία των μισθών των εργαζομένων, για τις σχέσεις με την τοπική κοινωνία και την οικονομία, για την προοπτική ανάπτυξης της επιχείρησης.

Αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, τα οποία όμως δεν προέρχονται μόνο από το γενικό κλίμα της οικονομικής κρίσης αλλά από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που μεθοδευμένα την οδήγησαν σε απαξίωση και υποτίμηση. Δεν σεβάστηκαν τους εργαζόμενους και υποτίμησαν την δουλειά τους, μειώνοντας τους μισθούς σε σημείο ανέχειας.

Δεν σεβάστηκαν τις αντίξοες συνθήκες εργασίας και πλέον δεν αποδίδονται οι ανάλογες αμοιβές.

Όμως, το πιο σημαντικό είναι η κακοδιαχείριση. Μία  κακοδιαχείριση η οποία οδήγησε μια κερδοφόρα επιχείρηση στη πτώχευση.

Αυτή η κακοδιαχείριση όμως, έχει ονοματεπώνυμο. Λέγεται ΠΕΣΙΝΕ, λέγεται Energa Power, λέγεται ορυχεία Βεύης.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δεν είμαστε σε καμία περίπτωση υπέρ της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, το έχουμε δηλώσει προεκλογικά και συνεχίζουμε να το δηλώνουμε και σήμερα.

Η χώρα χρειάζεται ένα βασικό μοχλό ενεργειακής πολιτικής που θα της παρέχει αυτάρκεια και ισχύ σε κάθε περίπτωση. Αυτά τα οποία σχεδιάζονται από την κυβέρνηση, μόνο ως σοβαρά και υπεύθυνα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Και επειδή τον τελευταίο καιρό, διαρρέουν στον τύπο εντέχνως σενάρια που δείχνουν ότι η προχειρότητά τους ποια δεν έχει όριο για αυτό έχω καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στην Βουλή (https://bit.ly/2gKwlvN) , η οποία θα συζητηθεί ή την Πέμπτη ή την ερχόμενη Τρίτη για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε επιτέλους έστω να δούμε, να μπορέσουμε να διαβλέψουμε ποιος είναι ο πολιτικός τους σχεδιασμός για την αποκρατικοποίηση.

Όμως, αυτό θέμα δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από μία ερώτηση βουλευτή. Για αυτό τον λόγο και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δήλωσε την επιθυμία τις επόμενες μέρες να επισκεφτεί και ζητεί από σας, να μπορέσει να έρθει σε επαφή και με το Σωματείο, να συζητήσει και να γίνουν και επισκέψεις στα ορυχεία, για να μπορέσουμε να καθορίσουμε μαζί, μία πολιτική και μία στάση η οποία θα ακολουθηθεί. Να μας πείτε επίσης, ποια είναι τα βασικά προβλήματα και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Μου ζήτησε μάλιστα, και έχω στα χέρια μου όλους τους φακέλους που αφορούν την επιχείρηση, όλα τα σκάνδαλά της τα οποία και μελετώ και τα οποία θα φέρουμε μέσα στην Βουλή σε Επερώτηση με την συμβολή των είκοσι βουλευτών, το οποίο είναι και το πιο δυνατό, η ανώτατη κοινοβουλευτική μέθοδος που υπάρχει.

Σε αυτό λοιπόν σας καλώ, να υπάρξετε συμπαραστάτες και να μας βοηθήσετε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί είναι σημαντικό επίσης, μέσα από την Βουλή, να αναδείξουμε το πρόβλημα στους πολίτες, γιατί αυτό το οποίο χρησιμοποιούν αυτοί οι κύριοι, είναι το να στρέφουν τους πολίτες ενάντια στη ΔΕΗ, ώστε να μην τους υπερασπίζονται.

Πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες, ότι δεν τους φταίνε οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ, ούτε οι συνδικαλιστές. Ότι δεν είναι αυτοί, οι οποίοι οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση την ΔΕΗ. Πρέπει να τους κάνουμε να τον πιστέψουν. Και για να το πιστέψουν, θα πρέπει να αναδείξουμε όλα αυτά τα σκάνδαλα. Να ακούσουν οι Έλληνες πολίτες, πόσα είναι τα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έκλεψαν κάποιοι κύριοι και οι οποίοι ζουν αυτή τη στιγμή στις Μπαχάμες και κάνουν διακοπές στις πλάτες του ελληνικού λαού και με τα χρήματα της ΔΕΗ.

Μέσα λοιπόν, από αυτή την ερώτηση, θα επιδιώξουμε να πάρουμε τις ανάλογες απαντήσεις, από τους αρμόδιους Υπουργούς για να διαπιστώσουμε τελικά ποιες είναι οι προθέσεις τους.

Μέλημα μας είναι:

  • Η διαφύλαξη της στρατηγικής θέσης της επιχείρησης στην ελληνική αγορά ενέργειας,
  • Η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων,
  • Η διασφάλιση των ανταποδοτικών οφελών από την επιχείρηση προς την τοπική κοινωνία,
  • Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
  • Η δραστηριοποίηση σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, αποκαταστάσεις εκτάσεων κ.α.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είναι μία μάχη, την οποία σας αξίζουν συγχαρητήρια που την κερδίσατε. Ωστόσο, η Επιτροπή, να είστε σίγουροι και διαφαίνεται ήδη από σήμερα, ότι θα επανέλθει δριμύτερη και προφανώς οργανωμένη. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Εμείς οφείλουμε να ασκήσουμε τις κατάλληλες πιέσεις, ώστε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τα παραπάνω και να δώσουμε τις ανάλογες απαντήσεις, σε αυτούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν τον εθνικό μας πλούτο.

Δεν θα επιτρέψουμε κανένα συμβιβασμό, καμία υποχώρηση και κανένα ξεπούλημα. Αυτό θα πρέπει να το ξεχάσουν.

Αλήθεια, αναρωτιόμαστε όλοι γιατί τόση καθυστέρηση για την κατασκευή της νέας μονάδας;

Ποιοι θέλουν να καρπωθούν το έργο αυτό;

Και ποιοι βρίσκονται πίσω από τις ραδιουργίες που θέτουν σε κίνδυνο την πραγματοποίηση μιας τεράστιας επένδυσης για την χώρα;

Ένα ζήτημα βέβαια, το οποίο ανέφερε και ο πρόεδρος, είναι για το θέμα των απλήρωτων εργαζομένων στους εργολάβους της ΔΕΗ.

Αυτό, χαίρομαι καταρχήν και χαιρετίζω, γιατί έμαθα και το επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος σήμερα, ότι ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θα δεχτεί και αυτούς τους εργαζόμενους, αυτά τα παιδιά και θα εντάξετε μέσα στο Σωματείο, κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει πριν καιρό, ωστόσο, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει, να ενταχθούν.

Άνθρωποι, οι οποίοι δουλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες, παραμένουν σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία απλήρωτοι. Απλήρωτοι το δώρο Πάσχα, απλήρωτοι επί 4 μήνες. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Καταθέτω και επίσημα ερώτημα με ΑΚΕ στην Βουλή (http://bit.ly/2f6oK9H) και αντί να λάβω για απάντηση, ένα «ναι» ή ένα «όχι», αν έχουν πληρωθεί, να βάλω μία ανάλυση της νομοθεσίας. Ε, δεν είμαστε χαζοί. Γνωρίζουμε την νομοθεσία, εμείς την επικαλούμαστε στην Ερώτηση που κάνουμε.

Το ερώτημα ήταν ξεκάθαρο. Αν υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι στα ΑΗΣ στους εργολάβους και αν τους χρωστάνε το δώρο Πάσχα και πόσους μήνες. Και τους ζήτησα να καταθέσουν τις καταστάσεις των εργοδοτικών εισφορών, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως υπάρχει πρόβλεψη ή τουλάχιστον να πουν ένα «ναι» ή ένα «όχι».

Δεν απαντούν, αποφεύγουν αυτό το «ναι» ή το «όχι». Για αυτό είπα διαφωνώ με τον κ. Αδαμίδη σε αυτό. Δεν έχουμε τίποτα με τους εργολάβους. Φυσικά και οι εργολάβοι, είναι αυτοί οι οποίοι δίνουν δουλειά σε κάποιους ανθρώπους, όμως οι εργολάβοι θα πρέπει να σέβονται τον εργαζόμενο και θα πρέπει να τον πληρώνουν.

Δεν μπορεί λοιπόν, να μην τον πληρώνουν. Και δεν μπορεί ένας υπουργός να απαντάει σε βουλευτή με αυτόν τον τρόπο και να του αρνείται επικαλούμενος προσωπικά δεδομένα, δημόσια έγγραφα να μην του τα δίνει.

Εγώ τους προειδοποιώ, ότι πίσω δεν θα κάνω, παρόλο που δέχομαι απειλές. Οι απειλές δεν περνάνε. Θα το συνεχίσω και θα επανέλθω με Επίκαιρη Ερώτηση στη βουλή και ας έρθει αυτός ο κύριος, να μου πει μπροστά μου, γιατί δεν κατέθεσε τα έγγραφα και αν είναι πράγματι πληρωμένοι ή απλήρωτοι οι εργολάβοι. Γιατί έχω μάθει, ότι οι κύριοι αυτοί, ενώ είναι απλήρωτος εργαζόμενος και απαγορεύεται από την ΔΕΗ να του δώσει άλλο έργο, αυτή τη στιγμή έχει πάρει έργο.

Ένα άλλο θέμα είναι η εντοπιότητα. Θα πρέπει να δώσετε μία μάχη και για την εντοπιότητα.

Δεν είναι δυνατόν, να ζούμε σε μια περιοχή όπου έχουμε αυξημένα περιστατικά καρκίνων, μικρό μέσο όρο ζωής, προβλήματα με ΑμεΑ, με παιδιά, έχουμε το μεγαλύτερο Σύλλογο στην Ελλάδα με παιδιά με ειδικές ανάγκες, να έχουμε υποστεί όλη αυτή τη περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής μας, των προγόνων μας και να μην προσλαμβάνουν άνεργα παιδιά από την περιοχή μας.

Επίσης, για τα οκτάμηνα, θα ήθελα η επιχείρηση αλλά και οι «Τοπικοί κομματάρχες» να σεβαστούν την αξιολόγηση και την αξιοκρατία επιτέλους, στις διαδικασίες της πρόσληψης των οκταμήνων και γενικότερα τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Οι περίοδοι χάριτος τελείωσαν. Από δω και πέρα, όλα θα πρέπει να εφαρμόζονται με το νόμο και το δίκιο. Επιτέλους, ας κόψουμε τον ομφάλιο λώρο με την διαφθορά και την παρανομία.

Να πω ότι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δεν θα αφήσουμε τη ΔΕΗ στα χέρια τους και πολύ περισσότερο δεν θα επιτρέψουμε να γίνει βορά εγχώριων και ξένων συμφερόντων.

Αυτοί που οδήγησαν την ΔΕΗ, στην υποτίμηση και την καταστροφή, καταδικάστηκαν από τον κόσμο στις εκλογές και θα κληθούν να απολογηθούν, ενώπιον της Δικαιοσύνης πολύ σύντομα.

Όμως, αυτές τις μέρες εκτελούνται κι άλλα εγκλήματα κατά των εργαζομένων, κατά της επιχείρησης της τοπικής κοινωνίας αλλά και ευρύτερα κατά του απλού κόσμου που θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα μέσα από τους λογαριασμούς του.

Η ΔΕΗ, αποτελεί έναν οργανισμό κοινωνικού χαρακτήρα και θα πρέπει να διατηρήσει την μορφή της.   Είμαστε εδώ για να σταματήσουμε την αδιαλλαξία και θα συγκρουστούμε με όποιον τολμήσει να θέσει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ενέργεια.

Ευχαριστώ».

Δείτε εδώ την ερώτηση της βουλευτή για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ: http://bit.ly/2gKwlvN

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: