Breaking News

Ραχήλ Μακρή: «Επικίνδυνα παιχνίδια με τη ΔΕΗ και οι 5 λόγοι για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της» | 19.09.2012

*Άρθρο της Ραχήλ Μακρή, Βουλευτού Ν. Κοζάνης ,Υπεύθυνης τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης  ΥΠΕΚΑ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»  

Επικίνδυνα παιχνίδια με την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού παίζει η  κυβέρνηση  η  οποία διαχειρίζεται το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης της ενέργειας με προχειρότητα και ασάφεια. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα στοιχήσει στην Εθνική Ενεργειακή Δυναμική της χώρας, στο επενδυτικό πρόγραμμα, στις συνθήκες εργασίας στην ενέργεια, στην απαξίωση των εκμεταλλεύσιμων περιοχών και τέλος στους καταναλωτές.

Η χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης δεν συνάδει με την πραγματική της αξία αφού η κυβέρνηση την εκποιεί σε τιμή κατώτερη των προσδοκιών, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για μια απλή πώληση, αλλά για μια Εθνική ήττα.

Ουσιαστικά, η χώρα με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ χάνει την ενεργειακή της αυτοδυναμία, αφού η ενέργεια της θα ελέγχεται από ιδιώτες. Ο ιδιώτης δεν μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο πάροχο ενέργειας διότι κανείς δεν εγγυάται ότι σε περίπτωση μίας κρίσης ή έκτακτης ανάγκης θα σταθεί εφάμιλλος των περιστάσεων, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ενεργειακή δύναμη που να διασφαλίζει την ισορροπία του δικτύου.

Τα επενδυτικά προγράμματα της επιχείρησης ήδη δέχονται πολλά πλήγματα και έξωθεν παρεμβάσεις. Όλα κωλυσιεργούν ελέω οικονομικής κρίσης και σκληροτράχηλης γραφειοκρατίας, έτσι το μεγάλο επενδυτικό όραμα βουλιάζει μέσα στην πολιτική ανυπαρξία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» που αναμενόταν να αποτελέσει τη μονάδα βάσης για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας,  φαντάζει από τις πρόσφατες εξελίξεις όνειρο θερινής νυκτός. Η διαδικασία της πολυδιαφημιζόμενης επένδυσης  παγώνει καθώς οι Γερμανοί δεν κάνουν κανένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της έκθεσης της Τρόικα και πριν, τουλάχιστον, τελειώσει το θέμα του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Σε όλα αυτά προστίθενται οι άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν ήδη στα ορυχεία της ΔΕΗ και τα φαινόμενα στυγνής εκμετάλλευσης από τους εργολάβους-ιδιώτες, των εργαζομένων στα ΑΗΣ  σε συνδυασμό με την κατάργηση της εντοπιότητας, η οποία αδικεί τους πολίτες που βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ.

Όταν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι αδιανόητες και καταστροφικές για μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ είναι λογικό όταν δοθεί προς πώληση, ουσιαστικά να έχει εκ των προτέρων υποτιμηθεί, να έχει χάσει μεγάλο μέρος της δυναμικής της στην αγορά, να έχει χάσει αξιόπιστο ανθρώπινο δυναμικό και στο τέλος ο ιδιώτης να τη χρησιμοποιήσει ως σκουπίδι για να εγκαθιδρύσει τα δικά του συμφέροντα, που επιπλέον θα διαμορφώνει τηνενεργειακή τιμολογιακή πολιτική.

Το μεγάλο λάθος είναι ότι εδώ και δεκαετίες δεν έγινε ένα οργανωμένο συμμάζεμα της επιχείρησης, μια ουσιαστική αναπτυξιακή πορεία, ένα νοικοκύρεμα που θα έδινε τη δυνατότητα στην επιχείρηση να παραμείνει βιώσιμη ακόμη και στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Είναι απαράδεκτο η μεγαλύτερη στρατηγική επιχείρηση ενέργειας της χώρας να απειλείται από έλλειψη ταμειακής ρευστότητας, από σπατάλες αλλά και από ανεπάρκεια στρατηγικού σχεδιασμού που θα την καθιστούσε ενεργειακό παίκτη στα Βαλκάνια.

Η σημερινή κατάσταση ενισχύει τα σενάρια που θεωρούν προδιαγεγραμμένη την υποβάθμιση και υποτίμηση της ΔΕΗ βάσει πολιτικών που θα την οδηγούσαν στην καταστροφή της, την απαξίωση της, ώστε να γίνει μετ’ ευκολίας βορά των εγχώριων και μη, συμφερόντων, που έχουν επιτύχει να λυμαίνονται τον Εθνικό πλούτο της πατρίδας μας.

Ας ελπίσουμε ότι στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή προς τους Υπουργούς Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, και που θα συζητηθεί εντός λίγων ημερών  όλοι οι Έλληνες πολίτες να λάβουμε απαντήσεις για το τι προσπαθούν να κάνουν με την πολύπαθη επιχείρηση που οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν, απαξίωσαν, απαξιώνουν με άμεσο στόχο  την αποκρατικοποίηση – ξεπούλημα της …

 

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: