Breaking News

Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2012 – 2013, μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ Α.Ε.

3 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ραχήλ Μακρή: «Απαράδεκτη η καθυστέρηση και η έλλειψη σχεδιασμού για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης»

Η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό όχι μόνο των νοικοκυριών αλλά των ευπαθών επιχειρήσεων, αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων.

Η κυβέρνηση με πρωτοφανή προχειρότητα και αναλγησία ούτε καν έχει προβεί σε ανακοίνωση του επίσημου σχεδιασμού σχετικά με την περιβόητη καταβολή του επιδόματος θέρμανσης που πρόκειται να ανακουφίσει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού από τις συνέπειες της εξίσωσης.

Δυστυχώς, οι συνεπείς φορολογούμενοι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τη φοροδιαφυγή και την ανομία που είναι προϊόν της ανύπαρκτης και αναποτελεσματικής πολιτικής βούλησης των κυβερνόντων εδώ και δεκαετίες.

Γι’ αυτό το λόγο ζητώ άμεσα από τους αρμόδιους Υπουργούς που έχουν την ευθύνη διαχείρισης της κατάστασης να μας ενημερώσουν για το αν και πότε καταβληθεί αυτό το περιβόητο επίδομα θέρμανσης, ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και φυσικά με ποιον τρόπο θα καταβληθεί. Μέχρι στιγμής η ενημέρωση που έχουμε είναι μέσω των δημοσιευμάτων του Τύπου και από συνεντεύξεις.

Παράλληλα, η εμπλοκή της ΔΕΗ Α.Ε. στο σχεδιασμό πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή γιατί όπως συνέβη και με την καταβολή του περιβόητου «χαρατσιού» για την ακίνητη περιουσία, δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στην επιχείρηση όπως έλλειψη ρευστότητας και σύγχυση ως προς την καταβολή.

Με τη σχετική ερώτηση  ζητώ από την κυβέρνηση να αναφέρει αναλυτικά το σχεδιασμό της για τον τρόπο καταβολής του επιδόματος, είτε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είτε μέσω των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και πως θα αντιμετωπίσει ζητήματα πρακτικής τα οποία πρόκειται να προκύψουν.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να χειριστεί το ζήτημα με σοβαρότητα, σχεδιασμό και κοινωνική ευαισθησία διότι οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τα μειονεκτήματα και την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τα ελλείμματα πολιτικής βούλησης που οδήγησαν την Ελληνική οικονομία στην καταστροφή.

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή

 

Ακολουθούν το κείμενο και τα πρακτικά από την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης

Αθήνα, σήμερα στις 6 Σεπτεμβρίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.38΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Θα συζητηθεί η τέταρτη με αριθμό 163/3-9-2012 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου της Βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ραχήλ Μακρή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με το σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2012-2013, μέσω των λογαριασμών της «ΔΕΗ ΑΕ».

Το λόγο έχει η κ. Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που επηρεάζουν το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, όπως είναι η αλματώδης αύξηση της ανεργίας, η μείωση των εισοδημάτων, η αυξημένη φορολόγηση και αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, η εξίσωση του ειδικού φόρου πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της θέρμανσης, από τα μέσα Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών σας έναντι του μνημονίου θα οδηγήσει στα όρια της βιολογικής εξόντωσης τους Έλληνες πολίτες και ειδικά εκείνους που ζουν σε περιοχές της χώρας, όπου κατά τους χειμερινούς μήνες επικρατούν πολικές καιρικές συνθήκες επί μήνες.

Ενώ γνωρίζετε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα σκληρός για τα ελληνικά νοικοκυριά, που ματώνουν κυριολεκτικά από τη λαίλαπα των μέτρων που λαμβάνετε για να σώσετε το ευρώ, για τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που επιβαρύνονται με την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την αγορά αλλά και για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που ήδη πληρώνουν πολλά για τα αγροτικά μηχανήματα και αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικής επιβίωσης, μέχρι σήμερα αντιμετωπίζετε με πρωτοφανή προχειρότητα και αναλγησία το όλο θέμα καθώς δεν έχετε καν προβεί σε ανακοίνωση του επίσημου σχεδιασμού σχετικά με την περιβόητη καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, που υποτίθεται ότι πρόκειται να ανακουφίσει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού από τις συνέπειες της εξίσωσης. Είναι τόσο χαρακτηριστική η καθυστέρηση που παραπέμπει σε εμπαιγμό από την πλευρά σας.

Η Κυβέρνηση οφείλει σήμερα να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το σχεδιασμό που πρόκειται να υιοθετήσει για την καταβολή του επιδόματος. Οφείλει να απαντήσει ποια θα είναι τα κριτήρια ποιοι θα είναι οι κανόνες για τη θέσπιση των κριτηρίων και ποιες θα είναι οι απαιτήσεις. Θα ληφθούν υπ’ όψιν οι φορολογικές δηλώσεις, τα τεκμήρια διαβίωσης, το εμβαδόν της κατοικίας; Θα εξετάζονται αυτά από αρμόδιες επιτροπές ή θα δημιουργήσετε μια αυτοματοποιημένη βάση δεδομένων όπου θα συγκρίνετε τα στοιχεία;

Τα σενάρια που ακούγονται τοποθετούν την απόδοση αυτού του επιδόματος τον Ιανουάριο καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ», το συνολικό ύψος της δαπάνης είναι 120 εκατομμύρια ευρώ και θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2013, αφού στον τρέχοντα δεν έχει ληφθεί καμμία σχετική πίστωση. Διερωτόμαστε: από τη στιγμή που διαφαίνεται ότι η διαδικασία θα καθυστερήσει σ’ έναν προϋπολογισμό για το 2013 που οι περικοπές είναι τεράστιες θα υπάρχει χώρος για ένα τέτοιο μέτρο; Πώς θα ισοσταθμίσετε τις απώλειες για τους φορολογούμενους από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο; Θα έχει τελικά αναδρομική ισχύ το επίδομα; Και αν τελικά θεσμοθετηθεί η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και συμπεριληφθεί τελικά στον προϋπολογισμό του 2013, με ποιον τρόπο θα αποδοθεί στους πολίτες; Μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, μέσω των ΟΤΑ ή με κάποιον άλλο τρόπο;

Κύριε Υπουργέ, οι πολίτες της χώρας και ιδιαίτερα των περιοχών που πλήττονται από βαρύ και μακρύ χειμώνα θα οδηγηθούν με αυτό το μέτρο σας στη βιολογική εξόντωση. Οφείλετε σήμερα εδώ να τους δώσετε μια ξεκάθαρη απάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε.

Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Τα ερωτήματά σας είναι εύλογα. Θα ήταν όμως και πάρα πολύ ωραίο να έχουν τεθεί και σε προηγούμενο διάστημα, διότι δυστυχώς για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως και για άλλα ζητήματα, δεν βρήκα έτοιμα σχέδια στο Υπουργείο. Δεν βρήκα προτάσεις στο Υπουργείο. Ούτε για την τακτοποίηση του θέματος με τις δόσεις βρήκα προτάσεις. Από την πρώτη μέρα, μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, προσπαθώ και εγώ και η Κυβέρνηση στον τομέα αυτό να διαχειριστούμε τα τεράστια προβλήματα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι και για το επίδομα θέρμανσης του φόρου εισοδήματος υπάρχει στο Υπουργείο Οικονομικών επιτροπή. Μελετάμε και πολύ γρήγορα θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις.

Δυστυχώς έτυχε σε εμένα ο κλήρος να πάρω τις δύσκολες αποφάσεις στα τεράστια προβλήματα. Και ενώ η πρόθεση είναι να αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα πρέπει να διαχειριστούμε και τα προβλήματα του παρελθόντος.

Την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται η μελέτη των παραμέτρων βάσει των οποίων θα αποφανθεί η Κυβέρνηση για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Και θα πρέπει, βεβαίως, να βοηθήσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους και τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι πλήττονται όταν αγοράζουν πετρέλαιο από τη διαφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Πρέπει επίσης να μην επιβαρυνθεί η ΔΕΗ έστω και διαχειριστικά.

Σε αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε, διότι στη ΔΕΗ, όταν ακόμα και διαχειριστικά επιβαρύνεται, δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα. Θέλουμε, λοιπόν, να την απαλλάξουμε από οποιοδήποτε πρόβλημα, με σκοπό να αφεθεί στο δικό της έργο.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι προσωπικά εγώ, στο βαθμό των αρμοδιοτήτων που μου ανήκουν, καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκριθώ στα αιτήματα των πολιτών, τα οποία είναι πολλά, είναι δίκαια, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που είναι τόσο πιεσμένο.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.

Η κ. Μακρή έχει το λόγο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχάς χαίρομαι που είπατε πως υπάρχει ήδη επιτροπή η οποία δουλεύει. Καταλαβαίνω το ότι δεν υπήρχε κάποιος σχεδιασμός. Το περιμέναμε, βέβαια, ότι δεν θα υπήρχε κάποιος σχεδιασμός από την προηγούμενη συγκυβέρνηση. Δεν περιμέναμε να δούμε κάτι το αντίθετο, παρ’ όλο που το Υπουργείο λειτουργούσε και μπορούσαν άνετα να έχουν προβεί σε αυτόν το σχεδιασμό. Ωστόσο, δεν φταίτε εσείς. Αυτό είναι σίγουρο.

Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι δεν θα επιβαρυνθεί η ΔΕΗ, ώστε να οδηγηθούμε σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα που είχαμε στο παρελθόν.

Είπατε ότι θα κοιτάξετε να δείτε όλες τις παραμέτρους, ώστε να βοηθήσετε τους ασθενέστερους. Κύριε Υπουργέ, σε αυτήν τη χώρα, όμως, αυτήν τη στιγμή είναι όλοι ασθενείς. Δεν υπάρχει άτομο, το οποίο να μην είναι ασθενής.

Κύριε Υπουργέ, επειδή εμείς οι δυτικομακεδόνες και γενικά οι Μακεδόνες είμαστε πάρα πολύ φιλόξενοι –δεν ξέρω από πού κατάγεστε- θα θέλαμε να σας καλέσουμε, πριν προβείτε σε οποιαδήποτε απόφαση, να έρθετε να δείτε πώς είναι να ζει κανείς σε μία περιοχή με μείον 20 βαθμούς Κελσίου και με μία σύνταξη 500 ευρώ. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Πρέπει να πληρώσεις και όλα αυτά τα χαράτσια, όλους αυτούς τους φόρους.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να δούμε πώς θα βάλουν καύσιμα στα σχολεία, διότι με τις περικοπές στους δήμους δεν υπάρχουν χρήματα. Ακόμα, όμως, κι αν υπήρχαν χρήματα στους δήμους, πώς θα καταφέρουν με αυτήν την τιμή, στην οποία θα φτάσει το πετρέλαιο κίνησης, να προμηθεύουν τα σχολεία με καύσιμα;

Θα ήθελα, λοιπόν, να δεχθείτε την πρόσκλησή μας και να έρθετε να σας πάω σε ένα σχολείο, για να δείτε πώς είναι να υπάρχουν παιδάκια στις αίθουσες με μείον 20 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, θα ήθελα να σας καταθέσω κι ένα ψήφισμα το οποίο έχω λάβει από το Δήμο Καρπενησίου. Οι άνθρωποι σας κάνουν έκκληση και λένε: «Με κραυγή αγωνίας των  Ευρυτάνων. Αφ’ ετέρου η παράκλησή μας για το δικαίωμα της  επιβίωσής μας και μόνο.»

Κύριε Υπουργέ, έχετε δίκιο, δεν είχατε χρόνο. Ωστόσο, όμως, αυτό το οικονομικό επιτελείο αντί να προβαίνει στη λήψη εύκολων μέτρων, θα πρέπει να κάτσει να σχεδιάσει μέτρα καταπολέμησης της λαθρεμπορίας, της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, να προβεί στη δημιουργία και εγκατάσταση ηλεκτρονικού, ασφαλούς, κλειδωμένου και πιστοποιημένου συστήματος ελέγχου εισροών, εκροών καυσίμων στα πρατήρια σε όλα τα επίπεδα -από τα διυλιστήρια μέχρι τα πρατήρια- για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό προεκλογικά, στους άξονες δράσης με ορίζοντα το 2013, την πάταξη της λαθρεμπορίας, και μάλιστα με εξ ολοκλήρου επιδότηση, όπως λέγατε τότε, του προαναφερόμενου ηλεκτρονικού συστήματος μέσω ΕΣΠΑ.

Αντί, όμως, να θέσετε τέλος στο εκτεταμένο λαθρεμπόριο, που είναι και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, στην ουσία θα στρώσετε το έδαφος στους λαθρέμπορους για να δράσουν και πάλι με τεράστια κέρδη, τα οποία για τους Έλληνες πολίτες θα μετατραπούν σε ζημία και σε λουκέτα στις επιχειρήσεις και σε λουκέτα στα πρατήρια υγρών καυσίμων, πολλά από τα οποία -κυρίως στην περιφέρεια- επιβιώνουν από το τζίρο του πετρελαίου θέρμανσης.

Η έλλειψη πολιτικής πρωτοβουλίας όλα αυτά τα χρόνια έχει οδηγήσει σε έξαρση του κυκλώματος της λαθρεμπορίας, παράνομης διακίνησης και νοθείας, με διαφυγόντα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο, τα οποία αγγίζουν, μάλιστα, το καταπληκτικό ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, την ώρα που επώδυνα μέτρα εφαρμόζονται εις βάρος των πολιτών, οδηγώντας τους σε όρια εξαθλίωσης και απώλειας κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Θα σας παρακαλέσουμε το οικονομικό σας αυτό επιτελείο να ξεκινήσει επιτέλους να δουλεύει σε αυτήν τη χώρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Τα όσα αναφέρθηκαν σχετικά με την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας και γενικά για την πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι πολύ σημαντικά και ήδη έχουμε ξεκινήσει τις ενέργειες.

Θέλω, όμως, να επανέλθω χωρίς αυτό να αποσείει τις ευθύνες από πάνω μου, ότι κάποια πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει, χρειάζεται πλέον να γίνουν πάρα πολύ γρήγορα και είναι πάρα πολλά αυτά τα πράγματα. Και εκεί, όμως, έχει γίνει η πρώτη προσπάθεια να ξεκινήσουν και με τις εισροές – εκροές, όπως είπατε και με την ιχνοθέτηση και μ’ όλες τις άλλες πρωτοβουλίες για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Το δεύτερο που ήθελα να πω, είναι ότι βεβαίως υπάρχει και το θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών και σχολείων και έχω ζητήσει από την ΚΕΔΕ στη συνάντηση που είχα χθες να μου πουν το κονδύλι που θα προκύψει από τη διαφορά του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για να δούμε και εκεί τι παρέμβαση πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση.

 (Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα  καταλαμβάνει η  ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ)

Συνεπώς, υπάρχουν πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται συνεχώς, γιατί βλέπω τα προβλήματα κάθε μέρα και τα γνωρίζω τα προβλήματα. Και να ξέρετε και κάτι που μπορεί ίσως να μην είναι γνωστό. Δεν γεννήθηκα πλουσιόπαιδο, έχω εργαστεί και έχω και εγώ περάσει πολύ δύσκολες μέρες, όπως περνάνε σήμερα οι συμπολίτες μας και καταλαβαίνω τον αγώνα τους και καταλαβαίνω την κατάστασή τους.

Να ξέρετε και κάτι άλλο, ότι ευχαρίστως θα έρθω στη Μακεδονία. Μπορεί να κατάγομαι από την Πελοπόννησο, αλλά τη Μακεδονία εγώ την έχω μέσα στην καρδιά μου.

ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ: Και τη Θράκη. Να έρθετε και στη Θράκη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Και όλη την Ελλάδα. Αναφέρθηκε η Μακεδονία, γι’ αυτό έπρεπε να απαντήσω γι’ αυτό το θέμα. Βεβαίως, γιατί η Ελλάδα είναι μία και θα είναι και μεγάλη.

Θα ήθελα, επίσης, να σας πω ότι υπάρχουν πάρα πολλές πρωτοβουλίες, τις οποίες προχωράμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παραδείγματος χάριν -και είναι το τελευταίο- γι’ αυτά τα περίφημα ονόματα που είχαν διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ σήμερα υπάρχει σύσκεψη και θα υπάρξει συνεχής παρακολούθηση για τον έλεγχο όλων αυτών με βάση τα εμβάσματα και τις φορολογικές τους δηλώσεις, γιατί έχουμε πει ότι όσο η φοροδιαφυγή δεν χτυπιέται, όσο ο Έλληνας δεν δηλώνει τα εισοδήματά του, θα πλήττονται οι οικονομικά ασθενέστεροι. Αυτό είναι κάτι που εγώ δεν μπορώ να το ανεχτώ.

Σας ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: