Breaking News

Ραχήλ Μακρή: «Κυβέρνηση χωρίς βούληση και σχεδιασμό οδηγεί στο κλείσιμο του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας»

20 Αυγούστου 2012

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

«Τις τελευταίες βδομάδες, γινόμαστε μάρτυρες μιας μεθοδευμένης τακτικής, από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο, με διαρροές πληροφοριών στον Τύπο, προετοιμάζει την κοινή γνώμη για συρρίκνωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Την ώρα που άλλες χώρες επενδύουν το μέλλον των επόμενων γενεών σε μια δυνατή παιδεία, πρώτα οι προηγούμενες κυβερνήσεις και σήμερα οι μνημονιακές δυνάμεις, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ οδηγούν με συστηματικές κινήσεις στην εξαθλίωση την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προς όφελος ημέτερων διαπλεκόμενων συμφερόντων.

Με πρωτεργάτες εντεταλμένους ανθέλληνες καθηγητές Πανεπιστημίου, που έχουν περάσει και το κατώφλι της σημερινής Βουλής, διαλύουν και καταστρέφουν τον ιστορικό ιστό της Πατρίδας, βάζοντας σε εφαρμογή τα πονηρά και εκ των λεσχών κατευθυνόμενα σχέδιά τους.

Και ενώ οι σχεδιασμοί διαρρέονται με σαφέστατη βούληση συρρίκνωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Υπουργός Παιδείας στην από 30/7/2012 ερώτηση της Βουλευτού Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου για την επικείμενη κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (http://wp.me/p53plE-Kq),  όπως  διαρρέεται εντέχνως στον Τύπο, απαντά ότι «το Υπουργείο προχωρά σε εξορθολογισμό του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας, με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά και την κοινωνική και οικονομική γεωγραφία της χώρας. Στο διάλογο που έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί εντός διμήνου θα εξεταστούν όλες εκείνες οι μεταβολές που είναι ανάγκη να επέλθουν στον Ακαδημαϊκό χάρτη και να ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος».

Σαν να μην κυβερνούσαν αυτά τα κόμματα, σαν να μην έχουν καμία ευθύνη αυτοί  που κυβέρνησαν και σήμερα συγκυβερνούν,  ο Υπουργός Παιδείας επικαλείται έναν διάλογο, μια διαβούλευση, που θα οδηγήσει ουσιαστικά στη λήψη αποφάσεων κατά το δοκούν, ουσιαστικά ενστερνιζόμενοι τις εισηγήσεις των ημετέρων, που εδώ και δεκαετίες λυμαίνονταν και θα συνεχίσουν να λυμαίνονται την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Γιατί ο σχεδιασμός που διαρρέεται προβλέπει άραγε απαξίωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και κατάργηση των σχολών στην ακριτική Φλώρινα; Γιατί κλείνουν συστηματικά συγκεκριμένες σχολές, προφανώς για Γεωγραφικούς λόγους, ενώ πρέπει να παραμείνουν για Εθνικούς λόγους; Είναι δίκαιο να καταργούνται σχολές και ιδρύματα από μια υποβαθμισμένη ήδη περιοχή και να ενισχύονται ιδρύματα στα μεγάλα αστικά κέντρα;

Εδώ δημιουργείται μεγάλο ηθικό ζήτημα σχετικά με το ποια θα είναι τα κοινωνικά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια που θα αξιολογηθούν οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη και ευαίσθητη περιοχή, όπως η Δυτική Μακεδονία.

Η υποκρισία και η διγλωσσία  ενός κόμματος, που αυτοαναιρεί τον εαυτό του μέσα σε λίγους μήνες, από τη μια ψηφίζοντας το Νόμο Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και από την άλλη ψηφίζοντας Νόμους που τον καταργούν, δεν έχει τέλος.

Καταγγέλλουμε την κατάργηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την κατάργηση των σχολών της ακριτικής Φλώρινας, η οποία παραπέμπει σε προχειρότητα και σκοπιμότητα. Ζητούμε από τον Υπουργό να καθορίσει με σαφήνεια τα κριτήρια με τα οποία θα προχωρήσει στην απόφαση για την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και να δώσει στην δημοσιότητα εκείνους οι οποίοι συμμετέχουν στον διάλογο για την κατάργησή του».

 

Ραχήλ Μακρή                                                       Σταυρούλα Ξουλίδου

Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης                             Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

                                                        Υπ. τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης Παιδείας

 

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: