Breaking News

Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή για την πιθανή ενσωμάτωση ειδικού τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ και αύξηση τιμολογίων της

Αθήνα, σήμερα στις 23 Ιουλίου 2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.04’ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ.

Θα συζητηθεί τώρα η τέταρτη με αριθμό 8/17-7-2012 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου της Βουλευτού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Ραχήλ Μακρή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την πιθανή ενσωμάτωση ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και την αύξηση των τιμολογίων της.

Το λόγο έχει η συνάδελφος κ. Ραχήλ Μακρή για να αναπτύξει την επίκαιρη ερώτησή της για δύο λεπτά.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι η ΡΑΕ, ύστερα από την κατάθεση των κοστολογικών στοιχείων από τη ΔΕΗ, αναμένεται να γνωμοδοτήσει για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%.

Σας υπενθυμίζω ότι ήδη από τις αρχές του χρόνου τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν επιβαρυνθεί με ένα σοβαρό ποσοστό. Μάλιστα τότε η ΡΑΕ είχε εισηγηθεί για αύξηση στα τιμολόγια κατά 16%, για να σπεύσει ο τότε Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου να δηλώσει ότι μία τέτοια συνολική αύξηση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το ΥΠΕΚΑ τόσο, γιατί είναι αδιανόητη για τέτοια μεγάλη αύξηση της επιβάρυνσης του καταναλωτή όσο και γιατί το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο μείωσης του κόστους βελτίωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης. Έτσι λοιπόν σας ρωτώ αν προτίθεται η Κυβέρνηση να αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ ή όχι.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής μου που αφορά το χαράτσι της ΔΕΗ, διαβάζουμε σε πρόσφατα δημοσιεύματα ότι η τρόικα απαιτεί η είσπραξη του τέλους ακινήτων να γίνει μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ χωρίς διευκόλυνση στην πληρωμή.

Σας ζητώ να δεσμευθείτε και να μου απαντήσετε: Θα συνεχίσει να ισχύει και θα παραμείνει ενσωματωμένο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το ειδικό τέλος ακινήτων, ναι ή όχι;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου για τρία λεπτά.

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι για πρώτη φορά εδώ σήμερα.

Θα ξεκινήσω από το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. Όπως γνωρίζετε, η ισχύς του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το ΕΤΗΔΕ, είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μας ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011 και το 2012 και με κριτήριο την καθολικότητα, την αναλογικότητα αλλά και κοινωνικά κριτήρια εξαιρέσεων καθώς και τη δυνατότητα ταχείας είσπραξης των σχετικών εσόδων, θεσπίστηκε το συγκεκριμένο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 53 του ν. 4021/2011. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 9 του εν λόγω άρθρου, το ειδικό αυτό τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, επί του παρόντος δεν υπάρχει καμμία σκέψη για αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπει ότι τα τιμολόγια χαμηλής τάσης της ΔΕΗ παραμένουν ρυθμιζόμενα μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2013 για λόγους ομαλής προσαρμογής στην ελεύθερη αγορά και προστασίας του καταναλωτή.

Στη βάση αυτή, η ΔΕΗ γνωστοποιεί στην ΡΑΕ και της δίνει τα κοστολογικά στοιχεία που αφορούν τα τιμολόγια της στη χαμηλή τάση, προκειμένου εκείνη να γνωμοδοτήσει για έγκρισή τους από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Το λόγο έχει η συνάδελφος κ. Ραχήλ Μακρή προκειμένου να αναπτύξει το θέμα, για τρία λεπτά.

ΡΑΧΗΛ  ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, δεν κατάλαβα ακριβώς την απάντησή σας  ούτε προς το πρώτο σκέλος της ερώτησης μου ούτε προς το δεύτερο. Είπατε  «προς το παρόν», αλλά το «προς το παρόν» είναι κάτι το οποίο με ανησυχεί, γιατί το παρόν μπορεί να είναι και σε μία ημέρα. Έτσι έχετε αποδείξει.

Γιατί θα πρέπει να σας ενημερώσω τι οι ίδιοι δηλώνατε προεκλογικά, στις 15 Οκτωβρίου 2011 μάλιστα, με εκπρόσωπό σας τον κ. Ιωάννη Βρούτση, αναπληρωτή τομεάρχη οικονομικών και Βουλευτή Κυκλάδων. Δήλωσε, λοιπόν, στο «ΡΑΔΙΟ ΜΑΡΚΟΝΙ 96,1» ότι αυτό το επαχθές χαράτσι είναι πέρα και από την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας, που χτυπά την ιδιοκτησία και δημιουργεί συνθήκες δήμευσής της.

Αυτό ήταν το χρονικό διάστημα που χρησιμοποιήσατε. Ελπίζουμε να μην το αλλάξετε έτσι και  αυτό και το «παρόν» να μην είναι η μία εβδομάδα και μετά από μία εβδομάδα να ακούσουμε ότι θα εισηγηθείτε αύξηση των τιμολογίων. Γιατί δεν πήρατε σαφή θέση. «Το παρόν», δεν λέει τίποτε.

Όσον αφορά το χαράτσι, τι να πω; Και εκεί έχουμε τις ίδιες δηλώσεις. Πάλι ο κ. Βρούτσης στη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων είχε δηλώσει ότι η Νέα Δημοκρατία, όπως έχει άλλωστε δεσμευθεί και στο πρόγραμμά της, προτίθεται να καταργήσει το επαχθέστατο χαράτσι της ΔΕΗ και από 1/1/2013 θα αλλάξει ριζικά το φορολογικό πλαίσιο που διέπει την ακίνητη περιουσία.

Θα ήθελα να μου ξαναπείτε, τι εννοείτε με αυτό; Δηλαδή εννοείτε ότι θα καταργηθεί μετά το δεύτερο εξάμηνο ή ότι θα εφαρμοσθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 και από την 1/1/2013 θα εκπληρώσετε αυτό το οποίο έχετε υποσχεθεί προεκλογικά στον ελληνικό λαό ή όχι;

Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει ούτε αύξηση περαιτέρω των τιμολογίων αλλά ούτε περαιτέρω χαράτσι. Ήδη δεν μπορεί και γνωρίζετε ότι αυτό έχει οδηγήσει την ελληνική οικογένεια σε εξαθλίωση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει οδηγήσει και σε οικονομικά και σε σοβαρά προβλήματα και την ίδια την επιχείρηση. Σκοπεύετε να συνεχίσετε αυτή την καταστροφική πολιτική;

Γνωρίζετε ότι εκπροσωπώ την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης που είναι μία πολύ δύσκολη περιφέρεια με πάρα πολλά προβλήματα, όπου παράγεται το 80% της ενέργειας για όλη την ελληνική επικράτεια. Σε αυτούς τι θα πείτε; Θα πείτε ότι  θα αυξήσετε τα τιμολόγια και  θα τους βάζετε και χαράτσι, όταν μάλιστα έρχεται ο χειμώνας; Και εκεί ξέρετε ότι έχει πάρα πολύ βαρύ χειμώνα ο οποίος διαρκεί επτά με οκτώ μήνες και θα πρέπει  να πληρώσουν και το πετρέλαιο. Αυτό θα γίνει; Θα εξαθλιώσετε τον ελληνικό λαό;

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, για τρία λεπτά.

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Αυτή τη στιγμή, είναι προτεραιότητα όλων μας κατ’ αρχήν η δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και η δημιουργία μέτρων ανάπτυξης, ώστε να βγούμε άμεσα από την ύφεση και την κρίση.

Η Κυβέρνηση λειτουργεί συντονισμένα, προκειμένου να επιτύχει το στόχο αυτόν. Άρα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών έγινε πράγματι προσπάθεια να αποσυνδεθεί το ΕΤΗΔΕ από το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Λόγω των τεχνικών δυσχερειών και χρονικών περιορισμών, ο τρόπος είσπραξής του δεν ήταν εφικτό να τροποποιηθεί. Το συγκεκριμένο τέλος θα επιβληθεί και φέτος, καθώς ήταν υποχρέωση που είχε προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Όπως ανακοινώθηκε ήδη από το Υπουργείο Οικονομικών, το ΕΤΗΔΕ θα εισπραχθεί από τη ΔΕΗ σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, αντί των δύο που ίσχυσαν το 2011. Οι καταναλωτές που δεν θα πληρώσουν το τέλος δεν θα απειλούνται με διακοπή ηλεκτροδότησης. Το 2013 το ειδικό τέλος καταργείται και θα αντικατασταθεί από ένα ενιαίο ειδικό τέλος ακινήτων. Αλλά βέβαια, αρμόδιο γι’ αυτό είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά στο θέμα της ΡΑΕ, σε σχετική απάντησή της σε σχέση με τις αυξήσεις που μου είπατε στο σημερινό σας ερώτημα, ενημερώνει ότι βρίσκεται σε φάση διερεύνησης αυτών των στοιχείων και των παρατηρούμενων μεταβολών σε σχέση με τον προϋπολογισμό που είχε κατατεθεί από τη ΔΕΗ το 2011, γιατί όπως ξέρετε γίνεται ανά εξάμηνο κατάθεση νέων στοιχείων.

Εφόσον κριθεί σκόπιμο από την πλευρά της ΡΑΕ, θα ακολουθήσει σχετική γνωμοδότηση προς το Υπουργείο. Επομένως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προς το Υπουργείο καμμία τέτοια γνωμοδότηση της ΡΑΕ.

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι η πρόθεσή μας είναι να μην αυξηθούν τα τιμολόγια και στόχος μας να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Θέλουμε να ισορροπήσουμε την αγορά και να αποφύγουμε τις αυξήσεις στα τιμολόγια. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις που θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Και η λύση δεν είναι πάντα η αύξηση των τιμολογίων. Ό,τι μελετάται αυτή τη στιγμή είναι διάφορες παραλλαγές και παράμετροι της αγοράς ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και να επιβιώσει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των πολιτών.

Ευχαριστώ πολύ.

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: